Arvostelussa Nokia 3310 - Blast from the past

12
Arvostelussa Nokia 3310 – Legendaarisen peruspuhelimen paluu
Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Sisällys

Vuonna 2000, kun Suomessakin käytettiin vielä markkoja, olivat veneet puuta, miehet rautaa ja puhelimet olivat vielä puhelimia. Kukapa ei noihin aikoihin haluaisi palata. HMD Global on vienyt menneisyyden kaipuun tuotteeksi asti, sillä se esitteli keväällä Nokian osakekurssin huippuajoilta tutusta Nokia 3310:stä nykyaikaisen versioinnin.

Onko uusi Nokia 3310 pelkkä kauppatieteen maistereiden keksimä uusi koukku, jolla saadaan hölmöt kuluttajat ostamaan taas jotain, jossa on hienot kuoret mutta sisältö uupuu kokonaan, vai onko se hieno kunnianosoitus esikuvalleen, joka kannattaa ostaa ihan oikeaan käyttöön? Puhelinvertailu selvitti asiaa testaamalla puhelimen.

Koska kyse on peruspuhelimesta, on varsin turhanpäiväistä yrittää arvostella sitä ominaisuuksien määrän tai laadun perusteella. Alkuperäinen Nokia 3310 oli tarkoitettu ihmisille, jotka puhuvat ja tekstaavat puhelimella. Tämä perusajatus ei ole hävinnyt mihinkään, vaan uusi Nokia 3310 on myös tarkoitettu näille ihmisille. Älä siis odota liikoja.

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Series 30+
 • Mitat:
 • 115,6 x 51 x 12,8 mm
 • Näyttö:
 • 2,4" QVGA (värinäyttö)
 • Tallennustila:
 • 16 MB, microSD-muistikorttipaikka
 • Kamera:
 • 2 MP
 • Yhteydet:
 • GPRS, EDGE, Bluetooth v3.0, FM-radio
 • SIM:
 • microSIM
 • Akku:
 • 1200 mAh

Rakenne

Myyntistrategian kannalta uudistettu Nokia 3310 on nerokas ratkaisu HMD Globalilta. Yhtiö myy jo nyt teknisesti vastaavaa puhelinta Nokia 150 -nimellä ja hieman edullisemmin. Jutun juju onkin siinä, että Nokia 3310:een liittyvällä maineella on saatu uutukaisen ympärille luotua vahvoja tunnereaktioita, jotka tekevät uudesta Nokia 3310 paljon mielenkiintoisemman kuin se olisi erilaisilla kuorilla ja eri nimellä. Mitä tunteita esimerkiksi Nokia 150 herättää sinussa? - Todennäköisesti ei mitään, ethän sinä edes tiedä ilman googlettamista minkä näköinen puhelin se on. Nokia 3310:n näet silmissäsi pelkän nimen perusteella.

Uusi Nokia 3310 ei kuitenkaan ole mikään markkinamiesten huijausyritys, sillä puhelin maksaa 59 euroa. Peruspuhelimia saa kyllä kaupasta halvemmallakin, mutta ei se ole kuitenkaan kohtuuton hinta hyvästä puhelimesta.

Uudelleenlämmitetty Nokia 3310 ei ole orjallinen kopio alkuperäisestä puhelimesta, vaan se itse asiassa eroaa monessa suhteessa esikuvastaan. Ulkonäön tyyli on kuitenkin sama kuin vuoden 2000 mallissa. Soikeat näppäimet, tyylikäs näyttöä ympäröivä kehys ja saippuapalamainen muotoilu ovat löytäneet tiensä retro remixiin.

Käytännöllisellä tasolla suurimmat erot alkuperäiseen malliin nähden ovat paljon ohuempi ja kevyempi rakenne, nykyaikainen värinäyttö ja perustason kamera. Ohut ja kevyt rakenne ei välttämättä ole hyvä asia, sillä voisin kuvitella Nokia 3310:n vetoavan muun muassa raskasta “duunia” tekeviä miehiä / naisia, joiden nakkisormiin höyhenen kevyt puhelin ei sovellu. Käyttötuntuma jää ohueksi ja puhelin tuntuu lelumaiselta, minkä takia käyttövarmuus on heikko. Alkuperäinen malli oli paksu ja painava, minkä takia käyttäjälle muodostui tunne, että puhelin on ja pysyy kädessä.

Annoin muutamien nakkisormien ja senioreiden vertailla uuden Nokia 3310:n sekä vanhan Nokia 3330:n (joka on fyysisesti samanlainen kuin originaali Nokia 3310) käsituntumaa. Poikkeuksetta he kehuivat vanhempaa puhelinta, mutta uuden puhelimen näppäimistöä kehuttiin paremmaksi. Äänenvoimakkuuspainikkeita Nokia 3310:ssä ei ole, vaan voimakkuus säädetään ohjelmistollisesti (paina on/off-näppäintä ja säädä "joystickillä" voimakkuutta). Luonnollisesti myös uuden puhelimen värinäyttö keräsi kehuja.

Olin aluksi hieman epäileväinen sen suhteen kuinka hyvin Nokia 3310:n näyttö pärjäisi auringonpaisteessa, mutta täysin turhaan. Kirkkaalla säällä näytöstä saa hyvin selvää ja lähinnä näytön yläreunassa näkyvät punaiset selitetekstit huuhtoutuvat pois näkyvistä. Puhelinta voi siis käyttää säällä kuin säällä.

Tietyllä tapaa harmi, että uudella Nokia 3310:llä ei ole veden- ja pölynkestävyyden takaavaa IP67-sertifiointia. Alkuperäinen malli on legendaarinen hyvän kestävyytensä takia, joten olisi osoittanut hyvää pelisilmää lupaamalla kestävyyttä myös uudelle mallille. Toki mitään sertifikaatteja ei ollut originaalilla puhelimellakaan, mutta silti se kesti lähes mitä tahansa.

Tekniikka

Mikäli käyt ostamassa Nokia 3310:n omaksesi, niin myyjältä kannattaa yrittää tinkiä microSD-muistikorttia pakettiin mukaan. Puhelimen sisäinen muisti riittää vain neljää valokuvaa varten. Jos siis ajattelit ottaa puhelimella Nettiautoon ja -koneeseen ilmoituskuvia, niin Nokia 3310:n muisti ei riitä mihinkään ahkeraan ilmoituskuvaamiseen. Kahden megapikselin kameran kuvanlaatu ei ole päätä huimaava, mutta kuitenkin ihan kohtuullinen ja sopivan heikko peittämään pahimmat ruostejäljet myytävästä kohteesta.

Lisäksi jos haluat siirtää kuvia tietokoneelle, pitää kuvat säilöä muistikortille – kun laitat puhelimen massamuistitilaan (USB-kaapelin kytkennän jälkeen) et pääse käsiksi puhelimen muistiin tallennettuihin tietoihin.

Arkikäytön näkökulmasta ehkä ärsyttävin piirre Nokia 3310:ssä on näppäinlukon toteutus. Puhelimen näppäimistöä ei voi lukita käsin, vaan ainoastaan automaattisesti (ajoitetusti). Näppäinlukon avaaminenkin on hieman epäintuitiivinen vanhojen Nokia-puhelimien käyttäjille, sillä laite pitää ensin herättää on/off-näppäimellä, painaa samaa näppäintä vielä uudelleen ja sitten “Avaa”-näppäintä. Vanhoissa Nokioissa homma toimi yksinkertaisesti Valikko+tähti-yhdistelmällä.

Ohjelmiston osalta Nokia 3310 on helppo ja yksinkertainen käyttää. Ainoa miinus pitää antaa sovellusvalikon käyttöliittymästä. Ohjelmanimiketekstit on sijoitettu näytön vasempaan yläreunaan ja ne näkyvät vain kun olet ohjelman “päällä”. Helppokäyttöisyyden kannalta olisi fiksumpaa sijoittaa tekstit ikoneiden alle, jolloin käyttäjä näkisi kaikkien ohjelmien nimet kerralla ja osaisi navigoida suoraan oikean sovelluksen luo. Esimerkiksi Sää- ja Asetukset-sovellusten kuvakkeet voivat mennä joillain sekaisin.

HMD Global on myös jättänyt käyttämättä hyvän after sale -mahdollisuuden. Alkuperäisen Nokia 3310:n juttuhan oli erikseen myytävät näppäimistöskinit ja kuoret, joilla puhelimesta sai personoitua oman näköisen. Uuttakin puhelinta olisi voitu yrittää markkinoida näillä tavoilla tyylikkääksi kakkospuhelimeksi. Esimerkiksi festareille voi olla turha ottaa sitä kalleinta älypuhelinta mukaan, mistä loppuu akku kesken kaiken.

Nokia 3310 voisi olla hyvä backup-puhelin jos haluat kuitenkin ottaa kuvia Instagramiin, mutta myös varmistaa että olet tavoitettavissa vaikka älypuhelimesta virta loppuisikin. 1200 milliampeeritunnin akku kestää kuitenkin standby-tilassa koko kuukauden ja puheaikaakin irtoaa mukavat 22 tuntia. Akku ladataan perinteisen micro-USB-portin kautta.

Yhteenveto

Mitä sitten Nokia 3310:stä puuttuu? Paljonkin kaikkea, mutta ei tätä puhelinta ole tarkoitettukaan sveitsiläiseksi linkkuveitseksi, jonka kautta voi hoitaa koko digitaalisen elämän ylläpitoa. Tämä puhelin on tarkoitettu niille ihmisille jotka elävät hidasta elämää tai tekevät ihan oikeita töitä, eivätkä notku tietokoneen edessä päivät pitkät. Hyvä akkukesto, tavoitettavuus ja hyvä näyttö riittävät heille täydellisesti ja juuri näitä ominaisuuksia Nokia 3310 tarjoaa.

Puhelimesta pyydetty 59 euron hinta on tyyris verrattuna poistomyynnissä olevaan Nokia 150:een (35 euroa), mutta Nokia 3310:stä saa tavallista enemmän jutun juurta aikaiseksi, joten muutama kymppi voi olla jo sen takia kohtuullinen lisähinta tästä puhelimesta. Pientä muistikorttia kannattaa kuitenkin kinuta kauppiaalta kaupantekijäiseksi tai muuten tinkiä sen hinnasta.

Nokia 3310

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (12)

aapii
aapii

1

Lainaus:

Pientä muistikorttia kannattaa kuitenkin kinuta kauppiaalta kaupantekijäiseksi tai muuten tinkiä sen hinnasta.

Mitäpä veikkaat tuon hintaisen puhelimen jättävän Suomessa katetta myyjälle? En nyt puhu siis valmistajan saamasta katteesta, enkä edes tukkuportaasta. Loppumyyjälle jää 2-5€/puhelin (mutu tuntuma, en vielä ole saanut lomalla ollessa hintatietoja käsiini). Jos pitäisi alkaa tinkiä siihen joku 5-10€ muistikortti mukaan, niin mennään jo miinuksella. Jos joku haluaa säästää rahaa, niin ostaa sitten sen Nokia 150 puhelimen. ;)
Veikkaisin, että kovin monesta ketjuliikkeestä, jossa myyjä on provikkapalkalla, ei motivaatio myydä tuotetta ole kovin kummoinen. Myydään, jos asiakas sanoo tullessaan "Hyvää päivää! Haluan Nokia 3310 sinisenä, tässä kortti, pistä pankin puolelta - Kiitos hei".
Tuollaisia kun myy 100 päivässä, niin tienaa firmalle jo puolet päivän omasta palkastaan :D

Toki en pistäisi itsekään pahakseni, jos noita myytäis halvemmalla - mielellään vaikka annettais asiakkaalle 10€ rahaa, jotta vie puhelimen pois.. Mutta kun..

Vastaa
Jonahan
Jonahan

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aapii:

Loppumyyjälle jää 2-5€/puhelin [...]
Tuollaisia kun myy 100 päivässä, niin tienaa firmalle jo puolet päivän omasta palkastaan :D

Jopas on myyjillä kovat palkat, 400–1000€ päivässä. Ei ihme että kivijalka on ollut vähän nettikauppojen puristuksessa.

Vastaa
arivesa
arivesa

3

Kuluttajalle myyvä liike tilittää Alv:n koko summasta, saa siitä vähentää ostonsa alvin,eli neljännes tienestistään katoaa tuossa.

Myyjän palkkana saamasta katoaa ennakonpidätys,mutta palkan maksajalta sen päälle lakisääteiset sivukulut,mitkä ei ole vähän.

Yritykseltä menee tietenkin lisäksi tilavuokrat,sähkölaskut,jätehuolto,mainoskulut,siivous ym."pientä".

Myyjälle nettona käteen on varaa maksaa vähemmän kuin "kuluttaja" aavistaakaan.

Vastaa
pentsu
pentsu

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:

Kuluttajalle myyvä liike tilittää Alv:n koko summasta, saa siitä vähentää ostonsa alvin,eli neljännes tienestistään katoaa tuossa.

Muuten hyvä mutta ymmärräthän varmaan sellaisen perusasian että tuotteen ostaja maksaa sen alvin. Katsos sellainen pikkiriikkinen juttu että alv lisätään siihen tuotteen hintaan ennen myyntitapahtumaa. Sitten sellainen toinen pikkiriikkinen juttu että myydyn tuotteen kate ei ole yhtä kuin myyjän palkka...

Vastaa
arivesa
arivesa

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:

Kuluttajalle myyvä liike tilittää Alv:n koko summasta, saa siitä vähentää ostonsa alvin,eli neljännes tienestistään katoaa tuossa.

Muuten hyvä mutta ymmärräthän varmaan sellaisen perusasian että tuotteen ostaja maksaa sen alvin. Katsos sellainen pikkiriikkinen juttu että alv lisätään siihen tuotteen hintaan ennen myyntitapahtumaa. Sitten sellainen toinen pikkiriikkinen juttu että myydyn tuotteen kate ei ole yhtä kuin myyjän palkka...


----
Kuluttajakaupassa ilmoitetaan hinnat sisältäen Alv:n,yritysten välisessä toimii toisin. Ja tietenkin lopussa kuluttaja maksaa kaiken,kuka muukaan?

Kenelle tarkoitit "pikkiriikisen juttusi",minähän juuri kerroin kuinka paljon varisee rahaa tienoheen ennen nettopalkkaa.

Tarkempaa tilitystä pliis.

Vastaa
aapii
aapii

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Jopas on myyjillä kovat palkat, 400–1000€ päivässä. Ei ihme että kivijalka on ollut vähän nettikauppojen puristuksessa.

Joo siis tuossa jo aiemmat vähän kiirehtivät onneksi tarkentamaan, kun en minäkään ajatellut, että joku tosiaan ajattelee meidän myyjien saavan itselleen kaiken sen rahan, mikä firmalle jää tuotteesta myynti voittona :D

Jos nyt lasketaan vaikka niin, että myyjä tienaisi vaikka 12€/h. Työnantajalle se suomessa tarkoittaa kaikkine kuluineen noin 40-50€/h. Siitä kun laskee 8h työpäivän, niin normi työntekijän pitäminen maksaa sille työnantajalle sen 320-400€ päivä. Eli jos työntekijä myy joka päivä vain huonosti hinnoiteltuja tuotteita, kuten noita kaupanpäällisiä, firma ei enää kannata ja työntekijä jää työttömäksi.
Nettikauppoihin verrattuna toki palvelukin on yksi asia, mistä asiakas maksaa. Nettikaupassahan teet kaiken itse - vertailet tuotteet, etsit tietoa eri lähteistä ja kirjoitat itse oman osoitteesi, johon haluat ostamasi tuotteen, jne jne.. Ja jos tulee ongelma, esim vika tuotteessa, pakkaat sen itse laatikkoon ja toimitat huoltoon. Kivijalkakaupassa se kaikki tehdään puolestasi ja siihen voi mennä helposti 20-60min aikaa myyjältä, josta työstä firma ei saa yhtään rahaa. Kaikki se on laskettava siitä tuotteen hinnasta pois. Ei - kivijalkamyymälä ei todellakaan ole mikään kannattava yritysmuoto, mutta onneksi asiakkaita riittää vielä - jotkut arvostavat sitä, että esimerkiksi puhelimen saa käteen siinä muodossa, että voi alkaa soittelemaan heti puheluita. Ei tarvitse alkaa säätämään sähköposteja, siirtämään numeroita ja valokuvia vanhasta puhelimesta uuteen, jne..

Vastaa
arivesa
arivesa

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aapii:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Jopas on myyjillä kovat palkat, 400–1000€ päivässä. Ei ihme että kivijalka on ollut vähän nettikauppojen puristuksessa.

Joo siis tuossa jo aiemmat vähän kiirehtivät onneksi tarkentamaan, kun en minäkään ajatellut, että joku tosiaan ajattelee meidän myyjien saavan itselleen kaiken sen rahan, mikä firmalle jää tuotteesta myynti voittona :D

Jos nyt lasketaan vaikka niin, että myyjä tienaisi vaikka 12€/h. Työnantajalle se suomessa tarkoittaa kaikkine kuluineen noin 40-50€/h. Siitä kun laskee 8h työpäivän, niin normi työntekijän pitäminen maksaa sille työnantajalle sen 320-400€ päivä. Eli jos työntekijä myy joka päivä vain huonosti hinnoiteltuja tuotteita, kuten noita kaupanpäällisiä, firma ei enää kannata ja työntekijä jää työttömäksi.
Nettikauppoihin verrattuna toki palvelukin on yksi asia, mistä asiakas maksaa. Nettikaupassahan teet kaiken itse - vertailet tuotteet, etsit tietoa eri lähteistä ja kirjoitat itse oman osoitteesi, johon haluat ostamasi tuotteen, jne jne.. Ja jos tulee ongelma, esim vika tuotteessa, pakkaat sen itse laatikkoon ja toimitat huoltoon. Kivijalkakaupassa se kaikki tehdään puolestasi ja siihen voi mennä helposti 20-60min aikaa myyjältä, josta työstä firma ei saa yhtään rahaa. Kaikki se on laskettava siitä tuotteen hinnasta pois. Ei - kivijalkamyymälä ei todellakaan ole mikään kannattava yritysmuoto, mutta onneksi asiakkaita riittää vielä - jotkut arvostavat sitä, että esimerkiksi puhelimen saa käteen siinä muodossa, että voi alkaa soittelemaan heti puheluita. Ei tarvitse alkaa säätämään sähköposteja, siirtämään numeroita ja valokuvia vanhasta puhelimesta uuteen, jne..


----
Lisäksi pitää muistaa,että kivijalkakauppa ei ole vaihtoehtona periferiassa. Nettimyynti on ainoa järkevä. Mutta ei tuossa erona ole kuin rahti,se yleensä veloitetaan täysimääräisesti. Hintavaihtoehtoja on tuossakin.

Datan siirto luurista toiseen myyjän toimesta,on laiskin vaihtoehto. Muitakin on. Moni laittaa kaiken pilveen,jolloin asia ei rasita.

Tai voi siirtää koneelle,ehkä kortillekin,jolloin vanha kapula ei ratkaise mitään. Puhelinluettelo kannattaa aina kopsata SIM-kortille heti alussa.

Ilman kivijalkaputiikkia siis pärjää varsin hyvin.

Vastaa
aapii
aapii

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:


Datan siirto luurista toiseen myyjän toimesta,on laiskin vaihtoehto. Muitakin on. Moni laittaa kaiken pilveen,jolloin asia ei rasita.

Tai voi siirtää koneelle,ehkä kortillekin,jolloin vanha kapula ei ratkaise mitään. Puhelinluettelo kannattaa aina kopsata SIM-kortille heti alussa.

Ilman kivijalkaputiikkia siis pärjää varsin hyvin.

Hyvin paljon on asiakkaita, joille sana "pilvi" tarkoittaa "vähemmän aurinkoista päivää". Toinen ongelma suuressa käyttäjäryhmässä on se, että nämä pilvipalvelut on pyydetty tekemään jonkun lapsen lapsen, tms. toimesta pari vuotta sitten, eikä salasanoja tiedä sen enempää käyttäjä, kuin tilin avaajakaan.
Näissä näppäinmallin puhelimissa taas ei juuri pilvestä ole hyötyä. SIM kortin muisti on taas melko rajallinen - osoitetietoja ei sinne saa, ei erikseen etu- ja sukunimeä. Mutta siis lyhyesti - tälle palvelulle on vielä tarvetta selkeästi - varmasti 16-30 vuotiaat useimmat hoitavat itse homman. Enemmän tuota palvelua käyttääkin sellaiset vanhempi sukupolvi, joka oli työelämässä jo ennen kännyköiden keksimistä.
Mutta tämä nyt karkasi hieman aiheesta.

Itse odotan kovasti, milloin tuota 3310 puhelinta alkaisi saada myyntiin asti - toistaiseksi on vain jouduttu keräämään ennakkotilaajien tietoja.
Ja toivon suuresti, että puhelin ei tule olemaan pettymys. En usko myyväni noita kovinkaan montaa kappaletta nuorisolle (korkeintaan työpuhelimeksi työnantajan tilaamana), vaan tähän asti ainakin ennakkotilanneiden perusteella ostajaehdokkaat löytyvät suurimmaksi osaksi 40-90v ikäluokasta. Ja he eivät tarvitse nettiä, sähköpostia, tai pankkipalveluita - ne asiat he hoitavat toisilla laitteilla. Arvostavat enemmänkin vähäisiä ja yksinkertaisia valikoita, pitkää akun kestoa ja suuria näppäimiä, joille hieman paksummat ja kömpelömmätkin sormet sopivat.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aapii:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Jopas on myyjillä kovat palkat, 400–1000€ päivässä. Ei ihme että kivijalka on ollut vähän nettikauppojen puristuksessa.

Joo siis tuossa jo aiemmat vähän kiirehtivät onneksi tarkentamaan, kun en minäkään ajatellut, että joku tosiaan ajattelee meidän myyjien saavan itselleen kaiken sen rahan, mikä firmalle jää tuotteesta myynti voittona :D

En minä niin kuvitellut, ihan vaan itse kirjoitit: ”tienaa firmalle puolet omasta palkastaan”. Ilmeisesti et sitten sitä tarkoittanutkaan...

Lainaus:


Jos nyt lasketaan vaikka niin, että myyjä tienaisi vaikka 12€/h. Työnantajalle se suomessa tarkoittaa kaikkine kuluineen noin 40-50€/h.

Kyllä, työnantaja maksaa palkan sivukuluja, mutta eivät ne kuitenkaan nelinkertaista bruttopalkkaa. Niiden osuus on noin 25%, riippuen alasta, palkkatasosta jne.

Tottakai työnantajalla on muitakin kustannuksia, kuten vuokra ja työkalut, mutta puhe oli ainoastaan palkasta. Sen voi ihan perustellusti laajentaa sivukuluihin, joista tulee noin neljänneksen vaikutus. Ollaan kuitenkin edelleen kaukana heitostasi.

Vastaa
arivesa
arivesa

10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aapii:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Jopas on myyjillä kovat palkat, 400–1000€ päivässä. Ei ihme että kivijalka on ollut vähän nettikauppojen puristuksessa.

Joo siis tuossa jo aiemmat vähän kiirehtivät onneksi tarkentamaan, kun en minäkään ajatellut, että joku tosiaan ajattelee meidän myyjien saavan itselleen kaiken sen rahan, mikä firmalle jää tuotteesta myynti voittona :D

En minä niin kuvitellut, ihan vaan itse kirjoitit: ”tienaa firmalle puolet omasta palkastaan”. Ilmeisesti et sitten sitä tarkoittanutkaan...

Lainaus:


Jos nyt lasketaan vaikka niin, että myyjä tienaisi vaikka 12€/h. Työnantajalle se suomessa tarkoittaa kaikkine kuluineen noin 40-50€/h.

Kyllä, työnantaja maksaa palkan sivukuluja, mutta eivät ne kuitenkaan nelinkertaista bruttopalkkaa. Niiden osuus on noin 25%, riippuen alasta, palkkatasosta jne.

Tottakai työnantajalla on muitakin kustannuksia, kuten vuokra ja työkalut, mutta puhe oli ainoastaan palkasta. Sen voi ihan perustellusti laajentaa sivukuluihin, joista tulee noin neljänneksen vaikutus. Ollaan kuitenkin edelleen kaukana heitostasi.

Myynnistä saatu kate on yrityksen ainoa tulonlähde,ainakin lakeja noudattavan. Siitä siis miinustuu jokainen kulu, muualta ei tule lisää.

On totta,että esim. lakisääteisen tapaturmavakuutuksen prosenttiveloitus palkan bruttosummasta vaihtelee,alan riskien mukaisesti,mutta esim. työttömyysturvan vakuutusprosentti on kiinteä. Myös pakollinen eläkevakuutusmaksu,lähes 20 pinnaa brutosta on kiinteä. Lisäksi tulee tietty SV-maksu,ja yrityksen kirkollisvero,yritys ei voi erota kirkosta.

Kaikkineen nuo ylittää puolet nimellispalkasta.
Kumpi meistä on pyörittänyt vuosikymmeniä omaa osakeyhtiötä?
Ainakin minä olen. Heittosi kai perustui "oletuksiin"? Tietämättömyyteen?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:


Myynnistä saatu kate on yrityksen ainoa tulonlähde,ainakin lakeja noudattavan. Siitä siis miinustuu jokainen kulu, muualta ei tule lisää.

Kyllä, mutta ne eivät kaikki ole palkan sivukuluja vaan muita kuluja. On ihan älytöntä alkaa sotkea yrityksen veroja, vuokraa, hävikkiä ja vaikka markkinointikustannuksia palkan sivukuluiksi. Ne kun eivät sellaisia ole.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:


Lisäksi tulee tietty SV-maksu,ja yrityksen kirkollisvero,yritys ei voi erota kirkosta.

"Kirkollisvero" eli yhteisövero ei ole palkan sivukulu, se maksetaan yrityksen voitosta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:


Kaikkineen nuo ylittää puolet nimellispalkasta.
Kumpi meistä on pyörittänyt vuosikymmeniä omaa osakeyhtiötä?

Näistä kommenteista päätellen ei kumpikaan.

Lainaus:


Ainakin minä olen. Heittosi kai perustui "oletuksiin"? Tietämättömyyteen?

"Heitto" perustui osin tietoon, tarkistin tuoreet luvut vielä uskottavasta lähteestä[1].

Ja vaikka oletettaisiin että palkan sivukulut olisivat "yli puolet nimellispalkasta", eli kaksinkertainen siihen mitä sanoin, ollaan vielä kaukana siitä alkuperäisestä väitteestä, jossa väitettiin palkan sivukulujen olevan noin 300% bruttopalkasta.

Jostain syystä se ei aiheuttanut sinussa tarvetta korjata ilmiselvästi virheellistä väitettä.

[1] https://www.palkkaus.fi/Cms/Articles/Tyonantajan_sivukulut

Vastaa
pentsu
pentsu

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:Kumpi meistä on pyörittänyt vuosikymmeniä omaa osakeyhtiötä?

Näistä kommenteista päätellen ei kumpikaan.


Päädyin myös samaan tulokseen jollei Jonahan sitten ole pyörittänyt?

Sivutaan sen verran uutistakin että synkkäähän se on jos jonkun liikkeen tulos ja myyjien palkka ovat täysin riippuvaisia 59€ maksavasta Nokian 3310stä...

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.