Arvostelussa Huawei P8 Lite - Ei Pekkaa pahempi

7
Arvostelu: Huawei P8 Lite
Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Sisällys

Viimeisen vuoden aikana Huawei on ryhtynyt panostamaan uudella otteella Euroopan ja Suomenkin markkinoihin, mistä osoituksena Suomessa reippaasti kasvanut tablet-myynti sekä uudet Honor-puhelimet.

Vaikka Huawein valikoimista löytyykin kalliimpia high-end-puhelimia, kuten vaikkapa Puhelinvertailu.comin arvostelussakin jo käynyt P8, on kiinalaisyhtiö edelleen leimallisesti halvempien Android-puhelimien valmistaja.

Kenties karistaakseen vanhojen mielikuvien taakkaa Huawei on tuonut myyntiin P8:n karsitun sisarmallin, P8 Liten, jossa on haettu keskihintaiseen puhelimeen high-end-vaikutelmaa – hieman samaan tyyliin kuin Nokia Lumia 830:n tapauksessa. P8-isoveljensä testaamisen jälkeen Puhelinvertailu lähti kokeilemaan miltä uusi Lite-versio oikein tuntuu.

Tekniset tiedot
 • Mitat:
 • 143 x 70,6 x 7,7 mm
 • Paino:
 • 131 g
 • Näyttö:
 • 5" 1280 x 720 pikseliä
 • Suoritin:
 • Kahdeksanytiminen HiSilicon Kirin 620 (1,2 GHz)
 • RAM:
 • 2 GB
 • Tallennustila:
 • 16 gigatavua (microSD-korttipaikka)
 • Kamerat:
 • 13 MP, etupuolella 5 MP
 • Yhteydet:
 • LTE (Cat 4), Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 b/g/n, NFC
 • Akku:
 • 2200 mAh
 • Muuta
 • Android Lollipop

Muotoilu

Muotoilullisesti P8 Lite noudattaa Huawein aikaisempaa suoraviivaista ja tylsähköä linjaa. Kurvien ja muotojen puutteen vuoksi puhelin näyttää varsin geneeriseltä, mutta käteen viiden tuuman näytöllä varustettu Lite sopii kuitenkin hyvin.

Puhelimen reunoja on pyöritetty sen verran, että epämukavista terävistä kulmista on päästy eroon.

P8:n premiumia hehkuvaa ulkonäköä on yritetty jäljitellä Litessäkin, mutta ulkokuoren ei kannata antaa pettää. Alemman hintaluokkansa vuoksi P8:n metalliset kuoriosat on päätetty vaihtaa edullisempaan muoviin ja puhelinta kiertävä reunus onkin siis vain metallia jäljittelevää muovia.

Jos laadukkaampi vaikutelma on ehdoton ominaisuus, niin tässä hintaluokassa sellaista tarjoaa esimerkiksi Samsungin Galaxy A3.

Liten pohjasta löytyy mikro-USB-liittimen ympäriltä kaksi kaiutinritilää, mutta niistä vain vasemmanpuolisen takaa löytyy kaiutin. Ämyristä löytyy kuitenkin sen verran potkua, ettei puhelin mykisty täysin vaikka kaiuttimen päälle laittaisi kätensä (esimerkiksi videota katsellessa vaakatasossa).

Kaiutinliitäntä on sijoitettu puhelimen yläreunaan. Äänenvoimakkuus- ja virtanäppäimet löytyvät puhelimen oikeasta kyljestä, SIM-korttipaikkojen yläpuolelta. Muita fyysisiä painikkeita puhelimessa ei olekaan, sillä monien Android-puhelimien näyttöjen alapuolelta löytyvät kapasitiiviset painikkeet on korvattu virtuaalisilla näppäimillä.

Muovisista kuorista huolimatta Huawei on tehnyt takakuoresta kiinteän, joten P8 Liten akkua ei voi vaihtaa.

Tekniikka

Jos Huawei P8 Lite ei aiheuttanut suuria tuntemuksia muotoilunsa puolesta, ei se aiheuta sellaisia myöskään tekniikkansa osalta. Lite on varsin tyypillinen 250 euron Android-puhelimen ilmentymä.

Litestä löytyy esimerkiksi keskihintaisissakin puhelimissa jo standardiominaisuudeksi muodostunut viiden tuuman HD-näyttö. Full HD- ja QHD-tarkkuuksisiin näyttöihin tottuneeseen silmään Liten näyttö tuntuu vähän epätarkalta, mutta ei mitenkään häiritsevän paljoa.

Resoluutiota suurempi ongelma on ehkä näytön kirkkaus. Valmistuskustannuksissa on ilmeisesti säästelty sen verran, ettei LCD-näyttöä valaisemaan ole raaskittu ostaa tehokkaita LED-valoja. Tämän vuoksi näytön kirkkautta saa melko huoletta pitää jatkuvasti täysillä. Kirkkaus riittää kuitenkin puolipilvisellä säällä, mutta en menisi aivan takuuseen kirkkauden riittävyydestä kesähelteellä.

Suorituskyvystä vastaa länsimarkkinoilla hieman tuntemattomampi piirisuunnittelija HiSilicon. Kiinalaisyhtiön valikoimista P8 Liteen on valittu 28 nanometrin tekniikalla valmistettu Kirin 620, johon on saatu tungettua peräti kahdeksan 1,2 gigahertsin kellotaajuudella toimivaa Cortex-A53-suoritinydintä. Järjestelmäpiirin Mali-450-grafiikkaohjain tulee myös ARM:ltä. Keskusmuistia puhelimesta löytyy mukavat kaksi gigatavua.

Suorituskyvyssä P8 Lite ei pärjää millää isoveljelleen, mutta toisaalta potkua riittää täysin hyvin suosituimpien mobiilipelien, kuten nyt vaikkapa Boom Beachin, pelaamiseen.

Liteen on asennettu sisäistä tallennustilaa 16 gigatavua, josta noin 9,5 gigatavua on vapaana sovellusasennuksille, kuville ja videoille. Jos sisäinen tallennustila ei riitä, niin Liten ylempää SIM-korttipaikkaa voidaan käyttää myös microSD-korttipaikkana.

Valokuvia P8 Litellä voi ottaa 13 megapikselin kameralla, josta kuitenkin uupuu esimerkiksi videokuvauksessa varsin hyödyllinen optinen kuvanvakain. Selfie-villityksen ansiosta keskihintaisissa älypuhelimissa nopeasti yleistynyt viiden megapikselin etukamera löytyy myös P8 Litestä.

Virtaa järjestelmälle syötetään 2200 milliampeeritunnin akulla, mikä sekin on melko tyypillisen kokoinen tämän kokoluokan puhelimissa. Akku on mallia kiinteä, eli sitä ei voi irrottaa ja vaihtaa.

Kamera

Kuten edellä tuli jo sanotuksi, löytyy P8 Litestä 13 megapikselin kamera. Kennon eteen on laitettu ainakin allekirjoittaneen mielestä yllättävän kirkas optiikka (aukkoluku on 2,0). Aukkoluku ei ole varsinaisesti mitenkään poikkeuksellinen, mutta ennakko-odotuksissa oli tavanomaisempi f/2,4-tasoinen optiikka.

Kameraominaisuuksistakin löytyy pieni yllätys, sillä Samsungin Galaxy S6:een lisäämä kohdetta seuraava automaattitarkennus löytyy myös P8 Litestä. Ominaisuuden toteutus jää kuitenkin hieman puolivillaiseksi kameran hitaan kontrastipohjaisen automaattitarkennuksen takia. Uusimmissa high-end-puhelimissa on siirrytty selvästi vikkelämpään vaihe-eropohjaiseen tarkennukseen.

Toinen positiivinen piirre P8 Liten kamerasovelluksessa on mahdollisuus valita kuvan valotusajan määrittämiseen käytettävä piste riippumatta tarkennuksesta. Kun tarkennat johonkin pisteeseen (painamalla pitkään, jolloin tarkennus lukittuu kohteeseen), ilmestyy etsimeen kaksi sisäkkäistä ympyrää, joista Auringon kuvalla varustettua siirtelemällä voi valita minkä kohdan mukaan kuva valottuu. Tästä on hyötyä erityisesti jos kuvauskohteen dynamiikka on korkea.

Jos tarkennus tehdään pelkällä nopealla näpäytyksellä, valotusarvon muokkaaminen tapahtuu tarkennuspisteen vierelle ilmestyvästä liukusäätimestä (kuten iPhonessakin).

HDR-, panorama ja intervallikuvaus löytyvät myös P8 Liten kamerasovelluksen ominaisuuslistasta.

Videota P8 Litellä voidaan kuvata aina Full HD -tarkkuuteen saakka, mutta vain 30 FPS:n kuvataajuudella.

Ohjelmisto

P8 Lite perustuu Android 5.0 -käyttöjärjestelmään, jota on höystetty varsin voimakkaasti Huawein omalla EMUI-käyttöliittymällä. Käyttöliittymää on kustomoitu sen verran rajusti, että Lollipop-käyttöjärjestelmän yhteydessä esitellystä Material Design -muotokielestä on jäänyt todella vähän jäljelle.

Oikeastaan Huawein käyttöliittymä muistuttaa enemmän iOS 8:aa, kuin muokkaamatonta Lollipopia. Voimakkaasti pyöristettyjen sovelluskuvakkeiden takia myöskään pieniltä Symbian-nostalgioilta ei voi välttyä.

iOS-vaikutteet näkyvät käytännössä läpinäkyvyyefekteinä, kliinisinä sovelluksina ja liukuväriehostuksina. Ilmeisimpiä iOS-vaikutteita saaneita komponentteja ovat ilmoituskeskus, Asetukset-sovellus, kamerasovellus ja lukitusnäkymässä avautuva ohjauskeskus (pyyhkäisy näytön alareunasta ylöspäin).

Joku voisi ehkä kritisoida EMUI:ta iOS-vaikutteiden takia, mutta ainakin sen avulla on saatu aikaan varsin toimiva kokonaisuus. Valikot on sijoitettu yhden käden käytön kannalta järkeviin paikkoihin, eikä yritetty piilottaa mahdollisimman hankaliin paikkoihin. Ohjelmien sisällä on helppo navigoida sivuttaissuuntaisilla pyyhkäisyillä välilehtimäisen suunnittelun ansiosta.

Päätelmät

P8 Lite on perusvarma keskihintainen Android-älypuhelin. Siitä ei löydy mitään erikoisia ominaisuuksia, joita muissa puhelimissa ei olisi, mutta ei siinä ole myöskään pahempia puutteita.

Jos olet etsimässä 250 euron hintaista älypuhelinta, on P8 Lite ihan tarkastamisen arvoinen laitos. Ellei kaupan valikoimista sitä tahdo löytyä, niin ei sen perään toisaalta kannata jäädä haikailemaan.

Huawei P8 Lite

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (7)

Anonyymi käyttäjä
pege91 (vahvistamaton)

1

Muuten hyvä arvostelu, mut täs ei hirveesti mainostettu sitä tupla sim ominaisuutta, sitä kun ei hirveesti edelleenkään löydy täält Suomen markkinoilt ja kaikille ketkä sitä ominaisuutta tarvii, niin tää on tosi hyvä. Itel oli aikasemmi käytös tabletti ja perus luuri, kun ei itelle se yhen sim kortin laite riittänny. Eli pitäis tätä verrata muihin tupla sim malleihi.

Vastaa
dRD
dRD

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pege91:

Muuten hyvä arvostelu, mut täs ei hirveesti mainostettu sitä tupla sim ominaisuutta, sitä kun ei hirveesti edelleenkään löydy täält Suomen markkinoilt ja kaikille ketkä sitä ominaisuutta tarvii, niin tää on tosi hyvä. Itel oli aikasemmi käytös tabletti ja perus luuri, kun ei itelle se yhen sim kortin laite riittänny. Eli pitäis tätä verrata muihin tupla sim malleihi.

Tupla-SIM -laitteita on ollut Suomessa kohta 15 vuoden ajan ja niiden kohderyhmä on kotimaassamme erittäin marginaalinen, ihan jo myyntitilastoidenkin perusteella (esim. katsottaessa taaksepäin aikaa jolloin puhelimista oli toisinaan tarjolla sekä "normaali" että tuplasim-malleja), joten emme katsoneet tupla-SIM -ominaisuutta mitenkään merkittäväksi puhelimen ominaisuuksien joukossa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

3

Muistikorttipaikka, Bluetooth jne oli kuitenkin mainitsemisen arvoisia.

Tupla-SIM tarjonta on ollut Suomessa niukkaa, ja vielä niukempaa kohtuullisen laadukkaissa älypuhelimissa, eli tämän mallin yksi valintaperusteista.

Lisäksi tupla-SIM toteutuksissa eroja, eli siinä löytyy myös arvosteltavaa.

Vastaa
dRD
dRD

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Muistikorttipaikka, Bluetooth jne oli kuitenkin mainitsemisen arvoisia.

Tupla-SIM tarjonta on ollut Suomessa niukkaa, ja vielä niukempaa kohtuullisen laadukkaissa älypuhelimissa, eli tämän mallin yksi valintaperusteista.

Lisäksi tupla-SIM toteutuksissa eroja, eli siinä löytyy myös arvosteltavaa.

Alright, pistämme tulevaa varten korvan taakse, että testaamme myös multi-SIM -ominaisuudet, jos puhelimessa sellainen on. Pitää hommata testaajille vain kakkosliittymä testejä varten, jotta tuosta saadaan mielekäs.

Vastaa
Nuuccis
Nuuccis

5

Mikä tekee tästä huonomman tähditykseltään kuin honor 4x? Vai onko tähditys vain suhteessa isoveljeensä? Ihan ei arvosteluista selvinnyt... Kiitos!

Vastaa
Lekkari
Lekkari

6

Onkohan tietoa että miten whatsapp sovellus toimisi tällaisella laitteella? Aina kun on toinen sim-kortti päällä niin viestit ei tule toisesta numerosta läpi vai?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Timo.Jussi (vahvistamaton)

7

Olisi ollut hyvä mainita, että jos molemmissa Sim paikoissa on kortti, niin muistikorttia ei voi käyttää, koska toinen Sim paikka onkin yhteinen muistikortin kanssa.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.