Arvostelussa Apple iPhone 12 mini

4
Apple iPhone 12 mini arvostelu: pieni mutta tehokas
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Applen tämän vuoden iPhone 12 -sarjaan kuuluu neljä mallia, joista testasin sen pienimmän eli iPhone 12 minin.

iPhone 12 mini on nimensä mukaisesti kooltaan nykyaikaisena puhelimena hyvinkin pieni, eikä sille oikeastaan löydy (vielä) suoraa haastajaa tai kilpailijaa Android-maailman puolelta. Lähimmäksi tätä haastajan titteliä yltää tällä hetkellä Sonyn Xperia 5 II.

Tämä mini-puhelin on monelta osin mielenkiintoinen, mutta sen hinta ei kuitenkaan ole mini-luokkaa, sillä puhelin tekee lompakkoon yli 800 euron loven. Arvostelussa yritetään siis selvittää, onko iPhone 12 mini isohkon hintansa arvoinen vai kannattaako odottaa tulevia pienempiä Android-puhelimia, joita on oletettavasti luvassa Applen avauksen myötä.

Tekniset tiedot

 • Rakenne:
 • Alumiini, Ceramic Shield ‑etulasi, lasi, IP68-luokitus
 • Näyttö:
 • 5,4”, 2340 x 1080 (476 ppi), OLED, 60 Hz, 625 nitin enimmäis­­kirkkaus
 • Mitat:
 • 131,5 x 64,2 x 7,4 mm
 • Paino:
 • 133 grammaa
 • Suoritin:
 • A14 Bionic
 • RAM:
 • 4 gigatavua
 • Tallennustila:
 • 64 / 128 / 256 gigatavua
 • Käyttöjärjestelmä:
 • iOS 14
 • Pääkamera:
 • 12 megapikseliä, f/1.6, OIS, 4K 30fps -videokuvaus
 • Ultralaajakulma:
 • 12 megapikseliä, f/2.4, 120°
 • Etukamera:
 • 12 megapikseliä, f/2.2
 • Akku:
 • 2227 mAh, 20W lataus, MagSafe-lataus, QI-langaton lataus
 • Liitännät ja yhteydet:
 • Lightning-portti, Wifi 6, Bluetooth 5.0, NFC, Ultra Wideband, 5G
 • Muuta:
 • Face ID -kasvojentunnistus, stereokaiuttimet
 • Värit:
 • Musta, valkoinen, punainen, vihreä, sininen
 • Hinta:
 • 829 / 879 / 999 euroa

Akunkesto selkein heikkous

Otetaan ehkäpä se polttavin kysymys alta pois eli kuinka hyvä on iPhone 12 minin akunkesto. Puhelimen pienestä koosta johtuen sisällä on pieni akku.

Itselläni puhelimen akusta riittää virtaa keskimäärin noin 4 - 5 tunnin näytön päälläoloajaksi, kun puhelimella selaa sosiaalista mediaa ja lukee uutisia. Yhteyksistä päällä ovat nettiyhteydet, Bluetooth ja sijainti. Pelaamista ei juurikaan tullut tehtyä, mutta olettaa voi sen kuluttavan selvästi enemmän akkua.

Esimerkiksi parin tunnin mittainen Full HD -tasoisen YouTube-videon toistaminen pudotti akun varauksen 100 prosentista 86 prosenttiin, kun näytön kirkkaus sekä kaiuttimien taso oli asetettuna 50 prosenttiin.

Lataus tapahtuu parhaimmillaan langallisesti 20 watin teholla, mutta kuten mahdollisesti jo tiedät, laturi täytyy ostaa erikseen. Itseltä suurinpiirtein tällaiseen lataukseen kykenevä laturi löytyi. Pieneen akkuun ilmeistyi noin 60 prosentin verran virtaa puolen tunnin latauksella, joka on ihan hyvä tulos.

Pienessä pakkauksessa toimitetaan siis vain USB-C - Lightning -liitännällä varustettu kaapeli. Tätä päätöstä selitellään ympäristöystävyydellä, sillä pieniä pakkauksia voi toimittaa enemmän samalla kertaa ja laturin kerrotaan olevan turha. Tämä on varmasti totta, mutta kyllä tässä asiassa painaa myös raha. Toimituskulut pienenevät ja tarvittaessa Applen virallisesta laturista täytyy maksaa 25 euroa.

Applen jalanjälkiä seuraavat tosin muutkin valmistajat, sillä esimerkiksi Samsung poisti uusista Galaxy S21 -sarjan puhelimien pakkauksista laturin.

Erikseen voi ostaa myös MagSafe-laturin, joka kiinnittyy magneettien avulla puhelimen takakanteen ja siten lataa puhelinta langattomasti. Tällainen laturi maksaa tosin 45 euroa.

Käteensopiva koko

Kuten puhelimen nimi kertoo, mini on mini. Puhelimen mitat ovat vain 131,5 x 64,2 mm x 7,4 mm ja painoa on vaivaiset 133 grammaa.

Pieni koko on tietenkin isoin syy hommata juuri tämä puhelin. Se sopii jopa täydellisesti käteen. Otetta ja yleistä laatutuntumaa parantavat puhelimen tasaiset alumiinikyljet.

Tähän kokoon on saatu laitettua 5,4-tuumainen OLED-näyttö, joka käyttää Full HD -resoluutiota (2340 x 1080). Näiltä osin Apple on kilpailijoiden tasolla. Mutta virkistystaajuus perinteinen 60 Hz, kun kilpailijat ovat siirtyneet sulaviin 90 hertsin ja 120 hertsin lukemiin.

Itselle tämä on miinus, kun on käyttänyt isolla virkistystaajuudella varustettuja puhelimia. Jos tulet tämän puhelimen käyttäjäksi esimerkiksi muusta iPhonesta, virkistystaajuus ei todennäköisesti ole miinus.

Selkeämpi miinus kilpailijoihin nähden on iso näyttölovi, joka osuu silmiin aina puhelinta käytettäessä. Näyttöloven vierellä on vain vähän tilaa kellolle sekä akun ja yhteyksien ilmoittamista varten.

Iso näyttölovi mahdollistaa kuitenkin Face ID -teknologian, joka avaa lukituksen vaivattomasti ja huomaamatta. Toki näin maskiaikana sormenjälkilukijaa jäi toisinaan kaipaamaan, sillä tunnistus ei toimi maskin kanssa.

Näyttö on kuitenkin muilta osin laadukas. Näyttöä pystyy koon ansiosta myös käyttämään yhdellä kädellä helposti. Miinuksena kuitenkin täytyy mainita kirjoittaminen pienellä näytöllä, sillä näppäilyvirheitä tulee tehtyä aika paljon. Lisäksi suurempi näyttö on parempi vaihtoehto, jos videoita tulee katseltua paljon.

Laadukas kamerakaksikko

Taakse on laitettu kaksi 12 megapikselin kameraa, joista toisella otetaan kuvia laajakulmalla ja toisella ultralaajakulmalla.

Tämä kamerakaksikko on kerrassaan loistava. Kuvat ovat laadukkaita ja luonnollisia hyvässä valaistuksessa. Myös pimeään aikaan kuvaaminen onnistuu erittäin laadukkaasti. Todennäköisesti jopa paremmin kuin kilpailijoiden puhelimilla.

Apple tunnetaan myöskin erittäin laadukkaasta videokuvaamisesta, joka tietenkin myös iPhone 12 minin kohdalla on tällaista. Videokuva on tasaista ja laadultaan erittäin hyvää. Kuvaus onnistuu myöskin pääkameran osalta parhaimmillaan 4K60fps -laadulla ja kamerasovelluksessa voi helposti vaihtaa resoluution ja FPS:n.

Puhelimen pieni koko auttaa myöskin kuvatessa, sillä puhelinta on helppo käsitellä yhdellä kädellä, jolloin kuvaaminen onnistuu varmemmin.

Puhelimen sydämenä toimii Applen A14 Bionic -järjestelmäpiiri, joka on käytännössä markkinoiden tehokkain sellainen. Kuten olettaa sopii, Apple on tehnyt hyvää työtä optimoinnin kanssa, joten minkäänlaista hidastelua ei ole esiintynyt. Sovellukset avautuvat käytännössä heti, kun niin käsketään tehdä.

Sovellukset pysyvät myös mukavasti auki taustalla ja jos eivät pysy, niin ne aukeavat nopeasti uudelleen. Suorituskyky on siis huipputasolla tässä pienen koon puhelimessa.

Tässäkin kohtaa olisi kiva nähdä korkeampi virkistystaajuus näytössä, jolla käyttäjälle tulisi lisähyötyä kyvykkäästä piiristä.

Alusta mahdollistaa myöskin 5G-yhteydet, mutta itse en niitä sijainnista johtuen pystynyt tässä kohtaa testailemaan. Kuitenkin oletuksena voidaan sanoa niiden olevan oiva lisä, jos mahdollisimman nopeat latausajat verkossa kiinnostavat.

Käyttöjärjestelmä nyt hieman monipuolisempi

Käyttöjärjestelmä on todennäköisesti se suurin asia iPhoneissa, joka herättää keskustelua puolesta ja vastaan. Android on edelleen selvästi edellä käyttöjärjestelmän muokattavuuden suhteen, vaikkakin iOS sai tänä vuonna pari mielekästä uudistusta.

Android-käyttäjänä tykkään widgeteistä ja näitä tuleekin käytettyä kohtuullisesti. Nyt myös iOS-käyttäjät voivat lisätä widgettejä suoraan kotinäytölle, vaikkakin toteutus muistuttaa enemmän Windows-puhelimen vastaavia kuin Androidin.

iOS:n widgetit ovat käteviä ja tekevät puhelimen käytöstä monipuolisempaa, mutta tässäkin kohtaa esiintyy rajoituksia. iPhonen näytölle voi kolmea erikokoista widgettiä ja sijoittuminen rajoittuu yläreunaan jos näytöllä ei ole tarpeeksi muita sovelluskuvakkeita.

Erilaisia widgettejä on ilmestynyt hyvä määrä jo arvostelun kirjoitushetkellä, mutta vielä tässä asiassa on parannettavaa. Ohjeet widgettien käyttöön löydät täältä.

Kaikki sovellukset löytyvät uuden käyttöjärjestelmäversion myötä ‘Appikirjastosta’, joka lajittelee sovellukset eri kategorioihin. Kotinäytön sivuja voi myös piilottaa, jos kaikkia sovelluksia ei halua nähdä koko ajan näytöllä.

Itse iOS:n käyttäminen ja selaaminen toimii loistavasti, kuten olettaa saattaa. Käyttöjärjestelmä ei hidastele, eikä minkäänlaisia ongelmia suorituskyvyn suhteen esiinny. Monet käyttöjärjestelmän toiminnoista sijaitsevat edelleen näytön yläreunassa, joten tältä osin käyttöjärjestelmän käyttäminen onnistuu parhaiten juurikin tällä iPhone 12 minillä, sillä pienellä näytöllä niihin ylettyy helpommin.

Täytyy myös mainita, että jotkin asiat yksinkertaisesti toimivat huomattavasti paremmin iOS:llä kuin Androidilla. Esimerkiksi itse käytän salasanojen hallintaan LastPassia, joka toimii iOS:llä Face ID:n kanssa joka kerta niin kuin pitääkin, kun taas Androidin puolella salasanan täytyy joskus syöttää sovellukseen manuaalisesti.

Plussaa käyttöjärjestelmä saa myös pitkästä päivitystuesta, vaikkakin Androidin puolella aletaan hiljalleen kiinnittää huomiota myös tähän.

Joitakin parannuksia kuitenkin käyttöjärjestelmän sopisi saada esimerkiksi eleohjauksiin, sillä omaan makuun Androidin vastaavat ovat käytettävyydessä edellä. Lisäksi Apple mahdollistaa oletusselaimen vaihtamisen, mutta tässä kohtaa ilmeisesti sovelluskehittäjien täytyy myös mahdollistaa asia, sillä monissa sovelluksissa linkki ei avaudu halutussa selaimessa.

Yhteenveto

Mitä enemmän tätä pientä puhelinta tulee käytettyä, sitä enemmän sen käytöstä pitää. Kätevän pieni koko on loistava ominaisuus, jos sitä tällä termillä voi kutsua.

Apple on monelta osin onnistunut tekemään sellaisen puhelimen, josta monet ovat haaveilleet. Kamerat ovat erinomaiset ja suorituskyky ovat erinomaiset kokoon nähden.

Suurin ongelma on tietenkin akunkesto, jossa Apple on onnistunut kohtuullisesti. Laturi tai varavirtalähde täytyy kuitenkin olla lähettyvillä pidemmillä päiväretkillä, mikäli puhelinta käyttää paljon vaikkapa kuvaamiseen.

Tällainen pieni puhelin ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto, mikäli kirjoittamista tai videoiden katselua tulee tehtyä paljon, mutta muuten iPhone 12 mini on mainio vaihtoehto.

Mielenkiintoista on nähdä, että saako tämä Applen avaus vastausta myös Android-valmistajien puolelta. Tähän toiveena olisi myös halvempi hinta sillä tämän iPhone 12 minin hinta ei ole mini.

12 minin hinta alkaa 829 eurosta ja tällä hintaa saa vaivaiset 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Android-maailmassa vastaavaa tallennustilaa tai enemmän saa jo alle 200 euron hintaluokassa. Eli käytännössä kannattaa valita vähintään 128 gigatavun versio, jos aikomuksena on ottaa paljon kuvia ja käyttää paljon sovelluksia.

Plussaa:

 • Pieni koko
 • Ulkonäkö ja laatu
 • Kamerat
 • Suorituskyky
 • Näyttö
 • Pitkä päivitystuki
 • Stereokaiuttimet

Miinusta:

 • Lightning-liitäntä
 • Iso näyttölovi
 • 60 Hz virkistystaajuus
 • 64 gigatavun tallennustila
 • Ei laturia pakkauksessa
 • Hinta

Apple iPhone 12 mini

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (4)

Jyk
Jyk

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti etrade:

Onko tuossa moniajo, vai pitääkö olla miljoona aplikaatiota?

Mitä tarkoitat tällä?

Vastaa
pentsu
pentsu

3

Kertokaahan viisaammat miksi nämä arvostelut ei oikein näy puhelimella? Sama juttu molemmilla selaimilla, edgellä ja chromella...

Lainaus:

Tämä artikkeli ei ole vielä luettavissa. Artikkeli julkaistaan 17.1.2021 15:11

Vastaa
Jyk
Jyk

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Kertokaahan viisaammat miksi nämä arvostelut ei oikein näy puhelimella? Sama juttu molemmilla selaimilla, edgellä ja chromella...

Lainaus:

Tämä artikkeli ei ole vielä luettavissa. Artikkeli julkaistaan 17.1.2021 15:11

Joo, tämä ongelma on valitettavasti vaivannut nyt jonkin aikaa näitä arvosteluja. Vielä ei ole ratkaisua löytynyt.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.