Testissä: Näin Continuum toimii Lumia 950 XL:llä

2
Manu Pitkänen

Testissä: Näin Continuum toimii Lumia 950 XL:llä
Windows 10:n ehkä tärkeimmistä yksittäisistä ominaisuuksista on Käynnistä-valikko. Pintaa syvemmältä löytyy kuitenkin paljon suurempi trendi, joka kenties kuvastaa sitä mihin koko ohjelmistoteollisuus on seuraavien vuosien aikana menossa: laite-erojen hälventäminen.

Laitteiden välisiä eroja on hälvennetty esimerkiksi universaaleiden sovellusten avulla. Sovelluskehittäjä voi käytännössä luoda sovelluksen tietokoneelle, tabletille, älypuhelimelle ja Xbox Onelle yhdellä koodilla ja laitekohtaisilla käyttöliittymäoptimoinneilla.

Toinen keino kaataa raja-aitoja on Continuum, joka käytännössä tekee älypuhelimesta tietokoneen, kun se kytketään isoon näyttöön kiinni. Iso näyttö voi tässä tapauksessa olla mikä tahansa HDMI-sisääntulolla varustettu näyttöpääte. NImenä Microsoftin Continuum muistuttaa Applen Mac- ja iOS-laitteille suunnittelemaan Continuityä, mutta järjestelmät eroavat toiminnallisesti oleellisesti toisistaan.

Continuity on suunniteltu helpottamaan puhelimen käyttöä tietokoneen kautta tai puhelimella aloitetun tehtävän saattamista loppuun tietokoneella. Continuum sen sijaan tekee puhelimesta Windows 10 -tietokoneen.Continuum on lähellä sitä ajatusta, mistä jollain tavalla unelmoin jo 3–4 vuotta sitten: älypuhelin voisi korvata kokonaan tietokoneen, vain ohjelmiston käyttöliittymä on näytön koosta ja hallintalaitteista riippuen erilainen. Jos esimerkkiä Continuumin kaltaisesta vaihtoehtoisesta ratkaisusta halutaan hakea, niin ensimmäisenä tulee mieleen Motorolan Atrix 4G -puhelimelle suunniteltu telakkajärjestelmä.

Continuumin käyttö ei onnistu ihan tuosta noin vain yhdistämällä puhelin telkkariin tai näyttöön kiinni. Väliin tarvitaan noin sata euroa maksava HD-500-lisälaite (Display Dock). Lumia 950:n ja 950 XL:n ostajien onneksi tämän laitteen saa kaupanpäälliseksi.HD-500 on piskuisen pieni laite, mutta siitä huolimatta liitäntätarjonnaltaan erittäin monipuolinen. Perästä löytyy yksi HDMI-paikka, yksi DisplayPort-paikka, virransyöttöön tarkoitettu USB-C-portti sekä kokonaiset kolme USB 2.0 -paikkaa (näistä salamalla merkattu on korkean latausvirran USB-paikka). Etupuolella on vielä yksi USB-C-portti lisää, mikä on tarkoitettu puhelimen kiinnittämiseen laitteeseen.Liitäntäkirjolle on tarvetta, varsinkin puhelinta ajatteli käyttää Continuumin kautta toimistoläppärin korvaajana. USB-paikkoihin saa mukavasti esimerkiksi langattoman näppäimistön ja hiiren Bluetooth-sovittimen sekä USB-massamuistin. Langattomia yhteyksiä laite ei tue itsessään. Johtoja mukana tulee kaksi kappaletta: puhelimeen tarkoitettu USB-C-piuha sekä virtalähde. Laitetta ei siis saa näyttöön kiinni paketin johtovalikoimalla, mikä on toisaalta vähän hölmöä.


Continuum ei tarjoa ainakaan nykyisessä muodossaan täyttä desktop-käyttökokemusta, sillä esimerkiksi avoinna olevia ohjelmia ei voi ikkunoida. Tästä syystä tehokas moniajo jää puolitiehen. Ohjelmia olisi mukava edes pystyä kiinnittämään näytölle rinnakkain, jolloin kahden ohjelman samanaikainen käyttö sujuisi aika mallikkaasti.Puhelinta pystyy käyttämään Continuumin ollessa päällä normaalisti, mutta jos piipahdat Continuum-sovelluksen ulkopuolella, niin et pysty käyttämään kosketusnäyttöä kosketuslevynä tai näppäimistönä. Continuum-sovellusta voisi kritisoida siitä, että kosketuslevy toimii vain portrait-asennossa. Usein olisi mukavampaa käyttää isoa puhelinta vaaka-asennossa. Puhelimen näppäimistöä ei saa myöskään mistään valikosta pakotettua auki.

Suurin käytännön ongelma Continuumissa on tällä hetkellä sovellustarjonnan puute. Esimerkiksi Netflix ei toimi isolla näytöllä Lumia 950 XL:n kautta. Tekniikka toimiikin tällä hetkellä parhaiten paikallisten tiedostojen katsomiseen ja erilaisten dokumenttien editointiin (Office-sovellukset ovat käytettävissä). Nettiä pystyy tietysti myös selaamaan Microsoft Edgellä.
Johdollisuus rajoittaa aika paljon Continuumin käyttöä. HD-500-telakka ei ole johtoineen sellainen laite, jota välttämättä haluaisi kamalasti kuljetella paikasta toiseen. Se on myös korvikkeen omainen esimerkiksi "äly-TV-käytössä", koska puhelimen päähän ei halua kovin pitkää johtoa, mutta sellaisen tarvitsee jos haluaa sohvalta käsin ohjata laitetta. Langattomana Continuum olisi aika häikäisevä ominaisuus, mutta sellaisessa muodossa sitä tuskin nähdään ainakaan ennen WiGigin yleistymistä.
Tiedostojen siirtely puhelimen ja ulkoisen massamuistin (esim. muistitikku) välillä tapahtuu Resurssienhallinta-sovelluksen kautta. Tiedostojen siirto- ja kopiointilogiikka on aluksi hieman hämärä, sillä kopiointi- ja siirtokäsky onnistuu normaaliin tapaan näpäyttämällä puhelimen näyttöä kahdella sormella (hiiren oikea), mutta sijainnin valinnassa ei käytetä enää samaa komentoa ("liitä") vaan avoinna oleva sijainti vain hyväksytään näytön oikeassa reunassa olevaa painiketta käyttäen.

Työntekoon Continuum ei nykyisessä muodossa sovellu oikein kunnolla, eikä se pysty vielä korvaamaan tietokonetta. Satunnaisessa ja lyhyessä työskentelyssä se on kuitenkin oiva väline, mikäli oikeaa tietokonetta ei ole helposti saatavilla. Continuumin hyödyllisyyttä nakertaa Display Dockin johdollisuus, minkä takia koko tekniikka on voimakkaasti paikkaan sidottu.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme 10 – hinta laskenut -47%

Realme 10
149 € CDON
312 € Hobby Hall
371 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 282 €

Honor Magic4 Lite – hinta laskenut -41%

Honor Magic4 Lite
129 € DNA
221 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 220 €

Oppo Reno10 Pro – hinta laskenut -40%

Oppo Reno10 Pro
600 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 992 €

Kommentit (2)

kassiuskissa
kassiuskissa

2

"Langattomana Continuum olisi aika häikäisevä ominaisuus, mutta sellaisessa muodossa sitä tuskin nähdään ainakaan ennen WiGigin yleistymistä."

Kuten edellinen kommentti osasi jo kertoa, niin toki Miracastin kautta Continuum toimii langattomasti. Häikäisevää!

Bluetooth hiiren ja näppäimistön voi liittää laitteeseen tässä tapauksessa jos haluaa.

Puhelimesta voi valita peilataanko ruutu kuten perinteinen Miracast vai tehdäänkö toinen näyttö joka on siis Continuum.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.