Samsungin nousu ja tuho: Tämän takia Galaxyjen myynti hiipuu

11
Manu Pitkänen

Samsungin nousu ja tuho: Tämän takia Galaxyjen myynti hiipuu
Samsung nousi älypuhelimien markkinajohtajaksi hätkähdyttävän nopeasti, mutta sen valta-aseman mureneminenkin on alkanut vähintään yhtä vauhdikkaasti. Business Insiderin haastattelemat lähteet kertovat miltä Galaxy-buumin alku ja hiipuminen näytti sisältä käsin.

Ennen kuin Samsung saattoi yrittää haastaa iPhonea, sen piti keksiä uusille puhelimille yhtenäinen alabrändi, joka tekisi puhelimista tunnistettavia. Alabrändin avulla Samsung pystyisi myös peittelemään mielleyhtymät älypuhelimien ja Samsungin muiden tuotteiden välillä. Samsung päätti nimetä älypuhelimensa Galaxyiksi ja toi ensimmäisen mallin markkinoille vuonna 2010.

Samsungin alkuvaiheen menestyksen Business Insider laittaa hyvän myyntikanavaverkoston ja Galaxyjen iphonemaisuuden piikkiin. Galaxyt olivat kuitenkin edelleen pieni tekijä älypuhelimissa. Kasvun kiihdyttämiseksi Samsung panosti markkinointiin ja naulan kantaan osuttiin erityisesti Yhdysvalloissa, jossa Galaxy S II:n myyntiä tuettiin iPhone-käyttäjille naureskelevalla Next Big Thing -mainoskampanjalla.Mainoksilla Samsung sai kuluttajia vakuutettua, että "seuraavaa isoa juttua" ei tarvitsekaan odotella jonoissa, vaan se on ollut jo saatavilla. Mainoskampanja osoittautui isoksi hitiksi ja käännytti asiakkaita Galaxyjen pariin usean vuoden ajan. Samaan aikaan Samsung osoitti kysyntää löytyvän aikanaan "ylisuuriksi" nähdyille Galaxy Note -puhelimille.

Samsungin nopea nousu huomattiin myös mediassa, jossa Applen uskottiin jo menettäneen innovaatiokykynsä ja maagisen kosketuksen älypuhelimiin Steve Jobsin kuoleman seurauksena.

Rakettimaisella kasvulla oli kuitenkin kääntöpuolensa, sillä se johti Samsungin päämajan ja Yhdysvaltain toiminnot eripuraan. Vaikka koko Samsungin puhelinbisneksen nousu voidaankin laittaa suurelta osin juuri Yhdysvaltojen toimintojen piikkiin, alkoi Samsungin korealainen johto syytellä sen toimintaa vuonna 2012.

Business Insiderin lähteiden mukaan päämajasta lähetettiin Dallasiin lentokoneellinen pomoja tarkastamaan kolmeksi viikoksi, miten Samsungin puhelinbisnes toimii Yhdysvalloissa. Korealaispomot syyttivät alaisiaan myyntilukemien peukaloinnista, median lahjomisesta sekä monesta muusta. Eräässä tilanteessa korealaispomot käskivät kesken auditorioesitelmän yleisön taputtaa yhdysvaltalaisille pomoille, koska he olivat "ainoita epäonnistujia" Samsungilla.

On päivänselvää, että tällainen kurmuuttaminen on syönyt työmoraalia. Se ei kuitenkaan näkynyt viivan alla vielä vuonna 2013, mutta se käytännössä tappoi ponnistelut yhtenäisen ja maailmanlaajuisen markkinointiviestinnän luomisesta.

Alamäki alkoi toden teolla vuonna 2014, kun pienet paikalliset puhelinmerkit niin Kiinassa kuin Intiassa alkoivat nakertaa Samsungin markkinaosuuksia. Pudotus oli nopeaa, sillä Samsung ei ollut nousukautensa aikana onnistunut rakentamaan haluttavia ja eksklusiivisia ominaisuuksia Galaxy-puhelimiinsa. Tämän takia pienempien Android-valmistajien on ollut helppo kaapata markkinaosuudet hintakilpailulla.

Samsungin vastakohtana voidaan perustellusti pitää Applea, joka on jatkuvasti panostanut juuri niihin asioihin, jotka erottavat sen puhelimet muista. Esimerkiksi iCloudia, App Storea, iOS:ää, Touch ID:tä, iMessage-viestisovellusta ei löydy mistään muusta kuin iPhonesta. Jos haluat jonkun näistä palveluista, sinun on pakko ostaa iPhone. Androidin kohdalla Google on ottanut haltuunsa kaikki avainpalvelut, joten puhelinmerkit voivat erottautua toisistaan lähinnä käyttöliittymäkustomoinneilla ja raudalla.


TL;DR: Samsung osasi panostaa oikeisiin asioihin älypuhelinbuumin kuumimpana kasvukautena: laaja myyntikanavaverkosto aikana, jolloin kaikki operaattorit eivät myyneet iPhonea, nappiin osunut markkinointi ja teknisesti hyvät tuotteet. Kasvukautena Samsung ei kuitenkaan onnistunut luomaan palveluita, joiden takia asiakkaat olisivat valmiita uudelleen ja uudelleen ostamaan Galaxyn. Tästä syystä Galaxyt ovat alttiita hintakilpailulle ja se on osoittautunut käytännössäkin Samsungin pahimmaksi kipupisteeksi.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia C02 – hinta laskenut -23%

Nokia C02
79 € Prisma Verkkokauppa
98 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 103 €

Motorola Moto E13 – hinta laskenut -22%

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -17%

Realme 11 (5G)
256 € Bigbox
353 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 309 €

Realme 10 – hinta laskenut -16%

Realme 10
192 € CDON
229 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 228 €

Kommentit (11)

Anonyymi käyttäjä
Veikkaus1x2 (vahvistamaton)

1

Veikkaan että Samsung ei saa alkanutta syöksykierrettä oikaistua. Kaupaksi ei mene enää kuin halvat luurit ja nekin minimaalisella katteella. Kalliit luurit alkavat tuottaa tappiota ja näinollen koko puhelin bisnes menee hiljalleen tappiolle.

Samsung lopettanee koko puhelintuotantonsa parin vuoden kuluttua ja siirtyy rautatoimittajaksi. Tosin rautapuolellakin se on alkanut yskiä, koska mm. oled-näytöt eivät käy kaupaksi eikä Exynos-piirisarjoja halua kukaan huonon ajurisovituksen vuoksi. Myös SSD-puolella alkaa olla ongelmia juurikin softan takia, levyt korruptoituu ja käyttäjät menettävät datansa. Softatalohan Samsung ei ole koskaan ollut eikä tule olemaankaan. Softa on aina tullut muualta(mm. Android ja Symbian) jos ovat sillä raivanneet markkiaosuuksia, omat ovat aina flopanneet (mm. Bada ja Tizen).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jaakopsoni (vahvistamaton)

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Veikkaus1x2:

Veikkaan että Samsung ei saa alkanutta syöksykierrettä oikaistua. Kaupaksi ei mene enää kuin halvat luurit ja nekin minimaalisella katteella. Kalliit luurit alkavat tuottaa tappiota ja näinollen koko puhelin bisnes menee hiljalleen tappiolle.

Samsung lopettanee koko puhelintuotantonsa parin vuoden kuluttua ja siirtyy rautatoimittajaksi. Tosin rautapuolellakin se on alkanut yskiä, koska mm. oled-näytöt eivät käy kaupaksi eikä Exynos-piirisarjoja halua kukaan huonon ajurisovituksen vuoksi. Myös SSD-puolella alkaa olla ongelmia juurikin softan takia, levyt korruptoituu ja käyttäjät menettävät datansa. Softatalohan Samsung ei ole koskaan ollut eikä tule olemaankaan. Softa on aina tullut muualta(mm. Android ja Symbian) jos ovat sillä raivanneet markkiaosuuksia, omat ovat aina flopanneet (mm. Bada ja Tizen).

Itse ostin ekan samsungin 2014 kesalla se on mallia s4 4g+ ja maksoi 400e.apple ei tullut kysymykseenkaan surkeiden speksien takia ja takuun lyhykaisyyden ja laitteiden huonon kestavyyden takia. Samsungilla toimii kaikki ja pysyn tassa merkissa.

Vastaa
oxygenol
oxygenol

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jaakopsoni:


Itse ostin ekan samsungin 2014 kesalla se on mallia s4 4g+ ja maksoi 400e.apple ei tullut kysymykseenkaan surkeiden speksien takia ja takuun lyhykaisyyden ja laitteiden huonon kestavyyden takia. Samsungilla toimii kaikki ja pysyn tassa merkissa.

Toivo ettei tule ongelmia luurin kanssa. Samsungin takuun kanssa saa tapella...

Vastaa
Kiedis
Kiedis

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti oxygenol:

Toivo ettei tule ongelmia luurin kanssa. Samsungin takuun kanssa saa tapella...

Kertoisitko meille tietämättömille ja tyytyväisille, miten takuun kanssa saa tapella? Takuu toimii aivan kuten pitääkin ja on toiminut viimeiset 5 vuotta niin itselläni kuin työpaikan asiakkaillakin. Ainoita "ongelmia" saattanee teoriassa ilmetä roottauksen yhteydessä, mutta se nyt onkin lähinnä käyttäjän omaa hölmöyttä.

En itse näkisi takuuta kovin toimimattomana, jos puhelimeen X vaihdetaan yli vuosi takuuajan jälkeen osa Y ilmaiseksi, vaikka yritykselle kerrottiin, että on itse vaihtanut siihen osan 1 ja 2 ilman vian korjaantumista samalla hinta-arviota kysellen.

En myöskään näkisi takuuta erityisen toimimattomana tai vaikeana, kun mallin Z latausliittimen luukku hajoaa mekaanisesti (periaatteessa käyttäjän vika), puhelimen vie itse huoltoon ja 5 minuuttia myöhemmin puhelin kiikutetaan kouraan luukku vaihdettuna - ilmaiseksi - useissa tapauksissa. Vai?

Vastaa
delic
delic

5

"Mainoskampanja osoittautui isoksi hitiksi ja käännytti asiakkaita Galaxyjen pariin usean vuoden ajan. "

Ja nyt suurinosa näistä käyttäjistä on siirtyneet takaisin iPhoneen kun huomasivat, että niitä oli huijattu eikä laite vastannutkaan odotuksia.

Vastaa
pentsu
pentsu

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jaakopsoni:Itse ostin ekan samsungin 2014 kesalla se on mallia s4 4g+ ja maksoi 400e.apple ei tullut kysymykseenkaan surkeiden speksien takia ja takuun lyhykaisyyden ja laitteiden huonon kestavyyden takia. Samsungilla toimii kaikki ja pysyn tassa merkissa.

Mä ostin ensimmäisen (ja samalla viimeisen) Samsungini vuonna 2005. Tietenkään kyseessä ei ollut mikään älypuhelin vaan pieni siro simpukka. Tuolloin totesin että yhtäkään sen merkkistä vehjettä ei tähän talouteen enää tule. Sen jälkeen on yhden TV:n verran päätöksestä lipsuttu, mutta sitäkään ei olisi pitänyt tehdä. Syynä molempiin oli huonosti suunniteltu (sekava) käyttöliittymä.

Uusia älypuhelimia tuo ei varmaan koske, mutta kuten tiedätte, maineen voi menettää vain kerran...

Vastaa
Kiedis
Kiedis

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

"Mainoskampanja osoittautui isoksi hitiksi ja käännytti asiakkaita Galaxyjen pariin usean vuoden ajan. "

Ja nyt suurinosa näistä käyttäjistä on siirtyneet takaisin iPhoneen kun huomasivat, että niitä oli huijattu eikä laite vastannutkaan odotuksia.

Linkkiä lähteeseen väitteen tueksi?

Vastaa
ProfaneX
ProfaneX

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

"Mainoskampanja osoittautui isoksi hitiksi ja käännytti asiakkaita Galaxyjen pariin usean vuoden ajan. "

Ja nyt suurinosa näistä käyttäjistä on siirtyneet takaisin iPhoneen kun huomasivat, että niitä oli huijattu eikä laite vastannutkaan odotuksia.

Nope. Ei kukaan järkevä siirry Iphoneen jos on kokeillut androidia. Tutkittu juttu. #rekt

Vastaa
prunester
prunester

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jaakopsoni:

apple ei tullut kysymykseenkaan surkeiden speksien takia ja takuun lyhykaisyyden ja laitteiden huonon kestavyyden takia. Samsungilla toimii kaikki ja pysyn tassa merkissa.

Takuun pituudessa ei Suomessa ole eroa.

Tuo että ostat puhelimen masturboidaksesi speksilistalle kertoo jo aika paljon siitä mikä Samsungilla on epäonnistunut.

Vastaa
EmDzei
EmDzei

10

Itse näen jopa mahdollisuuden Samsungin rautapuolessa, koska OLED näytöt ovat parhaimmat älypuhelimiin, Exynos prossat jättävät nopeustestissä Qualcommin 810 prossat taakseen eivätkä ylikuumene kovassakaan rasituksessa ja Samsung valmistaa uudella tekniikalla nopeita muistipiirejä. Lisäksi Samsung älysi jättää Google Wear käyttiksen älykelloistaan ja siirtyä vähävirtaisempaan Tizeniin. Rautapuoli on siis kunnossa ja älykellojen käyttis.

Samsung mokasi oikein kunnolla KNOXin kanssa. Heidän olisi tullut tarjota tätä tietoturvaa vain ja ainoastaan yritysasiakkaille ja tämä palvelu olisi voitu sitten ladata erikseen puhelimeen. Nyt kun se on bloadwarena kaikissa Galaxyissä, estää se kustomoinnit tehokkaasti. Androidin viehätys on sen avoimuus ja tätä juuri harrastelijat haluavat tehokkaaseen kovoonsa - kaiken mahdollisen toiminnan tehostamista ja ideoimista yhteisvoimin. XDA Developers foorumi lienee tunnetuin. Nyt kehittäjät ja harrastelijat ovat hylänneet kaikki Galaxyt - KNOXin vuoksi.

Seuraava Galaxy S6 menee oikeaan suuntaan. Bloadwarea on vähemmän ja Samsung pyrkii hieman eroon Googlen pakottamista palveluista tarjoamalla Microsoftin ohjelmia. Googlesta kun on tulossa uusi Apple, mikä ei taas kaikille sovi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Maw83 (vahvistamaton)

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EmDzei:

Itse näen jopa mahdollisuuden Samsungin rautapuolessa, koska OLED näytöt ovat parhaimmat älypuhelimiin, Exynos prossat jättävät nopeustestissä Qualcommin 810 prossat taakseen eivätkä ylikuumene kovassakaan rasituksessa ja Samsung valmistaa uudella tekniikalla nopeita muistipiirejä. Lisäksi Samsung älysi jättää Google Wear käyttiksen älykelloistaan ja siirtyä vähävirtaisempaan Tizeniin. Rautapuoli on siis kunnossa ja älykellojen käyttis.

Samsung mokasi oikein kunnolla KNOXin kanssa. Heidän olisi tullut tarjota tätä tietoturvaa vain ja ainoastaan yritysasiakkaille ja tämä palvelu olisi voitu sitten ladata erikseen puhelimeen. Nyt kun se on bloadwarena kaikissa Galaxyissä, estää se kustomoinnit tehokkaasti. Androidin viehätys on sen avoimuus ja tätä juuri harrastelijat haluavat tehokkaaseen kovoonsa - kaiken mahdollisen toiminnan tehostamista ja ideoimista yhteisvoimin. XDA Developers foorumi lienee tunnetuin. Nyt kehittäjät ja harrastelijat ovat hylänneet kaikki Galaxyt - KNOXin vuoksi.

Seuraava Galaxy S6 menee oikeaan suuntaan. Bloadwarea on vähemmän ja Samsung pyrkii hieman eroon Googlen pakottamista palveluista tarjoamalla Microsoftin ohjelmia. Googlesta kun on tulossa uusi Apple, mikä ei taas kaikille sovi.

Samsung on tekemässä aika varmasti itsemurhan tolla ms kytköksellä. Ihan hyvin ois voinut vaan karsia omat paskat pois.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.