Osto-opas: Älypuhelin joululahjaksi

5
Manu Pitkänen

Osto-opas: Älypuhelin joululahjaksi
Joulukuun puoliväli lähestyy, eli nyt on käsillä viimeiset päivät tehdä joululahjaostoksia verkkokaupoista. Jos et ole vielä ehtinyt edes ajatella mitä ostaa tuttaville, niin tämä opas tarjoaa nopeat tärpit joululahjaksi erilaisille lahjabudjeteille. Opas toimii yhtä hyvin joulun jälkeenkin kun etsit joululahjarahoillesi käyttöä.

50–100 €


Toimitukset valinta: Nokia Lumia 520 | Arvostelu | Hinta Edukas.fi:ssä

Nokia Lumia 520 elää parhaillaan elinkaarensa ehtoopuolta, joten sen hintakin on asettunut hyvin houkuttelevaksi: edullisimmillaan sen saa noin 69 eurolla. Puhelin tarjoaa samoja ominaisuuksia, ellei jopa parempia, kuin monet kalliimmat kilpailijat. Kenties suurin puute Lumia 520:ssä on etukameran puuttuminen.Mikäli selfiet ja Skype-puhelut ovat lahjan saajalle tärkeitä, niin VGA-tasoinen etukamera löytyy Androidilla varustetusta Samsung Galaxy Trend Plussasta. Lumia 520:n heikkoudeksi voidaan laskea myös Windows Phone, jolle ei välttämättä löydy kaikkein suosituimpia mobiilipelejä.

Etukamera löytyy myös joulumarkkinoille saapuneesta Lumia 535:stä. VGA-tasoisen kameran sijaan Microsoft on päätynyt iskemään viiden megapikselin kameran myös puhelimet etupuolelle. Hintakin on tosin siinä useampi kymppi enemmän kuin Lumia 520:ssä tai Galaxy Trend Plussassa.

Muut: Samsung Galaxy Trend Plus | Nokia Lumia 625 | Nokia Lumia 535

100–200 €


Toimituksen valinta: Moto G 4G | Hinta Edukas.fi:ssä

Aivan edullisimmissa älypuhelimissa Androidin ylivalta ei näy, mutta mitä lähemmäs 200 euron hintaa pääsemme, sitä paremmin resurssit riittävät Androidille. Tämän osoittavat erinomaisesti Motorolan tuotokset, kuten Moto G.

Laitteesta löytyy keskihintaluokan speksejä edulliseen hintaan ja suorituskykyä varmistaa Motorolan kevyt kustomointi. Moto G:ssä on kahdeksan megapikselin kamera, viiden tuuman HD-näyttö ja gigatavu RAM-muistia.

Erityisen hyvän valinnan laitteesta tekee sen päivitettävyys uusimpaan Android 5.0 Lollipop -versioon. Edullista Android-puhelinta etsivälle tämä puhelin kannattaa ottaa kaupassa kokeiluun ensimmäisenä.

Muita vaihtoehtoja: Moto E | Samsung Galaxy S III | Huawei Ascend G6 | Samsung Galaxy S4 mini


200–300 €


Toimituksen valinta: OnePlus One | Arvostelu

Edellisen sukupolven huippumallit nostavat rimaa teknisissä ominaisuuksissa tässä hintaluokassa, esimerkkinä LG:n Nexus 5, josta löytyy suorituskykyisen raudan lisäksi myös optisella kuvanvakaimella varustettu kamera. Edellisen sukupolven lippulaivoihin kannatta kiinnittää huomiota, koska ne ovat alusta lähtien suunniteltu huippupuhelimiksi: uusissa keskihintaisissa malleissa eteen tulee erilaisia kompromisseja. Uudemmista malleista tarjolla on edullinen kaksikko Huawei Honor 6 ja OnePlus One, joissa riitää ominaisuuksia, mutta valmistajina eivät ole yhtä tuttuja suomalaisille.

Ylitse muiden nousee OnePlus One, joka ominaisuuksiltaan kilpailee jopa tuplasti kalliimpien puhelimien kanssa. Sen heikoin puoli on saatavuus, joka on kovin ailahtelevaa, mutta juuri nyt laitetta voi tilata 299 euron hintaan ilman kutsua.

Laitteesta löytyy peräti 5,5 tuuman Full HD -resoluution näyttö, joka on ennennäkemätöntä tässä hintaluokassa. Lisäksi rautapuolesta huolehtivat mm. Galaxy S5:stä löytyvä Snapdragon 801 -järjestelmäpiiri, Sonyn 13 megapikselin Exmor-kamerasensori sekä Galaxy Note 3:n tavoin 3 gigatavua RAM-muistia. Kyseessä on siis spekseillä mitattuna unelmalaite.

Lähes vastaavaa rautaa saa samaan hintaan, mutta pienemmässä koossa Huawei Honor 6:sta sekä LG Nexus 5:stä.

Vaihtoehtoja: LG Nexus 5 | Nokia Lumia 735 | Nokia Lumia 925 | Huawei Honor 6 | Nokia Lumia 1320


300–400 €


Toimituksen valinta: Nokia Lumia 930 | Arvostelu | Hinta Edukas.fi:ssä

Keskihintaluokan parhaimmistoon sijoittuu ehdottomasti Lumia-malliston lippulaiva, jonka hinta on kerennyt tippua roimasti kesästä. Full HD -kosketusnäytöllä varustettu Lumia 930 on selkeästi puhlettiveli Lumia 1520:aa halvempi, mutta tarjoaa käytännössä samat ominaisuudet käteensopivammassa paketissa.

Lumia 930:n tekniikka on puristettu erittäin lähelle pahimpia kilpailijoita Android-rintamalla, eikä juurikaan kalpene speksivertailussa esimerkiksi kalliimmalle Galaxy S5:lle. Lumia-malleista tuttu laadukas rakenne on alle 400 euron puhelimessa erittäin tervetullutta.

Omassa hintaluokassaan Lumia 930 tarjoaa loistavan kameran, markkinoiden sulavimpiin kuuluvan käyttökokemuksen sekä kaikin puolin Windows Phone -ekosysteemin parhaimmiston niin ohjelmistollisesti kuin raudan puolesta.

Muut vaihtoehdot: LG G3

400–500 €


Toimitukset valinta: Sony Xperia Z3 Compact | Arvostelu | Hinta Edukas.fi:ssä

Tämän vuoden Android-lippulaivoihin pääsee käsiksi jo alle 500 eurolla ja ne ovatkin melkeinpä vallanneet tämän hintaluokan. Mukana on myös huippumallien pikkuveljiä, joissa ominaisuuksista ja koosta on karsittu. Alennetut hinnat varmistavat, että et maksa huippumallista älyttömiä summia, kuten voi olla aivan uusimpien mallien kohdalla.


Android-rintamaa rikkoo lähinnä vuosi sitten esitelty Lumia 1520, mutta sen saatavuus on alkanut heikentyä. Myynnissä tuntuisi olevan enää varastoihin jääneet yksilöt. Tekniikaltaan Lumia 1520 on kuin vajaalla 400 eurolla myytävä Lumia 930, jossa on lähinnä pienempi näyttö ja akku.

Mikäli hakusessa on kompaktinkokoinen huippupuhelin, niin Sonyn Xperia Z3 Compactia on helppo suositella. Mikäli puhelimen koolla ei ole niin suurta merkitystä, niin Samsungin valikoimista löytyy Galaxy S5 ja Note 3. LG:n G3:sta ei kannata myöskään unohtaa, vaikka se loistaakin Verkkokauppa.comin huoltolistalla.

Muut vaihtoehdot: Samsung Galaxy Note 3 | Nokia Lumia 1520 | Samsung Galaxy S5

500–600 €


Viime vuoden omenaa (iPhone 5s 16 Gt) saa kaupasta huomattavasti nykyisiä kärkimalleja huokeammalla hinnalla. Ominaisuudet ovat kohdallaan mitä tulee suorituskykyyn, mutta sen kohdalla joutuu luopumaan uusimmista innovaatioista ja isosta näyttökoosta.

Viime vuoden lippulaivaa ostaessa kannattaa myös muistaa, ettei ohjelmistotuki jatku todennäköisesti yhtä pitkälle kuin uusimmissa malleissa.

Tarjolla on myös iPhone-vaikutteita saanut metallisella rungolla varustettu Galaxy Alpha Samsungilta. Metallisten puhelinten valikoimaa jatkaa HTC:n tyylikäs One (M8). Sony tarjoaa tähän hintaluokkaan 5,2-tuumaista Xperia Z3:a.


600–


Kun hinnalla ei ole väliä ja kun joku on ollut todella kiltisti. Puhelimesta löytyy tässä hintaluokassa käytännössä kaikki mitä puhelimelta voi toivoa. Uusin käyttöjärjestelmäversio, loistava kamera ja näyttö, valmistajan paras osaaminen kaikin puolin. Puhelimet ovat samantasoisia ja eroja löytyy lähinnä yksityiskohdista. Valinnassa painottuu puhelimen käsituntuma ja mieltymys käyttöjärjestelmään sekä sovelluksiin. Laatuvaikutelmaa ja puhelimen luomaa statusarvoakaan ei voi vähätellä.

Vaihtoehdot: Apple iPhone 6 | Apple iPhone 6 Plus | Google Nexus 6 | Samsung Galaxy Note 4


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia C02 – hinta laskenut -23%

Nokia C02
79 € Prisma Verkkokauppa
98 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 103 €

Motorola Moto E13 – hinta laskenut -22%

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -17%

Realme 11 (5G)
256 € Bigbox
353 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 309 €

Realme 10 – hinta laskenut -16%

Realme 10
192 € CDON
229 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 228 €

Kommentit (5)

tataka
tataka

1

Galaxy trend 2(verrattuna plus malliin vähemmän ram muistia mutta uudempi android 4.4) ja moto e mahtuvat alle satasen kategoriaan.

Vastaa
dRD
dRD

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tikte76:

Lumia 830 on tarjouksessa noin 300 euroa ja puuttuu listauksesta.

L830 puuttuu listasta syystäkin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


L830 puuttuu listasta syystäkin.


Mitä syytä arvelit, vai jutun henkeenkö viittasit ?

Oma veikkaukseni on että osto oppaaseen lättästy hintarajat, ja Lumia 830 ei ole niihin sopinut.

Oppaassa oli mm. mainittu Lumia 735 ja yllättäen Lumia 925, Jos esim jälkimmäisen kesken valintaa pohtii niin aika vahvoilla Lumia 830.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.