Kamerat vertailussa: iPhone 6s vastaan Lumia 950XL

7
Manu Pitkänen

Kamerat vertailussa: iPhone 6s vastaan Lumia 950XL
Puhelinvertailun testiin päätyi jouluksi Microsoftin uusi Lumia 950 XL -lippulaivapuhelin sekä sen lisäksi vielä Applen iPhone 6s. Kamerasta on tullut älypuhelimien yksi tärkeimmistä yksittäisistä ominaisuuksista, joten katsotaan miten kaksin tuottamat kuvat eroavat käytännössä toisistaan.

Muistin virkistämiseksi kerrataan nopeasti puhelimien kameroiden tekniset tiedot.

iPhone 6s:ssä on 12 megapikselin kenno ja kameran aukkoluku on f/2,2. Optista kuvanvakainta ei ole. Lumia 950 XL:ssä on 20 megapikselin kenno, aukkoluku on f/1,9 ja optinen kuvanvakain kuuluu varustukseen.

Kuten kuvasuhteistakin voi jo päätellä, on iPhone 6s:llä otetut kuvat kuvapareissa ylempänä ja Lumia 950 XL:llä otetut kuvat alempana.Lumia 950 XL:llä otetussa kuvassa horisontti on selvästi vinksallaan, mutta siitä ei voi laitetta syyttää, vaan se on kuvaajan oma moka. Piirtojälkeen se ei kuitenkaan sinäänsä vaikuta.iPhone 6s:llä otetussa kuvassa esiintyy voimakkaammin, etenkin taivaan sinisessä osassa kuvan vasemmassa reunassa. Lumia 950XL:llä otetussa kuvassa on vastaavasti vasemmassa reunassa olevassa koivikossa huomattavan paljon epäterävyyttä.
Suurin ero tässä kuvassa on valkotasapainossa. Lumia 950 XL:llä otetussa kuvassa ikkunakoristeen valkoiset ruusut näyttäytyvät puhtaanvalkoisina, kun taas iPhone 6s:llä otetussa kuvassa sävy on huomattavan lämmin. Omaan silmään Lumialla otettu kuva näyttää kauniimmalta, mutta toisaalta iPhone 6s:llä otettu kuva toistaa kuvan realistisempana (kirkkaasti paistaneen auringon valo oli tosiaan sävyltään hyvin lämmin).
iPhonella otetussa kuvassa kukkien lehdet ja varret ovat väriltään hyvin valjuja, kun taas Lumia 950XL:ssä vihreä toistuu paljon voimakkaampana. Punaisissa kukissakin näkyy myös havaittava ero: iPhone 6s:llä otetussa kuvassa kukat ovat piirun verran sinertäviä.Edellisen kohdan kommentteja voisi toistaa tässäkin kuvaparissa. iPhone 6s:llä otetussa kuvassa värit ovat haaleita, kun taas Lumia 950XL:ssä punainen toistuu voimakkaana ja realistisempana.
Hämärässä kuvaaminen on Lumia 950XL:n vahvuusalue optisen kuvanvakaimen ja ison aukon ansiosta. Kuten vertailuparista nähdään, Lumia 950XL:llä otettu kuva on selvästi kirkkaampi ja tasaisemmin valottunut. Toisaalta kuusen ja sen valojen aiheuttama vihreä valaistus huijaa puhelimen valkotasapainoa sen verran, että taustalla näkyvät rappuset toistuvat lähes vaaleanpunaisina. iPhonella otetussa kuvassa valkotasapaino ei ole mennyt lankaan, mutta kuva on muutoin pimeä.Viimeinen kuva tuo ehkä kaikkein parhaiten esiin iPhone 6s:n ja Lumia 950XL:n erot hämäräkuvauksessa. Kummassakaan kuvassa ei ole käytetty salamaa ja molemmissa kuvissa ISO-arvo on EXIF-tietojen mukaan 2000. Suljinaika on Lumia 950XL:llä otetussa kuvassa sen sijaan 0,25 sekuntia, kun taas iPhonella otetussa kuvassa se on vain 1/17 eli 0,0588 sekuntia. Ero suljinajassa on peräti nelinkertainen Lumian hyväksi ja selittää kuvien välisen huiman eron. Lumian pitkän suljinajan taustalla on optinen kuvanvakain. Lisäksi Lumian aukko on suurempi, minkä ansiosta samassa ajassa sen kameraan pääsee virtaamaan enemmän valoa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia C02 – hinta laskenut -23%

Nokia C02
79 € Prisma Verkkokauppa
98 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 103 €

Motorola Moto E13 – hinta laskenut -22%

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -17%

Realme 11 (5G)
256 € Bigbox
353 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 309 €

Realme 10 – hinta laskenut -16%

Realme 10
192 € CDON
229 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 228 €

Kommentit (7)

quadamputee
quadamputee

1

Miksi vertailussa ei ollut iPhone 6S Plus-versiota 6S-version sijaan, kun Lumiastakin oli vertailussa mukana suurempi XL-versio? iPhone 6S Plus olisi omannut myös optisen kuvainvakaimen, joka löytyi myös Lumiasta. Siltä osin koko kameravertailu tuntuu hivenen kummalliselta, sillä puhelimissa oli tasoeroja ihan kokoluokastakin lähtien.

Vastaa
vekke
vekke

2

Ikkunakoristekuva Lumialla on palanut pahasti puhki monesta paikasta. Horisontti, koristeen reuna ja ikkunan karmi. Kuvahan on käytännössä pilalla. Tuota ei jälkikäteen saa korjattua, toisin kuin "valjut värit".

Hämäräkuvauksessa Lumia on selkeästi parempi, optinen kuvanvakaaja olisi kyllä kiva pienempään iPhoneenkin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jepajuudas (vahvistamaton)

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti quadamputee:

Miksi vertailussa ei ollut iPhone 6S Plus-versiota 6S-version sijaan, kun Lumiastakin oli vertailussa mukana suurempi XL-versio? iPhone 6S Plus olisi omannut myös optisen kuvainvakaimen, joka löytyi myös Lumiasta. Siltä osin koko kameravertailu tuntuu hivenen kummalliselta, sillä puhelimissa oli tasoeroja ihan kokoluokastakin lähtien.

Lumia 950 (Siis EI XL) on sama kamera kuin XL versiossa. Kokoluokkajuttua tästä ei voi siis tehdä. Toisaalta 950XL(32gt) on halvempi kuin arvelluttavan pienellä 16gt muistilla(ei muistikorttipaikkaa) varustettu iPhone 6s. 6S plussassa hinta karkaa jo sitten ihan eri luokkaan.

Itse artikkelista. Hyvässä valossa vähän kaikilla high end laitteilla saa ihan passeleita kuvia. Hieman hämärässä asia ei ole enää niin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vekke:

Ikkunakoristekuva Lumialla on palanut pahasti puhki monesta paikasta. Horisontti, koristeen reuna ja ikkunan karmi. Kuvahan on käytännössä pilalla. Tuota ei jälkikäteen saa korjattua, toisin kuin "valjut värit".

Miksihän on valittu esimerkiksi selkeästi epäonnistunut kuva.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vekke:

Tuota ei jälkikäteen saa korjattua, toisin kuin "valjut värit".


Nykyään automaatti asetuksilla otettuja joskus voi, sillä osa kameresoftista ottaa useamman kuvan eri asetuksilla ja jälkikäteen mahdollisuus käsin valita.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tviQ (vahvistamaton)

5

6S-puhelimen kameran laatu oli hämmästyttävän kökkö verrattuna jopa iPhonen aiempiin sukupolviin. Jotenkin sitä oletti että uusin olisi parempi. Ei ole.

Kuutosessa on monia kivoja ja kauniita ominaisuuksia, esim. kolmen sekunnin "elävät kuvat". Toivottavasti joku keksii formaatille jonkun käytännössä järkevän sovelluksen. Tuollaisenaan se on gif-animaatioiden uusi tuleminen rajatulle käyttäjäryhmälle. Hauskaa, mutta täysin turhaa :)

Jos omalla rahalla oisin ostamassa, markkinoilla on useampi valmistaja ja puhelinmalli, joiden oletetulle kahden vuoden elinkaarelle hinta-laatusuhde on paremmin kohdallaan kuin 6s:ssä.

Vastaa
pentsu
pentsu

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tviQ:Kuutosessa on monia kivoja ja kauniita ominaisuuksia, esim. kolmen sekunnin "elävät kuvat". Toivottavasti joku keksii formaatille jonkun käytännössä järkevän sovelluksen. Tuollaisenaan se on gif-animaatioiden uusi tuleminen rajatulle käyttäjäryhmälle. Hauskaa, mutta täysin turhaa :)

Sama ominaisuus löytyy reilun vuoden vanhasta duuniluuristanikin (L735) joten luulisi sen löytyvän tuosta 950:stäkin(?).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
iKnow_ (vahvistamaton)

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tviQ:Kuutosessa on monia kivoja ja kauniita ominaisuuksia, esim. kolmen sekunnin "elävät kuvat". Toivottavasti joku keksii formaatille jonkun käytännössä järkevän sovelluksen. Tuollaisenaan se on gif-animaatioiden uusi tuleminen rajatulle käyttäjäryhmälle. Hauskaa, mutta täysin turhaa :)

Sama ominaisuus löytyy reilun vuoden vanhasta duuniluuristanikin (L735) joten luulisi sen löytyvän tuosta 950:stäkin(?).

Vastaava elävät kuvat löytyy 950:stä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.