Kahden vuoden puhelinsopimukset ovat Yhdysvalloissa pian historiaa, entä sitten?

4
Matti Robinson

Kahden vuoden puhelinsopimukset ovat Yhdysvalloissa pian historiaa, entä sitten?
Yhdysvallat on mobiilimarkkinoiden tyyssija. Vaikka Aasia on kasvanut markkinapaikkana, niin on muistettava, että kaikkia kolmea suurinta mobiilikäyttöjärjestelmää kontrolloidaan rapakon takaa. Onkin omituista, että matkapuhelinverkot, puhelinliittymät ja sopimusehdot eivät ole olleet missään nimessä maailman huipputasolla.

Muutosta on kuitenkin viimeisten vuosien aikana tapahtunut. Erityisesti operaattorit ovat pyrkineet pois kahden vuoden määrämittaisista sopimuksista. Trendin aloitti Uncarrier-slogania kantava T-Mobile ja mukaan ovat lähteneet nyt muutkin. Ilmeisimmin toimitusjohtaja John Legeren näyttävä tyyli on tehonnut.

Aivan hiljattain Verizon kertoi luopuvansa 24 kuukauden liittymistä ja viimeisimpänä joukkoon on liittynyt Sprint, kertoo The Verge. AT&T tarjoaa vielä määrämittaisia sopimuksia, mutta yhteistyökumppaneiden (kuten Walmart tai Best Buy) kautta niitä ei enää myydä.

Niin hyvältä kuin muutos kuulostaakin, niin pikkuprintti on syytä lukea. Vaikka puhelinliittymällä asiakasta ei enää lukita operaattoriin, niin useimmiten puhelimet edelleen myydään operaattorin toimesta kuukausimaksullisina. Lisäksi operaattorit ovat kehittäneet erilaisia markkinointikikkoja, joilla kuluttajia houkutellaan pysymään lojaalina.Edelleen myöskin liittymien hinnat ovat paljon Suomen hintoja korkeammat, mutta siinäkin muutosta parempaan on tapahtumassa. Erityisen tärkeää ovat rajattoman datan sisältävät liittymät, joita tarjoavat mm. Sprint ja T-Mobile. Edelleenkin tosin rajaton data tarkoittaa useimmiten hinnasta riippuen muutamien gigatavujen LTE-siirtoa, jonka jälkeen liittymä hidastuu.

Hyväksi diiliksi voi tällä hetkellä laskea 50 dollarin kuukausimaksun rajattomasta tekstiviesteistä, puheluista ja datasta, jossa on mukana gigatavu 4G LTE -dataa. Kaksi suurinta operaattoria, AT&T ja Verizon, eivät tarjoa enää lainkaan rajatonta dataa. Operaattorit lopettivat rajattoman datan tarjoamisen älypuhelinten datakäytön kasvaessa vuosia sitten.

20 gigatavun LTE-paketti maksaa AT&T:llä 140 dollaria ja Verizonilla 120 dollaria. Vastaavan paketin tarvitsee mobiiliverkossa kovasti Skype-videoneuvotteleva (keskimäärin puoli tuntia päivässä, 20 päivää kuukaudessa) tai Spotifyä kuunteleva (pari tuntia, joka päivä) aktiivikäyttäjä.

Halvimmat matkapuhelinliittymät saa T-Mobilen omistaman MetroPCS:n ja AT&T:n omistaman Cricketin kaltaisilta halpaoperaattoreilta (esim. Walmartin myyminä), jotka eivät kuitenkaan usein myy suosituimpia älypuhelinmalleja. Lisäksi niiden kuuluvuus voi olla heikompaa – Yhdysvalloissa kun on edelleen paljon paikkoja, joissa ei ole minkäänlaista verkkoa.

Esimerkiksi 30 dollarin hintaisen liittymän rajaton data (1GB LTE) varmasti houkuttelee asiakkaita MetroPCS:n leiriin, mutta puolestaan puhelinvalikoimasta ei löyty markkinaykköstä, eli iPhone 6:tta.

Kaikkiaan Yhdysvaltojen mobiilimarkkinat ovat edelleen sopimuksien, pikkuprintin ja rajoitusten sekamelska, mutta valoa on nähtävissä tunnelin päässä. Edullisemmat liittymät ja rajattoman dataliikenteen tärkeys ajavat operaattoreita ahtaalle ja pakottavat kilpailemaan.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
193 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Motorola Moto G23 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G23
116 € Bigbox
151 € CDON
165 € Verkkokauppa.com

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -21%

Honor 90 Smart
149 € Telia
238 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 188 €

Motorola Moto g32 – hinta laskenut -21%

Motorola Moto g32
133 € CDON
169 € Power
204 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Kommentit (4)

Anonyymi käyttäjä
Jone123123123 (vahvistamaton)

1

Olipa kaikin puolin sekavasti kirjoitettu artikkeli. Onko suomennettu suoraan jostain englanninkielisestä tekstistä?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jone123123123:

Onko suomennettu suoraan jostain englanninkielisestä tekstistä?

Siltä vaikuttaa, ilmeisesti osa uutisista ostetaan ulkolaisilta yhteistyökumppaneilta, nyt käsinkäännetyn oloinen, tai sitten kääntömoottori on parantunut rankasti :-)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.