Tätä olet aina halunnut – Linux-nörttien uutuuspuhelin suojaa sinut korporaatioiden seurannalta

2
Manu Pitkänen

Tätä olet aina halunnut – Linux-nörttien uutuuspuhelin suojaa sinut korporaatioiden seurannalta
Joukko avoimen lähdekoodin puolestapuhujia perusti muutama vuosi sitten Purism-nimisen yrityksen, jonka alkuperäinen tarkoitus oli luoda joukkorahoituksen voimin PureOS:ään perustuvan tietokoneen. Nyt Purism on päättänyt lähteä kehittämään mobiililaitetta.

Librem 5 -niminen älypuhelin perustuu tietokoneen tavoin PureOS:ään, joka on Debianin eräs variaatio. Purism markkinoikin puhelintaan aidosti GNU+Linux -pohjaisena käyttöjärjestelmä, toisin kuin vaikkapa Googlen kehittämä Android. Librem 5:n omistajat voivat halutessaan vaihtaa käyttöjärjestelmän johonkin toiseen Linux-jakeluun, mikäli PureOS ei syystä tai toisesta kelpaa.

Älypuhelinta markkinoidaan Linuxin lisäksi tietoturvalla, sillä kuka tahansa voi lukea puhelimessa käytettävän käyttöjärjestelmän lähdekoodia. Näin ollen käyttäjä tietää tarkalleen mitä puhelin tekee. Avoin lähdekoodi takaa myös sen, että käyttäjät voivat muokata käyttöjärjestelmää omiin tarpeisiin sopiviksi.

Librem 5:n joukkorahoituskampanja näytti ensin epäonnistuvan, mutta KDE:n ja GNOMEn kehitystiimien annettua tukensa hankkeelle, alkoi varojen kerääminen sujua paljon sutjakkaammin. Kaivatut 1,5 miljoonaa dollaria on jo koossa ja varainkeruuta on vielä 12 vuorokautta jäljellä.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor Magic4 Lite – hinta laskenut -41%

Honor Magic4 Lite
129 € DNA
221 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 220 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -11%

Realme 11 Pro
410 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 462 €

Xiaomi 12 – hinta laskenut -11%

Xiaomi 12
399 € Telia
439 € Hobby Hall
472 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 447 €

Kommentit (2)

cpenter83
cpenter83

1

Hienoa että maailmasta löytyy näinkin paljon ihmisiä jotka käyvät kaikkien asentamiensa ohjelmien lähdekoodin perusteellisesti läpi ensin. (Folio)hattua täytyy kyllä nostaa.

Vastaa
perhana
perhana

2

Lainaus:

Älypuhelinta markkinoidaan Linuxin lisäksi tietoturvalla, sillä kuka tahansa voi lukea puhelimessa käytettävän käyttöjärjestelmän lähdekoodia. Näin ollen käyttäjä tietää tarkalleen mitä puhelin tekee. Avoin lähdekoodi takaa myös sen, että käyttäjät voivat muokata käyttöjärjestelmää omiin tarpeisiin sopiviksi.

Eli toisin sanoen:

Lainaus:

Kuka tahansa voi lukea ja väärinkäyttää puhelimessa käytettävän käyttöjärjestelmän lähdekoodia, Näin ollen tavallinen käyttäjä on aivan pihalla siitä mitä kaikkea puhelin on laitettu tekemään. Avoin lähdekoodi takaa myös sen, että haittaohjelmien ja vakoiluohjelmien toimittajat voivat muokata käyttöjärjestelmää omiin tarpeisiin sopiviksi.

Kuinkas moni linuxin nimeen vannovista linux-nörteistäkään on ihan oikeasti sen käyttämänsä jakelun lähdekoodin lukenut läpi ja ymmärtänyt mitä se sisältää? :D

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.