Pikakatsaus: Tällainen on Lumioiden Windows 10

1
Manu Pitkänen

Pikakatsaus: Tällainen on Lumioiden Windows 10
Ensimmäisiä varmoja tietoja Windows 10:een liittyen saatiin Microsoftilta viime vuoden syyskuussa, jolloin se esitteli yleispiirteisesti uuden käyttöjärjestelmänsä ominaisuuksia. Windows 10:n luvattiin toimivan laitteessa kuin laitteessa, mutta syyskuun tilaisuudessa keskityttiin lähinnä tietokoneisiin.

Tammikuun lopulla Microsoft järjesti toisen esittelytilaisuuden, jossa maailmalle esiteltiin tarkemmin tavalliselle käyttäjälle näkyviä tärkeitä piirteitä.

Esittelyvuoroon pääsi tammikuussa työpöytäversion lisäksi puhelimille tarkoitettu versio Windows 10:stä, jonka ensimmäinen ennakkoversio tuli vähän aika sitten julkisesti testattavaksi. Windows 10:n voi ladata nyt muutamille keskihintaisille Lumioille, kuten Lumia 630/635:lle, 730:lle ja 830:lle. Puhelinvertailu päätti kastaa varpaansa veteen Lumia 830:llä.

Oleellisesti Windows 10 näyttää ja tuntuu samalta kuin Windows Phone 8.1. Mitään totaalista irtiottoa ei käyttöjärjestelmästä löydy ainakaan vielä vaikka kuinka etsisi.Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei mikään ole muuttunut. Itse asiassa monet asiat ovat muuttuneet, mutta käyttäjälle päin ne näyttäytyvät tässä vaiheessa lähinnä uusina universaaleina sovelluksina ja pieninä viilauksina. Isoja uutisia voi tietysti vielä tulla esimerkiksi Microsoftin Build-kehittäjätapahtumassa.

Aloitusnäyttö

Windows Phone 8 ja sitä edeltäneet käyttöjärjestelmäversiot näyttivät allekirjoittaneen silmään hyvin monotonisia ja graafisesti turhankin pelkistettyjä, missä ei annettu juurikaan tilaa persoonallisuudelle. Asiaa korjattiin Windows Phone 8.1:ssä antamalla käyttäjälle mahdollisuus asettaa tapahtumaruutuhin haluamansa taustakuva.

Windows 10:n Technical Preview -versiosta ei näyttäisi enää löytyvän mahdollisuutta asettaa tapahtumaruutuihin uppoutuvia taustakuvia. Sen sijaan Microsoft on tehnyt tapahtumaruuduista läpinäkyviä ja lisännyt valinnan täysikokoisten taustakuvien käytölle: mustan tai valkoisen taustan sijaan tapahtumaruutujen taakse voi asettaa minkälaisen taustan tahansa.Niinkin yksinkertainen asia kuin taustakuva muuttaa Windows 10:n luonnetta yllättävän paljon. Windows 10:tä testatessa mieleen herääkin nopeasti ajatus, että tällainen Windows Phonen olisi pitänyt olla alusta lähtien. Aloitusnäytöltä sama taustakuva ulottuu oikealta puolelta löytyvään sovelluslistaan, jossa korostetaan aiempaa paremmin viimeksi asennettuja sovelluksia (näkyvät listan kärjessä omana osionaan).

Kustomoitavuutta on lisätty myös uusilla tapahtumaruuduilla (kuva yllä). Tavallisten pienten (1x1), normaalien (2x2) ja isojen (4x2) ruutujen rinnalle Windows 10 tuo pystysuuntaiset (2x4) ja jättikokoiset (4x4) ruudut.


Uusia ruutukokoja näyttäisi tukevan tällä haavaa vain Ihmiset- ja Haku-sovellus. Uudet sovelluskoot toimivat myös aloitusnäytön kansioissa, kuten luontevaa onkin (uuta kansiota ei kuitenkaan pysty tekemään jos tavallisen ruudun siirtää jättikokoisen tai pystysuuntaiset tapahtumaruudun päälle, homma onnistuu kuitenkin toisin päin).

Universaalit sovelluksetVaikka Windows 10:n puhelinversio ei sisälläkkään käyttöliittymäuudistuksia aloitusnäytön viilauksia lukuun ottamatta, muuttavat uudet universaalit sovellukset alustan ilmettä väkisin. Tällä hetkellä seikka ei tule kovin hyvin esiin, sillä Windows 10:n sovelluksia ei ole täysipainoisesti muutettu vielä universaalien sovellusten muottiin.

Universaalien sovellusten ja aiempien Windows Phone -sovellusten erot tulevat ehkä kaikkein voimakkaimmin Asetukset-sovelluksen kohdalla. Loputtoman pitkä ja hankalasti hahmotettava tekstilista on vaihtunut organisoidummaksi luettoloksi, jossa eri asetukset löytää nopeasti sinisten ikoneiden ansiosta.

Microsoft näyttää hankiutuneen eroon myös näytön yläreunan ylisuurella fontilla kirjoitetusta kuvaustekstistä. Esimerkiksi puhelin-sovelluksessa tilalle on tullut puheluhistoria- ja pikavalinta-painikkeet, jotka helpottavat navigointia sovelluksen sisällä (vanhaan otsikointitapaan verrattuna). Uudessa Resurssienhallinta-sovelluksessa samainen otsikkotila on pyhitetty niin sanotulle murupolulle.

Universaaleista sovelluksista löytää myös pystysuuntaisia valikoita, jotka saa auki vasempaan yläkulmaan sijoitetusta hampurilaiskuvakkeesta. Tämä näyttäisi korvaavan aiemman jatkuvaan sivuttaissuuntaiseen pyyhkimiseen perustuvan navigoinnin.

Universaalit ohjelmat muistuttavat paikoin enemmän Android- tai iOS-sovelluksia kuin perinteisempiä Windows Phone -sovelluksia.Ainakin tällä hetkellä kokonaiskäyttökokemus on hieman epäjohdonmukainen kun tarjolla on vanhoja WP-sovelluksia ja tuoreempia universaaleja sovelluksia. Tämä ongelma korjaantunee ajan kanssa kun Microsoft saa sovelluksensa muutettua universaaleiksi.

Esimerkiksi Viestit-sovellus on edelleen tavallinen WP-sovellus, mutta siitä on tulossa universaali versio myöhemmin. Universaalit versiot ovat tulossa myöhemmin ainakin Ihmiset- Kalenteri- ja Musiikki-sovelluksille. Lisäksi ennakkoversiossa käytetään vielä Internet Explorer -selainta, mutta valmiissa versiossa on tarkoitus käyttää uutta Spartania.

Windows 10 tulee siis muuttumaan olemuksellisesti universaalien sovellusten ansiosta vielä paljon. Yllä muutamia ruutukaappauksia Windows 10:stä jo löytyvistä universaaleista sovelluksista.

Muuta


Ilmoituskeskukseen Microsoft on lisännyt lisää pika-asetuspainikkeita. Tilan säästämiseksi useimmat painikkeet on kuitenkin piilotettu "laajenna-napin" taakse. Kutistetussa tilassa näytetään edelleen 4–5 pika-asetusta, jotka voi valita haluamikseensa Asetukset-sovelluksen kautta. Laajennetussa tilassa ilmoituskeskus näyttää asetusvalintoja kolmen rivin verran.


Ilmoituskeskuksesta voi jatkossa myös poistaa yksittäisiä ilmoituksia. Windows Phone 8.1:ssä ilmoituksia voi poistaa vain kokonaisuuksittain (esim. ei yksittäisi sähköposteja, vaan kaikki sähköposti-ilmoitukset). Sovelluskohtaiset ilmoitukset voi poistaa Windows 10:ssä pyyhkäisemällä ilmoitusotsikkoa/sovelluksen nimeä, yksittäisten ilmoitusten poistaminen onnistuu pyyhkäisemällä haluttu ilmoitus sivuun.

IOS:n ja Androidin tapaan Windows 10:stä löytyy myös vuorovaikutteiset ilmoitukset, joiden avulla käyttäjä voi esimerkiksi saapuneeseen pikaviestiin ilman että hänen tulee poistua avoinna olevasta sovelluksesta.Näppäimistö Windows 10:ssä on pysynyt oleellisesti samanlaisena kuin Windows Phone 8.1:ssä, mutta se on oppinut pari uutta temppua.

Z- ja X-näppäinten väliin on ilmestynyt pieni pyöreä painike, jota koskettamalla voi siirtää kursoria eri suuntiin. "Joystickin" ansiosta sormea ei tarvitse enää sohaista tarkalleen oikeaan kohtaan jos tekstiä pitää korjata sanojen välistä

Isoilla näytöillä näppäimistöä voi myös siirrellä haluamaansa kohtaan kirjoittamisen helpottamiseksi (yhdellä kädellä). Näppäimistön saa irrotettua / kelluvaksi painamalla pitkään välilyöntiä. Pienillä näytöillä näppäimistön sijaintia ei saa muutettua.

Windows 10 julkaistaan Lumia-puhelimille tämänn vuoden loppuun mennessä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Nokia C12 – hinta laskenut -17%

Nokia C12
144 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 172 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -14%

Xiaomi 13
728 € CDON
811 € BIGBOX.FI
964 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 843 €

Xiaomi Redmi Note 13 (5G) – hinta laskenut -12%

Xiaomi Redmi Note 13 (5G)
175 € BIGBOX.FI
198 € CDON
200 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 197 €

Kommentit (1)

Taeco
Taeco

1

Uusi käyttöliittymä on aivan uskomattoman huono. Palkkasivatko he jonkun päivääkään graafista suunnittelua opiskelleen kesätyöläisen suunnittelemaan nuo universaalit sovellukset? Pitäisihän ihan yleisen järjenkin sanoa, että vasen yläkulma on väärä paikka nappuloille. Ehkä se toimi joskus aikanaan 3,5" iPhoneissa, mutta nykyään puhelimet ovat hiukan kookkaampia ja peukalon sijainti tai mitta ei ole muuttunut miksikään.

Yksi suurimmista syistä minulle valita WP oli sen käyttöliittymä. Se on ollut helppo käyttää (lukuunottamatta ilmoituskeskusta, jonka sijoittelu oli aikamoinen aivopieru). Mutta MS tuntuu yrittävänsä kaikkensa poistaakseen niitä harvoja ominaisuuksia, jotka erottavat sen muista alustoista. Kohtaamispaikatkin ovat nyt poistumassa WP10:n myötä.

Miksi valita WP, jos se on "yhtä hyvä" käyttöjärjestelmänä, yhtä huonolla käyttöliittymällä ja pienemmällä sovelluskaupalla, kuin kilpailijoiden käyttöjärjestelmät?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.