Kattavassa testissä Nokia N9

35
Matti Robinson

Kattavassa testissä Nokia N9
Uusimpana tulokkaana Puhelinvertailu.comin testipenkkiin asettuu Nokia N9. Nokian MeeGo-puhelin tuo mukanaan herkullisen ulkoasun ja täysin uuden käyttöliittymän.

Miten marginaalipuhelimeksi Nokian portfoliossa jäänyt N9 vertautuu kilpaileviin älypuhelimiin, ja kuinka onnistunut on ensimmäistä kertaa kuluttajamarkkinoille päässyt käyttöjärjestelmä ja sen Swipe-käyttöliittymä?

Kattavassa testissä käydään läpi paitsi käyttöjärjestelmän salat ja muotoilulliset yksityiskohdat, myös puhelimen tärkeimmät ominaisuudet ja sovellukset.

Sisällysluettelo
Myyntipakkauksen sisältö

Myyntipakkauksessa mukana tulevat Nokia N9 -puhelin, kuulokkeet, microUSB-johto ja verkkovirta-adapteri sekä muovinen suojus puhelimelle.

Muotoilu ja rakenne


Tämän kategorian osalta keskustelua on käyty verkossa ja verkon ulkopuolella yllin kyllin. Selvensinpä omaa kantaa puhelimen muotoilusta ja rakenteesta jo puhelimen hands-on-artikkelissakin, mutta kerrattakoon vielä tuntemukset.

Nokia N9 on siis valmistettu väritetystä polykarbonaatista ja gorillalasista, ja muutamat ulkoiset yksityiskohdat, kuten äänenvoimakkuudensäädin ja virtanappi metallinvärisiä. Lisäksi kameran ympärillä on metallinen koriste. Yksinkertaista, mutta sitäkin toimivampaa. Vaikka puhelimen materiaalivalinnat eivät saa haukkomaan henkeä, niin erinomaisen muotoilun ansiosta puhelin vaikuttaa laatutuotteelta.

Erityisesti kaareva lasi, joka ikään kuin sulautuu runkoon, toimii sekä esteettisesti että käyttöliittymän toimintalogiikkaa edistävänä tekijänä. Polykarbonaatin eli muovin värjäämisellä on saatu aikaan se, ettei puhelimen naarmuuntuminen paljasta harmaata muovia. Nokian mukaan tämä tarkoittaa, että N9 "vanhenee arvokkaasti".

Nokia N9 on käteensopiva ja painaa sopivasti. Tasainen painojakauma ja 135 gramman paino saavat puhelimen tuntumaan jämäkältä ja tiiviiltä paketilta. Lienee tässä vaiheessa selvää, että kyseessä on sekä allekirjoittaneen että Nokian mielestä onnistunut rakenne -- käytetäänhän sitä myös tulevassa Nokia Lumia 800 -älypuhelimessa.


Näyttö


Heti näin alkuun on sanottava, että resoluutionsa ja näyttömatriisin puolesta Nokia N9:n näyttö ei ole todellakaan markkinoiden huippua. Kyseessä on siis 854x480-resoluution näyttö, joka käyttää Pentile-näyttömatriisia. Pikselien määrä ei siis ole markkinoiden huippua, vaikkakin riittää useimmille. Pentile-termi puolestaan tarkoittaa sitä, että näytön alipikselien määrä on kolmanneksen pienempi kuin optimaalisessa RGB-matriisissa (Red-Green-Blue). Pentile-näytön pikselit ovat RGB-RGB:n sijaan RG-BG-muodostelmassa.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että näyttö ei pysty toistamaan väriyhdistelmiä parhaalla mahdollisella tarkkuudella. Useimmissa sovelluksissa ja peruskäytössä eroavaisuudet ovat hyvin pieniä, mutta pikselitarkoissa grafiikoissa eron kyllä huomaa paljaalla silmälläkin.

Sen mitä Nokia N9:n näyttö häviää resoluutiossa ja Pentile-ongelmissa se voittaa kontrastissa. Suuren kontrastin ansiosta näyttö vaikuttaa jatkuvan aina lasin reunoihin saakka. ClearBlack-teknologialla varustetun näytön musta on todellakin mustaa, kuten näyttöä ympäröivä aluekin. Kontrastin lisäksi kaareva lasipinta ja hyvin lähelle pintaa saatu paneeli saavat aikaan tunteen, että kuva on miltei liimattuna lasiin.

Vaikka näyttö on teknisesti selvästi jäljessä esimerkiksi Samsungin Super AMOLED HD -näytöistä, miellyttää näyttö erittäin paljon.

Yhteydet, muisti ja prosessori


Puhelimen sisuksista löytyy muun muassa seuraavaa: 1GHz Cortex A8 -suoritin, PowerVR SGX530 -grafiikkasuoritin, 1 gigatavu RAM-muistia ja 16 tai 64 gigatavua tallennustilaa. Yhteyksistä tuetaan tuttuun tapaan Bluetoothia, Wi-Fin nopeinta n-standardia, neljää GSM- ja viittä 3G-taajuutta ja luonnollisesti USB-yhteyttä.


Käyttöjärjestelmä ja -liittymä vaikuttavat hyvin optimoiduilta, joten yksikin gigahertsin ydin saa sen toimimaan erittäin sulavasti. Lisäteholle ei juurikaan ole tarvetta, sillä moniajossakin puhelin toimii sulavasti ja nopeasti.

Käyttöliittymä ja käytettävyys


Nokia on tuonut N9:ään täysin uuden MeeGo/Harmattan-käyttöjärjestelmän ja sen mukana saapuu ensimmäistä kertaa markkinoille myös Swipe-käyttöliittymä. Linux-pohjaisen käyttöjärjestelmän päälle on rakennettu erittäin helppokäyttöinen käyttöliittymä, jossa liikkuminen tapahtuu näyttöä eri tavoin pyyhkäisemällä.

Swipe-eleellä tarkoitetaan puhelimen sivuilta (näytön ulkopuolelta) alkavaa pyyhkäisyä. Ero normaaliin pyyhkäisyyn on siis ainoastaan kosketuksen alkukohta. Eleen tarkoitus on sulkea ohjelma ja palata kolmiruutuiseen aloitusnäkymään. Mikäli eleen tekee näytön yläosasta, tällöin sovellusta ei jätetä taustalle pyörimään, vaan se suljetaan kokonaan. Alhaalta elettä tehdessä, jos sormen pysäyttää ruudulle, tulee esiin pikavalinnat.

Mainittu kolmiruutuinen kotinäkymä koostuu syöte-, sovellus, ja moniajoruudusta. Ensimmäinen näyttää päivämäärän lisäksi sään ja erilaiset ilmoitukset viesteistä, sosiaalisista verkostoista ja muista syötteistä. Sovellusruutu koostuu kaikista laitteelle asennetuista sovelluksista. Sovellusvalikkoa voi järjestää uudelleen, mutta esimerkiksi kansioita ei voi luoda -- vielä, päivitys tiettävästi korjaa tämän. Moniajoruutu tarjoaa ruudukkomuodossa kaikki päällä olevat sovellukset. Nipistyseleellä on mahdollista muuttaa ruudukkoa kahden tai kolmen sovelluksen levyiseksi.

Käyttöliittymä on siis hyvin yksinkertainen ja helppo käyttää, mutta onpa siinä ongelmansakin. Kuten jo ensikosketusartikkelissa mainitsin, tulee eteen tilanteita, että takaisinnapista olisi hyötyä. Usein tämä ongelma ei esiinny, mutta tällaisista pienistä puutteista huomaa, että käyttöliittymä ei ole käynyt läpi samaa tosielämän testiä kuin markkinoilla pidempään olleet kilpailijat.
Kamera ja galleria


Nokia N9 on varustettu 8 megapikselin kameralla ja kahdella LED-salamalla. Etupuolelta löytyy myös kamera, mutta syystä tai toisesta sitä ei voi ainakaan vielä käyttää. Mahdollisesti tuleva päivitys tuo kamerasovellukseen mahdollisuuden kuvata myös etupuolen kameralla.

Tarkkoja vertailuja eri puhelinkameroiden välillä emme valitettavasti pystyneet toteuttamaan. Kamera kuitenkin toimii nopeasti ja säätöjä on tarpeeksi, joskaan ei korealaisvalmistajien tavoin. Miinusta täytyy antaa paitsi etukameran toimimattomuudesta, niin myös helposti likaantuvasta linssistä. Lisäksi loisteputkivalossa videokuva ottaa herkästi häiriötä.

Applen iPhone ja kalliimmat Android-puhelimet kuvaavat jo 1080p-videokuvaa kun N9:llä joutuu tyytymään 720p-tarkkuuteen. Videokuvan jälki on kuitenkin N9:lläkin hyvää HD-tasoa 30 kehyksen sekuntinopeudella ja jatkuva tarkennus toimii hyvin.

Tarkempia testejä Nokia N9:n kamerasta löytyy esimerkiksi GSM Arenan loistavasta kännykkäkameratyökalusta.
Musiikki ja videot

Puhelimen musiikkitoiminnoista vastaa Musiikki-sovellus sekä Ovi Musiikki -kauppa. Soitin on melkolailla pelkistetty ja vaativimmille käyttäjille onkin MeeGo-yhteisön puolesta tehty korvaavia soittimia. Esimerkiksi soittolistoja ei voi tehdä muuten kuin merkkaamalla suosituimpia kappaleita. Lisäksi automaattisina soittolistoina ovat soitetuimmat, soittamattomat, viimeksi lisätyt ja viimeksi soitetut.

Itse soittonäkymästä on mahdollista tarkastella kappaleen ja tiedoston tietoja, merkata suosikiksi, asettaa soittoääneksi sekä kytkeä päälle/pois sekoitus ja uudelleensoitto. Soittimen aloitusnäkymästä löytyy linkki Ovi Musiikkiin ja kappaleen tiedoista linkki kyseisen artistin sivulle samaiseen palveluun.

Vähintään yhtä yksinkertainen on videosoitin. Videoita voi katsoa ja jakaa. Huomioitavaa on, että Videot-sovelluksen kautta näkyvät ainoastaan puhelimen Movies-kansioon lisätyt videot, eivät puhelimella kuvatut. Puhelimella kuvatut videot löytyvät Galleriasta, kuten valokuvatkin.

Sekä videoille että musiikille löytyy vaihtoehtoisia soittimia sovelluskaupasta.Viestit, sähköposti ja puhelut


Nokia N9:n viestisovellus kokoaa yhteen paikkaan tekstiviestit, MMS-viestit ja pikaviestit. Pikaviestejä voi lähettää ja vastaanottaa muun muassa Google Talkin, Facebookin ja Skypen välityksellä. Viestien kirjoittamisessa voi käyttää pysty- tai vaakatason QWERTY-näppäimistöä tai Swype-tekstinsyöttöä, joka lisättiin PR1.1-päivityksessä.

Sähköpostisovellukseen on mahdollista lisätä useita sähköpostitilejä, jotka näytetään erillisinä laatikkoina sekä yhdistettynä Kaikki viestit -kansion alle. Sähköposti tukee viestien tavoin myös Swypeä.

Virtuaalinäppäimistö toimii mukavasti ja sopivan mieto, kaksiosainen tärinävaste toimii kirjoittaessa yllättävänkin hyvin. Mitään kovinkaan kummaa viestittelysovellukset eivät tarjoa. On kuitenkin mukavaa, että sosiaalisten verkostojen integroinnit on toteutettu hyvin ja tarpeelliset viestintävälineet löytyvät.
Selain


Puhelimen oletusselain on ominaisuuksiltaan varsin riisuttu ja puutteita löytyy. Selain ei tue muun muassa Flash-sisältöä, joskin suosituimmat videosivustot toimivat mukana tulevalla soittimella. Käytännössä valinnoista löytyy ainoastaan sivun jakaminen, sivuston aloitusnäyttöön lisääminen ja syötteiden tilaus.

Selaimesta on mahdollista avata uusia ikkunoita, jotka toimivan hieman eri periaatteella kuin perinteiset välilehdet. Jokainen ikkuna avaa käytännössä uuden selaimen, joka näkyy moniajo valikossa omana ikkunanaan. Kaikkia ikkunoita ei voi sulkea kerralla, mikäli ei halua sulkea myös kaikkia muita taustalla pyöriviä ohjelmia.

Nokia N9:n selain toimii ydintoiminnassa kuitenkin erinomaisesti. Sivustot ladataan ja renderöidään nopeasti, ja sivuston selaaminen ja zoomaaminen on sulavaa. Riisutusta luonteesta huolimatta selain on siis hyvää tasoa.Kartat ja Ajo


Kuten Windows Phone -malleissa, myös Nokia N9:ssä karttasovellus ja ajonavigointisovellus on irrotettu omiksi sovelluksiksi. Sinänsä muutos ei vaikuta hirveästi käyttöön, mutta hieman se helpottaa käyttöliittymän soveltamista eri käyttötarkoituksia varten. Kävelyä ja joukkoliikennettä varten käytetään Kartat-sovellusta ja henkilöautolla kuljettaessa Ajo-sovellusta. Kartat-sovelluksesta navigointitavaksi henkilöauton valittaessa Ajo käynnistyy automaattisesti.

Sovellukset toimivatkin erikseen paremmin ja erityisesti Ajolla navigointi on aiempaa paremmin toteutettu. Sovellus toimii erittäin nopeasti ja käyttöliittymä on toteutettu niin, ettei kuljettajan tarvitse huitoa ohi minimaalisen pienistä napeista. Kohteen valitseminen on tosin hyvä tehdä ennen auton starttaamista.


Karttasovellus tukee ainakin Lonely Planetin ja Tripadvisorin tietoja ja arvosteluja nähtävyyksistä, ravintoloista ja muista kiinnostavista paikoista.Muut sovellukset


Jo käsiteltyjen sovellusten lisäksi puhelimesta löytyy esiasennettuna yksinkertainen laskin, dokumenttilukija, syötteet, muistikirja, AccuWeather-sääsovellus, WiFi-Hotspot sekä muutamia muita kolmannen osapuolen sovelluksia ja pelejä.

Mukana tulevat sosiaalisten verkojen sovellukset toimivat hyvin ja päivitykset niin Facebookista kuin Twitteristäkin saa näkymään syötenäkymään. Muutkin esiasennetuista sovelluksista toimivat hyvin, vaikkakin esimerkiksi dokumenttien luonnin sekä monipuolisemman laskimen puuttumiset voivat harmittaa. Ainakin jälkimmäiseen ongelmaan löytyy tosin ratkaisu sovelluskaupasta.Yhteenveto


Kuten jo ensikosketus puhelimeen enteili, ulkoisesti Nokia N9 on loistava laite. Puhelimen muotoilu ja rakenteelliset valinnat miellyttävät. Muutamat pienet yksityiskohdat, kuten kekseliäästi piilotetut microUSB- ja SIM-korttipaikat, ovat piristäviä innovaatioita, joita puhelimissa haluaa nähdä.

Tapa, jolla puhelinta käytetään jatkaa muotoilun pelkistettyä, mutta hiottua linjaa. Yksinkertaiset pyyhkäisyeleet oppii nopeasti, vaikka manuaaleja tai esittelyitä karttanut ensikäyttäjä saattaa kuluttaa muutaman minuutin logiikkaan totutellessa. Elepohjaiseen käyttöliittymään on osuvasti tuotu muutama lisätoiminto -- ohjelman sulkeminen ja pikavalinnat -- pelkän ohjelman taustalle jättämisen lisäksi.


Vaikka puhelimen napittomuus ei haittaa kovinkaan usein, tulee silti ajoittain eteen tilanteita, jolloin erityisesti takaisin siirtyminen voisi olla helpompaa. Napit ovat eri sovelluksissa eri paikoissa, erinäköisinä. Sovelluksen sisällä taaksepäin siirtyminen olisi siis nopeampaa fyysisen napin avustuksella.

Pienet puutteet jäävät kuitenkin mielekkään käyttökokemuksen varjoon. Tärkeimmät sovellukset ja ominaisuudet löytyvät nopeasti kolmesta kotinäkymästä, pyyhkäisyeleiden avulla tai laajennettavasta tilapalkista.

Massamarkkinoille puhelimesta ei ole. Tämä ei kuitenkaan johdu käyttöjärjestelmän tai puhelimen soveltuvuudesta tavanomaisen älypuhelinkäyttäjän kapulaksi. Ennemmin kyse on maltillisesta valmistusmäärästä ja korkeasta hinnasta. Lisäksi sovellusvalikoiman niukkuus karkottaa osan kuluttajista Androidin tai Applen suuntaan.

Mikäli puhelimelta haluaa kuitenkin tyylikkäästi omalaatuista otetta, eikä sovellusten määrä haittaa, on Nokia N9 ehdottomasti hankkimisen arvoinen.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Motorola Moto G53 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G53
99 € Telia
129 € Power
145 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -23%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 194 €

Kommentit (35)

mckonen
mckonen

1

Siis Apple ~N9 hintainen ja myynyt aikalailla. N9:ssä on nytkin aivan tarpeeksi sovelluksia ja kaikenaikaa tulee tulee lisää, firefox ihan ok nettiselain ja androidin myötä +250 000 sovellusta...

Vastaa
JussiFX
JussiFX

2

"Vaikka puhelimen napittomuus ei haittaa kovinkaan usein, tulee silti ajoittain eteen tilanteita, jolloin erityisesti takaisin siirtyminen voisi olla helpompaa"
Juurikin tämän takia pidän Androidin menu ja back -napeista.

Vastaa
T_Jes
T_Jes

3

Olipa ärsyttävä video (ensimmäinen), kun ei kameraa voi tarkentaa valmiiksi puhelimen näyttöön. Onhan se automaattitarkennus mukava ominaisuus, muttei tällaiseen käyttöön. Saa pöllömpi pian sellasen käsityksen, ettei nokia kestä kosketusta, kun näyttö siitä aina sumenee.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jeego (vahvistamaton)

5

""Vaikka puhelimen napittomuus ei haittaa kovinkaan usein, tulee silti ajoittain eteen tilanteita, jolloin erityisesti takaisin siirtyminen voisi olla helpompaa"

Swipe Manager ohjelmalla, ilmainen, voi säätää pyyhkäisyt miten itse haluaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kosdkuf (vahvistamaton)

6

Jotkut vaan tarvitsevat ne Back, Search ja Home -napit. Lisäksi N9:ssä ei ole widgettejä - ainakaan suoraan paketista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
banneddddd (vahvistamaton)

8

Juttu vaikuttaa täysin luokattomalta. Heti alussa naurekellaan väärälle resolle, ilmoitetaan sivunapeille väärä materiaali jne.
En viitsinyt lukea enempää, luulisi näin isolla sivustolla olevan edes faktaa artikkeleissaan!

Vastaa
Siggy
Siggy

9

@4&8: Pahoittelut, resoluution pystyresoluutio on tosiaan 854 eikä 840 pikseliä ja napit ovat metallinväristä muovia, eivät metallia. Muutettu artikkeliin.

Vastaa
PJL78
PJL78

11

Omistan kyseisen puhelimen ja voin sanoa omasta kokemuksesta, että tämä on puhelin, joka vain paranee käytössä =) Muokkaantuu omaksi ajankuluessa. Pidän erityisesti lukitusnäytöstä, johon tulee näkyville tekstiviestit, puhelut, sähköpostit ja muut viestit, jotenkin se on vaan niin mahtava keksintö. Pidän edelleenkin Nokian kartoista ja Nokian Ajo-sovelluksesta, aina perille moitteetta. Myös kello on mukavasti aina näkyvillä, why not? Muotoilu on saanut faneja jo duunistakin, jopa iPhone fanitkin kehuvat parhaaksi N9:n muotoilua. Takaisin-nappia etsin aina välillä sovelluksista, mutta opin käyttämään puhelinta niin, että sitä ei enää tarvitse =)

Kaikki muut ovat plussaa, paitsi kaiutin, ei kovin hyvä, mutta riittävä.

Resoluutiolla pelleily voi mennä rumaksi, mutta tämä on täysin riittävä resoluutio tämän kokoiselle näytölle.

Itse asiassa N9 on aito älypuhelin, mikä on suurempaa älykkyyttä kuin toimiva ja yksinkertainen käyttöliittymä? Galaxy S:n jälkeen tämä tuntuu vasta aidolta älyltä ;-) eli, voin sanoa, että tämä on aidosti ensimmäinen oikea älypuhelimeni. Androidi tuntui jo ihan lelulta, kun pääsin messuilla tutustumaan N9:ään.

I <3 N9

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

12

No, tässä sivustossa on se hyvä puoli, että jos artikkeliin lipsahtaa virhe, niin valppaat lukijat osaavat siitä sanoa ja se korjataan artikkeliin. Toki olisi hienoa, jos virheitä ei koskaan ikinä tulisi, mutta olemmehan vain ihmisiä.

Testi ja sen tulos on aika pitkälti sitä, mitä tosiaan hands-on-testissä. Itse kyllä tuossa laitteessa pidin helkutisti siitä muotoilusta ja fiiliksestä, mikä tuossa puhelimessa on. Käyttöliittymä vaatii varmasti tovin totuttelua, mihin minulla ei ollut Sellossa aikaa. (Teknofiilit jonottivat takana...) Kyllä siitä silti erittäin positiivinen fiilis jäi. Pidän noista räikeistä värivaihtoehdoista oikein paljon. Hyvä mahdollisuus erottua siitä "harmaasta massasta" (pun intended).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Pentti P (vahvistamaton)

13

Kysymys artikkelin kirjoittajalle:

Toteat, että puhelin ei sovi massamarkkinoille ja syynä on "maltillinen valmistusmäärä" - kertoisitko mitä tämä tarkoittaa?

Se Eldarin syyskuussa mainitsema huhu, jonka mukaan puhelinta valmistetaan vain 90 tuhatta kappaletta, ei pidä paikkaansa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Pelti poliisi (vahvistamaton)

14

Mites ne navigoinnin poi pisteet? VAroitteleeko "turvakamera edessä" kommenteilla? Olis aikas tärkeä pointti miksi tuota navigointi puhelimeksi hankin.

Vastaa
OutoLintu1
OutoLintu1

15

Voiko tekstiviestejä tallentaa luonnoksiksi/omiin kansioihin kuten Symbianissa? Ainakaan aikoinaan N900:ssa ei voinut.

Pystyykö tekstiviestejä lähettämään helposti isommalle ryhmälle, esim tekemällä osoitekirjaan soittajaryhmän (esim 50 hlöä) ja valitsemaan sen tekstiviestin vastaanottajaksi?

Tiedän, nämä ei ole ihan tavallisia tarpeita, mutta itsellä sattuu olemaan tällaisia. N900 ei näihin taipunut ainakaan silloin kun testailin...

Vastaa
PJL78
PJL78

16

Tekstiviesteistä ei saa luonnoksia, ainakaan itse en saanut kun kokeilin. Kun taas lähettää tekstiviestejä usealle kymmenelle, niin en tiiä ryhmistä, mutta henkilöiden valinta onnistuu niin helposti, että kymmenen nimeä onnistuu sekunneissa valitsemaan (useita kerralla).

Navin tolppapoliisivaroitinta ei ole.

Vastaa
Siggy
Siggy

17

@13: Hyvä kysymys. En tiedä kuinka monta puhelinta valmistetaan, kuten ei varmasti tiedä moni muukaan. Olen kuitenkin suhteellisen varma, että puhelimen valmistusmäärä pysyy maltillisena, eikä puhelinta ei tulla valmistamaan miljoonia kappaleita.

Tässä on hieman muna-kana-ongelmaakin, sillä valmistusmääräthän riippuvat kysynnästä. Ainakaan kovin aktiivisesti Nokia ei ole tosin pyrkinyt tämän vaihtoehtoislaitteen kysyntää kasvattamaan.

Vastaa
Siggy
Siggy

18

@16: Tekstiviestejä ei käsittääkseni voi tallentaa eri kansioihin. Osoitekirjassa on mahdollista tehdä ryhmiä. Osoitekirjasta kun valitsee ryhmän, niin sieltä voi lähettää kaikille ryhmän jäsenille viestin tai sähköpostin. Jostain syystä tekstiviestinäkymästä suoraan ei voi valita ryhmiä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
trtr (vahvistamaton)

19

@18:

Nyt olet laittanut oman mutu-tuntumasi artikkeliin ikäänkuin totuutena. Artikkelissa on SELVÄ virhe tämän osalta, joten toivottavasti korjaat asian.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

20

N9:iä myydään jo noilla suurillakin markkinoilla USA,GB,Saksa, Italia, Ranska.... tosin ei operaattorien toimesta. Myyntimääriät on suurempia kun äkkiseltään voisi kuvitella ja jopa Elop sen todenut...

Vastaa
Latetzu
Latetzu

21

Tekstiviestien luonnoksista ollessa kysymys.. Jos viestikeskustelussa aloitat viestin kirjoittamisen, et kirjoita viestiä loppuun ja lähetä sitä, niin kun avaat keskustelun uudelleen (viestisovelluksen sammuttamisen jälkeenkin) , jo kirjoitettu lähettämätön viesti odottaa tekstikentässä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Pentti P (vahvistamaton)

22

@18:

Miksi laitat omaa mutu-tietoasi arvostelun yhteenvetoon negatiiviseksi asiaksi, jos et edes tiedä tehdäänkö puhelinta rajoitettu määrä vai ei?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
konventor (vahvistamaton)

23

Voiko puhelimella katsoa YLE areenaa, nelosen ruutua ja maikkarin katsomoa? Entä tukeeko videosoitin tekstitystä?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Voittaa WeePeen! (vahvistamaton)

25

Resoluutionsa ja näyttömatriisin puolesta Nokia N9:n näyttö ei ole todellakaan markkinoiden huippua.
Kyseessä on siis 854x480-resoluution näyttö,joka käyttää Pentile-näyttömatriisia.Pikselien määrä ei siis ole markkinoiden huippua,vaikkakin riittää useimmille.Pentile-termi puolestaan tarkoittaa sitä,että näytön alipikselien määrä on kolmanneksen pienempi kuin optimaalisessa RGB-matriisissa (Red-Green-Blue). Pentile-näytön pikselit ovat RGB-RGB:n sijaan RG-BG-muodostelmassa.Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä,että näyttö ei pysty toistamaan väriyhdistelmiä parhaalla mahdollisella tarkkuudella.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Abstract1526 (vahvistamaton)

27

"kekseliäästi piilotetut microUSB- ja SIM-korttipaikat, ovat piristäviä innovaatioita, joita puhelimissa haluaa nähdä."

Olen täysin eri mieltä, microUSB:n kansi on huono ratkaisu joka tulee hajoamaan pian, varsinkin kun laitetta on ladattava tiheään.

Vastaa
qkkeli
qkkeli

28

Missä sovelluksissa tarkkaan ottaen tuli ikävä fyysistä nappia? Arvostelun tekstiasu kiitettävä, objektiivisuus ei.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Muikkis 86 (vahvistamaton)

29

Heips. Mikäköhän mun N 9:ssä on vialla tai siis puuttuukohan joku asetus ko ei pysty katsomaan mitään areenalta tms. Kun klikkaan ohjelmaa, ilmestyy ruutuun teksti "Videon toisto vaatii Flash-player laajennuksen. Ole hyvä ja lataa se tästä." Kun siten yritän ladata sitä, ei se onnistu tähän laitteeseen.. Mikähän siis vikana?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.