Sankaripuhelin testissä, onko HTC Hero ensimmäinen oikea iPhonen tappaja?

27
Matti Robinson

Sankaripuhelin testissä, onko HTC Hero ensimmäinen oikea iPhonen tappaja?
Taiwanilainen HTC on ollut Googlen ja sen kehittämän Android-matkapuhelinalustan tärkeimpiä yhteistyökumppaneita alusta alkaen. Myös ensimmäinen Google-puhelin oli HTC:n käsialaa. Se julkaistiin noin vuosi sitten syyskuussa T-Mobile -matkapuhelinoperaattorin kautta kantaen nimeä T-Mobile G1, mutta tänä vuonna kyseistä puhelinta myydään myös HTC Dream -nimen alla. Hero on Dreamin ja Magicin jälkeen yrityksen kolmas Android-puhelin ja tällä kertaa panokset ovat olleet astetta kovemmat.

Kahdessa aiemmassa Android-luurissa HTC käytti pitkälti Androidin oletuskäyttöliittymää, joka ei sulattanut kaikkien ihmisten sydämiä. Joidenkin mielestä sen aikainen käyttöliittymä oli suorastaan kaamea käyttää. Nyt HTC on kuitenkin päättänyt ottaa käyttöön Windows Mobile -puhelimistaan tutun TouchFLO-käyttöliittymän muokattuna mukaan Android-puhelimiin. Herossa ensimmäistä kertaa esitelty sulavaliikkeinen ja kieltämättä iPhonen vastaavaa muistuttava käyttöliittymä kantaa nimeä Sense UI. Sense UI mahdollistaa paitsi iPhone-tyyliset pikakuvakkeet, niin myös HTC- ja Android-widgetit.Testissä on siis tuore älypuhelin, jonka tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat 3,2 tuuman kapasitiivinen kosketusnäyttö, 5 megapikselin kamera, 3G-yhteydet, HSDPA, WLAN, A-GPS, microSD-muistikorttipaikka, 3,5mm kuulokeliitin sekä Android-käyttöjärjestelmän versio 1.5 ja Sense UI -käyttöliittymä.

Tarkemmat tekniset tiedot löydät Puhelinvertailu.com:n vertailuosiosta.Sisällysluettelo

1. HTC Heron vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti
2. Myyntipakkauksen sisältö
3. Muotoilu ja rakenne
4. Näyttö
5. Yhteydet
6. Prosessori ja muisti
7. Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisesti
8. Kamera, kuvat ja galleriasovellukset
9. Muutamia HTC Heron kameralla otettuja esimerkkikuvia ja videoita
10. Musiikki
11. Video
12. Selain
13. Viestit ja sähköposti
14. Puhelut ja osoitekirja
15. Kalenteri
16. Toimisto-ohjelmat
17. Kartat, paikannus ja navigointi
18. Muut sovellukset ja toiminnot
19. Toiminta-ajat
20. Loppuyhteenveto

HTC Heron vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti

+Kirkas kapasitiivinen kosketusnäyttö
+Käyttöliittymä ja widgetit
+Avoin alusta
+Android Market -softakauppa

-Sisäistä muistia vain 512MB (2GB muistikortti mukana)
-Kamera, ei etukameraa videopuheluille
-Suoritin varauksin


Myyntipakkauksen sisältö

*puhelin
*1350mAh akku
*2GB muistikortti
*miniUSB->USB -johto
*verkkovirta-adapteri
*kuulokkeet
*englanninkielinen pikaopas
*mainoslehtisiäMuotoilu ja rakenne

HTC Heron strategiset mitat ovat 112 x 56.2 x 14.4 mm, eli kyseessä on suhteellisen pienikokoinen puhelin. Pari milliä iPhonea paksumman ja millin 5800 XpressMusicia ohuemman Heron omalaatuisin piirre on HTC Dreamistäkin tuttu "leuka". Puhelin on 3,5 milliä lyhyempi ja peräti 6 milliä kapeampi kuin iPhone, joten puhelin sujahtaa suhteellisen vaivattomasti taskuun. Sekä näyttöä ympäröivä kiiltävä ja liukas metallimainen kehys että koko muun puhelimen kattava kumimainen päällystetty muovi tuntuvat laadukkailta. Kumpaankaan pintaan ei myöskään jää sormenjälkiä.


Puhelimen takaosa irtoaa kokonaisuudessaan, jolloin esiin tulee akku ja sen alta löytyvä SIM-korttipaikka sekä vasemmassa ylänurkassa sijaitseva microSD-korttipaikka. Suhteellisen helposti irtoava takakansi ei missään vaiheessa tunnu heiveröiseltä tai hauraalta. Kiinnittämisessäkään ei joudu käyttämään epämiellyttävää määrää voimaa.

Puhelimen etuosassa 3,2 tuuman TFT-kosketusnäytön alapuolelta löytyvät kuusi painiketta sekä trackball-ohjain, joka toimii myös painikkeena. Omat napit löytyvät takaisin- ja haku-toiminnoille, valikolle, kotinäkymälle sekä soittamiselle sekä soiton lopettamiselle. Yleisesti punaisena luurina kutsuttava lopettamisnappi toimii tavalliseen tapaan myös virtanäppäimenä. Trackball rullaa kevyesti ja siihen on lisätty valo, joka hehkuu muun muassa uuden viestin merkiksi.

Puhelimen alapuolella sijaitsevat miniUSB-liitin sekä mikrofoni, yläpuolelta 3,5mm kuulokeliitin ja vasemmalta puolelta äänenvoimakkuuden säädin. Puhelimen takaosasta löytyvät kauitin sekä 5 megapikselin kamera ilman salamaa.

Puhelimesta on olemassa testatun tumman version lisäksi valkoinen versio, jonka takaosan kiiltävä muovi on pinnoitettu Teflonilla, joka estää sormenjälkien syntymistä.

Näyttö

Puhelimen näyttönä toimii TFT-tekniikalla toteutettu 65 000 väriä toistava 3,2 tuuman kapasitiivinen kosketusnäyttö, jonka resoluutio on 320x480. Näyttö tukee iPhonen tavoin monikosketusta, joskaan sitä ei hyödynnetä kaikissa sovelluksissa -- selaimessa ja kuvissa monikosketusta tuetaan, mutta Google Mapsissa ei. Näyttö ei ole teknisten ominaisuuksien valossa kosketusnäyttöpuhelimien huippuluokkaa, mutta miellyttää allekirjoittaneen silmää. Näytöstä löytyy taustavalaistus, joka on mahdollista valita automaattisesti muuttuvaksi valoisuusanturin mukaan tai manuaalisesti mieluisaksi.
Näyttö tukee myös kosketusvastetta, joka on tuettu tosin ainoastaan kirjoitettaessa. Puhelimesta löytyy lisäksi kiihtyvyysanturi, jota käytetään kääntämään näytön sisältöä vaaka- ja pystysuuntaan. Orientaation vaihtaminen onnistuu suurimmassa osassa sovelluksista, mutta esimerkiksi musiikkisoittimessa on vain pystynäkymä.

Yhteydet

HTC Hero tukee 2G-puhelinyhteyksiä 800/900/1800/1900-taajuuksilla sekä 3G- eli WCDMA-yhteyksiä 900/2100-taajuuksilla. Kuten Puhelinvertailu jaksaa muistuttaa, erityisesti 900-taajuuden tuki on tärkeä, sillä Suomessa 3G-verkkolaajennukset ovat tapahtuneet pääosin tällä taajuusalueella. Puhelimesta löytyy tuki myös 3G-tiedonsiirtoa nopeuttavalle HDSPA:lle ja HSUPA:lle sekä 2G-siirtoa nopeuttavalle EDGE:lle.Matkapuhelinverkkojen lisäksi puhelin tukee Bluetoothia ja A2DP:ta, USB:ta miniUSB-portin kautta sekä 802.11 b/g WLAN-yhteyksiä.Prosessori ja muisti

Heron sisuksissa hyrrää Qualcommin ARM-prosessori 528MHz:n kellotaajuudella ja RAM-muistia puhelimessa on 288 megatavua. Tallennustilaa laitteessa on sisäisesti 512 megatavua, joka on laajennettavissa microSD-muistikorteilla. Myyntipakkauksissa tulee tiettävästi sama 2GB muistikortti, joka oli myös testikappaleemme mukana. Puhelimen toimintanopeutta on moitittu ymmärrettävästi, sillä uudenaikainen ja monipuolinen käyttöliittymä vaatii vahvaa rautaa alleen. Käyttöliittymän ja sovellusten nikottelu onkin välttämätön paha kun taustalla pyöriviä prosesseja kerääntyy. En kuitenkaan sitä mieltä, että puhelimen rautavalinnat olisivat täysin epäonnistuneet. Täytyy muistaa, että tehokkaampi rauta syö enemmän akkua, joten kyseessä on ennemminkin kompromissi. Vaikka puhelin jää iPhonen sujuvuudesta jonkin verran (välistä aivan olemattomasti), niin käytettävyys ansaitsee silti arvosanan hyvä. Muistutan kuitenkin, että allekirjoittanut suosii moniajoa yli joka tilanteessa täysin sulavan käyttöliittymän.


Puhelimen mukana ei tule kunnollista videosoitinta, mutta muutama kelvollinen löytyy Android Marketista. Varsinaista tehojen testausta ei millään niillä pysty kuitenkaan tekemään, sillä ne tukevat pääasiassa samoja resoluutioita ja pakkausformaatteja kuin albumeiden kautta käytettävä videosoitin, joka on siis tarkoitettu lähinnä puhelimen kameralla kuvattujen pätkien katsomiseen.

Suurimmat nykimiset tapahtuvat selkeästi raskailla ja yleensä Flash-sisällöllä kuorrutetuilla sivustoilla, jolloin ajoittain selaaminen on hidasta ja sivulla olevien Flash-videoiden katsominen tuskaista. Youtube-videot tosin toistuvat huomattavasti sujuvammin kuin useat muut Flash-videot, sillä tällöin selain avaa uuden Flash Player -ikkunan.

Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisesti

HTC Hero on yrityksen ensimmäinen Android-puhelin, jonka päätoimisena käyttöliittymänä toimii Androidin oletuskäyttöliittymän sijasta HTC:n oma käyttöliittymä, Sense UI. Käyttöliittymä perustuu oletuskäyttöliittymästä tuttujen Android-widgettejen lisäksi useampaan työpöytään, joita siinä on peräti seitsemän, HTC:n omiin widgetteihin sekä hienompiin animaatioihin ja ulkoasuun. Koska käsittelimme edellisessä kappaleessa käyttöliittymän suorituskykyä, niin panostetaan tässä kappaleessa puhtaasti sen ominaisuuksiin.


Kuten olen aiemmin kertonut, Sense UI perustuu HTC: kehittämään ja Windows Mobile -laitteista tuttuun TouchFLO-käyttöliittymään. Tämä selviää paitsi ulkonäköä vertailemalla, niin myös prosesseja selatessa kolmannen osapuolen Task Manager -ohjelmalla, joka kertoo käyttöliittymän prosessiksi tässäkin puhelimessa TouchFLO:n. Sense UI on erittäin helposti ja monipuolisesti muokattava käyttöliittymä, jossa riittää myös silmäkarkkia. Jokaiseen työpöytään voi asettaa niin monta pikakuvaketta, HTC- tai Android-widgettiä tai kansiota kuin siihen mahtuu. Laitteessa on esiasennettuna noin 20 HTC-widgettiä ja noin viisi Android-widgettiä, joihin kuuluvat muun muassa kello-, kalenteri-, sähköposti-, musiikki-, yhteystieto-, valokuva-, sää- ja Twitter-widgetit. Useista widgeteistä on valittavina myös erinäköisiä versiota -- erinäköisiä kelloja on peräti 12.
Mielenkiintoisena yksityiskohtana kerrottakoon, että puhelin ajaa kahta käyttöliittymää päällekkäin. Androidin oletuskäyttöliittymään pääsee käsiksi asentamalla Task Manager -ohjelman, jolloin Menu-näppäintä painettaessa voidaan valita kumpaan näkymään halutaan. Voisi kuvitella, että kenties alitehoisen suorittimen voimavaroja tuhlataan tällöin turhaan. Mikäli Sense UI:n silmäkarkista ei välitä, niin oletukseksi voi asettaa myös liukkaammin toimivan Android UI:n.Puhelimen fyysisistä näppäimistä Menu toimii lähes kaikissa näkymissä/sovelluksissa. Napin painaminen tuo esiin kyseiselle näkymälle kustomoidun kuuden valinnan menun. Lisäksi työpöydällä on kolme nappia joista oikeanpuoleinen on tarkoitettu sisällön, kuten widgettejen ja pikakuvakkeiden lisäämiseen työpöydälle, keskimmäinen puheluiden soittamiseen ja vasemmalla puolella oleva nappi tuo esiin valikon kaikista ohjelmista, josta pääsee käsiksi myös asetuksiin.Allekirjoittaneen mielestä yksi puhelimen tärkeimmistä ja parhaiten toteutetuista ominaisuuksista on käytännössä kaikissa näkymissä yläreunassa näkyvä ilmoituspalkki, jonka voi vetää alas koko näytölle. Puhelin ilmoittaa yläpalkissa muun muassa akun tilanteesta, GSM-verkkojen laadusta, WLAN-yhteydestä ja erinäisten ohjelmien mahdollisista ilmoituksista. Esimerkiksi Android Marketista ladattaessa palkki ilmoittaa latauksesta, latauksen onnistumisesta ja asentamisesta. Myös Twitter-sovellus ilmoittaa palkissa uusista viesteistä, joita pääsee katsomaan avaamalla palkin ja klikkaamalla ilmoitusta.


Käyttäjä voi myös vaihtaa puhelimen työpöytien näkymää Menu-napin takaa löytyvästä Scene-valinnasta. Valmiiksi tallennettujen näkymien lisäksi käyttäjä voi tallentaa useampia erilaisia työpöytänäkymiä esimerkiksi työn, vapaa-ajan ja matkailun mukaan.

Monella tavalla puhelimen käyttöliittymästä ja käytettävyydestä tulee mieleen iPhone. HTC on kuitenkin vienyt käyttöliittymän huomattavasti pidemmälle muun muassa widgeteillä ja Scene-näkymillä. Käyttöliittymän riemuvoitosta voidaan puhua kuitenkin erityisesti ilmoituspalkin kohdalla.

Kamera, kuvat ja galleriasovellukset

HTC Herosta löytyy 5 megapikselin automaattitarkenteinen kamera, joka megapikseliriippuvaiselle massalle kuulostaa hyvältä. Kyseessä on kuitenkin selvä alisuorittaja. Luonnollisesti pimeäkuvaaminen on erittäin haastavaa, koska puhelimen takaosasta ei löydy minkäänlaista salamaa tai kuvausvaloa. Valitettavasti sekä optiikka että kamera sovelluksen ominaisuudet ovat pettymyksiä. Allekirjoittaneen kokemukset salamattomista kameroista ovat hyvin rajoittuneet, mutta sanottakoon, että Herolla otetut kuvat ovat vain askeleen iPhone 3G:n 2 megapikselin kameraa edellä.
Kuvausasetuksista löytyvät valinnat resoluutiolle, valkotasapainolle, kirkkaudelle, ajastimelle, kuvanlaadulle, geotäggäykselle sekä muutamille muille tavallisimmille asetuksille, mutta mitään hienouksia kuten kosketustarkennusta ei ole.Myös videokuvaus ja sen asetukset ovat samalla tasolla, joten pisteet kameran toiminnosta jäävät varsin alhaisiksi.

Galleriasovelluksen virkaa toimittava Albums on kuitenkin hieman eri maata. Vaikka kameralla otettujen ja muiden laitteella olevien kuvien selaaminen on helppoa ja mielekästä kuten kutakuinkin samalla tavalla toteutetussa iPhonen galleriassa, niin erityistä kiitosta täytyy antaa loistavalle Flickr- ja Facebook-integraatioille. Albumeiden kautta voit tarkastella sekä ystäviesi kuvia että omia kuviasi molemmilta sivustoilta, jonka lisäksi kuvien lähettäminen onnistuu sähköpostilla tai MMS-viestillä sekä Flickr-, Facebook-, Picasa- ja Twitter-palveluihin.


Muutamia HTC Heron kameralla otettuja esimerkkikuvia ja videoitaMusiikki

HTC Heron mukana tuleva musiikkisoitin muistuttaa sekin iPhonen vastaavaa iPod-soitinta. Valinnat löytyvät satunnaistoistolle, repeatille, soittolistoille ja soittoääneksi asettamiselle. Applen Cover Flown tyylinen näkymä toimii suhteellisen hyvin, mutta ei aivan yhtä sulavasti kuin kilpailijassa. Parhaillaan soitettavan soittolistan kappaleita voi selata Cover Flow -näkymän lisäksi myös listalta, jolloin soitin ei vaihda kappaletta selattaessa.


Puhelimen mukana toimitetaan tyypilliset nappikuulokkeet, joten parempien kuulokkeiden ostaminen lienee suositeltavaa aktiivisille musiikin kuuntelijalle. Hero tukee A2DP:tä eli stereo-Bluetoothia, joten myös Bluetooth-kuulokkeet toimivat Heron kanssa. Puhelimen takaosasta löytyy myös kaiutin, joka ei kuitenkaan ole ulosantinsa perustella parasta mahdollista luokkaa.

Soittimen paras osa-alue on integroituminen näppäinlukituksen ollessa päällä näkyvä kansitaide, kappaleen tiedot ja kontrollit sekä työpöydälle asetettava widgetti, joka toimii samoin tavoin.
Video

Videoiden katsominen tapahtuu HTC Herolla kuvien selaamisen tavoin Albums-sovelluksen kautta. Videotoiston ominaisuudet ovat erittäin rajoittuneet ja esimerkiksi skaalausta ei mitä ilmeisimmin juurikaan tueta. Tämä tarkoittaa, että mikäli haluat katsoa videoita niin on etsittävä käsiin ensin videoiden muuntoon sopiva työkalu, jolla videot saa 3GP- tai MP4-muotoon mielellään QVGA-resoluutiolla.

Videoita voi jakaa kuvien tavoin ystäville joko sähköpostilla, MMS-viestillä tai YouTube-palvelua käyttäen.

Selain

HTC Heron mukana tuleva selain on tekninen edistysaskel aiempiin Android-puhelimiin verrattuna, sillä se tukee ensimmäisenä Flash-sisältöä. Lisäksi tuki löytyy kirjanmerkeille, useammalle yhtäaikaiselle sivulle (tabeille), sivuhistorialle ja latauksille.
Flash-tuki on kuitenkin hieman vajaavainen ja kaikki Flash-videot tai -sovellukset eivät toimi. Kuitenkin useimmat sivustoille toteutetut Flash-elementit avautuvat, joten esimerkiksi Mikseri.net:n Flash-pohjaista soitinta pystyy käyttämään. YouTube-videoiden katseluun suosittelen kuitenkin puhelimen erillistä YouTube-sovellusta.

Vaikka puhelimen 3,2 tuuman näyttö ei ole kosketusnäytöksi kovinkaan iso, niin selain onnistuu käyttämään sitä yllättävän hyvin hyväkseen. Tämä johtuu lähinnä siitä, että pian sivun ladattuaan selain piilottaa kaikki palkit. Osoitepalkin ja valikon saa esille painamalla fyysistä Menu-nappia. Selain on yksi sovelluksista, joissa monikosketus toimii. Tämä tarkoittaa sitä, että sivua "nipistämällä" saa zoomattua sivua, jonka lisäksi zoomaus onnistuu myös tuplanäpäytyksellä. Ns. kineettinen scrollauskin löytyy, jonka puute on nykyään iso miinus kosketusnäyttöpuhelimelle.

Asetuksista selaimeen voi muun muassa vaihtaa aloitussivun, muokata erilaisia näyttöasetuksia ja tyhjentää selaimen tallentamia tietoja.

Itse selaaminen, sivujen lataaminen ja zoomaaminen ei ole aivan iPhonen tasolla, mutta päihittää esimerkiksi aiemmin testissä olleen Samsung Omnia HD:n niin ikään Webkit-pohjaisen selaimen. Ominaisuuksiltaan selain on taas Symbian-puhelimia jäljessä, mutta mutta hieman iPhonea edellä.Viestit ja sähköposti

Puhelin tukee SMS- ja MMS-viestejä sekä IMAP-, POP3- ja Microsoft Exchange ActiveSync -sähköpostitilejä. Lisäksi, kuten Android-puhelimelta odottaa saattaa, Googlen sähköpostipalvelu Gmail on vahvasti integroitu Heroon. Viestisovellus on kaikenkaikkiaan hyvin yksinkertainen. Sovelluksen avattua esiin tulee lista uusimmista viesteistä ja nappi uuden viestin lähettämistä varten. Viestin lähettäminen tapahtuu samasta näkymästä sekä SMS- että MMS-viesteille. Valittaessa liitteeksi esimerkiksi kuvan tai videon, viesti muuttuu automaattisesti MMS-viestiksi. Liitevalinnoista löytyvät kuva, video, äänileike, paikkatieto, kontakti ja kalenterimerkintä, joiden lisäksi on mahdollista valita Create-kohta uuden kuvan, videon, äänileikkeen tai diaesityksen luomiseen.Sähköpostien lukeminen ja kirjoittaminen joko geneerisellä Mail-sähköpostisovelluksella tai ainoastaan Gmailille tarkoitetulla Gmail-sovelluksella. Molemmista löytyvät käytännössä kaikki samat ominaisuudet, mutta jälkimmäinen tukee luonnollisesti paremmin Gmailin omia ominaisuuksia kuten tähtiä ja suodattimia. Toisaalta Mail-sovellus tukee useampia eri POP3- ja IMAP-sähköpostitilejä sekä Microsoft Exchange ActiveSync -tilejä.Viestien kirjoittaminen onnistuu kaikissa tapauksissa useilla eri näppäimistöulkoasuilla. Laaja QWERTY-näppäimistö toimii sekä vaaka- että pystytasossa, jonka lisäksi pystysuunnassa kirjoittaessa vaihtoehtoina ovat kompakti QWERTY ja puhelinnäppäimistö. Kirjoitukseen voi asettaa päälle myös täydennyksen ja oikeinkirjoituksen tarkistuksen, jotka auttavat erityisesti käyttäessä laitetta pystysuunnassa, jolloin näppäimet ovat paksusormisille varmasti verrattain pieniä.Puhelut ja osoitekirja

Osoitekirjan virkaa Herossa toimittaa People-niminen sovellus, johon on istutettu Google Contacts -tuki. Yhteystietojen synkronointi onnistuu suoraan Gmailin kontaktilistasta verkon yli. Kontakteja tarkastella kaikki kontaktit sisältävän listan lisäksi suosikkejen, ryhmien, päivitysten ja soittohistorian mukaan. Ryhmät toimivat juuri niin kuin niiden olettaakin. Ryhmien jäsenille voi lähinnä helposti lähettää ryhmäviestejä. Suosikit puolestaan ovat näkyvimmässä roolissa työpöydälle asetettavassa widgetissä, johon henkilölle voi asettaa myös oletustoiminnon, kuten soiton tai sähköpostin. Soittohistoria lienee kaikille tuttu näkymä, josta voi tarkistaa viimeiseksi vastatut, vastaamattomat ja soitetut puhelut.

People-sovelluksen hienoin ja nykyaikaisin ominaisuus on Updates and events -näkymä, jonka avulla voit yhdistää kontaktitietoja Facebook- ja Flickr-profiileihin ja seurata heidän (ja omia) päivityksiä. Yhdistämällä osoitekirjan nimen Facebook-profiiliin antaa mahdollisuuden hakea Facebookista kontaktille kuva ja syntymäpäivä. Samalla kun kontaktit yhdistää sivustojen tileihin, niin Albums-sovelluskin tunnistaa Facebook- ja Flickr-ystävät, kuten aiemmin kerroimmekin.Kalenteri

Heron kalenterisovellus on sekin tehty tukemaan Google Kalenteria, jonka kanssa synkronointi luonnistuu saumattomasti. Kalenterista löytyy kuukausi- ja päivänäkymät sekä agenda-näkymän, jolla näkyy tulevat merkinnät viikon ajalta. Merkintöjen lisääminen onnistuu kaikista näkymistä. Merkinnöille voi antaa nimen, alkamis- ja loppumisajankohdan joko päivän tarkkuudella tai minuuttitarkkuudella. Lisäksi merkintään voi lisätä paikan, kuvauksen, useita muistutuksia sekä päivittäisen, viikkopäivittäisen, viikottaisen tai kuukausittaisen toiston.Kalenterisovellus tukee useita yhtäaikaisia kalentereita Google Kalenterista ja Outlookista.

Toimisto-ohjelmat

Herosta löytyy Nokialaisistakin tuttu QuickOffice, joka avaa erilaisia tekstidokumentteja ja taulukkoja, mutta ei sisällä kirjoitusmahdollisuutta. Lisäksi mukana tulee Adoben PDF Viewer, joka toimii varsin hyvin ja nopeasti. Siihen valitettavasti jäävätkin toimisto-ohjelmat, joskin ohjelmia saa lisää.Kartat, paikannus ja navigointi

HTC Herosta löytyy GPS, joka tukee verkkoperustaisen paikannuksen avustusta eli A-GPS:ää. Kuten iPhonessa, ainut mukana tuleva navigointisovellus on Google Maps, joka ei sovellu kovin hyvin autonavigointiin. Erityisen harmillista kuitenkin on, että Google Mapsissä ei toimi nipistyszoomaus.Google Mapsistä löytyy kuitenkin kattava hakuominaisuus sekä tuki Street View -ominaisuudelle, joka tosin on käytössä vain suurimmissa kaupungeissa.

Android Marketista saa ladattua ainakin hieman paremman AndNav-navigointisovelluksen ilmaiseksi, mutta sekään ei ole lähelläkään esimerkiksi Nokia Maps -sovelluksen laatua -- puhumattakaan oikeista navigaattoreista. Uudempi AndNav2-versio samasta sovelluksesta tukee myös Atlas-karttoja, tämä pitää tosin ladata toistaiseksi erikseen netistä osoitteesta www.andnav.org.

Muut sovellukset ja toiminnot

Puhelimen mukana tulee muutamia edellisiin kategorioihin sopimattomia sovelluksia, kuten sääsovellus, osakekurssejen seurantaa helpottava Stocks, Twitter-sovellus Peep ja paikkojen tallentamiseen tarkoitettu Footprints. Kaikille neljälle sovelluksille löytyy myös työpöytäwidgetit. Mielenkiintoisin sovelluksista on Footprints, jolla voi tallentaa paikkoja kuvien kera puhelimeen. Paikat voi jaotella hotelleihin, ravintoloihin, ostospaikkoihin, suosikkeihin tai muihin paikkoihin. Sovellusta voi selata ja muokata tallennettuja paikkoja, joiden tietoihin voi kuvan ja GPS-paikan lisäksi lisätä arvosanan, osoitteen, puhelinnumeron, web-osoitteen ja muistikirjamerkinnän sekä nauhoittaa äänileikkeen.Yksi nykyaikana tärkeimmistä ominaisuuksista puhelimissa on sovelluskauppa. Kaikissa Android-puhelimissa, mukaanlukien HTC Hero, tulee esiasennettuna Android Market, joka toimii pitkältä kilpailijoiden sovelluskauppojen tavoin. Sovelluksia löytyy tuhansia, eli tällä hetkellä enemmän kuin Ovi Storessa mutta huomattavasti vähemmän kuin iPhonen App Storessa. Muutamia loistavia sovelluksia sieltä kuitenkin löytyy. Suosittelen ainakin lataamaan Task Manager-, Video Player- ja Shazam-sovellukset. Task Manager -sovellus on tarkoitettu nimensä mukaisesti prosessejen ja sovellusten seurantaan, Video Player on myös nimensä mukaisesti mediasoitin, mutta omalaatuisin sovelluksista on ehdottomasti Shazam, joka tunnistaa mikrofonin avulla esimerkiksi radiosta soivan kappaleen. Noin kymmenen sekuntia kestävän tunnistuksen jälkeen ohjelma kertoo tietoja kappaleesta ja sen esittäjästä sekä tarjoaa linkit Amazoniin ja YouTubeen, josta kyseisen teoksen voi ostaa tai kuunnella.

Android Marketista löytyi myös muun muassa SSH-, IRC-, Facebook- ja Skype-sovelluksia sekä soittoääniä ja pelejä. Android Marketin valikoimiin voi tutustua osoitteessa http://www.android.com/market/.

Toiminta-ajat

HTC Heron 1350mAh akulle luvataan toiminta-aikaa valmiustilassa 440 tuntia 2G-verkoissa ja 750 tuntia 3G-verkoissa. Puheaikaa HTC lupaa 8 tuntia 2G-verkoissa ja 7 tuntia 3G-verkoissa. Lukemat ovat melko tyypilliset kyseisen kokoisille akuille. Kun kyseessä on monipuolisilla ominaisuuksilla varustettu kosketusnäyttölaite, niin kovassa käytössä puhelimen joutuu kuitenkin lataamaan lähes joka päivä. Testikäytössä emme valitettavasti päässeet testaamaan akun kestävyyttä, mutta se ei olisi ollut vertailukelpoistakaan, sillä puhelin oli lähes kokoajan erittäin aktiviisessa käytössä.

Loppuyhteenveto

HTC Hero on siis ensimmäinen Googlen Android-alustaa käyttävä puhelin Suomessa. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Yksittäisenä puhelimena se ei tarkoita juuri mitään, käyttöjärjestelmänä se voi tarkoittaa kuitenkin paljon, paljon enemmän. Eräällä tapaa Android-käyttöjärjestelmä ja HTC:n Sense UI -käyttöliittymä vaikuttavat vastaiskuilta juuri iPhonelle. Eikä tämä ole tietysti mikään yllätys, kun katsotaan puhelimen ominaisuuksia. Android on kuitenkin eri maata. Toisin kuin iPhone OS -käyttöjärjestelmän, vaikuttaa että Androidin ei ole tarkoitus olla helppo, sen on tarkoitus olla järkevä. Järkevä niin, että tasapaino käytettävyyden, käytännöllisyyden, muokattavuuden ja avoimmuuden välillä säilyisi. Vaikka laitevalmistajat ja kuluttajat haluaisivat kompromissejen olevan historiaa, niin valitettavasti näin ei ole -- eikä tule olemaan. Millään näistä osa-alueista Hero tai Android ei ole välttämättä paras, mutta jokaisella se kuuluu kuitenkin kärkikastiin.

Samaa teesiä voidaan soveltaa jopa puhelimen teknisiin ominaisuuksiin. Edelleenkään mikään ei ole markkinoiden huippua. Jokin kilpailijoista voi aina sanoa, että meillä on parempi puhelin kyseisellä osa-alueella. Itseasiassa laitteen tekniikka on varsin keskinkertaista ottaen huomioon puhelimen korkean hinnan. Puhelimen laatuvaikutelmasta ei voi kuitenkaan sanoa samaa. Kyseessä on varsin lujatekoinen ja laadukkaista materiaaleista valmistettu puhelin.

Juuri alkaneessa ja pian kiihtyvässä puhelinalustasodassa tullaan todistamaan useiden käyttöjärjestelmien kuolema. Googlen Android vaikuttaa toistaiseksi pienestä käyttäjäkunnasta huolimatta tulevaisuuden käyttöjärjestelmältä. Todennäköisesti vuonna 2010 Android-puhelimia on jo vähintään neljältä valmistajalta, kun tähän vuoteen tullessa valmistajia ja puhelinmalleja oli molempia vain yksi. Moni tulevien Android-puhelimien valmistajista tulee valitsemaan Androidin Symbianin tai Windows Mobilen sijasta.

Mennään kuitenkin vielä hetkeksi käyttöjärjestelmään ja -liittymään. Vekotin sai minut miettimään, että onko Google huomannut jotain mitä muut eivät? Vaikka kaikki haluavat hokea mantraa "ilman kompromisseja" ja käyttää ylistyssanaa "täydellinen", niin onko Android sittenkin alusta, joka hyväksyy kompromissit, mutta tasapainottaa asiat järkevästi?

Jos kilpakaksikosta tekisi autoja, niin iPhone olisi varmaan F1-auto. Sen toiminnan katsominen on nautinto ja se tekee kaiken mihin se pystyy parhaiten maailmassa. Tietyt asiat tosin sillä vain jää toteuttamatta. Ehkä Hero/Android olisi sitten isolla moottorilla varustettu sporttinen farmariauto. Sillä voi ajaa radalla, viedä lapset tarhaan ja täyttää takakontin ostosreissulla, mutta kaikkiin tarkoituksiin löytyy parempikin vaihtoehto. Täytyy lisäksi muistaa, että jotkut syntyvät formulakuskeiksi.

Nyt kun pakollinen huono analogia on käyty läpi, niin on kai aika yrittää selvittää haluatko juuri sinä, arvon kosketusnäytöllistä puhelinta janoava ystävä, tämän puhelimen.

Sankaripuhelin Herossa on paljon parannettavaa. Kamera on selvä alisuorittaja, kuten myös suoritin. Fyysisen näppäimistön ja lokalisoinnin puute (ainakin testikappaleessa) eivät nekään mairittele. Hero on kuitenkin puutteistaan huolimatta erittäin viehättävä puhelin.Mikäli haluat yksinkertaisimman ja sulavimman käyttöliittymän sekä laajimman sovelluskaupan, osta iPhone 3GS. Mikäli siedät tökkimistä ja sovelluskaupan puutetta, mutta haluat parhaat tekniset ominaisuudet, osta korealaisvalmistajan huippupuhelin. Mikäli haluat halvan ja tutun puhelimen hyvillä ominaisuuksilla, osta Nokialainen. Mikäli haluat jotain näiden väliltä ja kenties tulevaisuuden käyttöliittymän, osta sankaripuhelin HTC Hero.
Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Motorola Moto G53 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G53
99 € Telia
129 € Power
145 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -23%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 194 €

Kommentit (27)

Anonyymi käyttäjä
mukd (vahvistamaton)

2

"Ominaisuuksiltaan selain on taas Symbian-puhelimia jäljessä."
Luinko oikein?

Muuten ihan hyvä artikkeli, nähty vaivaa tässäkin. Kiitos.

Vastaa
Siggy
Siggy

5

mukd:

Kyllä luit oikein. Vaikka puhelimen selaimesta löytyykin lähes kaikki tarpeellinen, niin esimerkiksi RSS-syötteiden tilaus ei onnistu.

Selain on kuitenkin muuten loistava, joten pienet puutteet voi antaa helposti anteeksi.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

6

Varmaan ostaisin jos iphonea en jo omistaisi. Tuo leuka juttu kyllä hieman epäilyttää kun siitäkin ollaan niin montaa mieltä.
Olisin ostanut HTC magicin mutta eipä saunalahti sitä sitten tuonutkaan :( Mielestäni parasta iphonessa on pelit ja sovellukset :) Mutta kiitos taas hyvästä arvostelusta on kiva aina täältä lukea eri puhelimista ja sitten kun miettii minkä ostaa seuraavaksi niin on jo paljon tietoa :)

Vastaa
kikuu
kikuu

7

Hyvä artikkeli oli :)

Tuo leuka on kyllä ihan älytön.

En usko, että tämä on iPhonelle läheskään yhtä kova haastaja kuin Nokia 5800 tai N97. En kyllä tiedä, että kuinka helppo tähän on tehdä sovelluksia. Jos se on helppoa sun muuta, niin luulisi tämän olevan vähintäänkin yhtä "hyvä" kuin iPhone.

Pidän kylläkin kännykää aina taskussa, joten tuo leuka saattaisi olla mennyttä suht nopeasti. Tai ainakin sen maalit kuluvat varmaan aika nopeasti. Kotinäyttö tässä kuitenkin on parempi, kuin iPhonessa! ;)

Vastaa
2maz
2maz

9

Erittäin hyvä arvostelu. Käytin kyseistä puhelinta myös itse tosin vain noin viikon ajan. Tulin täsmälleen samaan lopputulokseen. Puhelimen kamera ja <a href="http://fin.afterdawn.com/laitteet/laiteryhma.cfm/prosessorit" class="forum_link" target="_blank">prosessori</a> ovat selvästi hintaansa/kilpailijoihinsa nähden jäljessä, mutta muuten kapistus on erittäin mielenkiintoinen ratkaisu. Jotain Nokian insinöörikapistusten ja Applen vaivattomuuden välistä.
<br/>Kuitenkin mielestäni laitteesta vielä huokuu tietynlainen uutuus ja tarkoitan nyt negatiivisessa mielessä. Jotkut asiat vaativat vielä paljonkin hiomista ja esimerkiksi suomenkielen tuki ja oikea skandeilla varustettu <a href="http://fin.afterdawn.com/laitteet/laiteryhma.cfm/nappaimistot" class="forum_link" target="_blank">näppäimistö</a> olisi rock!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
rrwr (vahvistamaton)

10

Ei pidä unohtaa, että laite mykistyy kun sen kääntää näyttö alas päin ja siinä on myös trackball, joten miten kävisi jos leukaa ei olisi? =)
Pitäisiko trackball upottaa, jolloin sen käyttö olisi vaikeampaa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
rrwr (vahvistamaton)

11

Ei pidä unohtaa, että laite mykistyy kun sen kääntää näyttö alas päin ja siinä on myös trackball, joten miten kävisi jos leukaa ei olisi? =)
Pitäisiko trackball upottaa, jolloin sen käyttö olisi vaikeampaa?

Vastaa
Divisor
Divisor

12

Onpas tyhmän näköinen :/ , tommonen kauhee kulma tossa o.o ... Mutta ihan mainio raportaasi esittely taas tehty!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Heronomistaja (vahvistamaton)

13

HTC Hero tuli tilattua britaniasta viikko sitten (alle 500e hintaan, joten suosittelen ulkomailta tilausta, ihan näin säästömielessä) ja olen hyvin tyytyväinen puhelimeen näin parin päivän käytön jälkeen. Tuosta 'leuasta' sen verran että se on lähes huomaamaton taskussa, ja en poistaisi sitä kyllä puhelimesta vaikka voisin, sillä ilman sitä trackball olisi varsin helposti hajoava. Muutenkin se antaa puhelimelle tunnistettavan ulkonäön.

Hitaampi kuin iPhone hero on hieman, mutta class6 16gt MircoSD kortilla ainakin musiikin selailu nopeutui, ja 'Swapper' nimisellä ohjelmalla koko käyttöliittymä nopeutui vielä enemmän.
Hidastelua on arvosteluissa liioiteltu, ja jossei iPhonea ole tottunut käyttämään, niin ei hidastelua tavallinen tallaaja huomaa, ellei siihen erityistä huomiota kiinnitä.

@7: Kyllä tämä on paljon suurempi haastaja iPhonelle kuin nokialaiset, vaikkakin Suomessa, "Nokia-landiassa", se tuskin saa iPhonen suosiota, nokialaisista puhumattakaan. N97 ja iPhonea olen käyttänyt, ja N97:n Hero päihittää lähes joka osa-alueella. iPhonen ja Heron kanssa tilanne on ennenminkin oljenkorsi-tyypppinen, sillä molemmat tarjoavat jotain paremmin kuin toinen. Valitkoon kumman haluaa, omiin tarpeisiin perustuen.

Vastaa
kerbo
kerbo

14

Puhelinvertailun testit ovat kyllä lyhyessä ajassa parantuneet huomattavasti. Huippu testiartikkeli tämäkin.

Puhelin kyllä näyttää ihan mielenkiintoiselta, leuka on tosin vähän niin ja näin...

Vastaa
BlasterX
BlasterX

16

Kiitos taas loistavasta arvostelusta, näitä onkin tullut jo muutama suhteellisen lyhyessä ajassa.

Itse tilasin sen toisen Androidin, eli Galaxyn Saksasta, ja sitä odottelen tässä saapuvaksi tämän viikon aikana; Tanskanmaalta kuulemma lähti tänään jatkamaan matkaansa. Kuulemma monelta osin vielä mielyttävämpi kokemus kuin tämä Hero (näyttö, akku, kamera, ulkonäkö*), vaikka ei Sense UI:ta omaakkaan. Käytettävyyskin on kuulemma ihan samaa luokkaa, ellei parempi, vaikka vähemmän muistia onkin. Ilmeisesti Sense UI hörppää jos jonkin verran prosessorin tehoista.

Toivottavasti Galaxystäkin tehään sitten aikoinaan näinkin hieno arviointi, kunhan se suomeen tulisi (ilmeisesti lokakuussa :-/ )

Vastaa
ifoo
ifoo

17

Siggy:
Millaista on mielestäsi kirjoittaa Herolla esim. urlit, tekstiviestit, sähköposteja? Saako ääkkösiä helposti esille?

Vastaa
Jaagicreature
Jaagicreature

18

Täytyy kyllä sanoa että Heron kosketusnäyttönäppäimistö on paras kokeilemani, tosin en ole käyttänyt Iphonea niin paljon mutta luin jostain että Heron tekstinsyöttö on parempi. Lisäisin vielä että käytän ruotsinkielistä tekstiennakointia, suomenkielisen kanssa saa vielä ymmärtääkseni kikkaila vähän että sen saa toimimaan

Vastaa
Jaagicreature
Jaagicreature

19

Täytyy kyllä sanoa että Heron kosketusnäyttönäppäimistö on paras kokeilemani, tosin en ole käyttänyt Iphonea niin paljon mutta luin jostain että Heron tekstinsyöttö on parempi. Lisäisin vielä että käytän ruotsinkielistä tekstiennakointia, suomenkielisen kanssa saa vielä ymmärtääkseni kikkaila vähän että sen saa toimimaan

Vastaa
virheinen
virheinen

20

Kameran testikuvat eivät huonoilta vaikuttaneet, vaikka video näyttikin tyypilliseltä halpakännykän kuvalta.

Heron suurimmat valtit iPhoneen verrattuna ovat kuitenkin selvät: ei operaattorilukkoa eikä ohjelmien käyttö ole rajoitettu "HTC:n hyväksymiin ohjelmiin"

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
730 (vahvistamaton)

21

Niin tuo paljon puhuttu leuka ei se ole mikään ruma nyt siinä on sentään jotain tyyliä,verrattuna johonkin platuskaan.Ja on se taskussakin parempi näin myötäilee paremmin kehoa , jollei nyt satu olemaan ihan kulmikas kaveri.Kyllä tuo video kuva on ihan hyvä vaikka kuvaajan käsivapiseekin ja nykii joka suuntaan.Kuinka paljon mahtaa löytyä videopuhelun käyttäjiä kännykällä omasta htc puhelimesta löytyy sellainen mutta en vielä ole 2-vuoteen tarvinnut.

Vastaa
kikuu
kikuu

22

@21 Taidat olla jonkinmoinen Htc fani..? ;)

No nuo asiat ovat makuaioita. Ainoa tosiasia on se, että kamera ei ole hyvä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
730 (vahvistamaton)

23

No siit tulee semmoseksi kun puhelin kestää ja toimii vaan.Vaikka jo odottaa että hajoaisi jo niin vois mennä ostamaan uuden mutta ko ei niin ei . Mitä meinaat noista kahdesta alimmaisesta kuvasta onko ne otettu ihan taidon jälkeen?

Vastaa
Perho92
Perho92

24

mikä helvetin iphonen tappaja? iPhone ei ole mitenkään erikoinen puhelin. Paska kamera, likaantuva näyttö, jatkuvia pikkuongelmia... Ihan kuten muissakin puhelimissa ja sitä pidetään jeesuspuhelimena.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
456327 (vahvistamaton)

25

Eikö tämä tosiaan synkkaa outlookin kalenteria bluetoothin kanssa? usb on so yesterday. Kaikilla ei todelakaan ole mahd suoraan exchange kytkentään. voisko joku koodata. open sorsa ja kaikki...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.