Tämän vuoksi puhelimesi on niin hidas

20
Petteri Pyyny

Tämän vuoksi puhelimesi on niin hidas
Muistat varmaankin tunteen, kun pari, kolme vuotta sitten ostit uuden, monta marjaämpäriä maksaneen huippupuhelimesi? Sen fiiliksen siitä, miten valtavan nopea älypuhelin voikaan olla käytössä?

Ja nyt kenties kiroat sitä, kun parin vuoden takainen huippuluuri tuntuu jatkuvasti hitaalta ja kankealta ihan arkikäytössä?

Mistä sitten puhelimen hidastuminen oikein johtuu? Syitä on oikeastaan neljä, joista vain kahdelle voit tehdä jotain.

Puhelin täynnä väliaikaistiedostoja, kuvia ja turhia sovelluksia

Vaikka puhelimissa ei käytetäkään mitään tietokoneissa vieläkin yleisesti käytettyjä kovalevyjä, jotka ns. pirstaloituvat ajan kanssa kun tietoa tallennetaan ja poistetaan tallennustilasta, tiedostojen määrä vaikuttaa silti puhelimen nopeuteen jossain määrin.

Jos puhelin on jatkuvasti äärilaitojaan myöten täynnä dataa, sovellukset pääsääntöisesti hidastelevat, koska ne joutuvat tekemään kompromisseja tallennustilan käytön suhteen, lähinnä käyttämiensä väliaikaistiedostojen suhteen. Kompromissit tapahtuvat pitkälti käyttöjärjestelmän ohjeistuksessa, joten yksittäinen sovellus ei näihin voi hirvittävästi vaikuttaa.Lisäksi Flash-tyypisten tallennusratkaisujen ongelma on se, että ne edelleen jossain määrin hidastuvat mitä täydempänä tallennustila on, etenkin tallennustilan lähestyessä täyttymispistettään. Tällöin tallennustilan vapauttaminen on looginen askel laitteen nopeuttamiseksi.

Myös erilaiset puhelimen sisäiset indeksointijärjestelmät hidastuvat, mitä enemmän väliaikaistiedostoja – tai ylipäätään tiedostoja – laitteessa on.

Tämä ongelma on pääsääntöisesti helpoin korjata – siirrä "turhat" kuvat tietokoneelle talteen, poista sovellusten väliaikaistiedostot ja poista laitteesta sovellukset, joita käytät harvoin.

Liian paljon sovelluksia päällä yhtä aikaa

Tämä on lähinnä myytti. Kaikki modernit kännyköiden käyttöjärjestelmät osaavat huolehtia itse sovellusten sulkemisesta tai "jäädyttämisestä", mikäli puhelimen resurssit uhkaavat loppua kesken.

Sovellusten käsipelillä sulkeminen ei moderneissa puhelimissa auta puhelimen hidasteluun lainkaan. Suurin ongelma ovat tiettyjen sovellusten taustaprosessit, joita ei käsipelillä voi edes sulkea. Etenkin Facebook saattaa pyörittää taustalla prosesseja, jotka hidastavat puhelinta merkittävästi - vaikka Facebookin sovellus ei olisikaan näennäisesti päällä.

Paras tapa on poistaa kaikki sovellukset puhelimesta pysyvästi, joita et käytä.

Sovellukset suunnitellaan uusimmille malleille

Raaka tosiasia on, että puhelimet päivittyvät pääsääntöisesti alle 18 kuukauden sykleissä. Tällöin sovellusten uudet versiot kannattaa testata nimenomaan sillä hetkellä yleisimmät mallit huomioon ottaen.

Näin ollen vaikkapa sovellus, jonka käyttökokemus optimoitiin 5 vuotta sitten iPhone 4:lle, testataan sulavan käyttökokemuksen osalta nykypäivänä lähinnä iPhone 5s:llä ja sitä uudemmilla malleilla. Sama koskee myös Androidia – SGS2 tuskin kuuluu yhdenkään keskikokoisen sovelluskehittäjän testauslistalle enää vuonna 2015, kun laitteen osuus käyttäjäkunnasta on romahtanut marginaaliseksi.

Näin ollen sovellukset pyrkivät ottamaan tehot irti uusimmista laitteista, optimoiden sulavan käyttökokemuksen lähinnä niille laitteille, jotka muodostavat yli 5% sen hetkisestä käyttäjäkunnasta. Tätä pienempiä segmenttejä eivät ota testauksissaan huomioon kuin korkeintaan isoimmat sovelluskehittäjät, joilta löytyy resursseja testata sovelluksensa myös vanhemmilla ja hitaammilla laitteilla.


Ongelmalliseksi tilanne tietysti muuttuu siksi, että hyvin, hyvin harvaa sovellusta voi enää nykypäivänä käyttää niiden vanhoilla versioilla. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että valtaosa nykypäivän sovelluksista keskustelee jatkuvasti internetissä olevien palvelinten kanssa - erilaiset ohjelmointirajapinnat elävät muutoksessa ja jossain vaiheessa tuki vanhoille sovellusversioille on vain pakko lakkauttaa, jotta rajapintoja voidaan kehittää eteenpäin. Tällöin myös vanhojen, omalle laitteellesi "tarpeeksi kevyiden" sovellusversioidenkin tuki päättyy.

Sama ongelma korostuu, kun mukaan heitetään käyttöjärjestelmäpäivitykset. Androidilla ongelma on "ratkaistu" pitkälti niin, että käyttöjärjestelmäpäivitykset vain pääsääntöisesti lakkaavat saapumasta vanhemmille laitteille noin 2-3 vuoden jälkeen. iPhonella taas päivityksiä saapuu käyttöjärjestelmälle noin 5 vuoden ajan, mutta tällöin usein vanhimmat mallit kärsivät eniten, juurikin käyttöjärjestelmän vaatimusten mitoituksesta hieman uudemmille malleille. Käyttöjärjestelmäpäivitykset ovat kuitenkin käytännössä pakollisia niiden sisältämien tietoturvapaikkausten vuoksi, joten ongelmaa on lähes mahdoton välttää ilman että ottaa tarpeettomia riskejä tietoturvan suhteen.

Samahan koskee toki myös tietokoneita – eihän yksikään pelitalo suunnittele pelejään niin, että ne toimisivat sulavasti myös 7 vuotta vanhalla PC-raudalla.

Nopeudesta muodostuu mielessäsi "uusi normaali"

Tämä on lopulta kuitenkin se kaikkein tärkein asia siinä, miksi pari vuotta sitten ostettu puhelin tuntuu tänä päivänä ikälopulta ja hitaalta.

Kun ostit 500 euron puhelimesi pari vuotta sitten, päivitit todennäköisesti puhelintasi pari-kolme vuotta vanhasta mallista. Tuona aikana prosessorien laskentateho on ehtinyt kolmin- jopa nelinkertaistua, muistin määrä todennäköisesti on tuplaantunut ja kaikki muukin rauta puhelimessa oli tehnyt valtavan loikan eteenpäin.

Uusi puhelin yksinkertaisesti tuntui valtavan nopealta.


Mutta ihmismieli tottuu kaikkeen. Kun olet käyttänyt puhelintasi pari vuotta, sen nopeudesta on tullutkin normitila, eikä mikään ihastusta aiheuttava erikoisuus. Puhelin ei välttämättä ole hidastunut pätkääkään: prosessorit eivät hidastu ajan kanssa, eivätkä muistien kellotaajuudet maagisesti laske vuosien vieriessä. Laite on edelleen ihan yhtä nopea kuin silloin kun sen alunperin ostit. Ainoastaan mielikuvasi siitä, miten nopea "nopean" pitäisi olla, on muuttunut.

Asiaa eivät tietenkään auta millään tavalla kaverisi, jotka ovat mahdollisesti tässä välissä päivittäneet puhelimiaan uudempiin ja joiden astetta nopeampia puhelimia olet päässyt testailemaan. Näistä uudemmista puhelimista on muodostunut uusi mittatikku sille, mikä mielessäsi on "nopea" ja tällöin oman puhelimen aiempi nopeus onkin muuttunut mielikuvana kankeudeksi ja hitaudeksi.

Tälle puolelle ei ole oikeastaan mitään tehtävissä - ainoastaan ehkä tietyntyyppinen ns. reality check -viikko aika ajoin voisi auttaa, jossa otat ja käytät 4-5v vanhaa puhelinta viikon, pari ennen palaamistasi takaisin nykyiseen puhelimeesi saattaisi auttaa mielikuvan murtamisessa, ainakin hetkellisesti.

Mutta lopulta ainoa tapa nollata tunne puhelimen hitaudesta on kävellä kauppaan ja ostaa uusi puhelin.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme 10 – hinta laskenut -47%

Realme 10
149 € CDON
312 € Hobby Hall
371 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 282 €

Honor Magic4 Lite – hinta laskenut -41%

Honor Magic4 Lite
129 € DNA
221 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 220 €

Xiaomi 12 – hinta laskenut -11%

Xiaomi 12
399 € Telia
439 € Hobby Hall
472 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 447 €

Kommentit (20)

Agent_007
Agent_007

1

Täytyy vielä sanoa, että yhä isommaksi ongelmaksi tulevat noi jatkuvasti paisuvat plugarit. esim. Fusen iOS-kirjasto oli viime vuoden marraskuussa 44 megatavua ja viime viikolla tullut versio 75 megatavua. Androidilla esim. Google Play Servicen ja android-support-v4:n ymppääminen sovellukseen tuo monta megatavua pakettikokoa, vaikka sovellus itsessään olisi optimaalisesti toteutettu.

Silti markkinoilla on edelleen useita edullisemman luokan laitteita, joissa tallennustilaa on 8 gigatavua (joista esiasennetut sovellukset vievät jatkuvasti enemmän).

Vastaa
delic
delic

2

Onneksi on käytössä Applen laitteet niin ei ole tätä ongelmaa. Paitsi tietokoneella windowsilla.

Käytössä 5S ja iPad Air ja molemmat toimii kun eilen paketista vedetty vaikka molemmat on ostettu lähes julkaisupäivänä.

Se on yksi isoimmista syistä miksi iOS laitteita on niin mukava käyttää, ne toimii aina yhtä varmasti, nopeasti ja sulavasti.

Toki jos laite on käytössä monia vuosia on luonnollista, että se hidastuu uusien ohjelmistoversioiden myötä kun tulee uusia ominaisuuksia. Ei oma edellinen 3GS mallikaan 4 vuoden jälkeen enää mikään nopea ollu, mutta se on jo niin pitkä aika, että ihan ymmärrettävää.

Vastaa
Datanen
Datanen

3

Tuttua hommaa jos omistaa esimerkiksi Samsungin Android luurin. Kannattaa pysytellä puhtaassa järjestelmässä eikä valmistajan muokkaamassa "roskakasassa".

Vastaa
arcanix
arcanix

4

Lainaus:

Liian paljon sovelluksia päällä yhtä aikaa
Tämä on synti, johon sortuu lähinnä Android-käyttäjä – Windows Phone ja iPhone ovat tiukempia todellisen moniajon sallimisessa, mutta niissäkin ns. jäädytetyt sovellukset kuitenkin varaavat jonkin verran resursseja muilta sovelluksilta.

Tämä on lähinnä myytti. Androidilla tausta-ajossa olevat ohjelmat eivät vie muuta kuin keskusmuistia, ellei se oikeasti tee taustalla jotain, esim. dropbox ja kuvien lataus pilveen. Jos prosessia ei ole käytetty pitkään aikaan niin käyttis osaa itse palauttaa muistin muiden ohjelmien käyttöön. Pahin virhe on ladata jonkin sortin task killer, joka sulkee sovelluksia. Käyttis yrittää palauttaa sovellukset edeltävään tilaan, ja task killer tappaa ne taas. Tähän menee enemmän reursseja kuin mitä se näennäisesti vapauttaa.

Vastaa
faktatensin
faktatensin

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

Onneksi on käytössä Applen laitteet niin ei ole tätä ongelmaa. Paitsi tietokoneella windowsilla.

Käytössä 5S ja iPad Air ja molemmat toimii kun eilen paketista vedetty vaikka molemmat on ostettu lähes julkaisupäivänä.

Se on yksi isoimmista syistä miksi iOS laitteita on niin mukava käyttää, ne toimii aina yhtä varmasti, nopeasti ja sulavasti.

Reality check please. Hyviä laitteita ja loistava muotoilu... mutta ihan samat ongelmat kuin muillakin.
Vaimo on loistava laitteiden 'rasitus' testaaja: Empiirisesti todistettu että hänen heavy use iPad Air viimeisimmillä päivityksilläkin pissii allensa (vs minun)... Se vaan hidastuu ja heittää ihme error kuraa (käytetty huollossakin).

Mitä OSXään tulee niin kysy vinkit ihan miltä vain Service Desk kaverilta: OSX is the new PC

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

Onneksi on käytössä Applen laitteet niin ei ole tätä ongelmaa. Paitsi tietokoneella windowsilla.

Käytössä 5S ja iPad Air ja molemmat toimii kun eilen paketista vedetty vaikka molemmat on ostettu lähes julkaisupäivänä.

Se on yksi isoimmista syistä miksi iOS laitteita on niin mukava käyttää, ne toimii aina yhtä varmasti, nopeasti ja sulavasti.

Toki jos laite on käytössä monia vuosia on luonnollista, että se hidastuu uusien ohjelmistoversioiden myötä kun tulee uusia ominaisuuksia. Ei oma edellinen 3GS mallikaan 4 vuoden jälkeen enää mikään nopea ollu, mutta se on jo niin pitkä aika, että ihan ymmärrettävää.

Apple fani havaittu. Itselläni on täysin päinvastaisia kokemuksia niistä applen härveleistä.

Vastaa
delic
delic

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Nikotiko:


Apple fani havaittu. Itselläni on täysin päinvastaisia kokemuksia niistä applen härveleistä.

Ja koskahan sinä olet viimeksi Applen härveleitä omistanut? :) et ainakaan vuosiin, muistan kyllä nimimerkin ja olet ainakin viimeiset vuodet ollut haukkumassa Applea.

Äläkä vaan ihmeessä kerro millaisia kokemuksia :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

Onneksi on käytössä Applen laitteet niin ei ole tätä ongelmaa. Paitsi tietokoneella windowsilla...


Hehe, luulin eka sarkasmiksi, mutta taitaa ollakkin trollausta.

Vastaa
mc_mice
mc_mice

10

Iphone 5s ja ipad air eivät ole vielä vanhoja laitteita, vaikka ne olisivatkin ostettu julkaisupäivänä. Työssä tulee käytettyä niin paljon apple , android ja WP laitteita että voin allekirjoittaa tämän artikkelin todeksi kaikilla laitteilla, myös Delic:n niin ihannoimille soselaitteella.

Kun ios 9 tai viimeistään ios 10 tulee, niin rakas iphone 5s:si tulee olemaan hidas ja raivostuttavan laginen. Näin kävi mm. 3gs:lle ja 4 kun tuli ios 7 ja ios 8. Mutta sinähän et käytä enää iphone 5s silloin vaan olet siirtynyt iphone 6s tai iphone 7 käyttäjäksi, todellisen lampaan tavoin. Mutta kuka minä olen tuomitsemaan? Hyviä laitteita, genressään.

Joten kannattaa todellakin tehdä se faktatensin mainitsema reality check, koska tämä sokea jonkin tuotteen ihannointi ja white knight toiminta on niin surullista katseltavaa. Sama kuin kultakalalla on mahdotonta hahmottaa itseään maljansa rajojen ulkopuolelta, sinulla on , ilmeisen, mahdotonta hahmottaa itseäsi Apple rajojen ulkopuolelta.

Me muut sen kyllä huomaamme :)

Vastaa
dRD
dRD

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:

Miksi telkkarini kutistuu?
Pari vuotta sitten se oli jättimäinen ja nyt se on pieni.

Juurikin näin. Pointtini artikkelissa oli oikeastaan se, että jos ostat puhelimen tänään ja ajat sille kaikki mahdolliset nopeutta mittaavat benchmarkit ja sitten ajat samat 2v päästä, puhelimesi ei ole oikeasti juurikaan hidastunut, ihan sama miten paljon sälää siihen on tungettu 2v aikana. Mutta mielikuvasi siitä, mitä tarkoittaa "nopea puhelin" on muuttunut ja puhelimesi tuntuu auttamatta hitaalta.

Käytännössä kyseessä on pääosin psykologinen ilmiö, enemmän kuin oikea puhelimen käytettävyyden hidastuminen, vaikka huomioon ottaisikin kaikki muut artikkelissa mainitut kohdat.

Vastaa
perhana
perhana

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix:

Androidilla tausta-ajossa olevat ohjelmat eivät vie muuta kuin keskusmuistia, ellei se oikeasti tee taustalla jotain, esim. dropbox ja kuvien lataus pilveen. Jos prosessia ei ole käytetty pitkään aikaan niin käyttis osaa itse palauttaa muistin muiden ohjelmien käyttöön.

Tämä on todellakin lähinnä myytti jota androidin puolustuksena hoetaan, mutta käytännön totuus kylläkin on se että tausta-ajossa olevat turhat ohjelmat sulkemalla laite ihan käytännössä nopeutuu.

Vastaa
Sakke88
Sakke88

14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:

Miksi telkkarini kutistuu?
Pari vuotta sitten se oli jättimäinen ja nyt se on pieni.

Miksi liikenteessä näkyy yhtäkkiä paljon enemmän samanlaisia autoja
kuin juuri ostamani uusi auto?

ps. Lisää näitä kattavempia artikkeleita/uutisia ja vähemmän 1-2:n kappaleen "uutisia" huomionhakuisilla otsikoinneilla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Tämä on todellakin lähinnä myytti jota androidin puolustuksena hoetaan, mutta käytännön totuus kylläkin on se että tausta-ajossa olevat turhat ohjelmat sulkemalla laite ihan käytännössä nopeutuu.

Hehe.

Nopeutusko vielä enemmän jos sulkee tausta-ajossa olevat tarpeelliset ohjelmat?

Sulkemissalla kai tässä tarkoitetaan poistamista, tai asetusten muuttamista niin ettei mainitut ohjelmat ominpäin herää mistään virikkeestä.

No ei tuo yksinään Androidin ongelma ole, vaan keikkien alustojen joille voi tuollaisia ohjelmia tehdä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


Juurikin näin. Pointtini artikkelissa oli oikeastaan se, että jos ostat puhelimen tänään ja ajat sille kaikki mahdolliset nopeutta mittaavat benchmarkit ja sitten ajat samat 2v päästä, puhelimesi ei ole oikeasti juurikaan hidastunut, ihan sama miten paljon sälää siihen on tungettu 2v aikana.


Viimesen lause pisti pohtiin.

Se on voinut testien mukaan ja oikeastikkin nopeutua, jopa ihan selkeästi, on sitten toinen asia kuinka paljon noin käynyt, mutta esimerkkejä on.

Mutta paljon on esimerkkejä että laite on käytännössä hidastunut, ja ihan tuntuvasti, käyttöähaittaavasti, verrattuna siihen kun on käyttöön otettu.

Ja siis ihan mitattavissa oleva ero, eli ei pelkkää tunnetta.

Jos laite tukee niin paluu menneeseen tehokkuuteen voi olla mahdollista palauttamalla laite ostohetken tilanteeseen, siis myös laitteen softat, käyttöjärjestelmineen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


Käytännössä kyseessä on pääosin psykologinen ilmiö, enemmän kuin oikea puhelimen käytettävyyden hidastuminen, vaikka huomioon ottaisikin kaikki muut artikkelissa mainitut kohdat.

Uskon että teetetty työmäärä parissavuodessa kasvaa huimasti, yksi raskaita tyypillisä hommia luureille on selain käyttö, vaikka puhuttaisiin mobiilisivuista.

Ja on monelle ohjelmalle aivan eriasia käsitellä 10 000 kamera kuvaa tietoineen, vs viisisataa, tai viestiohjelmille 10 000 viestiä vs parisataa jne.

Jos se massamuisti alkaa oleen täysi, niin ohjelmien työmäärä lisääntyy, ikävästi samassa tilanteessa missä massamuistikin muutenkin hidastuu.


Siltikään vähättelemättä sitä että vaatimustaso nousee, varsinkin jos käpistelee välillä laitetta joka omista tämän päivän hommista suoriutuu paljon tehokkaammin.

Vastaa
dRD
dRD

17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


Juurikin näin. Pointtini artikkelissa oli oikeastaan se, että jos ostat puhelimen tänään ja ajat sille kaikki mahdolliset nopeutta mittaavat benchmarkit ja sitten ajat samat 2v päästä, puhelimesi ei ole oikeasti juurikaan hidastunut, ihan sama miten paljon sälää siihen on tungettu 2v aikana.

Mutta paljon on esimerkkejä että laite on käytännössä hidastunut, ja ihan tuntuvasti, käyttöähaittaavasti, verrattuna siihen kun on käyttöön otettu.

Toki, mutta väitän, että tämä on pääosin hetkellistä hidastumista (=tallennustila "liian" täynnä -> korjattavissa helposti) ja harvinaisempaa silti, ainakaan yli 10% hidastumisessa kuin psykologinen vaikutus.

Lainaus:

Jos laite tukee niin paluu menneeseen tehokkuuteen voi olla mahdollista palauttamalla laite ostohetken tilanteeseen, siis myös laitteen softat, käyttöjärjestelmineen.

Käyttöjärjestelmän - tai softienkaan - palauttaminen esim. 2-3v takaiseen tilaan ei ole oikeastaan ikinä kannustettava idea. Lähinnä siksi, että jokaisesta käyttöjärjestelmästä ja suosituimmasta sovelluksesta löydetään jatkuvasti turvallisuusaukkoja, jotka voivat pahimmillaan olla erittäin pahoja. Tämän vuoksi myöskään en koskaan suosittele ketään ns. freezaamaan laitteitaan, eli kieltäytymällä kategorisesti kaikista ohjelmistopäivityksistä.

Joskus on syytä toki odotella päivityksen kanssa, tuleeko siihen vielä päivityksen päivitys, mutta periaatteesta päivityksistä kieltäytyminen on nykyisellä netin aikakaudella turhaa uhkapeliä.

Vastaa
tonttila
tonttila

18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:

Miksi telkkarini kutistuu?
Pari vuotta sitten se oli jättimäinen ja nyt se on pieni.

Yhdyn, neljä vuotta sitten jouluna ostin 60" telkkarin. Sitä käytiin melkein ihmettelemässä että onpas iso, ohhoh. Nykyään hinta kaikkien ulottuvissa.

Ja omissa silmissä uutuuden viehätys ja onpasiso-fiilis poissa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


Toki, mutta väitän, että tämä on pääosin hetkellistä hidastumista (=tallennustila "liian" täynnä -> korjattavissa helposti) ja harvinaisempaa silti, ainakaan yli 10% hidastumisessa kuin psykologinen vaikutus.


Minulla ei mitään tutkittua dataa ole.
Suppealla ei satunnaisella otannalla hidastumista valittaneiden laitteissa on tapahtunut todellista käytettävyyden hidastumista.

Jos kyse esim massamuistin vähyydestä, niin voi vaatia jopa laitteen vaihtoa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


Käyttöjärjestelmän - tai softienkaan - palauttaminen esim. 2-3v takaiseen tilaan ei ole oikeastaan ikinä kannustettava idea.

Helposti korjattavissa, mutta ei suositeltavaa ?

Totta että riski altiiseen ei kannata palata, oltavat hitaassa, tai päivitettävä laite.
Osassa laitteita joissa tuoreimmat isoimmat versiot eivät toimi riittävän jouhevasti voi olla porrasta alempia versio joka toimii ja ei julkisen tiedon perusteella ole liianiso riksi.Vanhaan palaaminen ei välttämättä muutenkaan ole iso apua, jos tarpeet muuttuneet.

Jos vieä kyse noin vanhasta laitteesta niin käyttöikä alkaa oleen jo finaalissa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


Joskus on syytä toki odotella päivityksen kanssa, tuleeko siihen vielä päivityksen päivitys, mutta periaatteesta päivityksistä kieltäytyminen on nykyisellä netin aikakaudella turhaa uhkapeliä.

Tänäpäivänä alkaa mobiilissa oleen haasteellista, pävittäminen on riski, päivittämättä jättäminen on riski, tapauskohtaista onko jälkimmäinen merkittävä, vaivan arvoinen riski.

Vastaa
dRD
dRD

20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


Joskus on syytä toki odotella päivityksen kanssa, tuleeko siihen vielä päivityksen päivitys, mutta periaatteesta päivityksistä kieltäytyminen on nykyisellä netin aikakaudella turhaa uhkapeliä.

Tänäpäivänä alkaa mobiilissa oleen haasteellista, pävittäminen on riski, päivittämättä jättäminen on riski, tapauskohtaista onko jälkimmäinen merkittävä, vaivan arvoinen riski.

Itse suhtaudun käyttispäivityksiin niin, että major versio kun tulee (iOS7 - > iOS8, Win8.1 -> Win10, jne), odottelen kuukauden, pari ennen päivitystä siihen. Vastaavasti pienemmät päivityksen (Android 5.0 -> 5.1), ajan sisään samantien.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.