Arvostelussa Samsung Galaxy S9 – Pitkäaikaistesti

3
Arvostelu: Samsung Galaxy S9 - Pitkässä testissä
Sami Koivunen Sami Koivunen

Sisällys

Samsung esitteli yhdeksännen S-älypuhelimen helmikuun lopulla. Samaan aikaan näki päivänvalon hieman paremmilla ominaisuuksilla varustettu S9+. Suomeen puhelin saapui maaliskuun puolivälissä 899 euron suositushinnalla (S9+:lle 999 euroa). Nykyisin S9:n voi saada jo n. 200 euroa alkuperäistä suositushintaa halvemmalla.

MWC-messuilla tai sen jälkeen S9:lle on julkaistu koko joukko kilpailijoita mukaan lukien mm. OnePlus 6, HTC U12+, Sony Xperia XZ2, Nokia 8 Sirocco ja Huawei P20, jotka kaikki kilpailevat parhaan Android-älypuhelimen tittelistä erilaisilla vahvuuksilla.

Puhelin on ollut testissämme jo muutaman kuukauden ja alta voi lukea pidemmän arvostelumme, joka perustuu tavallista testiaikaa pidemmän ajan kokemuksiin. Aiemmin olemme julkaisseet vertailuartikkelit S9 vs. Nokia 8 Sirocco, S9+ vs. Note8, S9 vs. iPhone 8, S9 vs. iPhone X ja S9 vs. Google Pixel 2. Vertailuista näkee hyvin, mitkä älypuhelimet ovat S9:n pääasiallisia kilpailijoita. Mallit on julkaistu enimmäkseen alkukesästä tai sitä ennen.

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Android 8.0.0
 • Mitat:
 • 147,7 x 68,7 x 8,5 mm
 • Paino:
 • 163 g
 • Näyttö:
 • 5.8" Super AMOLED Infinity, 2960x1440 pikseliä
 • Suoritin:
 • Samsung Exynos 9810
 • RAM:
 • 4 Gt
 • Tallennustila:
 • 64 Gt, käytettävissä 50,3 Gt
 • Kamerat:
 • Takana 12 megapikseliä (vaihtuva aukko, f/1.5-f/2.4), etukamera 8 megapikseliä (f/1.7)
 • Yhteydet:
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac dual band, Bluetooth 4.2, NFC, infrapuna
 • SIM:
 • 2x Nano-SIM
 • Akku:
 • 3000 mAh
 • Muuta:
 • USB Type C -latausliitäntä, 3,5 mm jakkiliitäntä, IP68-luokitus, microSD-korttipaikka, sormenjälkilukija, iiris- ja kasvojentunnistus, NFC

Ulkonäkö

S9 muistuttaa ulkoisesti hyvin läheisesti viime vuoden S8-mallia ja oikeastaan muotokieli on tuttu jo parin vuoden takaisesta S7:n edge-mallista. 18.5:9-kuvasuhteella varustetussa S9:ssä on mustaa reuna-aluetta näkyvillä hieman puhelimen etupuolen ylä- ja alareunassa (näytön suhde puhelimen ulkomittoihin on 83,6 prosenttia). Etupuolen yläreunassa riittääkin erilaisia ominaisuuksia, sillä varsinaisen etukameran lisäksi siitä löytyy toinenkin kamera ja apuvalo iiristunnistusta varten.

S9:n etu- ja takapuoli on pinnoitettu Gorilla Glass 5 -lasilla. Lasi tuo laatuvaikutelmaa, mutta käytännössä pinnat ovat herkkiä rikkoutumaan sopivasta kulmasta tai voimasta tapahtuvista osumista. Testijakson aikana lasiin ilmestyi pieniä hiusnaarmuja ilman mitään selkeitä osumia. 163 gramman painollaan S9 ei ole markkinoiden kevyimpiä, mutta toisaalta se on kädessä hyvin jämäkkä ja jopa arvokkaan tuntuinen.

Puhelimen takapuolella oleva DUOS-merkintä kertoo tuesta kahdelle SIM-kortille ja se on myös ansainnut IP68-luokituksen selviytymällä testeissä vähintään puoli tuntia 1,5 metrin syvyydessä makeassa vedessä. S9:n käyttö onnistuukin hyvin esimerkiksi sateella ja tulipa puhelin kerran upotettua pikaisesti makeaan veteen. Vedelle altistuessaan S9 varoittaa jopa muutaman tunnin ajan puhelimen USB-liittimen paikan olevan kostea, mutta ilmoitus häviää kyllä puhelimen kuivuttua. Kerran varoitus ilmestyi myös, vaikka puhelin ei suoraan vedelle ollutkaan altistunut.

Tekniikka

S9:ssä on kookas 5,8 tuuman nk. Infinity Display -näyttö, jonka lasi kaartuu puhelimen reunoille aivan sivupainikkeiden vierelle asti. Näyttö oli julkaisuhetkellä DisplayMaten mukaan kaikkien aikojen paras älypuhelinnäyttö ja päihitti kilpailijansa kaikilla osa-alueilla. Ihmissilmällä parhaiden älypuhelinten näyttöjen vertailu on haastavaa, mutta mittausten mukaan OLED-näytön väritarkkuus on lähes täydellinen ja paneeli on sekä tarkkuudeltaan että virrankulutukseltaan LCD-kilpailijoita edellä. S9:ssä on 570 pikseliä tuumaa kohti ja S9+:n 6,2 tuuman näytössä 529 pikseliä tuumaa kohden.

Yhdysvalloissa ja Kiinassa S9 toimitetaan Qualcomm Snapdragon 845 –järjestelmäpiirillä, mutta Euroopassa käytössä on Exynos 9810 -piiri. Exynos 9810:ssa on neljä 2,7 GHz:n kolmannen sukupolven Mongoose-ydintä ja neljä 1,8 GHz:n Cortex-A55-ydintä. Grafiikasta vastaa 18-ytiminen Mali-G72. Snapdragon -piirin sanotaan olevan selkeästi Exynosta nopeampi, mutta suorituskykyparannus viime vuoteen verrattuna on joka tapauksessa merkittävä. Puhtaasti suorituskyvyltään Galaxy S9 on markkinoiden nopeimpia älypuhelimia piiristä riippumatta. Arkikäytössä puhelimessa ei huomaa minkäänlaista hitautta, mutta muutaman kerran puhelin kuumeni yllättävän lämpimäksi. Usean kuukauden testissä ongelmaa ei tosin voi kuvailla erityisen isoksi.

64 gigatavun tallennustilaa voi nykypäivänä pitää jo lähes 1000 euron laitteelta melko vaatimattomana varsinkin, kun muissa maissa puhelimesta on saatavilla isommalla tallennustilalla varustettuja versioita. Tallennustilan puutetta paikkaa mahdollisuus käyttää microSD-korttia.

S9:n sisuksista löytyy 3000 milliampeeritunnin akku, joka on lähes sama kuin viime vuoden S8-mallissa. Koska S9:ssä on edelliseen malliin nähden enemmän virtaa kuluttava näyttö ja järjestelmäpiiri, on lopputulos pettymys. Testiaikana S9 vaati käytännössä jokaisena päivänä lisälatausta yöllisen latauksen lisäksi. Varsinkin jos puhelinta käyttää esimerkiksi pelaamiseen, videoiden katseluun tai internet-yhteyden jakamiseen, niin on varauduttava pitämään laturia mukana ja varmistettava, että liikkuu päivän aikana latausmahdollisuuksien läheisyydessä. Lisäksi esimerkiksi Samsungin oma "videoiden parannus" lisää aktivoituna akun kulutusta entisestään. Virrankulutusta voi vähentää virransäästötilaa käyttämällä, mutta kovin merkittävää lisäystä sillä ei puhelimen käyttöaikaan saa.

S9 tukee langatonta latausta, mutta laturi täytyy sitä varten ostaa erikseen. Muuten lataus tapahtuu johdon avulla laitteen pohjassa olevan USB Type-C -liitännän kautta. Langattomaan lataukseen verrattuna langallinen lataus on noin 50 prosenttia nopeampi.

S9+ eroaa rautapuolella pikkuveljestään isommalla akullaan (3420 mAh) ja RAM-muistiltaan (kuusi gigatavua). Kalliimmasta mallista löytyy myös kaksinkertaisen optisen zoomauksen mahdollistava tele-linssi. Emme ole testailleet plussaversiota, joten käytännössä erojen merkittävyydestä on vaikea sanoa. Isomman akun pitäisi taata pidempi käyttöaika, mutta toisaalta isompi näyttö myös kuluttaa enemmän virtaa. Perusmallin luvataan esimerkiksi toistavan videota täydellä latauksella parhaimmillaan 16 tuntia ja plusmallin 18 tuntia.

Puhelimessa on myös AKG:n kalibroimat Dolby Atmos -stereokaiuttimet ja mukana toimitetaan samoilla kalibroinneilla varustetut kuulokkeet. Kaiuttimien mainostetaan olevan 1,4 kertaa voimakkaammat kuin aikaisemmissa Galaxy-puhelimissa. Puhelimen alareunasta löytyy myös varmasti monia käyttäjiä miellyttävä 3,5 millimetrin jakkiliitäntä langallisia kuulokkeita varten.

Maailmalla S9:stä on myynnissä useita erilaisia versioita, mutta Suomessa myynnissä on kahdella nano-SIM-korttipaikalla varustettu versio ja tallennustila on kaikissa puhelimissa 64 gigatavua.

Käytettävyys

Always on -näyttö näyttää oletuksena kellonajan ja sen aktivointiaikaa voi säätää asetuksista. Se on mahdollista kytkeä pois, jolloin voi saavuttaa merkittävästi lisää standby-akunkestoa, mutta toisaalta kun siihen tottuu, on se kätevä nopeisiin kellonajan vilkaisuihin ja ilmoitusten katseluun.

Lukittuneen S9:n voi avata puhelimen takaa kameran alta löytyvän sormenjälkitunnistimen lisäksi Samsungin brändäämällä Intelligent Scan –teknologialla, joka yhdistää kasvo- ja iiristunnistuksen. Kaikkiaan avauskeinoja on kuusi: kasvot, iiris, sormenjälki, kuvion piirtäminen, salasana ja pin-koodi. Osittain ehkä vanhasta tottumuksesta omassa käytössä sormenjälkitunnistus osoittautui tavallisimmaksi avausmetodiksi. Kasvo- ja/tai iiristunnistuksen käyttö vaatii virtapainikkeen painallusta tunnistusprosessin aktivoimiseksi ja puhelimelta oikeaa asentoa kasvoihin nähden sekä ympäristöltä oikeaa valaistusta, vaikka ominaisuuden väitetäänkin toimivan hämärässä valaistuksessa. Iiristunnistuksessa aktivoituu puhelimen etupuolen vasemmassa yläkulmassa punaiseksi muuttuva apuvalo, jonka lisäksi puhelin kertoo tunnistuksen etenemisestä esimerkiksi komennoilla "pidä puhelinta kauempana" ja "pitele puhelinta enemmän pystyasennossa".

Sormenjälkilukija on S9:ssä siirretty puhelimen taakse takakameran alapuolelle. Sijainti on ehdottomasti järkevämpi kuin viime vuonna Samsung-huippumalleissa nähty sormien ulottumattomiin kameran viereen sijoitettu ratkaisu, mutta lukija on edelleen turhan lähellä takakameraa. Sormenjälkilukijalle kurotellessa tulee helposti myös pyyhkäisseeksi takakameran linssiä. Pidemmässä käytössä huomaakin, että kuvaustilanteissa tulee ajoittain ilmoitusteksti, joka kertoo linssin olevan epäpuhdas.

S9:n kaareutuvista reunoista ja Bixby-painikkeesta johtuen puhelimen arkikäytössä tulee yllättävän paljon virhepainalluksia, joista yleensä päätyy tarpeettomasti avaamaan Bixby-näytön. Bixby vaikutti edelleen käytännössä turhalta, sillä esimerkiksi uutisia, säätietoja, sosiaalista mediaa ja musiikkia on helpompi selailla niihin tarkoitettujen sovellusten kautta. Bixby muistuttaa itsestään säännöllisesti erilaisten ilmoitusten kautta.

Virtuaalisia navigointinäppäimiä voi hallita asetuksista mieleiseen järjestykseen ja koko painikerivin voi helposti lukita tai piilottaa kokonaan. Androidin tietoturvakorjaus oli testaushetkellä tuorein mahdollinen ja puhelin on saanut useita pieniä päivityksiä kesän aikana.

Kamerat

Nykytrendistä hivenen poikkeavasti S9-perusmallin takaa löytyy vain yksi 12 megapikselin kamera. Kyseessä on Samsungin ISOCELL-sensori ja sen vierestä löytyy tuttuun Galaxy S -tapaan LED-salama. S9-puhelimet ovat ensimmäisiä älypuhelimia, joiden kamerassa on kuvausolojen mukaan vaihtuva aukko: hyvässä valaistuksessa f-luku on 2,4 ja heikossa 1,5. Vaihtoehtoja f-luvulle on tasan kaksi eli mitään välimalleja ei ole. Valokuvaukseen perehtyneelle ominaisuus antaa lisää luovia vaihtoehtoja ja käytännössä automaattisellakin kuvaustilalla puhelin osaa itse valita kuvausolosuhteisiin sopivat asetukset.

S9+:n kamerakokoonpano koostuu 12 megapikselin laajakulmakamerasta ja 12 megapikselin telephoto-kamerasta, jotka mahdollistavat kaksinkertaisen optisen zoomauksen ja 10-kertaisen digitaalisen zoomauksen, kun perusmallin takakamera kykenee vain kahdeksankertaiseen digitaaliseen zoomaukseen.

Samsung on uudistanut kamerasovellusta hieman. Kuvaustilojen välillä voi vaihdella pyyhkäisemällä kohti vasenta tai oikeaa reunaa ja asetuksille, tehosteille, salamalle sekä omakuvatilalle on varattu oma painike kuvauspainikkeen vierestä. Selfie-tilaan voi siirtyä myös pyyhkäisemällä ylä- tai alasuuntaan. Välillä kamerasovellus aiheuttaa harmaita hiuksia, esimerkiksi kun kuvaustila vaihtuu herkästi haluttaessa tarkentaa johonkin kohteeseen näyttöä hipaisemalla. Hieman erikoisesti videokuvaukselle ei ole omaa erillistä tilaa, vaan kuvaus käynnistyy suoraan punaisesta painikkeesta, jonka jälkeen säädöt ovat mahdollisia.

Kamerasovelluksen kautta on mahdollisuus käyttää nk. AR-emojieita, joilla voi paitsi lisätä lisätyn todellisuuden avulla itselleen hassuja hattuja, niin luoda myös vaikkapa omien kasvojen avulla animoidun hahmon, jota voi hyödyntää esimerkiksi WhatsApp-emojieina. Rehellisesti sanottuna itsestä ja tuttavasta luodut AR-emojiet eivät muistuttaneet kovin paljoa esikuviaan ja emojieita ei tullut käytettyä ensikokeilun jälkeen.

Kameran suhteen Galaxy S9 kilpailee samassa luokassa esimerkiksi Apple iPhone X:n, LG V30:n ja Google Pixel 2:n kanssa. Erot ovat loppupeleissä melko pieniä. Samsung itse lupaa, että kuvissa on 30 prosenttia vähemmän kohinaa aiempaan verrattuna. Kuvien laatu on korkea ja Samsungilla kameran nopeus on erinomaista luokkaa. Jos kameraan haluaa vielä erityisesti panostaa, kannattanee katseet kääntää Huawein P20:een, jossa on esimerkiksi DxOMarkin testien mukaan tällä hetkellä markkinoiden paras kamera. Käytännössä kameran voi luottaa olevan kuitenkin erinomaista laatua samalla tavalla kuin aiemmissakin Galaxy S -huippumalleissa.

Videokuvauksessa S9 kykenee 4K-kuvaukseen 60 fps:n nopeudella ja mukana on myös nk. Super Slow Motion, jota käytettäessä kamera ottaa 960 kuvaa sekunnissa. Videokuvauksessa Super Slow -motionia voi ottaa 0,2 sekuntia kerrallaan, joka on toistettuna noin kuusi sekuntia. Hidastettu video toimii hyvin ja esimerkiksi panoraamakuvauksen ohella se toimii ominaisuutena, jota tulee satunnaisesti käytettyäkin. 4K-videokuvaus on rajattu viiteen minuuttiin, videot tallennetaan joko H.264 -koodekilla, H.265 -koodekilla tai moderneimmalla HEVC -koodauksella.

Yhteenveto

Samsung Galaxy S9 on näyttää ja tuntuu pitkälti samanlaiselta kuin vuosi sitten ilmestynyt Galaxy S8. Vaikka tyyli on pysynyt samana, vakuuttaa puhelin edelleen ulkonäöltään. Sormenjälkilukija on nyt hieman viisaammin sijoitettu, mutta hieman turhalta vaikuttava Bixby-painike puhelimesta edelleen löytyy. Lisäksi huomionarvoista on, että S9-perusmallissa ei ole monesta kilpailijasta poiketen kaksoiskameraa takana, mutta kuvien ja videon laadussa älypuhelin on silti erittäin kilpailukykyinen.

Puhelimen uudistukset esimerkiksi äänenlaadun, AR-emojien ja suorituskyvyn osalta ovat loppupeleissä sen verran pieniä, että puhelimen uusimista esimerkiksi juuri S8:sta on melko vaikea perustella. Erityisesti kooltaan ja näytöltään S9:n perusmalli tuntuu optimaaliselta ja kilpailijoitaan pienemmältä.

Kaiken kaikkiaan S9 on varma valinta useammaksi vuodeksi. Puhelimen suorituskyky ja kameran kuvien laatu ovat odotetusti huippuluokkaa ja vertailukelpoisia mihin tahansa älypuhelimeen. Isoin kompastuskohta on ehdottomasti akussa, jossa on todennäköisesti otettu Samsungin leirissä varovaisempi linja Note 7 -katastrofin jälkeen. Aktiivisen puhelimen käyttäjän on käytännössä pakko varautua laittamaan S9 lataukseen kesken päivän.

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 tekniset tiedot

Vertaa muihin puhelimiin

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (3)

Turkka70
Turkka70

1

9+ ssa olen katsonut youtubea 7 tuntia ja/tai striimannut musiikkia saman verran ja vielä denkin jälkeen akkua yleensä 16-24% .

Vastaa
Markus69
Markus69

2

Onko tuo uusi Samsung jo opetettu aakkostamaan ikoninsa ? Galaxy S8 ei nimittäin osaa vielä järjestellä siihen asennettuja appeja aakkosiin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Atzu 90 (vahvistamaton)

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Turkka70:

9+ ssa olen katsonut youtubea 7 tuntia ja/tai striimannut musiikkia saman verran ja vielä denkin jälkeen akkua yleensä 16-24% .


Se tarkoittaa että galleriasta videoita

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.