Opas: Varmuuskopioi Android-puhelin automaattisesti ja itsestään (asetukset, sovellukset, WhatsApp, kuvat, jne)

2
Petteri Pyyny

Ota nämä asetukset heti käyttöön Androidissa - automaattinen varmuuskopiointi (WhatsApp, sovellukset, kuvat, asetukset, jne)
Toisinaan puhelimet hajoavat. Toisinaan tulee vaihdettua puhelinta niin, että unohtaa siirtää tiedot edellisestä. Tämän oppaan avulla varmistat sen, että kaikki tietosi Android-puhelimesta varmuuskopioidaan jatkuvasti verkkoon, jolloin puhelimen katoaminenkaan ei ole ongelma.

Oppaassamme käsittelemme kaikki tärkeimmät asiat mitä puhelimesta pitäisi varmuuskopioida ja miten niiden varmuuskopiointi asetetaan päälle.
 1. Sovellusten ja asetusten varmuuskopiointi
 2. Kuvien automaattinen varmuuskopiointi
 3. Tekstiviestien ja puheluhistorian varmuuskopiointi
 4. WhatsApp -keskustelujen varmuuskopiointi

Puhelimen asetusten ja sovellusten varmuuskopiointi

Tärkein askel on ottaa käyttöön Googlen tarjoama varmuuskopiointi sovelluksille ja niiden tiedoille. Tämän ansiosta Android muistaa mitä sovelluksia sinulla oli asennettuna ja osaa asentaa ne uudestaan, jos puhelimesi pitää nollata tai jos otat uuden Android-puhelimen käyttöön.

Näin omat Androidin oman varmuuskopioinnin käyttöön: 1. Siirry puhelimen asetuksiin ja valitse sieltä kohta Google
  Androidin asetuksissa valitaan kohta Google
 2. Seuraavaksi, kelaa hieman alaspäin esiinaukeavaa valikkoa ja valitse sieltä kohta Varmuuskopiointi
  Googlen asetuksista siirrytään kohtaan Varmuuskopiointi
 3. Tällä ruudulla, varmista, että Google One varmuuskopiointi on käytössä.
  Kuvassa näkyy, kun Googlen varmuuskopiointi on kytketty päälle
 4. Lopuksi siirry saman näkymän alareunaan. Sieltä löytyy kohta Varmuuskopioi mobiilidatalla tai maksullisenna Wi-Fi-datalla. Suosittelemme kytkemään tämänkin päälle, koska Suomessa käytännössä kaikissa kännykkäliittymissä on rajoittamaton data ja kytkemällä asetuksen päälle kännykkäsi varmuuskopioi tiedot silloinkin, kun et ole kodin tai työpaikan WiFin äärellä.
  Kuvassa kohta, jossa mobiilidatalla varmuuskopiointi on kytketty päälle

Mikäli otat käyttöön uuden puhelimen tai joudut nollaamaan nykyisen puhelimesi, Android osaa hakea Google-tililtäsi asennettujen sovellusten listan. Listan perusteella Android palauttaa aiemmin käytössäsi olleet sovellukset takaisin puhelimeen. Se osaa siirtää samalla myös osan puhelimen asetuksista (mm. WLAN-verkkojen tiedot), tekstiviestisi sekä osoitekirjasi (jos se on talletettu Googlen tilille).

Huom! Eri valmistajien Android-laitteista asetus saattaa löytyä hieman eri paikasta. Tähän vaikuttaa sekä käytetty Android-versio että valmistajan omat muokkaukset Androidiin. Ylläoleva ohje koskee Android 13 -käyttöjärjestelmää ja toimii sellaisenaan ainakin OnePlussan ja Sonyn puhelimilla.

Kuvien varmuuskopiointi automaattisesti

Puhelimella otetut kuvat ovat yleensä se tärkein asia mitä menetetään, jos puhelin katoaa tai hajoaa. Tähän on onneksi ratkaisu, Google Kuvien muodossa, joka kopioi kuvasi verkkoon automaattisesti, joka kerta kun uusia kuvia otetaan.

Näin otat Google Kuvien varmuuskopioinnin käyttöön: 1. Lataa ja asenna Google Kuvat ja avaa sovellus
 2. Napauta sovelluksen oikeassa yläkulmassa näkyvää ympyrää, jonka sisällä näkyy nimikirjaimesi tai kuvasi.
 3. Esiinaukeavasta valikosta, napauta kohtaa Varmuuskopiointi.
  Valitse valikosta kohta Varmuuskopiointi
 4. Esiin aukeavasta varmuuskopioinnin valikosta, napauta oikeasta yläkulmasta löytyvää hammasratas-symbolia.
  Oikean yläkulman hammasratas-symbolista siirrytään eteenpäin
 5. Kytke päälle Varmuuskopiointi.
  Kuvassa varmuuskopioinnin valinta päälle kytkettynä
 6. Nyt, kelaa saman näkymän alareunaan ja napauta sieltä kohtaa Mobiilidatan käyttö
  Valikko, jossa korostettuna kohta Mobiilidatan käyttö
 7. Kytke tässä näkymässä päälle kohdat Rajoittamaton sekä Varmuuskopioi videot datayhteydellä. Näiden valintojen avulla puhelimesi varmuuskopioi kuvat ja videot myös kännykän nettiliittymää käyttäen. Muutoin kuvat varmuuskopioidaan vain ja ainoastaan WiFi-verkossa, jota läheskään kaikissa suomalaisissa kodeissa ei ole - mutta rajoittamaton mobiilidata on käytössä käytännössä kaikilla suomalaisilla.
  Asetuksista kytkettynä päälle kohdat Rajoittamaton ja Varmuuskopioi videot datayhteydellä

Kun otat uuden puhelimen käyttöön (tai nollaat vanhan puhelimesi), kaikki vanhat kuvasi löytyvät suoraan Google Kuvista.

Huomaathan, että kohdassa neljä näkyvästä kohdassa näkyvän Varmuuskopiolaatu -kohdan alta löytyy kuvien laadun asetus. Googlen tallennustilasta tuli maksullista vuoden 2021 kesällä. Jos et tilaa maksullista Google One -tallennustilapakettia, vaihda laaduksi Tallennustilan säästö. Kyseisellä asetuksella kuvia pitäisi mahtua varsin hyvin, myös ilmaiseksi tarjottuun tallennustilaan.

Jos tallennustila tulee täyteen, on siitä pakko alkaa maksamaan muutama euro kuukaudessa. Ilmaisia, täysin rajoittamattomia kuvien varmuuskopiointipalveluita ei nykyisin käytännössä enää ole.

Tekstiviestien ja puhelutietojen varmuuskopiointi

Joillekin tekstiviestit ovat edelleen merkittävä tapa viestittelyyn ja onkin hyvä, että niidenkin varmuuskopiointiin löytyy helppo ratkaisu. Googlen oman varmuuskopioinnin pitäisi varmuuskopioida myös tekstarit, mutta se tuntuu toisinaan toimivan tässä suhteessa hieman epäluotettavasti. Joten tarjoamme tässä rinnalle myös vaihtoehtoisen, pomminvarman tavan tekstiviestien varmuuskopioinnille.

Näin varmuuskopioit tekstiviestit (ja puheluhistoriasi) automaattisesti:

 1. Lataa ja asenna SMS Backup & Restore ja avaa sovellus
 2. Siirry sovelluksen asetuksiin (Settings).
  SMS Backup & Recoveryn päänäkymä, josta siirrytään asetuksiin
 3. Valitse kohta Primary backup location ja esiin aukeavasta valikosta kohta Google Drive, jolloin varmuuskopiointi tehdään Google-tilillesi.
  Valitse kohta Google Drive
 4. Tämän jälkeen sovellus saattaa pyytää käyttölupaa Google-tiliisi tallennukseen. Salli tämä.
 5. Nyt, siirry kohtaan Scheduled backup settings ja valitse kohta Daily, jolloin varmuuskopiointi tehdään joka päivä verkon yli, automaattisesti. Kannattaa asettaa varmuuskopioinnin ajankohdaksi esim aamuyö, jolloin et käytä puhelinta
  Valittuna päivittäiset varmuuskopiot
 6. Nyt, siirry kohtaan Backup settings ja valitse kaikki, mitä haluat varmuuskopioitavan. Puhelut, tekstiviestit ja MMS-viestit ovat ainakin sellaisia, jotka kannattaa varmuuskopioida.
  Kuvassa valittuna kohteet, jotka halutaan varmuuskopioida

Kun otat uuden puhelimen käyttöön (tai olet joutunut nollaamaan aiemman puhelimesi), voit asentaa siihen tämän sovelluksen ja palauttaa (Restore) sovelluksen kautta uusimman varmuuskopion tekstiviesteistäsi ja puheluhistoriastasi suoraan Google-tililtäsi.

WhatsApp-keskustelujen varmuuskopiointi

WhatsApp on todennäköisesti tärkein viestikanava nykypäivänä ja sen viestit eivät ole automaattisesti tallennettuna verkkoon, vaan ainoastaan puhelimen muistiin. Onneksi myös WhatsApp tukee verkkoon varmuuskopiointia.

Näin otat automaattisen WhatsAppin varmuuskopioinnin käyttöön:

 1. Avaa WhatsApp
 2. WhatsAppin oikeasta yläkulmasta löytyvästä valikosta ("kolmen pisteen" takaa) aukeaa valikko, valitse sieltä kohta Asetukset
  Kuvassa näkyy kohta, josta avataan WhatsAppin valikko ja mistä sieltä valitaan kohta Asetukset

 3. Siirry asetuksissa kohtaan Keskustelut
  Asetusten päänäkymä
 4. Siirry seuraavaksi kohtaan Varmuuskopiointi
  Keskusteluasetusten valikko, josta löytyy kohta varmuuskopiointi
 5. Napauta kohtaa Varmuuskopioi Google Driveen
  Google Drive-valinta asetuksissa
 6. Vaihda varmuuskopioinnin aikaväliksi Päivittäin, jotta viestit varmuuskopioituvat tarpeeksi usein.
  Valikko, josta voi valita kuinka usein varmuuskopio tehdään
 7. Varmuuskopioinnin asetuksissa, rullaa näkymää alaspäin ja kytke päälle asetus Varmuuskopioi matkapuhelinverkossa, jotta viestit varmasti varmuuskopioituvat silloinkin, kun et ole kodin tai työpaikan WiFin äärellä.
  Kohta, josta voi WhatsAppille kertoa, että varmuuskopioinnin saa tehdä myös kännykkädatan kautta
 8. Lisäksi voit halutessasi ruksia samasta kohti päälle myös videoiden varmuuskopioinnin. Ne vievät ylivoimaisesti eniten tilaa, joka kuluttaa osaltaan myös Googlen ilmaista tallennustilaasi, joten asiaa kannattaa puntaroida sekä hyödyn että mahdollisten haittojen (pilvitallennustila täyttyy) kannalta. Itse suosimme tämän kytkemistä päälle - ja kiltisti Googlelle parin euron maksamista kuukaudessa isommasta tallennustilasta.
Kun otat uuden puhelimen käyttöön, WhatsApp tunnistaa automaattisesti olemassa olevan varmuuskopion verkosta ja osaa noutaa ja palauttaa sen käyttöön. Tämä tietysti edellyttää sitä, että käytät samaa Google-tunnusta puhelimessasi kuin aiemminkin.

Lopuksi

Siinäpä se. Monet muut palvelut, kuten Messenger ja Telegram kopioivat keskustelut verkkoon automaattisesti ja näin ollen niiden tietoja ei tarvitse erikseen varmuuskopioida. Yhteystiedot kannattaa aina tallettaa oman Google-tilinsä alle, eikä esimerkiksi puhelimen SIM-kortille - tällöin Android osaa palauttaa ne automaattisesti uuden puhelimen käyttöönoton yhteydessä.

Jäikö meiltä jotain tärkeää puuttumaan? Kerro kommenteissa!


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Nokia C12 – hinta laskenut -16%

Nokia C12
144 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 171 €

Nokia X30 – hinta laskenut -15%

Nokia X30
341 € CDON
341 € Teknikproffset
399 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Xiaomi Redmi Note 13 (5G) – hinta laskenut -12%

Xiaomi Redmi Note 13 (5G)
175 € BIGBOX.FI
198 € CDON
200 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 197 €

Kommentit (2)

OneMember
OneMember

1

Hieman eri ohjeet tarvitaan Android 8.0 Oren kanssa.

Varmuuskopiointi:
Asetukset -> Pilvi ja tilit -> Varmuuskopioi ja palauta -> Varmuuskopioi omat tiedot = Päällä
Varmuuskopioi ja palauta kohdassa on myös Google-tili valikko josta tuo Varmuuskopioi Google Driveen löytyy.

Vastaa
dRD
dRD

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OneMember:

Hieman eri ohjeet tarvitaan Android 8.0 Oren kanssa.

Varmuuskopiointi:
Asetukset -> Pilvi ja tilit -> Varmuuskopioi ja palauta -> Varmuuskopioi omat tiedot = Päällä
Varmuuskopioi ja palauta kohdassa on myös Google-tili valikko josta tuo Varmuuskopioi Google Driveen löytyy.

Hyvä huomio, kiitos! Muokkasin artikkelia hieman ja lisäsin Oreon ja Marshmallowin esimerkit mukaan. Nougattia ei ollut näppärästi käsien ulottuvilla, niin en saanut kaivettua siitä tuon asetuksen polkua esiin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.