Arvostelussa HTC One M9 - Sääli ettei älypuhelinsota ole kauneuskilpailu

3
Arvostelu: HTC One M9
Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen

Sisällys

One M9:n piti olla talousvaikeuksissa rypevän HTC:n pelastus, mutta näin ei kuitenkaan näyttäisi käyneen. Puhelin on myynyt vain kohtuullisesti ja yhtiö painii edelleen saadakseen tuloksensa pysymään voitollisena. Suhteellisen riskitön M9 ei ollut ilmeisesti riittävän kiinnostava, vaikka siinä paljon hyvää onkin – jo edellisvuoden M8-mallia luonnehdittiin pikkuparannukseksi, joten M9:ltä oli lupa odottaa vähän enemmän.

Vaikka puhelimen julkaisusta on jo tovi, Puhelinvertailu päätti kuitenkin katsastaa, onko M9 harkinnan arvoinen laite. Aloitetaan oleellisesta, eli teknisistä tiedoista.

Tekniset tiedot ja muotoilu

 • Järjestelmä:
 • Android 5.0.2 (Lollipop)
 • Mitat:
 • 144,6 x 69,7 x 9,61 mm
 • Paino:
 • 157 g
 • Näyttö:
 • 5,0 tuumaa, Full HD 1080p
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 810, 8-ytiminen, 64-bittinen, 4 x 2,0 GHz + 4 x 1,5 GHz
 • RAM:
 • 3 GB
 • Tallennustila:
 • 32 GB
 • Kamerat:
 • 20 MP f/2.2, edessä 4 MP UltraPixel
 • Yhteydet:
 • Wifi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 & 5 GHz), NFC, Bluetooth 4.1, DLNA
 • SIM:
 • nano-SIM
 • Akku:
 • 2840 mAh / 21,7 tuntia 3G-käytössä

Edellisvuoden M8-malliin verrattuna M9 on erittäin samanlainen. Näyttö on pysynyt samankokoisena, mutta korkeudesta ja leveydestä on hivenen onnistuttu viilaamaan, joten puhelimen niin sanottu screen-to-body suhde on kasvanut pari prosenttia. Samalla paksuutta on tullut millimetrin osia lisää. Nämä muutokset ovat kuitenkin käytännössä merkityksettömän pieniä, eli puhelimen voidaan sanoa karkeasti pysyneen mitoiltaan samana.

Mittojen lisäksi miltei kaikki muukin ulkoinen on pysynyt samana – puhelimessa on edelleen kokometallikuori ja edessä näytön yllä ja alla on kaiutinritilät. Tällä kertaa kaikki fyysiset painikkeet ovat laitteen oikeassa kyljessä, kun vielä M8:ssa virtapainike oli sijoitettu yläreunaan. M9:ssä kyljessä kolme erillistä nappulaa, kaksi äänenvoimakkuudelle ja yksi virralle ja näytön lukitukselle. Takakannen olemus on muutoin sama kuin M8:ssa, mutta tuplakamera on vaihtunut perinteisempään yhden optiikan malliin ja pinnan viimeistely on hieman muuttunut. M9:ssä laitteen kulmia ja reunojen kaaria on jonkin verran terävöitetty, mutta äkkivilkaisulla puhelin näyttää identtiseltä.

Kamera työntyy takakuoresta yli hitusen, mutta se on suojattu safiirilasilla, joten naarmuuntumista ei pitäisi tapahtua. Ikävää keikkumista se kuitenkin lisää (kuten takakannen kaarevuuskin) minkä lisäksi puhelin pärisee poikkeuksellisen voimakkaasti pöytää vasten väristessään. Tämä lienee metallikuoren ja kameraulokkeen yhteisvaikutusta.

Sinänsä HTC:n muotoilu ei harmita, sillä puhelin on erittäin hyvännäköinen ja tehdyt muutokset ovat onnistuneita, vaikka ovatkin pieniä. Metalli saa puhelimen tuntumaan hintaiseltaan ja yksityiskohdat vaikuttavat harkituilta. Nykystandardeilla maltillisen kokoinen laite tuntuu erinomaisen luontevalta kädessä ja eteen suunnatut kaiuttimet ovat ainoa oikea ratkaisu. Kuitenkin on pakko tunnustaa, että olisi mukava nähdä myös jotain uutta. Kyseessä on jo kolmas HTC:n lippulaivapuhelin, joka on isketty käytännössä samoihin kuoriin. Niin toimiva kuin se onkin, alkaa moni varmasti jo kaipaamaan muutosta. Ainakin kuorta on ehditty antaumuksella hioa mahdollisimman lähelle täydellisyyttä. HTC on M9:n myötä edelleen mukana parhaimman näköisen Android-puhelimen mittelössä, joskin muut kilpailijat antavat tätä nykyä aiempaa kovemman haasteen.

Näyttö ja suorituskyky

HTC on tyytynyt M9:ssä 1080p-tarkkuuteen, mikä on mielestäni ollut oikea ratkaisu. QHD tuo melko vähän lisää FHD:hen verrattuna, minkä lisäksi valinta näkynee akkukestossa sekä suorituskyvyssä, kun laskettavana on vähemmän pikseleitä.

Näytöstä on vaikea löytää moitteen sijaa: S-LCD 3 -näytön tarkkuus on erinomainen, värit miellyttävät ja katselukulmat hyvät – aivan kuten huippupuhelimissa on totuttu. On kuitenkin vaikea sanoa, onko näyttö kilpailijoiden näyttöjä parempi. Monet valmistajat ovat lippulaivoissaan siirtyneet FHD-tarkkuuden ohi ja erilaiset tekniikat saattavat tarjota parempaa kontrastia tai kirkkautta. HTC One M9:n näyttö on koreilematon ja toimiva eikä aiheuta leukojen loksahduksia.

M9:n toimintojen jouhevuudesta vastaa 8-ytiminen Qualcommin Snapdragon 810, joka on huippupiiri. Sama suoritin löytyy esimerkiksi vasta julkaistusta Oneplus 2:sta sekä Sony Xperia X4 -tabletista. Raa’an tehon osalta puhelin on siis markkinoiden huippua, mikä tekee siitä oivan ratkaisun esimerkiksi mobiilipeleistä innostuneille. Snapdragon 810 on saanut jonkin verran lokaa niskaansa ylikuumenemisongelmien takia, minkä vuoksi muutamat valmistajat ovat päätyneet käyttämään laitteissaan jotakin muuta suoritinta. Testin aikana M9 toimi kuitenkin ongelmitta, eikä tavanomaisesta poikkeavaa kuumenemista tapahtunut kuin suurempaa ohjelmistopäivitystä ajettaessa samalla kun laite oli latauksessa.

Lienee sanomattakin selvää, että 810:n myötä puhelin on nopea. Sovelluksien aukeamista ei tarvitse yleensä kauaa odotella ja pelit pyörivät nätisti. Puhelimen julkaisun aikaan ei tehokkaampaa suoritinta olisi voinut valita, sillä sellaisen löytäminen nytkin on hankalaa.

Vaikka puhelin useimmiten toimi kuin rasvattu, piti se hiukan erikoisia miettimistaukoja ärsyttävän usein. Esimerkiksi virtanäppäintä painaessa M9 odotteli ajoittain omituisen pitkään ennen näytön heräämistä ja välillä ikonit antoivat odottaa latautumistaan kotinäytölle jonkin aikaa. Myös kameran käynnistyminen oli joskus hidasta, vaikkakin useimmiten kaikki toimi loistavasti. Tökkimiskohtauksia tuli kuitenkin näppituntumalta enemmän kuin muissa hiljattain testissä olleissa puhelimissa mistä lie syystä. Miettimistaukoja tuli ehkä kerran-kaksi päivässä ja ne kestivät siis jokusen sekunnin. Mistään ostopäätökseen suuremmin vaikuttavasta tekijästä tuskin on kyse, sillä kaikki muutkin laitteet takeltelevat ajoittain, ja keskimäärin HTC One M9 toimii salamannopeasti, mutta asia kuitenkin pisti silmään.

Akkukesto on puhelimessa selvästi ylempää keskiluokkaa, muttei huipputasoa. Virtaa saa riittämään pitkälti toista päivää, mikäli hyödyntää kaikkia puhelimen tarjoamia virransäästöominaisuuksia, mutta tällöin käyttö rajoittuu. M9:n kanssa pärjäilee mukavasti aktiivisen työpäivän yli ja hiukan maltillisemmalla käytöllä aamun pikkutunneilta iltamyöhään.

Kamerat

Kamera on ollut HTC:n huippupuhelinten heikkous koko uuden One-sarjan ajan. Ultrapixel-kokeilu osoittautui flopiksi, vaikka onkin jäänyt etukameroihin, ja M8:ssa esitelty kaksoiskamera on niin ikään kadonnut uuden version myötä. M9:n kamera on perinteisempää mallia ja tuottaakin varsin hyviä tuloksia.

HTC:n kamerasovelluksen käyttöliittymä on yksinkertainen ja kuvaustilasta toiseen voi siirtyä sivulle pyyhkäisemälllä. Edellismallista parannuksena on muun muassa helpompi pääsy videokuvaukseen. Kuvauksen asetukset saa näkyviin nurkassa olevaa ikonia näpäyttämällä, ja tämän jälkeen käytössä ovat perinteiset säädöt kuten valkotasapaino ja ISO. Sovelluksella onnistuu myös esimerkiksi panoraaman ja muotiin tulleen hidastusvideon kuvaaminen. Myös RAW-kuvaus on tuettu.

Hidastusvideon lisäksi One M9:n kamera taipuu 4K-videokuvaukseen. Perinteisten valokuvien resoluutio on suurimmillaan 5376 x 3024.

Rauhassa tähtäillessä kameralla saa hyvin terävää jälkeä, mutta nopeammat räpsyt jäävät harmittavan usein hiukan sumeiksi optisen kuvanvakaajan puuttumisen vuoksi. Sen voineekin mainita kameran suurimmaksi heikkoudeksi, varsinkin kun OIS löytyi aikanaan jo M7-mallista. Kamera kuitenkin aukeaa mukavan rivakasti, joten kiireessäkin ehtii saada aikaan jonkinlaisen kuvan tilanteen menemättä ohi.

Etukamera Ultrapixel-tekniikoineen toimii hyvin. Kuvat ovat valoisia ja viiden megapikselin tarkkuus riittää moneen selfietilanteeseen mainiosti. Paljon omakuvia räpsivälle M9 on kelpo valinta.

Ohjelmisto

HTC:n Senseksi ristimä käyttöliittymä on saanut sekä haukkuja että kiitosta matkansa varrella. Uusin versio miellyttää ainakin allekirjoittanutta ja erityisesti ilmoituskeskuksen siisti ilme toimii. Suuremmat muokkaukset hidastavat aina tietysti jonkin verran tulevien päivitysten saatavuutta, mikä on sääli, mutta tällä hetkellä HTC One M9:ssä on kuitenkin saatavilla tuore ohjelmisto, jolla pötkii pitkälle.

Hiukan hiomattomaksi järjestelmää voisi silti kutsua, sillä esimerkiksi asetusten uumenista löytyy varsin mielenkiintoisia käännöskukkasia, jotka vaikuttaisivat olevan suunnilleen Google-kääntäjän peruja. Esimerkiksi "Kosketa ja pidä -viive" -kohdan asetusvaihtoehdot ovat pitkä, keskipitkä ja lyhytelokuva (short). Tuntuu melko omituiselta, että tällaisia tulee vastaan näin raskaan sarjan laitteessa.

HTC:n yhdeksi aloitusnäytöksi tarjoama Blinkfeed toimii nykyisin melko hyvin. Sen käyttö on nopeaa (toisin kuin Samsungin ihmeellisen Magazine-virityksen) ja sisällöksi saa sosiaalisen median ja valmiiden uutislähteiden ohella myös omia sisältöjään. Itse huomasin käyttäväni Blinkfeediä melko aktiivisesti, mutta mikäli sen kokee turhaksi, saa sen myös pois käytöstä.

HTC One M9

Mitä esiasennettuihin sovelluksiin tulee, on HTC kutakuinkin keskikastia – sovelluksia on jonkin verran, mutta ei ylen määrin. Esimerkiksi Car-sovellus joka tarjoaa yksinkertaisen käyttöliittymän ajaessa ja navigoidessa on hyvä toteutus. Lisäksi tarjolla on kuvasovellus Zoe, jonka käyttö tuntui kylläkin melko takkuiselta. Perinteisempi Valokuvauseditori sen sijaan toimii hyvin ja tarjoaa hiukan tavanomaisesta poikkeaviakin muokkausmahdollisuuksia kuten Double Exposure ja kaleidoskooppitehosteita.

Loppusanat

Valitettavasti M9:stä puuttuu muutama oleellinen seikka, jotka voisivat tehdä siitä markkinoiden parhaan Android-puhelimen. Optinen kuvanvakain on asia, jota huippukameralta on tänä päivänä lupa odottaa, minkä lisäksi sormenjälkilukija on tehnyt tietään kohti tulemistaan älypuhelinstandardiksi. Lisäksi vaikka 1080p-näyttö onkin omasta mielestäni kokoluokan näytöissä varsin optimaalinen tarkkuus, niin ei sen käyttö oikeuta kuitenkaan samaan hintalappuun kuin QHD-resoluution näytöillä varustetuilla kilpailijoilla.

HTC One M9:ää myydään tällä hetkellä edelleen noin 700 eurolla, mikä on melko paljon puhelimen puutteet huomioon ottaen. M9 on ulkokuoreltaan poikkeuksellisen laadukas laite, jonka käyttäminen on pääsääntöisesti ilo. Kameran kuvat ovat ihan hyviä, joskaan eivät markkinoiden parhaita, minkä lisäksi akku kestää melko aktiivistakin käyttöä mukavasti aamusta iltaan.

Aggressiivisemmalla hinnoittelulla puhelinta voisi hyvinkin suositella käteen sopivaa ja sujuvaa Android-kokemusta etsivälle. Nykyhinnalla markkinoilta löytyy kovia haastajia, joissa on lisäksi ominaisuuksia, jotka M9:stä puuttuvat. HTC:n harmiksi älypuhelintaistelu ei ole pelkkä kauneuskilpailu.

Vahvuudet

+Valovoimainen etukamera
+Muotoilu
+Eteen suunnatut stereokaiuttimet

Heikkoudet

-Pääkamera
-Ei sormenjälkilukijaa
-Hinta

HTC One M9

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (3)

argonius
argonius

1

Sinänsä asiallinen arvostelu ja olen samaa mieltä puutteista (OIS, sormenjälkilukija). Olen kuitenkin vahvasti eri mieltä loppuarvostelusta -- mielestäni laite olisi ansainnut vähintään yhden tähden enemmän. Minkäänlaista hidastelua tai pätkimistä en ole omassa laitteessani havainnut. Olisi hauska tietää että mikä Android-versio testilaitteessa oli, HTC on huolehtinut lippulaivatuotteidensa ohjelmistopäivityksistä esimerkillisesti verrattuna esimerkiksi Samsungiin.

Käsittämätöntä ettei esim. Galaxy S6:n arvostelussa otettu voimakkaammin huomioon puuttuvaa muistilaajennusmahdollisuutta vs. Samsungin bloatware jota ei voi poistaa, AMOLEDin häntimis- ja palamisongelmia tai muistinkäsittelyongelmia jotka johtavat sovellusten turhan aggressiiviseen sulkemiseen. TouchWiz on edelleen aivan karsea käyttää Senseen tai melkeinpä mihin tahansa muuhun Android-skiniin verrattuna.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
PukkiHD (vahvistamaton)

2

Hei,

Kiitoksia aivan mahtavasti arvostelusta. Olen samaa mieltä, että Htc One M9 olisi pitänyt keskittyä myös spekseihin, sillä nykyään pelkkä kauneus ei riitä vaan laitteesta pitäisi löytyä myös ajantasalla olevaa teknologiaa, kuten sormenjälkitunnistin.

Onko mikään ihme, kun Htc ei pärjää markkinoilla? Noh, ei ole sillä tämä agressiivinen hinnoittelu on suoraan sanoen perseestä, jos laite maksaisi alle 600 euroa voisi laitetta suositella helpommin.

Kyllä, olen testannut tätä laitetta muutaman tunnin. Laite on kaunis, mutta ei tarjoa sitä ykkösluokan teknologiaa, mitä esimerkiksi Samsungilta saisi samaan hintaan.
Pidän myös Sense -käyttöliittymää rumana, mutta tämän asian voi korvata Cyanogenmodilla tai omalla launcherilla. TouchWizh on mielestäni ihan ok - verrattuna Senseen.

On kuitenkin hienoa, että joku yritys panostaa kauneuteen enemmän kuin spekseihin, mutta tämä ei vain yksinkertaisesti riitä, jotta saisi wow-efektin. Samalla hinnalla saisi tuliterän iPhonen tai S6:sen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miettivä (vahvistamaton)

3

Hyvä arvostelu, itsekin miettinyt tätä puhelinta, mutta tuo kamera on vähän kysymysmerkki. Tämän arvostelun kuvista seuraavat huomiot, joiden vuokski kamera ei ole mielestäni (kyseisen älypuhelimen hinta huomioiden) hyvä.

- 1.mäinen kuva kivestä on ylivaloittunut, eikä kivi ole tarkka, vaikka kamera siihen yrittää tarkentaakin. 390 euron Lumia 930:lla tekisi vastaavassa otoksessa huomattavasti parempaa jälkeä.

- 2.kuva terassituoleista on kohtalaisen hyvätasoinen, taivas puiden takana näyttää kuitenkin ylivaloittuneelta.

- Loput kuvat tuosta laatikosta sisältävät paljon kohinaa eivätkä kaikki ole tarkkojakaan.

Pointti oli siis, että hinta huomioiden, kamera ei ole "ihan hyvä".

Muuten kyllä kaunis ja laadukkaasti tehty puhelin ja tehokaskin vielä.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.