Tässä ne ovat: Parhaat talvipuhelimet 2018

6
Petteri Pyyny

Tässä ne ovat: Parhaat talvipuhelimet 2018
Puhelinten pakkaskestoa on tutkittu verrattain vähän. Jotkut ovat tehneet laboratoriossa testejä, jotkut ovat tunkeneet puhelimet pakastimeen - ja sitten on selvitetty miten puhelin on kestänyt tämän.

Otimme selvitykseemme erilaisen lähestymistavan. On nimittäin yksi joukko ihmisiä, joka pitää puhelinta kädessään -20C pakkasella tunnista toiseen, näyttö päällä ja sormet näytöllä, raskas sovellus käytössä. Tämä joukko on tietysti Pokemon Gon pelaajat.

Pokemon Gon pelaajille on turha mennä kertomaan siitä, miten laitetta ei pitäisi roikuttaa varavirtalähteessä tai "totuttaa" se kylmään vähitellen. Puhelin on pelaajille työkalu, jota pidetään kädessä, oli keli mikä tahansa - ja varavirtalähteellä tuota aikaa venytetään vielä entisestään. Lisäksi peli on hyvin, hyvin raskas ja vie tehoja puhelimesta kesäkeleilläkin. Eli täydellinen testialusta pakkaskestolle.

Kysyimme kahdessa isossa kotimaisessa Pokemon Gon Facebook-ryhmässä sitä, miten puhelin kestää -15 ... -20 asteen pakkasia ilman varavirtalähdettä. Vastauksia ropisi, puhdistettua dataa kertyi kaiken kaikkiaan 200 vastauksen verran ja vastauksista oli selkeästi löydettävissä hyvät talvipuhelimet - sekä ne vähemmän hyvät.Tämä kysely on tehty vuonna 2018! Uudempi, vuonna 2019 tehty kysely löytyy tämän linkin takaa!


Mistä erot johtuvat?

Koska kaikkien puhelinten akkuteknologia on käytännössä identtistä, suurimmat erot syntyvät muusta kuin varsinaisesta akun teknologiasta.
 1. Ohjelmisto
  • Tärkein yksittäinen tekijä on puhelimen oma ohjelmisto, se, mihin käyttäjä ei voi itse vaikuttaa. Jotkut valmistajat ovat virittäneet ohjelmistot sammuttamaan puhelimen "kesken kaiken" heti, kun puhelimen sisäinen lämpötila laskee valmistajan määrittämän kynnyksen alle.
 2. Kotelointi
  • Toinen merkittävä tekijä johon käyttäjä ei voi itse vaikuttaa, on laitteen rakenne. Eli se, miten komponentit on sijoiteltu laitteen sisällä, miten paljon laitteen sisälle pääsee kylmää ilmaa (etenkin viiman kanssa pakkaskestävyys heikkenee asteitakin enemmän), miten komponentit lämmittävät akkua, jne
 3. Rikkinäinen lasi
  • Yksi puoli, johon käyttäjä voi itse vaikuttaa, on lasi. Koska puhelimet ovat tiiviisti koteloituja kokonaisuuksia, jossa kotelointi suojaa puhelinta kylmältäkin, on rikkoutunut lasi selkeä "aukko" tuossa koteloinnissa. Rikkoutuneen lasin kautta pääsee laitteen sisään tulvimaan kylmää ilmaa enemmän kuin ehjän lasin kanssa.
 4. Akun ikä
  • Akku on kulutustavaraa. Joissain malleissa akun ikä vaikuttaa dramaattisesti akun kestävyyteen pakkasella - usean puhelimen kohdalla mainittiin se, että luuri oli kestänyt edellisen talven aikana pakkasta mainiosti, mutta tänä talvena pakkaskesto olikin romahtanut kehnolle tasolle.
 5. Akun "kunto"
  • Useampi malli nousi esiin ns. mixed bag -tyylisenä, jossa osa hehkutti puhelimen pakkaskestävyyttä ja toiset haukkuivat sen luokattoman huonoksi. Näissä voitaneen olettaa kyseessä olevan yhdistelmää akun iästä, mahdollisista kolhuista puhelimessa sekä akun "kuntoa", eli sisäistä kemiallista toimivuutta. Tähän on vaikea ottaa kantaa, mistä saman ikäisten ja mallisten puhelinten selkeä pakkaskestävyyden ero voi johtua, onko kyseessä kolhiutunut laite, onko piirilevyillä hapettumia vai onko akun kemiallinen kunto jostain syystä toisessa päässyt huonommaksi kuin toisessa.


Yleisesti sanoen, listallamme parhaiksi valitut talvipuhelimet vaikuttavat pysyvän hyvässä iskussa pidempäänkin. Ja kehnot taas ovat olleet kehnoja uudesta lähtien. Mutta ns. mixed bag -puhelimet, joista on sekä ylistäviä että haukkuvia kommentteja, ovat sellaisia, joissa kenties omistaja voi itse tehdä asialle jotain: vaihtamalla akun uuteen, tutkimalla kolhut ja korjauttamalla rikkoutuneen lasin. Aina nämäkään toimenpiteet eivät riitä, mutta ovat varteenotettavia vaihtoehtoja puhelimen vaihdolle, jos ainoa moitteen sija syntyy kehnosta pakkaskestävyydestä.


Parhaat talvipuhelimet

Vastauksista löytyi kourallinen ryhmiä, jotka nousivat vastauksissa esiin posiitivisessa mielessä:

OnePlus

OnePlussan kaikki mallit, ainakin OnePlus 3-mallista alkaen saivat puhtaat paperit. Puhelinten akkukesto Pokemon Go'ta pelattaessa -15...-20C pakkasilla oli järkiään jotain 2 ja 4 tunnin välimaastossa, jota voidaan pitää kesäkeleilläkin erittäin hyvänä saavutuksena (kuten sanoimme, peli on aika raskas...). Kehuja saivat siis kaikki mallit, OnePlus 3, OnePlus 3T, OnePlus 5 sekä OnePlus 5T.

Samsungin huippumallit

Samsungin huippumallit, eli Samsung Galaxy S-sarja, SGS7:sta lähtien, saivat puhtaat paperit kyselyssämme. Eli Samsung Galaxy S 7, sen Edge-sisarmalli sekä SGS8 sisarmalleineen saivat pelkkiä kehuja akkukestostaan. Yleisesti ottaen tiivistelmä oli, että akku kestää pidempään pakkasta kuin käyttäjänsä.

Lisäksi Samsung Galaxy S 5 Neo keräsi puhtaat paperit ja tarpeeksi raportteja mahtuakseen listallemme hyvänä talvipuhelimena.

Oukitel K10000 -sarja

Oma erikoisuutensa on Oukitelin K10000 -sarja, joka muistuttaa ulkoisesti pitkälti varavirtalähteeseen kiinnisulatettua puhelinta. Sarjalla on oma fanikuntansa, vaikka se ei spekseillään muutoin ylpeilekään - mutta 10 000 milliampeeritunnin akku tuntuu kestävän vaikka vuorokauden putkeen, jos pelaaja vain jaksaa.

Uusimmat iPhonet

Apple... Designed in California, pätee myös pakkaskeston osalta. Vitsi jota saa kuulla kyllästymiseen asti Pokemon Go-ryhmissä. Mutta aivan uusimmat iPhonet ovat tässä parantaneet valtavasti ja sekä iPhone 8 että iPhone X saivat käytännössä lähes puhtaat paperit - ja paljon kehuja. Myös iPhone 7 Plus sai pääsääntöisesti kehuvaa palautetta. Muiden mallien suhteen... Noh, palataan niihin myöhemmin.


Jotkut Huaweit

Huawei Honor 9 sekä Huawei P9 Lite tuntuivat palautteen antajien mielestä kestävän varsin mainiosti. Molemmat ovat tosin uudempia malleja, kun taas aiemmat mallit eivät listoilla juhlineet.

Sony

Sonyn malleja ilmoitettiin katsaukseemme mukaan useita ja kaikki Sonyn listalle mahtuneet puhelimet saivat pelkästään kehuja pakkaskestävyydestään.

Kehnoimmat talvipuhelimet

Vanhemmat iPhonet

Aivan ylivoimaisesti eniten haukkuja pakkaskestävyytensä osalta saivat Applen vanhemmat iPhone-mallit, pienin poikkeuksin. Tämä päti myös, vaikka puhelimeen oli vaihdettu hiljattain uusi akkukin. Sekä iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus että iPhone 6s saivat murska-arviot talvikäytön osalta.

Huawei Honor 7

Huawein uudemmat mallit saivat kehuja, mutta aiempi myyntimenestys Suomessa, Huawei Honor 7, sai lähinnä haukkuja. Jotkut kehuivat puhelimen olleen vielä "ihan ok" aiempana talvena, mutta pakkaskeston romahtaneen tälle talvelle. Jotkut kertoivat mallin olleen jo ostettaessa surkea pakkaskelien suhteen.

Sekalainen seurakunta

iPhone 5s, iPhone SE ja iPhone 7

Erikoisin oli ylivoimaisesti Apple iPhone 5s, jossa mielipiteet jakautuivat jyrkästi - osa kehui puhelimen, vuosia vanhallakin akulla, kestävän mainiosti pakkasta. Osa taas haukkui luurin pakkaskeston naurettavan huonoksi. Sama päti myös sekä iPhone SE että iPhone 7-malliin.

Huawei Honor 8

Vaikein malli näyttäisi olleen todella, todella suosittu Huawei Honor 8, josta saatiin valtaisa määrä sekä ylistävää että haukkuvaa palautetta. Joillakin puhelin tuntui olevan täydellisesti talveen sopiva, toiset taas tuntuivat suunnittelevan puhelimen heittämistä lumihankeen pysyvästi. Myöskään tämän mallin kanssa ei akun tuoreudella tuntunut olevan välttämättä yhteneväisyyttä puhelimen pakkaskestoon.


Muut mallit

Lisäksi hajaääniä saatiin niin Nokian, LG:n, Nexus-sarjan kuin monen muunkin valmistajan laitteista. Koska vastauksia ei kertynyt kuin yksittäisiä, emme voi näiden perusteella vetää isompia johtopäätöksiä.

Täysi listaus

Ohessa täysi listaus vastauksista, prosentteineen ja annettujen äänien osalta.
Malli"Kestää pakkasta""Ei kestä pakkasta"EOSKestävyys % vastauksistaTuomio
Apple iPhone 5s35038%Ei kestä
Apple iPhone 60310%Ei kestä
Apple iPhone 6 Plus0300%Ei kestä
Apple iPhone 6s29116,7%Ei kestä
Apple iPhone 6s Plus0400%Ei kestä
Apple iPhone 7 Plus31075%Kestää
Apple iPhone 8400100%Kestää
Apple iPhone SE24033%Ei kestä
Apple iPhone X41080%Kestää
Huawei Honor 725320%Ei kestä
Huawei Honor 81717247%Mixed
Huawei Honor 8 Lite300100%Kestää
Huawei Honor 9400100%Kestää
Huawei P9 Lite Mini300100%Kestää
OnePlus 3600100%Kestää
OnePlus 3T1100100%Kestää
OnePlus 5600100%Kestää
Oukitel K10000 (sis. Max & Pro)300100%Kestää
Samsung A5 (2017)31075%Kestää
Samsung J5 (2016)30175%Kestää
Samsung Galaxy S 791090%Kestää
Samsung Galaxy S 7 Edge20167%Kestää
Samsung Galaxy S 8400100%Kestää
Samsung Galaxy S 5 Neo300100%Kestää

Ja lisäksi listaus malleista, jotka saivat hajaääniä, mutta eivät riittävästi jotta mitään lopullisempaa mielipidettä olisi voinut tehdä.
Malli"Kestää pakkasta""Ei kestä pakkasta"EOS
Apple iPhone 7110
Asus Zenfone Max 3100
Huawei Honor 5x100
Huawei Honor 7 Lite010
Huawei Honor 7 Premium Gold100
Huawei P8 Lite001
Huawei P9 Lite100
LG G6100
Nexus 5010
Nokia 8100
OnePlus 5T200
Samsung A3 (2015)010
Samsung A3 (2016)100
Samsung Galaxy S 5 Active100
Samsung Galaxy S 6200
Samsung Note 8100
Sony Xperia X100
Sony Xperia X Compact100
Sony Xperia X Performance101
Sony Xperia XA100
Sony Xperia XZ100
Sony Xperia XZ Premium100
Sony Xperia XZ1 Compact100
Sony Xperia Z3100
Sony Xperia Z5100
Xiaomi Redmi 2100

Loppusanat

Harva tarvitsee puhelimeltaan aivan niin absoluuttista pakkaskestoa kuin Pokemon Gon pelaajat tarvitsevat. Mutta myös lasketellessa, hiihtäessä tai muutoin ulkoillessa pakkasella puhelin alkaa hyytymään helposti, jos se on "hyytyvää mallia". Eli lista toiminee hyvänä vinkkinä myös heille, jotka haluavat ottaa kotimaamme talvikuukaudetkin huomioon puhelinta valittaessa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
117 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -17%

Xiaomi 13
499 € Elisa
725 € RDE.FI
949 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 634 €

Kommentit (6)

dRD
dRD

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti KullervoKoo:

Vuoden tieteellisin testi.

Totta, eihän kyseessä mitenkään tieteellinen otanta ole. Mutta verrattuna "tungimme 10 uutta puhelinta pakastelokeroon tunniksi"-tyylisiin, joita pääasiassa muut testit ovat, tämä antanee enemmän tosielämän kuvaa laitteiden kestosta pakkasella ja oikeassa käytössä pidemmällä aikavälillä.

Vastaa
DeIdeal
DeIdeal

3

Kiinnostava juttu, tosin:

Lainaus:

Pokemon Gon pelaajille on turha mennä kertomaan siitä, miten laitetta ei pitäisi roikuttaa varavirtalähteessä

Eikö tämä ole yksi niistä iänikuisista myyteistä, jotka ovat peräisin jostain vuosituhannen taitteesta – siis samaa luokkaa sen kanssa, että akkujen pitäisi antaa "tyhjentyä" ennen latausta, uutta puhelinta ei saisi ottaa käyttöön ennen täyttä latausta ym. Käsittääkseni näillä ei nykyakkujen ja latureiden maailmassa ole juuri mitään totuuspohjaa (oikeastaan päin vastoin)? Toki akku tällöin ajan myötä kuluu jos sitä koko päivän aktiivisesti kuluttaa vaikka Pokemonia pelaillessa, mutta niin se kuluisi ilman varavirtalähdettäkin.

Vastaa
dRD
dRD

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeIdeal:

Kiinnostava juttu, tosin:

Lainaus:

Pokemon Gon pelaajille on turha mennä kertomaan siitä, miten laitetta ei pitäisi roikuttaa varavirtalähteessä

Eikö tämä ole yksi niistä iänikuisista myyteistä, jotka ovat peräisin jostain vuosituhannen taitteesta

Tavallaan myytti. Mutta toisaalta myös siinä mielessä totta, että akkuja ei tulisi ladata pakkasella - ja varavirtalähteessä roikuttaminenhan on nimenomaan lataamista. Akkua tulisi ladata ainoastaan huoneenlämmössä.

Vastaa
jartar
jartar

5

Olen huomannut, että viima todellakin vaikuttaa akunkestoon. Harrastan pyöräilyä. Lauantaina ajoin reilun kymmenen asteen pakkasessa neljä tuntia kännykkä takin etutaskussa. Voi siis sanoa, että ajoviima rasitti kännykkää koko lenkin ajan. Lähtiessä akun varaus näytti 56 prosenttia. Kotiin päästyäni akun varaus oli enää 14%. Kännykkää en käyttänyt ollenkaan lenkin aikana. Taskussani oli siis Sony Xperia XZ1 Compact.

Akun varauksessa en ole huomannut pakkasen vaikutusta muuta kuin pyöräillessä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Mutta toisaalta myös siinä mielessä totta, että akkuja ei tulisi ladata pakkasella - ja varavirtalähteessä roikuttaminenhan on nimenomaan lataamista. Akkua tulisi ladata ainoastaan huoneenlämmössä.


Yleensä ei vaadita huoneenlämpöä, mutta jos akku liiankylmä nii riski on, jos laite ei hanskaa hommaa. Riski varaa kovassakäytössä vähentää se että akku ei ehkä ole lähellä ulkolämpötilaa ja itse lataus lämmittää, tosin tuossakin kannattaa pitää mielessä että aloittaessakin pitää olla riittävän lämmin.

Lainaus:

Tässä ne ovat: Parhaat talvipuhelimet 2018


Talvikäytössä tärkeitä ominaisuuksia on käytettävyys, eli miten laitetta voi käyttää käsineet (yms) kädessä, kondessiveden sieto, toki sillä kylmässä saatavalla virrallakkin on merkitystä, mutta monessa tilanteessa laite pidetään tai voi pitää lämpimässä, vaikka ulkona oltaisiinkin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.