Huawei narahti – Näiden puhelimien testituloksiin ei kannata uskoa

1
Manu Pitkänen

Huawei narahti – Näiden puhelimien testituloksiin ei kannata uskoa
Suorituskykymittauksissa huijaaminen ei ole enää nykypäivänä mitään uutta, mutta aina se jaksaa ihmetyttää kun joku siihen sortuu. Tällä kertaa kiinalainen Huawei on yrittänyt mennä siitä missä aita on kaikkein matalin. AnandTech-verkkosivuston testien mukaan Huawei huijaa 3DMark- ja GFXBench-soveluksissa – molemmat suosittuja graafisen suorituskyvyn testiohjelmia.

AnandTechin mukaan huijaamista näkyy Huawei P20:ssä, Huawei P20 Prossa ja Honor Play -puhelimessa. Kiinalaisyhtiön huijauskäytäntö poikkeaa aiemmista tapauksista, joissa puhelin ohittaa laitteen lämpösuojaukset kiinnittämällä järjestelmäpiirin kellotaajuus maksimitasolle tai nostamalla taajuus ilmoitettuja lukemia korkeammalle tasolle. Normaalisti suorittimen pitäisi laskea taajuutta rasituksesta aiheutuvan lämpötilan kasvaessa.

Huawein huijauksessa puhelimen kellotaajuus on testin ajan ilmoitetulla tasolla, mutta "normaaleissa" sovelluksissa puhelimet eivät koskaan saavuta ilmoitettuja kellotaajuuksia. Markkinointimateriaaleissa ilmoitetut spesifikaatiot on siis suunniteltu testiohjelmahuijauksen perusteella. Huijauksesta tuleva suorituskykylisäys 3DMarkissa vaihtelee puhelinmalleittain 15 ja 40 prosentin välillä.3DMarkia kehittävä UL on vahvistanut AnandTechin tekemät havainnot.

GFXBenchin T-Rex-testissä AnandTechin havainnot ovat ehkä kaikkein raadollisimmat, sillä testin aikana puhelimen tehonkulutus kohoaa peräti 6–8,5 wattiin. Puhelimen kokoisessa laitteessa TDP-arvo ei saisi kohota yli neljän watin.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -34%

Oppo A77 5G
99 € DNA
149 € Telia
199 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Motorola Edge 30 Neo – hinta laskenut -23%

Motorola Edge 30 Neo
199 € Proshop
217 € RDE.FI
260 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 282 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -17%

Xiaomi 13
499 € Elisa
725 € RDE.FI
949 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Kommentit (1)

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.