Näin toimii uusi tekstari, RCS, eli Androidin Chat

6
Petteri Pyyny

Saatat käyttää jo tulevaisuuden tekstiviestejä, muttet tiedä sitä - RCS saapui
RCS on lyhenne termistä Rich Communication Services ja se on ollut GSMA-järjestön määrittämä standardi tekstiviestien korvaajaksi jo vuosikausien ajan. Sitä vain ei ole käytetty käytännössä missään. Nyt tilanne on muuttunut, kiitos Googlen.

Google on vaivihkaa alkanut päivittämään Android-käyttäjien tekstiviestisovelluksia RCS-yhteensopiviksi maa kerrallaan - ja sama on käynyt Suomessakin. Olet saattanut huomata tekstareita avatessa asiasta maininnan ja sivuuttanut asian olankohautuksella.

Mikä RCS siis oikeastaan on?

RCS on protokolla, eli tapa / standardi jolla viestejä ja niihin liittyvää tietoa välitetään. Todella paljon yksinkertaistaen: RCS on uusi tekstiviesti, jota saatat käyttää jo nyt, vaikket tiedäkään sitä.

Miten RCS eroaa tekstiviesteistä tai MMS-viesteistä?

RCS eroaa tekstiviesteistä (SMS) ja multimediaviesteistä (MMS) monellakin tavalla:
  • Viestin pituutta ei ole rajoitettu lainkaan. Tekstiviestissähän maksimipituus on 160 merkkiä.
  • Kuvia voidaan lähettää alkuperäisellä laadulla, ilman pakkausta. Multimediaviestinä kuva pienennetään ja pakataan erittäin rankasti, jolloin sen laatu kärsii huomattavan paljon. Tässä RCS hakkaa myös pikaviestimet, kuten Messengerin ja WhatsAppin, jotka nekin pakkaavat lähetetyt kuvat, eikä alkuperäisellä laadulla otettuja kuvia voi lähettää lainkaan.
  • Lukukuittaukset ovat vakiona käytössä, kuten vaikkapa WhatsAppissakin
  • "Minna kirjoittaa.." -tyylinen ilmoitus siitä, että vastapuoli on parhaillaan kirjoittamassa viestiä, on osa RCS:ää. Eli peruskauraa WhatsAppista ja muista pikaviestimistä tämäkin.
  • Ryhmäkeskustelut ovat osa RCS-standardia, eli "tekstarisovelluksessa" voi RCS:n myötä käydä täsmälleen samanlaisia ryhmäkeskusteluja kuin vaikkapa WhatsAppissakin.
  • Ääniviestit kuuluvat nekin osaksi RCS:ää.Eli käytännössä RCS muistuttaa ominaisuuksiltaan erittäin paljon vaikkapa WhatsAppia, eikä niinkään tekstiviestejä.

RCS-esittelyvideo Googlelta


Miten sitä käytetään?

Käytännössä jos puhelimessasi on Android ja siinä on Googlen oma Viestit-sovellus tekstiviestisovelluksena, saatat käyttää jo RCS:ää jossain määrin.

Kikka onkin se, että kun lähetät RCS-yhteensopivalla Viestit-sovelluksella viestin vastaanottajalle, se menee perille aina. Jos vastaanottajallakin on RCS käytössä, viesti välitetään RCS-muodossa, mutta jos käyttäjällä on vaikkapa eri tekstiviestisovellus, viesti tulee hänelle tavallisena tekstiviestinä. Eli tavallaan vanha kunnon tekstiviesti toimii takaporttina, jos toinen keskustelun osapuolista ei vielä olekaan RCS-yhteensopiva.

Käytännössä RCS-viestisovellus lähettää käyttäjälle näkymättömän kyselyn vastaanottajalle, jossa se tarkistaa, onko käyttäjällä RCS-yhteensopiva sovellus käytössä. Jos näin ei ole, käytetään viestien välitykseen tekstiviestejä ja multimediaviestejä - ja osa RCS:n hyödyistä menetetään. Mutta prosessi on siis automaattinen - viestit tulevat aina perille ja sovellus itse osaa päätellä sen, millä tavalla viesti lähetetään.

Maksaako se jotain?

Ei. RCS käyttää pelkästään datayhteyttä, eli jos käytössä on rajaton datapaketti, kuten Suomessa yleensä on, ei kustannuksia synny lainkaan, vaan "uudenlaiset tekstarit" ovat ilmaisia, eli aivan samalla tavalla kuin WhatsAppikin on ilmainen. Luonnollisesti, jos vastaanottajalla ei ole RCS:ää käytössä, käytetään tekstiviestejä ja multimediaviestejä, joista veloitetaan liittymäsopimuksesi mukaan (eli jos rajaton määrä tekstiviestejä kuuluu kk-pakettiisi, sillä siisti - mutta jos ainoastaan data on kiinteällä hinnalla, tekstareista veloitetaan erikseen).


Miksi RCS:ää pitäisi käyttää WhatsAppin, Telegramin, jne sijaan?

Niin. Tavallaan hyvänä puolena on se, että RCS käyttää takaporttina tekstiviestejä. Eli jos opit käyttämään Googlen Viestit -sovellusta kaikkeen viestimiseen, saat myös ne kontaktisi kiinni, joilta ei vaikkapa WhatsAppia puhelimesta löydy.

Ja tekstiviestisovellus nyt on joka tapauksessa asennettuna puhelimeen, joten mitään lisäsovellusta sen käyttöön ei vaadita.

Lisäksi RCS on avoin standardi, joten sen myötä ei tarvitse hirttäytyä yhden sovelluksen ja yhtiön varaan, kuten vaikkapa WhatsAppia tai Messengeriä käytettäessä.

Miksi RCS:ää ei kannattaisi käyttää?

Applen käyttäjät eivät käytä Androidin Viestit-sovellusta, joten heille RCS-viestit menevät perille tavallisina tekstareina. Toisinpäin vastaava ongelmahan on Applen iMessagen osalta.

Lisäksi RCS ei ole käyttäjältä käyttäjälle saakka salattu, vaan viestit puretaan hetkellisesti palvelintasolla ennen niiden välittämistä vastaanottajalle. Tässä suhteessa salatut pikaviestimet vievät voiton.

Kyyninen voisi todeta myös, että RCS on Googlen viimeinen, epätoivoinen yritys kaapata itselleen edes siivu pikaviesteistä. Yhtiöllä on ja on ollut arviolta kvadriljoona erilaista omaa viestisovellusta, joita on syntynyt ja haudattu siihen tahtiin, että yhtiö tuskin itsekään pysyy enää laskuissa mukana. RCS onneksi on kuitenkin standardi, joten muutkin sovelluskehittäjät voivat hypätä samaan kelkkaan ja tehdä parempiakin sovelluksia.

Miksi RCS tuli vasta nyt?

RCS on ollut olemassa jo vuosia, mutta operaattoreiden piti tukea sitä ja korvata tekstiviestit sen avulla. Mutta operaattorit eivät olleet innokkaita muutokseen, joten Google päätti ohittaa ne ja otti RCS:n levityksen omiin käsiinsä, oman tekstiviestisovelluksensa kautta.

Miten voin tarkistaa, käytänkö RCS:ää?

Helposti. Siirry puhelimesi tekstiviestisovellukseen.

Viestit-sovelluksen valikkoNyt, napauta oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea pistettä avataksesi valikon ja valitse sieltä kohta Asetukset.

Viestit-sovelluksen valikko


Nyt, napauta yläreuunassa olevaa kohtaa Chat-ominaisuudet.

Kytke Chat-ominaisuudet päälle


Ylimpänä näet sen, onko RCS kytketty sovelluksessa päälle. Tästä näkymästä voit myös säätää RCS:ään liittyviä asetuksia, kuten liitetiedostojen suurinta sallittua kokoa.

Mistä tiedän, käyttääkö vastaanottaja RCS:ää?

Tähän ei ole näppärää tapaa, jolla saisi listattua kaikki RCS:ää käyttävät yhteystiedot erikseen, omaan listaansa. Mutta helpoimmin voit tarkistaa asian niin, että napautat viestien näkymässä kohtaa Aloita chat ja valitse seuraavaksi yhteystieto, kelle haluat lähettää viestin.

Tyhjän tekstikentän sisällä oleva ilmoitus kertoo kumpi tila on käytössä: chat vai tekstiviestit


Seuraavassa näkymässä, aivan alareunassa, näkyy viestikenttä johon voit kirjoittaa. Ennen kuin kirjoitat siihen mitään, kentässä näkyy joko teksti "Tekstiviesti" (kuten yllä olevassa kuvassa) tai sitten kenttä on tyhjä. Jos kenttä on tyhjä tai siinä lukee "Chat-viesti", vastaanottajallakin on RCS käytössään. Jos taas kentässä lukee Tekstiviesti, vastaanottaja ei käytä RCS:ää vielä ja saa viestisi tavallisena tekstiviestinä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -33%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
867 € CDON
895 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 1035 €

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -29%

Realme 11 (5G)
249 € Bigbox
368 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 351 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Samsung Galaxy A05s – hinta laskenut -17%

Samsung Galaxy A05s
125 € Bigbox
150 € CDON
159 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Kommentit (6)

mcmopo
mcmopo

1

Ihan hyvä parannus mutta harvi vain että tuli 10-vuotta liian myöhässä. Tekniikassa on aina ollut että aikainen lintu madon nappaa. Whats-app on käytössä melkein kaikilla nykypäivänä. Ne harvat joilla sitä ei ole käyttää vielä vanhaa puhelinta jossa ei nämä uudet viestit muutenkaan toimi.

Vastaa
pkaksp
pkaksp

2

Joo ainoat tekstiviestit mitä nykyään enää saapuu ja tulee luettua on eri yritysten automaateilta ja niiden kans ei hirveästi chattailla. Tarpeeton keksintö tässä vaiheessa kehitystä. Joka ainoasta puhelimesta löytyy jo messenger, whatsapp tms. viestipalvelu. Ja jos ei löydy niin ei tuollekkaan keksinnölle ole minkäänlaista tarvetta.

Vastaa
OneMember
OneMember

3

Harmi, että näin myöhään saatiin tämä kun WhatsApp korvasi tekstittelyn omissa laitteissa jo ajat sitten.

Onhan tämä päälle laitettava lähipiirin laitteissa, jos viestejä sen kautta sitten tulisi lähetettyä enemmän.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

Juttu meni vähän rivienvälistä tavaamiseksi. Tekstiviestien ja MMS viestin vaihtoehto

Otsikon mukaan saatan käyttää jo tulevaisuuden tekstiviestejä ?

GSMA järjestön standarti.

Tärkeitä asioita, sillä uutisen rivienvälistä tuli epävarma olo.

RCS viestit, tarvitseeko lähettäjä ja vastaanottaja päässä operaattorin tuen. Rivienvälistä tulkittavissa ettei välttämättä.

Jos ei operaattori tukea vaadita, niin missä viestit odottaa vastaanottajan linjoilla oloa. (vai pitääkä sekä lähettäjän että vastaanottaja olla yhtäaikaa linjoilla)

Jos kyse ei ole operaattorin palvelusta, niin miten viestit osaa mennä oikealle vastaanottajalle. (miten se varmistetaan, jos operaattorilta ei tietoja).

Kenenkä palvelusta tosiasiallisesti kyse ?

Sillä haiskahtaa että tässä piilotellaan sitä että kyse on Googlen viesti palvelusta, ja viestit kulkee Google palveluiden kautta.

Tosin uutisessa mainitaan ettei ole yhtiö ja sovellus riippuvainen, eli onko sittenkin operaattorien palvelusta kyse ? Mutta (Google) Android ei ole sitä aiemmin tukenut.

Vastaa
dRD
dRD

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Juttu meni vähän rivienvälistä tavaamiseksi. Tekstiviestien ja MMS viestin vaihtoehto

Otsikon mukaan saatan käyttää jo tulevaisuuden tekstiviestejä ?

GSMA järjestön standarti.

Tärkeitä asioita, sillä uutisen rivienvälistä tuli epävarma olo.

RCS viestit, tarvitseeko lähettäjä ja vastaanottaja päässä operaattorin tuen. Rivienvälistä tulkittavissa ettei välttämättä.

Jos ei operaattori tukea vaadita, niin missä viestit odottaa vastaanottajan linjoilla oloa. (vai pitääkä sekä lähettäjän että vastaanottaja olla yhtäaikaa linjoilla)

Jos kyse ei ole operaattorin palvelusta, niin miten viestit osaa mennä oikealle vastaanottajalle. (miten se varmistetaan, jos operaattorilta ei tietoja).

Kenenkä palvelusta tosiasiallisesti kyse ?

Sillä haiskahtaa että tässä piilotellaan sitä että kyse on Googlen viesti palvelusta, ja viestit kulkee Google palveluiden kautta.

Tosin uutisessa mainitaan ettei ole yhtiö ja sovellus riippuvainen, eli onko sittenkin operaattorien palvelusta kyse ? Mutta (Google) Android ei ole sitä aiemmin tukenut.

Hyviä kysymyksiä.

Eli RCS piti toimia niin, että kukin operaattori avaa oman RCS-välityspalvelimensa, joka sitten keskustelee vastaanottajan operaattorin välitypalvelimen kanssa. Eli pitkälti kuten MMS toimii, noin karkeasti ilmaisten.

Mutta operaattorit eivät saanneet aikaiseksi tuota siirtymää, niin Google avasi omansa.

Eli jos oma operaattori ei tue omaa RCS-välityspalvelinta, käyttää Androidin Viestit -sovellus Googlen omaa välityspalvelinta sen sijaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


Eli jos oma operaattori ei tue omaa RCS-välityspalvelinta, käyttää Androidin Viestit -sovellus Googlen omaa välityspalvelinta sen sijaan.


Kiitos vastauksesta.
Mistään ei tiedä meneekö Googlen kautta vai ei?

Tai jos omalla operaattorille ei ole palvelua, niin aina menee Googlen kautta, mutta mistä tietää onko omalla ja onko vastaanottajalla ?

Se jäi epäselväksi mistä Google tietää ohjata viestin oikealle vastaanottajalle

Eli jos viestisovelluksessa on tuo päällä niin on mahdollisuus että viestit meneen jonnekkin muualle, kuin siihen liittymään/laitteeseen johon SMS vistit menisi.

Uutinen ilmeisesti tätä ohjelmaa käsitteli com.google.android.apps.messaging

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.