Oppaassamme käsittelemme kaikki tärkeimmät asiat mitä puhelimesta pitäisi varmuuskopioida ja miten niiden varmuuskopiointi asetetaan päälle.
- Sovellusten ja asetusten varmuuskopiointi
- Kuvien automaattinen varmuuskopiointi
- Tekstiviestien ja puheluhistorian varmuuskopiointi
- WhatsApp -keskustelujen varmuuskopiointi
Puhelimen asetusten ja sovellusten varmuuskopiointi
Tärkein askel on ottaa käyttöön Googlen tarjoama varmuuskopiointi sovelluksille ja niiden tiedoille. Tämän ansiosta Android muistaa mitä sovelluksia sinulla oli asennettuna ja osaa asentaa ne uudestaan, jos puhelimesi pitää nollata tai jos otat uuden Android-puhelimen käyttöön.Näin omat Androidin oman varmuuskopioinnin käyttöön:
- Siirry puhelimen asetuksiin ja valitse sieltä kohta Järjestelmä
- Nyt, valitse esiin aukeavasta valikosta kohta Varmuuskopioi
- Tällä ruudulla, varmista, että varmuuskopiointi on käytössä. Alla näet myös, mitä kaikkea Android on varmuuskopioinut, jos varmuuskopiointi on jo ennestään ollut kytkettynä päälle.
Mikäli otat käyttöön uuden puhelimen tai joudut nollaamaan nykyisen puhelimesi, Android osaa hakea Google-tililtäsi asennettujen sovellusten listan. Listan perusteella Android palauttaa aiemmin käytössäsi olleet sovellukset takaisin puhelimeen. Se osaa siirtää samalla myös osan puhelimen asetuksista (mm. WLAN-verkkojen tiedot) sekä osoitekirjasi, jos se on talletettu Googlen tilille.
Huom! Eri valmistajien Android-laitteista asetus saattaa löytyä hieman eri paikasta. Tähän vaikuttaa sekä käytetty Android-versio että valmistajan omat muokkaukset Androidiin. Ylläoleva ohje koskee Android Pie -käyttöjärjestelmää, ilman muokkauksia.
Android Oreossa asetus löytyy näin:
Asetukset -> Pilvi ja tilit -> Varmuuskopioi ja palauta -> Varmuuskopioi omat tiedot -= Päällä
ja esimerksiksi Android Marshmallowista, Samsungin laitteissa, näin:
Asetukset -> Yleiset -> Varmuuskopioi ja palauta -> Varmuuskopioi omat tiedot -> Päällä
Kuvien varmuuskopiointi automaattisesti
Puhelimella otetut kuvat ovat yleensä se tärkein asia mitä menetetään, jos puhelin katoaa tai hajoaa. Tähän on onneksi ratkaisu, Google Kuvien muodossa, joka kopioi kuvasi verkkoon automaattisesti, joka kerta kun uusia kuvia otetaan.Näin otat Google Kuvien varmuuskopioinnin käyttöön:
- Lataa ja asenna Google Kuvat ja avaa sovellus
- Siirry asetuksiin
- Siirry kohtaan Varmuuskopiointi ja synkronointi
- Kytke päälle kohta varmuuskopiointi ja synkronointi sekä kohdasta Varmuuskopiointi mobiilidatayhteydellä sekä Kuvat että Videot. Näin puhelimesi siirtää otetut kuvat ja videot välittömästi pilveen talteen, vaikka et olisikaan langattomassa lähiverkossa.
Kun otat uuden puhelimen käyttöön (tai nollaat vanhan puhelimesi), kaikki vanhat kuvasi löytyvät suoraan Google Kuvista.
Tekstiviestien ja puhelutietojen varmuuskopiointi
Joillekin tekstiviestit ovat edelleen merkittävä tapa viestittelyyn ja onkin hyvä, että niidenkin varmuuskopiointiin löytyy helppo ratkaisu.Näin varmuuskopioit tekstiviestit (ja puheluhistoriasi) automaattisesti:
- Lataa ja asenna SMS Backup & Restore ja avaa sovellus
- Siirry sovelluksen asetuksiin (Settings).
- Valitse kohta Primary backup location ja esiin aukeavasta valikosta kohta Google Drive, jolloin varmuuskopiointi tehdään Google-tilillesi.
- Tämän jälkeen sovellus saattaa pyytää käyttölupaa Google-tiliisi tallennukseen. Salli tämä.
- Nyt, siirry kohtaan Scheduled backup settings ja valitse kohta Daily, jolloin varmuuskopiointi tehdään joka päivä verkon yli, automaattisesti. Kannattaa asettaa varmuuskopioinnin ajankohdaksi esim aamuyö, jolloin et käytä puhelinta
- Nyt, siirry kohtaan Backup settings ja valitse kaikki, mitä haluat varmuuskopioitavan. Puhelut, tekstiviestit ja MMS-viestit ovat ainakin sellaisia, jotka kannattaa varmuuskopioida.
Kun otat uuden puhelimen käyttöön (tai olet joutunut nollaamaan aiemman puhelimesi), voit asentaa siihen tämän sovelluksen ja palauttaa (Restore) sovelluksen kautta uusimman varmuuskopion tekstiviesteistäsi ja puheluhistoriastasi suoraan Google-tililtäsi.
WhatsApp-keskustelujen varmuuskopiointi
WhatsApp on todennäköisesti tärkein viestikanava nykypäivänä ja sen viestit eivät ole automaattisesti tallennettuna verkkoon, vaan ainoastaan puhelimen muistiin. Onneksi myös WhatsApp tukee verkkoon varmuuskopiointia.Näin otat automaattisen WhatsAppin varmuuskopioinnin käyttöön:
- Siirry WhatsAppin asetuksiin
- Siirry asetuksissa kohtaan Keskustelut
- Siirry kohtaan Varmuuskopiointi
- Täytä Google Driven asetukset -kohta ja aseta varmuuskopiointi tapahtumaan Google-tilillesi.
- Aseta varmuuskopiointi tapahtumaan päivittäin.
- Muista asettaa verkkovalinta muotoon Varmuuskopioi käyttäen Wi-Fi- tai mobiiliverkkoa, jolloin varmuuskopiointi tehdään myös silloin, kun et ole langattomassa lähiverkossa.
- Paina nappia Varmuuskopioi, niin ensimmäinen varmuuskopio tehdään keskusteluistasi välittömästi Google-tilillesi.
Kun otat uuden puhelimen käyttöön, WhatsApp tunnistaa automaattisesti olemassa olevan varmuuskopion verkosta ja osaa noutaa ja palauttaa sen käyttöön. Tämä tietysti edellyttää sitä, että käytät samaa Google-tunnusta puhelimessasi kuin aiemminkin.
Lopuksi
Siinäpä se. Monet muut palvelut, kuten Messenger kopioivat keskustelut verkkoon automaattisesti ja näin ollen niiden tietoja ei tarvitse erikseen varmuuskopioida. Yhteystiedot kannattaa aina tallettaa oman Google-tilinsä alle, eikä esimerkiksi puhelimen SIM-kortille - tällöin Android osaa palauttaa ne automaattisesti uuden puhelimen käyttöönoton yhteydessä.Jäikö meiltä jotain tärkeää puuttumaan? Kerro kommenteissa!
Kommentit (2)
Hieman eri ohjeet tarvitaan Android 8.0 Oren kanssa.
Varmuuskopiointi:
Asetukset -> Pilvi ja tilit -> Varmuuskopioi ja palauta -> Varmuuskopioi omat tiedot = Päällä
Varmuuskopioi ja palauta kohdassa on myös Google-tili valikko josta tuo Varmuuskopioi Google Driveen löytyy.
Hyvä huomio, kiitos! Muokkasin artikkelia hieman ja lisäsin Oreon ja Marshmallowin esimerkit mukaan. Nougattia ei ollut näppärästi käsien ulottuvilla, niin en saanut kaivettua siitä tuon asetuksen polkua esiin.