Arvostelussa Huawei Honor 7 - Erinomaista vastinetta rahalle

15
Arvostelu: Huawei Honor 7
Sami Koivunen Sami Koivunen

Sisällys

Kiinassa kesällä julkaistu Honor 7 tuotiin Suomeen elokuun lopussa. Hintaansa nähden erinomaisilla teknisillä ominaisuuksilla ja tyylikkäällä ulkonäöllä varustetun puhelimen kysyntä on ollut kovaa ja laite on noussut mm. DNA:n ja Elisan myydyimpien puhelimien joukkoon.

Suomessa Honor 7:n suositushinta on 399 euroa. Samaan hintaluokkaan kuuluvat tällä hetkellä mm. tänä vuonna esitellyt LG G Flex2 ja Motorola Moto X Play –älypuhelimet. Lisäksi Huawei P8:n hinta on laskenut jo lähes Honorin tasolle. Kilpailu on siis kovaa tässäkin hintaluokassa.

Alla olevassa arvostelussa otimme selvää, vastasiko Honor 7 sille asetettuja kovia odotuksia.

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Android 5.0.2 Lollipop, Emotion UI 3.1
 • Mitat:
 • 143,2 x 71,9 x 8,5 mm
 • Paino:
 • 157 g
 • Näyttö:
 • 5,2" (1920x1080) IPS LCD, 424 ppi
 • Suoritin:
 • HiSilicon Kirin 935 2,2 GHz
 • RAM:
 • 3 GB
 • Tallennustila:
 • 16 gigatavua + MicroSD-korttipaikka
 • Kamerat:
 • 20 megapikselin takakamera kaksois-LED-salamalla, etukamera 8 megapikseliä LED-salamalla
 • Yhteydet:
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
 • Akku:
 • 3100 mAh

Ulkoasu

Kooltaan Honor 7 on edeltäjäänsä nähden joka suhteessa vähän isompi. Näkyvimpänä muutoksena näytön koko on kasvanut 0,2 tuumaa ja painoa on tullut reilut 20 grammaa lisää. Paksuutta on 8,5 millimetriä, jonka lisäksi puhelimen takakamera erottuu selvästi takakannesta. Ero on selvä erittäin ohuihin huippupuhelimiin verrattuna, mutta mistään ongelmasta ei ole kyse. Honor 7 istuu käteen hyvin ja tuntuu rakenteeltaan hyvällä tavalla jämäkältä, vaikka onkin painavampi kuin monet muut saman näyttökoon puhelimet.

Honor eroaa ulkoisesti selvästi Huawein tämän vuoden Huawei P8- ja Huawei Mate S –lippulaivamalleista, joissa laatuvaikutelmaan on panostettu enemmän. Honor 7 on kuitenkin ulkoisesti kaikin puolin laadukkaan tuntuinen laite.

Honorista löytyy mainosten mukaisesti paikat kahdelle nano-SIM-kortille. Ominaisuus on erityisen hyödyllinen niille, jotka haluavat käyttää yhtä laitetta sekä työpuhelimena että omana puhelimena.

Tekniikka

Honorin Kirin 935 –järjestelmäpiiristä löytyy kahdeksan Cortex-A53-ydintä, joista neljän kellotaajuus on 2,2 GHz ja neljän muun 1,5 GHz. Piiri edustaa tällä hetkellä Huawein parasta osaamista, sillä se löytyy myös tämän hetkisestä Mate S –lippulaivapuhelimesta. Piiri pärjää suorituskykytesteissä erityisesti useita ytimiä yhtää aika rasitettaessa ja esimerkiksi AnTuTu-pisteet ovat melko lähellä Snapdragon 808 –piirin omaavaa LG G4 –puhelinta. Piirin pisteet jäävät kuitenkin selvästi Snapdragon 810- ja Apple A8 –järjestelmäpiireistä.

Huawein Kirin-piirejä kritisoidessa on hyvä muistaa, että niiden suorituskyky on selvästi muuttunut kilpailukykyisemmäksi viime vuosina. Lisäksi artikkelin alussa mainitun Moto X Playn Snapdragon 615 –piiri jää selvästi Honorin suorituskyvystä. Hintaluokan toinen merkittävä kilpailija G Flex2 kuitenkin lyö Honorin Snapdragon 810:n turvin.

Grafiikkaprosessori on Honorissa useiden aiempien Huawei-laitteiden tapaan Mali-T628 MP4. Käytännössä prosessorin pelisuorituskyky on riittävä tehovaatimuksiltaan vaativimpienkin pelien pelaamiseen. Vaakatasossa pelejä pelatessa isoin käytännön ongelma onkin useiden muidenkin älypuhelinten tapaan sormien alle jäävät kaiuttimet. Ongelma ei kuitenkaan ole erityisen iso, eikä vaikuta normaalikäytössä.

Honor 7:n Full HD –näytöllä on kokoa 5,2 tuumaa ppi-luvun ollessa kelvollinen. Näytön tarkkuuden, kontrastin ja kirkkauden osalta Honor 7 on kaikkea, mitä 400 euron puhelimelta voi odottaa. Puhelinta voi käyttää helposti sekä kirkkaassa auringonpaisteessa että säkkipimeissä tiloissa.

Hieman erikoisesti Honor 7:n suomalaisesta versiosta puuttuu NFC, eli kahden puhelimen paritus ja lähimaksaminen ei onnistu Honorilla. Sen sijaan esimerkiksi sisäänrakennettu infrapunalähetin puhelimesta löytyy.

Honorista löytyy Huawein useista viimeaikaisista puhelinmalleista tuttu sormenjälkilukija, joka on sijoitettu puhelimen taakse kameran alapuolelle. Huawein on syytä olla ylpeä lukijasta, sillä se on sijoitettu oivaltavasti ja toimii käytännössä erittäin hyvin. Etusormen kohdalle sijoitettu lukija tunnistaa Huawein teknologian ansiosta sormenjäljen erittäin nopeasti ja sijainti on esimerkiksi Applen ja Samsungin puhelimissa peukalon kohdalla olevaan lukijaan nähden jopa parempi. Huawei kertoo tunnistimen olevan myös itseoppiva.

Sormenjälkilukijaa voi käyttää lisäksi pyyhkäisyjen tunnistamiseen, eli esimerkiksi ilmoitusvalikon voi avata pyyhkäisemällä lukijassa sormea alaspäin. Toiminto on teoriassa erittäin kätevä, mutta omalla kohdallani käytännön hyödyntäminen jäi melko vähäiseksi. Kamera on kohotettu takapinnasta siten, että ylhäältä alaspäin tehtävät pyyhkäisyt eivät tunnu järkeviltä.

Honor 7:n parhaita osa-alueita on ehdottomasti puhelimen sisuksista löytyvä 3100 milliampeeritunnin akku, joka tukee pikalatausta. Lisäksi SmartPower 3.0 –teknologian kerrotaan säästävän akkua jopa 30 prosenttia sulkemalla taustasovelluksia. Pienenä miinuksena Honor 7:n on huomattu olevan virrankulutukseltaan kilpailijoihin verrattuna melko ärhäkkä idle-tilassakin. Akkua ei myöskään voi irrottaa puhelimen unibody-rakenteen takia.

Kaikkiaan voi kuitenkin luottaa, että Honorin akku kestää kokonaisen vuorokauden ja maltillisella käytöllä parikin opiskelu- tai työpäivää. Pikalataustuki on toteutettu Huawein omalla tekniikalla ja on hyvä huomata, että laitteen mukana toimitettu laturi ei mahdollista sen hyödyntämistä.

Käyttöliittymä

Viimeisimmän päivityksen myötä Honor tarjoaa Android 5.0.2 –käyttöjärjestelmäkokemuksen Huawein omalla EMUI 3.1 –käyttöliittymällä. Tietoturvallisuutta ajatellen käyttöjärjestelmäversio ei ole niitä parhaita Android-versiota, mutta puhelimeen on luvassa vielä päivityksiä tällä saralla.

Huawein EMUI-käyttöliittymän puhutuin ja näkyvin ero tavallisiin Android-launchereihin nähden lienee sovellusvalikon (app drawer) puuttuminen. Tämä tarkoittaa, että puhelimeen asennettuja sovelluksia ei voi selata listana, vaan kaikki sovellukset näkyvät ikoneina aloitusnäytöissä. Sovelluksia voi halutessaan järjestää kansioihin ja puhelin sisältääkin uutena jo laajan valikoiman erilaisia esiasennettuja sovelluksia.

Honorin esiannettuihin sovelluksiin kuuluu mm. Gameloft-pelejä, WPS Office, vmall, Honor Club ja lukuisia erilaisia työkalusovelluksia. Huawei tarjoaa myös kattavan sovelluksen puhelimen hallintaan. Sovelluksesta voi säädellä mm. muistia, virransäästöä, liikennettä ja häiritsemisasetuksia.

EMUI 3.1 pitää sisällään muutamia käteviä temppuja kuten lukitusnäytön alareunassa piilossa olevan toimintovalikon, josta voi nopeasti aktivoida taskulampun, laskimen, puheentallentimen ja kameran. Käyttöliittymän erottaa tehdas-Androidista lisäksi ylhäältä avattavasta ilmoitusvalikosta, joka on Huaweissa jaettu kahteen osaan: ilmoituksiin ja pikavalikkoon. Kolmas näkyvä ero on kotinäkymissä alaspäin pyyhkäistäessä aukeava koko järjestelmän kattava haku. Vaikka erot eivät ole perus-Androidiin verrattuna valtavan isoja, niihin totutteluun menee jonkin verran aikaa.

Kamera

Honor 7 tarjoaa erittäin kilpailukykyisen kameran alle 400 euron hintaluokkaan. 20 megapikselin (5344 x 4016) takakamera on varustettu Sonyn IMX 230 –sensorilla ja f/2.0-aukkosuhteella. Sensori on sama kuin mm. Moto X Style-, Moto X Play-, Sony Xperia M5- ja Meizy PRO 5 –älypuhelimissa.

Honoria on mainostettu erittäin kamerakeskeisenä puhelimena ja varsinkin sen selfie-ominaisuuksiin on panostettu. Tästä on esimerkkinä puhelimen etukameran vierestä löytyvä led-salama. Takaa löytyvät led-salamat puolestaan tuovat lisäarvoa pimeäkuvaukseen.

Kameralla kykenee ottamaan puhelimeksi erittäin hyviä kuvia varsinkin otollisissa kuvausolosuhteissa. Honor ei syyllistyy liialliseen kuvien jälkikäsittelyyn ja värit näyttävät pääosin hyvin luonnollisilta. Lähemmässä tarkastelussa ja isolla ruudulla kuvia katsellessa voi havaita kohinaa, mutta kaiken kaikkiaan Honorin kameran voi sanoa kykenevän erinomaisen laadukkaisiin kuviin.

Videoissa laatu on rajattu 1080p:n tarkkuuteen 30 fps:n nopeudella. Etenkin 60 fps:n videokuvauksen puute herättää kamerassa ihmetystä. Sinänsä videoiden laatu vastaa odotuksia, mutta kameralla otettuihin kuviin verrattuna ne jäävät selvästi jälkeen.

Huawein kamerasovellus on tuttu yhtiön aiemmistakin malleista kuten P8:sta. Pyyhkäisyllä toimiva kuvatilojen vaihto toimii erinomaisesti, vaikkakin niiden järjestys on ihmeellinen. Valitettavasti järjestystä ei pysty muuttamaankaan mitenkään. Sovellus tarjoaa useita erilaisia suodattimia ja erikoiskuvatiloina mm. valomaalauksen, kaunistuksen, hyvää ruokaa -tilan, superyön, HDR:n, panoraaman ja intervallikuvauksen. Lisäplussaa sovellukselle voi antaa nopeasta käynnistyksestä ja parista vaihtoehtoisesta tavasta avata sovellus.

Yhteenveto

Huawein viime aikojen vahva panostus Suomessa on tullut esille viimeistään Honor 7:n näkyvässä mainoskampanjassa. Testimme perusteella Honor 7:n kampanjointiin panostaminen on erittäin hyvin perusteltua, sillä puhelin tarjoaa erinomaista vastinetta rahalle. Honoria myydään kirjoitushetkellä vajaan 400 euron hintaan mystery grey- ja fantasy silver -värivaihtoehdoilla.

Viimeisintä huutoa oleva järjestelmäpiiri ja kolme gigatavua RAM-muistia takaavat, että Honor 7 on hintaluokassaan suorituskyvyltään vähintäänkin kelvollinen. Puhelin on kuitenkin esimerkiksi Huawei P8 -puhelimeen verrattuna selvästi raskastekoisempi. Erot akun, järjestelmäpiirin ja kameran osalta ovat paperilla olemassa Honorin hyväksi P8:aan verrattuna, mutta käytännössä melko pieniä. Honor ansaitsee myös pisteet pikalataustuesta ja kahdesta SIM-korttipaikasta. Toisen SIM-korttipaikan voi myös korvata halutessaan microSD-kortilla.

Honor 7:n isoimpia epäkohtia on tietoturvallisuudeltaan vanhentunut Android-versio. Tilanteeseen on kuitenkin tulossa parannusta, sillä Huawei on hiljattain kertonut Honor 7:n päivittyvän tulevaisuudessa Android 6.0 Marshmallow –käyttöjärjestelmäversioon. Päivityksen saapuminen suomalaisiin Honor-laitteisiin kestänee tosin vielä tovin.

Huawei Honor 7

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (15)

Mobiilimies
Mobiilimies

1

Mieluummin kannattaa hankkia Samsungilta S5 Neo. Samaan hintaan saat paremman näytön, paremman kameran (eli kun katsotaan kuvanlaatua ja hämäräkuvausta, eikä pikseleitä), vedenkestävyyden ja 100 kertaa paremman tarvikevalikoiman.

Huawein ratkaisu laittaa sormenjälkilukija selkäpuolelle saa kaikki ne vihaiseksi, jotka pitävät puhelintaan autotelineessä, telakassa, tai muuten vaan selällään pöydällä.

Huawein umpilahoa tietoturvaa en jaksa edes kommentoida.

Mutta onhan se Honor tommoinen kiiltelevä, ja se näkyy tarkoittavan "loistavaa vastinetta rahalle" monelle ihmiselle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Huawei honor 7 tyytyväinen käyttäjä (vahvistamaton)

2

En hankkisi s5 neo näyttö honor 7 on tarkempi kuin s5 neossa ja kamera on mielestäni puolet parempi, super yö ominaisuuden - ja hyvän laaduntakia.Paitsi jos haluua veden kestävän puhelimen. Ominaisuuksia on myös mielestäni enemmän honor 7.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kalevipoeg (vahvistamaton)

3

Huawei Honor 7: Non-removable Li-Po 3100 mAh battery


Se merkitse, että akku on vaihtamaton, ei vaihdettava - NON-REMOVABLE!

Ja kaikki sellaiset puhelimet ovat 5 vuoden kuluttua, kun akku vanha, käyttökelvottomoat! Huippu kalliit ja laatukat puhelimet ovat huijaus.
Melkein kaikki Sony, Nokia ja nyt tämä Huawei Honor 7 - on NON-REMOABLE BATTERY!

Tarkistakaa aina akkun vaihtettavuus sivulla: gsmarena.

Ja kun akku on tyhjä metsässä, et pysty sitä koskaan itse vaihtamaan nopeasti ja kuolet metsään. Mutta kun on vaihdettava akku, voit aina otta mukaan ladattun vara akkun.

Vastaa
Caliber
Caliber

4

Lainaus:


Ja kun akku on tyhjä metsässä, et pysty sitä koskaan itse vaihtamaan nopeasti ja kuolet metsään. Mutta kun on vaihdettava akku, voit aina otta mukaan ladattun vara akkun.

Ikinä kuullu virtapankeista?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
heneeeee (vahvistamaton)

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ihminen5000:

Osaako joku kertoa voiko valmiiksi asennettuja sovelluksia kuten pelejä poistaa?

Pelit ja ja suurimman osan turhista softista pystyy poistamaan

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
roba0101 (vahvistamaton)

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mobiilimies:

Mieluummin kannattaa hankkia Samsungilta S5 Neo. Samaan hintaan saat paremman näytön, paremman kameran (eli kun katsotaan kuvanlaatua ja hämäräkuvausta, eikä pikseleitä), vedenkestävyyden ja 100 kertaa paremman tarvikevalikoiman.

Huawein ratkaisu laittaa sormenjälkilukija selkäpuolelle saa kaikki ne vihaiseksi, jotka pitävät puhelintaan autotelineessä, telakassa, tai muuten vaan selällään pöydällä.

Huawein umpilahoa tietoturvaa en jaksa edes kommentoida.

Mutta onhan se Honor tommoinen kiiltelevä, ja se näkyy tarkoittavan "loistavaa vastinetta rahalle" monelle ihmiselle.

S5 Neo ja Honor 7 verrattaessa täytyy muistaa honorin ram muisti ja prossesorin nopeus, joissa S5 Neo jää jälkeen.

Vastaa
Tkonemies
Tkonemies

8

Ei todellakaan anna rahalle vastinetta ja tässä syyt

1. Huawein laitteissa tavataan paljon tietoturva-ongelmia ja kännykkäpuolella se ei edes välitä niistä eli ei tarjoa kunnolla päivityksiä

2. Ahdettu mukaan roskasoftia ja käyttöliittymiä..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
eetteri (vahvistamaton)

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tkonemies:

Ei todellakaan anna rahalle vastinetta ja tässä syyt

1. Huawein laitteissa tavataan paljon tietoturva-ongelmia ja kännykkäpuolella se ei edes välitä niistä eli ei tarjoa kunnolla päivityksiä

2. Ahdettu mukaan roskasoftia ja käyttöliittymiä..

Vastaa
Miikutza
Miikutza

10

Lainaus:

Ei todellakaan anna rahalle vastinetta ja tässä syyt

1. Huawein laitteissa tavataan paljon tietoturva-ongelmia ja kännykkäpuolella se ei edes välitä niistä eli ei tarjoa kunnolla päivityksiä

2. Ahdettu mukaan roskasoftia ja käyttöliittymiä..

No jos tarkkoja ollaan puhelimeen on tullut jo kaksikin päivitystä jotka molemmat parantavat laitteen tietoturvaa ja toisekseen näitä ns. "roskasoftia" on varsinkin Sonyyn verrattuna huomattavasti vähemmän ja tässä ne voi tarvittaessa jopa poistaa toisin kuin useissa Sonyn puhelimissa. Ja sitten myös tämä, että sen käyttöliittymä ei miellytä niin ainahan se on vaihdettavissa. Kyllä se minusta ainakin pesee kaiken maailman TouchWizit ynnämuut joita esimerkiksi Samsungeista löytyy.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tuholainen (vahvistamaton)

11

Lyhyesti: En vaihtas pois! Hemmetin hyvä! Ja koska tarvin tuplasimin ei vaihtoehtojakaan oikein ollut.
Sampan S5 oli edellinen ja innoissani Honorista heitin sampan seinään palasiks. Sitä edeltäneen Noksun Windows-romun nakkasin Päijänteeseen. Kaks varhaisempaa omenaluuria oon takassa polttanu. Tän aattelin pahvipaalaimella hävittää sitten kun parempi tulee. :-)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Nitrobiz (vahvistamaton)

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kalevipoeg:

Huawei Honor 7: Non-removable Li-Po 3100 mAh battery


Se merkitse, että akku on vaihtamaton, ei vaihdettava - NON-REMOVABLE!

Ja kaikki sellaiset puhelimet ovat 5 vuoden kuluttua, kun akku vanha, käyttökelvottomoat! Huippu kalliit ja laatukat puhelimet ovat huijaus.
Melkein kaikki Sony, Nokia ja nyt tämä Huawei Honor 7 - on NON-REMOABLE BATTERY!

Tarkistakaa aina akkun vaihtettavuus sivulla: gsmarena.

Ja kun akku on tyhjä metsässä, et pysty sitä koskaan itse vaihtamaan nopeasti ja kuolet metsään. Mutta kun on vaihdettava akku, voit aina otta mukaan ladattun vara akkun.

Tai sitte vaa otat mukaan matkalaturin :) Vitun pälli + Jos et olisi poropeukalo osaisit vaihtaa akun vaikka jokapäivä jos et sinne metsään halua kuolla

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
nakkivene (vahvistamaton)

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kalevipoeg:

Huawei Honor 7: Non-removable Li-Po 3100 mAh battery


Se merkitse, että akku on vaihtamaton, ei vaihdettava - NON-REMOVABLE!

Ja kaikki sellaiset puhelimet ovat 5 vuoden kuluttua, kun akku vanha, käyttökelvottomoat! Huippu kalliit ja laatukat puhelimet ovat huijaus.
Melkein kaikki Sony, Nokia ja nyt tämä Huawei Honor 7 - on NON-REMOABLE BATTERY!

Tarkistakaa aina akkun vaihtettavuus sivulla: gsmarena.

Ja kun akku on tyhjä metsässä, et pysty sitä koskaan itse vaihtamaan nopeasti ja kuolet metsään. Mutta kun on vaihdettava akku, voit aina otta mukaan ladattun vara akkun.

Oletkos kuullut matkalatureista? :DD

Vastaa
R.K.A.
R.K.A.

14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti heneeeee:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ihminen5000:

Osaako joku kertoa voiko valmiiksi asennettuja sovelluksia kuten pelejä poistaa?

Pelit ja ja suurimman osan turhista softista pystyy poistamaan

Kyllä voi poistaa, samoin kuuin muita sovelluksia.

Vastaa
Daltones
Daltones

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tuholainen:

Lyhyesti: En vaihtas pois! Hemmetin hyvä! Ja koska tarvin tuplasimin ei vaihtoehtojakaan oikein ollut.
Sampan S5 oli edellinen ja innoissani Honorista heitin sampan seinään palasiks. Sitä edeltäneen Noksun Windows-romun nakkasin Päijänteeseen. Kaks varhaisempaa omenaluuria oon takassa polttanu. Tän aattelin pahvipaalaimella hävittää sitten kun parempi tulee. :-)

Ei niitä vanhoja kännyköitä kuulu luontoon heittää. Ne kuuluu viedä kierrätykseen.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.