Päivitysrumba alkaa Lumioilla: Denim-päivitys tulee saataville Suomessa

15
Manu Pitkänen

Päivitysrumba alkaa Lumioilla: Denim-päivitys tulee saataville Suomessa
Microsoft on aloittanut Lumia Denim -päivityksen jakelun Lumia-älypuhelimille. Päivityssykli käynnistyy laajemmassa mittakaavassa kuitenkin vasta tammikuun puolella.

Windows Phone 8.1 Updatella varustettu Lumia Denim on tullut Suomessa saataville Microsoftin laitelistan mukaan Lumia 1520:lle, 1320:lle, 930:lle ja 625:lle. Käyttöjärjestelmäversio löytyy valmiina Lumia 530:stä, 535:stä, 730:stä (735) ja 830:stä.

Ensimmäisenä uutena ominaisuutena Lumia Denimissä tulee vastaan aloitusnäytön kansiot, joihin voi organisoida samanaiheisia sovelluksia omiksi kokonaisuuksiksi. Järjestelmään on tehty muitakin pieniä ehostuksia.

Lumia Denim tuo myös uusimmille huippumalleille tukun uusia kameraominaisuuksia. Lumia Camera -ohjelman nopeutta ja algoritmeja on parannettu reippaasti, minkä lisäksi sovelluksesta löytyy uusi Moment Capture -sarjakuvaustila (ottaa 4K-videota, mistä voi valita sopivan kuvan tallennettavaksi, Lumia 830:ssä Full HD -videota). Uutta on myös HDR-kuvaus ja Rich-kuvaus, jolla voi säätää jälkikäteen salaman määrää sekä valotusta kuvissa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -17%

Realme 11 (5G)
256 € Bigbox
353 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 309 €

Realme 10 – hinta laskenut -16%

Realme 10
192 € CDON
229 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 228 €

Motorola Moto G54 – hinta laskenut -16%

Motorola Moto G54
149 € Gigantti
179 € Veikon Kone
179 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 177 €

Nothing Phone (2) – hinta laskenut -14%

Nothing Phone (2)
499 € Gigantti
579 € Bigbox
599 € Verkkokauppa.com

Alin hinta viikko sitten: 579 €

Kommentit (15)

Taeco
Taeco

1

Sain päivityksen. Kamera toimii hienosti muuten, mutta videon aikana automaattitarkennus ei toimi. Ja kamerassa ei ole myöskään jatkuvaa automaattitarkennusta tai se ei ainakaan toimi kunnolla, kamera tarkentaa joka kerta uudelleen valokuvien välissä. Kuvien ottaminen kestää siis tarpeettoman kauan, kun suurin osa ajasta menee siihen tarkentamiseen. Toivottavasti tulee korjauspäivitys pian.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Sain päivityksen. Kamera toimii hienosti muuten, mutta videon aikana automaattitarkennus ei toimi. Ja kamerassa ei ole myöskään jatkuvaa automaattitarkennusta tai se ei ainakaan toimi kunnolla, kamera tarkentaa joka kerta uudelleen valokuvien välissä. Kuvien ottaminen kestää siis tarpeettoman kauan, kun suurin osa ajasta menee siihen tarkentamiseen.


Mikä luuri, mikä kamerasofta ?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Toivottavasti tulee korjauspäivitys pian.


Tuli mieleen bugittaako OS vai se kamerasofta?
Eli voisko olla kamerasoftan päivitys juttu.

Vastaa
Taeco
Taeco

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Sain päivityksen. Kamera toimii hienosti muuten, mutta videon aikana automaattitarkennus ei toimi. Ja kamerassa ei ole myöskään jatkuvaa automaattitarkennusta tai se ei ainakaan toimi kunnolla, kamera tarkentaa joka kerta uudelleen valokuvien välissä. Kuvien ottaminen kestää siis tarpeettoman kauan, kun suurin osa ajasta menee siihen tarkentamiseen.


Mikä luuri, mikä kamerasofta ?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Toivottavasti tulee korjauspäivitys pian.


Tuli mieleen bugittaako OS vai se kamerasofta?
Eli voisko olla kamerasoftan päivitys juttu.

Lumia 1520 ja Lumia Camera 5.0.1.11. Tuntuu, ettei kuvanvakainkaan toimi aivan, kuten sen kuuluisi.

Mutta ei tämä aivan katastrofipäovotys ollut. HDR-kuvien ottaminen tapahtuu hetkessä, kuvien prosessointi taustalla toimii mallikkaasti ja käyttöliittymä on aiempaakin parempi mielestäni. Videon puolella hyviä uutisia: Tarkennusta, valkotasapainoa ja valotusta voi säätää manuaalisesti kesken videon ja lampun voi myös kytkeä päälle ja pois videon aikanakin. Harmillista, ettei valotusaikaa voi säätää videossa edelleenkään. Niin ja tietenkin softa käynnistyy nyt heti eikä kohta, tästä suurkiitos kehittäjille.

Tuntuu, että puhelimen näytön kääntymisessä kestää nyt paljon kauemmin, kuin ennen. Puhelin reagoi kääntymiseen siis vasta reilun sekunnin pääatä. Minullahan siis oli tuo developer buildi tuosta 8.1.1 ja siinä ei ollut tätä ongelmaa.

Vastaa
perhana
perhana

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Sain päivityksen. Kamera toimii hienosti muuten, mutta videon aikana automaattitarkennus ei toimi. Ja kamerassa ei ole myöskään jatkuvaa automaattitarkennusta tai se ei ainakaan toimi kunnolla, kamera tarkentaa joka kerta uudelleen valokuvien välissä. Kuvien ottaminen kestää siis tarpeettoman kauan, kun suurin osa ajasta menee siihen tarkentamiseen.


Mikä luuri, mikä kamerasofta ?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Toivottavasti tulee korjauspäivitys pian.


Tuli mieleen bugittaako OS vai se kamerasofta?
Eli voisko olla kamerasoftan päivitys juttu.

Lumia 1520 ja Lumia Camera 5.0.1.11. Tuntuu, ettei kuvanvakainkaan toimi aivan, kuten sen kuuluisi.

Mutta ei tämä aivan katastrofipäovotys ollut. HDR-kuvien ottaminen tapahtuu hetkessä, kuvien prosessointi taustalla toimii mallikkaasti ja käyttöliittymä on aiempaakin parempi mielestäni. Videon puolella hyviä uutisia: Tarkennusta, valkotasapainoa ja valotusta voi säätää manuaalisesti kesken videon ja lampun voi myös kytkeä päälle ja pois videon aikanakin. Harmillista, ettei valotusaikaa voi säätää videossa edelleenkään. Niin ja tietenkin softa käynnistyy nyt heti eikä kohta, tästä suurkiitos kehittäjille.

Tuntuu, että puhelimen näytön kääntymisessä kestää nyt paljon kauemmin, kuin ennen. Puhelin reagoi kääntymiseen siis vasta reilun sekunnin pääatä. Minullahan siis oli tuo developer buildi tuosta 8.1.1 ja siinä ei ollut tätä ongelmaa.

Itselläni kanssa Lumia 930 päivittyi illalla, ja heti perään päivittyi Lumia Camera versioon 5.0.2.37 joka tuntuu toimivan ihan moitteettomasti, mitään ihmeitä sillä kyllä en ole vielä kokeillut.

Vastaa
Taeco
Taeco

5

Olen tässä testaillut hiukan. Näytön kääntymisessä kestää ihan valehtelematta 5 sekuntia. Ongelma poistuu käynnistymällä puhelin uudelleen, mutta palaa takaisin Lumia Cameraa käytettäessä. Ongelma ei ole satunnainen, vaan toistuu joka kerta.

Googlasin hiukan, ja muillakin L1520 omistajilla oli ollut vastaavia ongelmia näytön kääntymisen kanssa. Samoilla ihmisillä tuntui olevan vastaavia ongelmia autotarkennuksen kanssa, kuin minulla. Automaattinen jatkuva tarkennus videon aikana ja valokuvien ottamisen välissä kestää anteeksiantamattoman kauan, välillä se ei tarkenna laisinkaan ennen tarkennusnäppäimen painamista tai ruudun tökkäämistä.

Vastaa
perhana
perhana

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Olen tässä testaillut hiukan. Näytön kääntymisessä kestää ihan valehtelematta 5 sekuntia. Ongelma poistuu käynnistymällä puhelin uudelleen, mutta palaa takaisin Lumia Cameraa käytettäessä. Ongelma ei ole satunnainen, vaan toistuu joka kerta.

Googlasin hiukan, ja muillakin L1520 omistajilla oli ollut vastaavia ongelmia näytön kääntymisen kanssa. Samoilla ihmisillä tuntui olevan vastaavia ongelmia autotarkennuksen kanssa, kuin minulla. Automaattinen jatkuva tarkennus videon aikana ja valokuvien ottamisen välissä kestää anteeksiantamattoman kauan, välillä se ei tarkenna laisinkaan ennen tarkennusnäppäimen painamista tai ruudun tökkäämistä.

Onko noissa eri malleissa erilaiset Lumia Camera versiot?
Itselläni tosiaan L930 ilmoittaa Lumia Cameran olevan versio 5.0.2.37
ja kirjoitit tuossa aiemmin että sinulla on versio 5.0.1.11, eli onko se varmasti päivittynyt uuteen versioon?
Tuo 5.0.2.37 versio näyttäisi selkeästi olevan sama kuin mitä tässä uutena esitellään:
http://www.windowscentral.com/lumia-camera-denim-hands-on

Tuohon näytön kääntymisen hidasteluun voisi ehkä vaikuttaa se, että jostain syystä päivityksen jälkeen Lumia Camera näyttää jäävän päälle taustalle käytön jälkeen, en tiedä miksi näin mutta niin vain näyttää olevan, eli vaikka sovelluksesta on poistunut takaisin-painikkeella, löytyy sovellus taustalta kun pitkällä takaisin-painikkeen painalluksella.

En kyllä ikinä ole oikein jaksanut noihin kamerasovelluksiin paneutua, enkä kyllä tästäkään ole vielä ymmärtänyt miten tuota hdr-toimintoa käytetään tuon esittelyvideon tavoin, kamerasovelluksen valikoista ei mitään mainintaa hdr:stä löydy mutta ilmeisesti tuo "rich-capture" joka sen hdr:n sisältää on sitten suomennettu muotoon "parannettu kuva" joka tästä uudesta versiosta löytyy, mitään asetuksia tai muokkausta sillä otetuille kuville en kyllä onnistunut löytämään.

Vastaa
Taeco
Taeco

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Olen tässä testaillut hiukan. Näytön kääntymisessä kestää ihan valehtelematta 5 sekuntia. Ongelma poistuu käynnistymällä puhelin uudelleen, mutta palaa takaisin Lumia Cameraa käytettäessä. Ongelma ei ole satunnainen, vaan toistuu joka kerta.

Googlasin hiukan, ja muillakin L1520 omistajilla oli ollut vastaavia ongelmia näytön kääntymisen kanssa. Samoilla ihmisillä tuntui olevan vastaavia ongelmia autotarkennuksen kanssa, kuin minulla. Automaattinen jatkuva tarkennus videon aikana ja valokuvien ottamisen välissä kestää anteeksiantamattoman kauan, välillä se ei tarkenna laisinkaan ennen tarkennusnäppäimen painamista tai ruudun tökkäämistä.

Onko noissa eri malleissa erilaiset Lumia Camera versiot?
Itselläni tosiaan L930 ilmoittaa Lumia Cameran olevan versio 5.0.2.37
ja kirjoitit tuossa aiemmin että sinulla on versio 5.0.1.11, eli onko se varmasti päivittynyt uuteen versioon?
Tuo 5.0.2.37 versio näyttäisi selkeästi olevan sama kuin mitä tässä uutena esitellään:
http://www.windowscentral.com/lumia-camera-denim-hands-on

Tuohon näytön kääntymisen hidasteluun voisi ehkä vaikuttaa se, että jostain syystä päivityksen jälkeen Lumia Camera näyttää jäävän päälle taustalle käytön jälkeen, en tiedä miksi näin mutta niin vain näyttää olevan, eli vaikka sovelluksesta on poistunut takaisin-painikkeella, löytyy sovellus taustalta kun pitkällä takaisin-painikkeen painalluksella.

En kyllä ikinä ole oikein jaksanut noihin kamerasovelluksiin paneutua, enkä kyllä tästäkään ole vielä ymmärtänyt miten tuota hdr-toimintoa käytetään tuon esittelyvideon tavoin, kamerasovelluksen valikoista ei mitään mainintaa hdr:stä löydy mutta ilmeisesti tuo "rich-capture" joka sen hdr:n sisältää on sitten suomennettu muotoon "parannettu kuva" joka tästä uudesta versiosta löytyy, mitään asetuksia tai muokkausta sillä otetuille kuville en kyllä onnistunut löytämään.

Sovelluskaupasta ei löydy koko Lumia Camera sovellusta, joten en pääse manuaalisesti sen päivityksiä tarkistamaan. Järjestelmälle itselleen ei löydy päivityksiä ja minulla on automaattiset sovelluspäivitykset päällä.

HDR on osa sitä Rich Capturea, eli se taikasauva. Oma puhelimeni on englanniksi (cortanan takia, "Hey Cortana" toimii muuten mallikkaasti), joten en suomitermejä tunne.

Jos sinulla on salama päällä, Rich capture ottaa kaks kuvaa: Yhden ilman salamaa ja yhden sen kanssa ja tekee niistä yhdistetyn kuvan. Jos salama on pois päältä, se ottaa kaksi tai useamman kuvan eri valotusajoilla olosuhteista riippuen ja tekee niistä HDR-kuvan. Automaattisella salamalla se arvioi, onko tarvetta salamalle - jos ei ole, se ottaa usealla valotuksella, muuten salamalla ja ilman.

Kun kuva on otettu, kamera arvioi sille sopivat asetukset. Niitä asetuksia voi itse säätää jälkikäteen menemällä galleriaan otetun kuvan kohdalle ja näpäyttämällä alakulmassa olevaa "Edit rich capture"-nappulaa. Tästä pääsee valintaikkunaa, jossa saa valita 2-3 esiasetuksesta kuvasta riippuen ja viimeisenä vaihtoehtona on säätää HDR-kuva itse.

P.S.
Vaikka kameran pyyhkäisee kiinni moniajonäkymästä, em. bugi ei poistu.

On muuten aika harmillista, ettei Rich capturea voi käyttää manuaaliasetusten kanssa. Haarukointikaan ei ole enää vaihtoehto (ikävä kyllä), joten HDR-kuvia ei sitenkään tehdä manuaaliasetuksilla.

Myös sulkimen viive näyttäisi poistuneen asetuksista. Varsin ikävää.

Vastaa
perhana
perhana

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:


HDR on osa sitä Rich Capturea, eli se taikasauva. Oma puhelimeni on englanniksi (cortanan takia, "Hey Cortana" toimii muuten mallikkaasti), joten en suomitermejä tunne.

Jos sinulla on salama päällä, Rich capture ottaa kaks kuvaa: Yhden ilman salamaa ja yhden sen kanssa ja tekee niistä yhdistetyn kuvan. Jos salama on pois päältä, se ottaa kaksi tai useamman kuvan eri valotusajoilla olosuhteista riippuen ja tekee niistä HDR-kuvan. Automaattisella salamalla se arvioi, onko tarvetta salamalle - jos ei ole, se ottaa usealla valotuksella, muuten salamalla ja ilman.

Kun kuva on otettu, kamera arvioi sille sopivat asetukset. Niitä asetuksia voi itse säätää jälkikäteen menemällä galleriaan otetun kuvan kohdalle ja näpäyttämällä alakulmassa olevaa "Edit rich capture"-nappulaa. Tästä pääsee valintaikkunaa, jossa saa valita 2-3 esiasetuksesta kuvasta riippuen ja viimeisenä vaihtoehtona on säätää HDR-kuva itse.

P.S.
Vaikka kameran pyyhkäisee kiinni moniajonäkymästä, em. bugi ei poistu.

On muuten aika harmillista, ettei Rich capturea voi käyttää manuaaliasetusten kanssa. Haarukointikaan ei ole enää vaihtoehto (ikävä kyllä), joten HDR-kuvia ei sitenkään tehdä manuaaliasetuksilla.

Myös sulkimen viive näyttäisi poistuneen asetuksista. Varsin ikävää.

Juu löytyihän se sieltä, kiitoksia
Tosiaan se miksi sitä en löytänyt johtui näköjään siitä että kun pidin salaman pois päältä, otti kamera ilmeisesti vain sen yhden kuvan joten sitä editointimahdollisuutta ei sitten ollut, mutta kun laittoi salaman automaattiasetukselle editointimahdollisuus tuli kuvaan, pitää vielä jossain vaiheessa kokeilla ulkona kuvata jotakin.

Tuo L1520:n hidastelu on sitten jotain outoa, kun käsittääksenihän tämä 930 on näyttöä lukuunottamatta lähes identtistä rautaa sen kanssa.

Tuo haarukointi kyllä muuten minulla ainakin asetuksista edelleen löytyy, vai tarkoitatko että tuo rich-capture ei toimi sen kanssa?

Vastaa
Taeco
Taeco

9

@Perhana
Erikoista. Itselläni se kyllä toimii vaikka salama olisikin pois päältä.

En löydä haarukointia (eng. bracketing). Missä se on?

Vastaa
perhana
perhana

10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

@Perhana
Erikoista. Itselläni se kyllä toimii vaikka salama olisikin pois päältä.

En löydä haarukointia (eng. bracketing). Missä se on?

Löytyy kameran asetuksista yleiset-välilehdeltä, kamerasovellusten alla on "viive" ja seuraavalla rivillä "haarukointi" asetukset. Englanninkielisistä nimistä en tiedä kun en viitsi ruveta kieltä vaihtamaan.

Vastaa
Taeco
Taeco

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

@Perhana
Erikoista. Itselläni se kyllä toimii vaikka salama olisikin pois päältä.

En löydä haarukointia (eng. bracketing). Missä se on?

Löytyy kameran asetuksista yleiset-välilehdeltä, kamerasovellusten alla on "viive" ja seuraavalla rivillä "haarukointi" asetukset. Englanninkielisistä nimistä en tiedä kun en viitsi ruveta kieltä vaihtamaan.

Voi olla, että mulla tosiaan on vanha versio ja en jostain syystä pääse sitä päivitetään. Ei meinaa ole siellä.

Vastaa
juddeli
juddeli

13

Sain oman 930 19.2 ja huomasin että 4k kuvaus ei pelitä,onko kellään samoja ongelmia(painaa sen kuvausnapin pohjaan kameratilassa).ainoastaan 720p tarkkuudella ja lumia cameran versio5.0.2.47.vaikka kuinka ruplaa asetuksia niin ei niin ei......joku viisaampi vois vastata,kiitos.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
:Eki (vahvistamaton)

14

Lumia 920, Asensin Denim päivityksen, kamera lakkasi toimimasta.
Myöskään salama ei toimi valaisimena.
Alkuperäisten asennusten palautus ja uudelleenasennuskaan eivät korjanneet tilannetta
T: Eki

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti :Eki:

Lumia 920, Asensin Denim päivityksen, kamera lakkasi toimimasta.
Myöskään salama ei toimi valaisimena.
Alkuperäisten asennusten palautus ja uudelleenasennuskaan eivät korjanneet tilannetta
T: Eki


Varmista että kaikki sovellukset päivitetty, sen jälkeen varoiks kahden napin (virrat poikki) bootti, kun laite rauhassa käynnistynyt, niin ihan perus kamerasoftaa kokeile, kokeile myös etukameraa. Jos toimii, niin ehkä aijemmin kokeilemasi toinen kamerasofta jumittaa luurisi kameramodulin.

Jos ei toimi niin.
Lataa Microsoft Mobilen sivuilta Lumia Software Recovery Tool , ja asenna sillä ohjelmisto puhelimeesi (tyhjentää käyttäjän tiedotkin, mutta senhän olit jo aijemminkin tehnyt) jos ei auta niin jos takuu niin takuu huoltoon, jos ei takuuta niin ehkä paras lähestyä MS tukea.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.