Lukija-arvostelussa Asus Padfone

7
Tatu Lappalainen

Lukija-arvostelussa Asus Padfone
Puhelinvertailu.comin lukija-arvostelu on sivuston aktiivilukijan toteuttama artikkeli. Tämänkertaisen arvostelun kirjoitti ja kuvasi Tatu Lappalainen, jonka käyttökokemuksista ja mielipiteistä voit lukea oheisesta artikkelista.

Puhelimen ja tabletin sisältämä tekniikka on hyvin pitkälle samanlaista. Puhelimen ja tabletin välillä ainoa ero voi olla vain näytön ja laitteen koko, eli tabletin ja puhelimen sisältämät osat voivat olla samanlaiset. Miksi siis hankkia kaksi kertaa samat osat? Asus on tehnyt aiemminkin hybridilaitteita. Transformerit muuttuvat tabletin ja läppärin välillä, mutta PadFonessa idea on viety vielä pidemmälle. PadFone on puhelin, joka muuttuu tabletiksi ja kannettavaksi läppäriksi telakoiden avulla.

Hinnat

- PadFone 499€
- PadFone ja PadFone station 699€
- PadFone station Dock 159€
- Stylus headset -kynä 55€

Pakkausten sisältö

PadFonen paketissa oli:
- PadFone
- Nappikuulokkeet (Mukana 3 eri kokoiset sovittimet napeille)
- USB-johto
- Verkkovirtaliitin USB-johdolle
- PikaohjekirjaPadFone stationin paketissa oli:
- PadFone station
- Latauskaapeli
- Ohjekirja
- Liina näytön pyyhkimiseen
- Suojalaukku PadFone stationille (taittuu telineeksi tabletille)

Näppäimistötelakka sekä stylus headset saapuivat ilman pakkausta. Koska telakoiden nimet ovat melko pitkiä, vertailussa käytän helpompia nimiä. Tablettitelakalla tarkoitan PadFone stationia ja näppäimistötelakalla PadFone station dockia.PadFonen tekniikka

PadFone on hybridilaitteen sydän. Puhelimesta löytyy 4,3" Super AMOLED -näyttö, jonka resoluutio on 960 x 540. Valitettavasti näytössä on Pentile-matriisi, joka heikentää hieman kuvan laatua, muttei kuitenkaan häiritse tavallisessa arkikäytössä. Näytön kontrasti on erinomainen ja musta on tosiaan mustaa. Näytön pinta on tuttuun tapaan Gorilla Glass -lasia. Prosessorina puhelimessa on Asuksen mukaan Qualcommin Snapdragon S4 MSM8260A, jonka kaksi Krait-ydintä tikittävät 1,5GHz taajuudella. Testiohjelmistot kuitenkin ilmoittavat prosessoriksi MSM8960:n, joka ei eroa paljoa MSM8260A:sta. Itseään ei myöskään tarvitse tuntea huijatuksi, sillä MSM8960 on samantasoinen kuin MSM8260A, mutta sisältää hieman lisäominaisuuksia. GPU:na toimii Adreno 225. RAM-muistia PadFonessa on yksi gigatavu.


PadFonesta on olemassa 16 Gt:n, 32 Gt:n, ja 64 Gt:n tallennustilalla varustetut versiot. Kannattaa kuitenkin huomioida, että järjestelmä vie poikkeuksellisen paljon tilaa: testikappaleen 16 gigatavusta muistia jäi järjestelmän jälkeen käyttäjälle vain hieman alle yhdeksän. PadFonen muistia voi laajentaa korkeintaan 32 Gt:n microSD-muistikortilla. Lisäksi PadFonen mukana saa 32 Gt pilvitallennustilaa kolmeksi vuodeksi Asuksen WebStoragesta.

Yhteyksiä ulkomaailmaan PadFonessa hoitavat WiFi (b/g/n) ja Bluetooth 4.0. GSM-liikenne hoituu taajuuksilla 850/900/1800/1900 ja 3G-liikenne taajuuksilla 900/2100. PadFonesta löytyy kaksi kameraa: yksi edestä videopuheluille ja yksi takaa varsinaiseen kuvaamiseen. Etukamera on VGA-tasoinen. Takakamerana toimii LED-salamalla varustettu 8 megapikselin kamera. PadFonessa on 1520 milliampeeritunnin akku, jonka voimin PadFonen kerrotaan selviävän valmiustilassa 360 tuntia GSM-verkossa tai 370 tuntia 3G-verkossa. Puheaikaa 3G-verkossa kerrotaan olevan 480 minuuttia ja GSM-verkossa 940 minuuttia. Testijakson aikana puhelin jaksoi normikäytöllä hyvin yhden päivän ja vähäisemmällä käytöllä akku jaksaa pinnistää jopa parikin päivää.

PadFonen rakenne ja muotoilu

Puhelin on melko ohut. Paksuutta sillä on 9,2 mm. Muissa suunnissa PadFonella on kokoa 128 mm ja 65,4 mm. Puhelimen muotoilu muistuttaa paikoin hätkähdyttävästi iPhonea. Esimerkkinä oheinen testikuva. Puhelimen koko etupuolen peittää lasi lukuunottamatta pientä aluetta puhelimen alalaidassa ja tietenkin pientä lovea kaiuttimelle puhelimen yläosassa. Sivut ovat metalliset ja kapenevat kohden alaosaa. Oikealla sivulla on + ja - -näppäimet, ylälaidalla on 3.5 mm kuulokeliitäntä sekä virtanappi ja vasemmalla laidalla on micro-USB- ja micro-HDMI -liittimet sekä kolme pientä kontaktipintaa telakoimista varten. Takapuolella on ohut muovinen kuori, jonka pinnalla on kameraa kiertäviä uria. Kuoren alla on irrotettava akku sekä paikka sim-kortille ja microSD-kortille. Puhelin on rakenteeltaan vankka ja laadukkaan oloinen. Puhelin sopii hyvin käteen, eikä puhelin lipsu käsistä. Painoa puhelimelle kertyy 129 grammaa.
PadFone station eli Padfonen tablettitelakka

PadFone station muuttaa PadFonen tabletiksi. PadFone stationista löytyy 6600 milliampeeritunnin lisäakku, joka venyttää laitteen käyttöaikaa reilusti. Puheaika venyy jopa 63 tuntiin. Halutessaan voi asettaa tablettitelakan lataamaan PadFonea, tai käyttää älykästä tilaa, jolloin puhelimen ja tabletin akkua kulutetaan tasaisesti. Älykäs tila huomaa myös ladata PadFonea, mikäli sen akku alkaa olla tyhjä. Tablettitelakka ei kuitenkaan toimi pelkän puhelimen virralla, joten PadFone stationissa (tai näppäimistötelakassa) tulee olla virtaa, jos niitä haluaa käyttää. PadFone stationin akku kestää muutaman päivän älykästä tilaa käyttäen.


PadFone station ei luonnollisesti toimi ilman PadFonea, sillä itse PadFone stationissa ei ole tarvittavaa tekniikkaa. Tietoliikenne puhelimen ja tablettitelakan välillä kulkee micro-USB- ja micro-HDMI-liittimien sekä kolmen pienen kontaktipinnan kautta. PadFone stationissa on myös antennit GPS:lle ja puhelinverkoille, joten signaalien ei pitäisi ainakaan heikentyä telakan vuoksi.

Tabletin LCD-näyttö on kooltaan 10,1" ja sen resoluutio on 1280 x 800. Tuttuun tapaan tabletin näyttöä suojaa Corningin Gorilla Glass. Näytön yläpuolella on 1,3 megapikselin kamera ja sen vieressä valosensori. Varsinainen kamera on puhelimen kamera, jolle on tehty reikä puhelimen lokeroon. Puhelimen lokeron vieressä on Asuksen SonicMaster -kaiutin. Kaiutin kyllä pystyy puhelimen kaiutinta matalampiin ääniin, mutta ääni on kumiseva ja tukkoisa.Tabletin ylälaidalla vasemmassa reunassa on virtakytkin ja sen vieressä latauksen merkkivalo. Keskellä ylälaitaa on PadFonen luukun avaamiseen tarkoitettu liukukytkin. Vasemmalla sivulla ylhäällä on 3,5 mm kuulokeliitäntä ja sen alla äänenvoimakkuuden säätämiseen tarkoitetut + ja - -näppäimet. Tabletin alalaidassa on liittimet näppäimistötelakkaan telakoimista ja laturia varten.

PadFonen kotelo pullistuu esille tabletin takapuolella keskellä yläreunaa ja tabletin paino on keskittynyt sinne. Painopisteen vuoksi tablettia on mukavampi käyttää kääntämällä se ylösalaisin. Kun tablettia pitää pystysuuntaisesti kädessä, saa PadFonen kotelon kohdalta mukavan otteen. Tasaisella pöydällä tabletti ei kuitenkaan pysy paikoillaan ja PadFonen kotelon vastakkaiselle reunalle koskiessa tabletti keikahtaa.


PadFone stationin etupuolen peittää lasi lukuunottamatta vasenta ja oikeaa laitaa, joissa on muovinen kehys. Tabletin sivuja kiertää kapea metalliliuska. Tabletin takaosa on pääosin (kumimaista) muovia, jollaista myös HTC:n puhelimissa on. Muoviin lienee päädytty metallikuorisissa Transformereissa huomatun signaalien huonontumisen vuoksi. Puhelimen kotelon päällä on tavallista muovia ja sen pinnalla on kameran reikää kiertäviä ympyröitä puhelimen takakuoren tapaan. Puhelimen kotelon alapuolella on metallinen kaistale. Myös tabletti on rakenteeltaan jämäkkä.

PadFone stationin mukana tulee suojalaukku, jonka voi taitella kahdenlaiseksi tueksi PadFonelle. Toinen asento on tarkoitettu esimerkiksi videoiden katseluun ja toinen kirjoittamiseen, jolloin tabletin alle jää pieni pehmeämpi rannetuki. Suojalaukussa on myös pieni tasku liinaa varten sekä pieni lokero SIM-kortille. Vasemmalla laidalla on pidike myös stylus headsetille. PadFone station mahtuu laukkuun, mutta näppäimistötelakka ikävä kyllä ei. Yhdistelmän saa kyllä mahtumaan laukkuun, jos sitä ei sulje. Suojalaukku pysyy kiinni magneeteilla.PadFone station Dock eli näppäimistötelakka

PadFone stationin näppäimistötelakasta löytyy liitin latausjohdolle, muistikortinlukija ja kaksi kappaletta USB-liittimiä. USB-liittimiin voi kytkeä esimerkiksi hiiren, muistitikun tai kovalevyn. Telakasta löytyvä hiiri jäi melko vähälle käytölle, sillä kosketusnäyttö on käytännöllisempi käyttöliittymässä, joka on nimenomaan suunniteltu sormin käytettäväksi. Muistitikun ja kovalevyn kanssa PadFone toimi ongelmitta, ja tiedostoja pystyi selaamaan kuin tavallisella tietokoneella. Telakasta löytyy myös akku, joka tarjoaa tarvittaessa lisäpuhtia PadFonelle ja PadFone stationille. Näppäimistön akku voi venyttää PadFonen puheajan 102 tuntiin.Näyttöä ei voi kääntää kovin taakse (kääntyy vain 120 asteen kulmaan) ja välillä sitä toivoisi voitavan kääntää enemmän. Tämä rajoitus johtunee tabletin painopisteestä josta jo aiemmin mainitsin. Tässä tapauksessa suuremman kulman vuoksi läppäri keikahtaisi nurin näytön varaan. Näytön ylälaitaan vähänkään kovemmin tökätessä kone keikahtaa hieman taaksepäin.

Näppäimistön tuntuma on hyvä, eivätkä näppäimet heilu tai natise. PadFone stationiin eivät kelpaa Asuksen Transformereiden näppäimistöt. PadFone stationin telakka on metallia sivuilta sekä päältä, mutta pohja on jo aiemmin mainittua kumimaista muovia. Näppäimistötelakka on myös rakenteeltaan jämäkkä kuten tablettitelakka ja itse PadFone.

Stylus headset

PadFoneen saa lisäksi vielä stylus headsetin. Stylus-kynä yhdistetään Bluetoothilla PadFoneen, jonka jälkeen puhelut voi hoitaa puhumalla kynään. Kynällä saa välillä tökkiä näyttöä useampaan kertaan ennen kuin kosketus menee perille. Pieni kevyt hipaisu ei sormen tapaan riitä, vaan kynällä näyttöä täytyy painaa hieman. Kuitenkin kun tottuu painamaan kynällä vähän enemmän, menevät kosketukset perille kerralla.


Puhuminen kynään ei ole mukavaa. Kaiutin on hieman vaimea, vaikka ääni on täysillä. Kaiutin on myös vaikea pitää oikeassa kohtaa korvaa. Headsetin avulla puhuessa linjan toisessa päässä valitetaan vaimeasta äänestä ja jatkuvasta sirinästä. Mikrofonin sijoitus kynän puoleen väliin ei oikein ole onnistunut, sillä se osuu juuri poskea vasten puhuessa. Aivan lyhyet puhelut kynällä sietää, mutta vähänkään pidempiä puheluita varten on mukavampi poistaa puhelin telakasta ja puhua siihen. Kynän yhdistäminen on kuitenkin tehty helpoksi, sillä sitä varten tehty ohjelma opastaa kynän yhdistämisessä vaihe vaiheelta.PadFonen ja telakoiden yhteispeli

PadFonen telakoiminen on helppoa, sillä mitään ennakkotoimenpiteitä ei vaadita. Auki olevia sovelluksia ei tarvitse sulkea, tai näyttöä lukita. PadFone liu'utetaan tablettitelakassa olevaan lokeroon näyttö alas päin. Kaikki liittimet liukuvat hyvin paikoilleen, eikä puhelinta tarvitse sovitella koteloon. Puhelin napsahtaa mukavasti liittimiin, eikä kosketushäiriöitä ole. Kun puhelin on liitetty, tabletti värähtää. Puhelin pysyy telakassa paikoillaan tiukasti, eikä tavallisessa käytössä puhelin tunnu liikkuvan telakan sisällä. Kuitenkin, jos keskittyy ja varovasti heiluttaa telakkaa, voi tuntea puhelimen liikkuvan aivan pikkuisen. Liike on kuitenkin niin pientä, vain juuri ja juuri mainittavaa, että sitä ei todellakaan havaitse käytössä, eikä siitä voi olla puhelimelle haittaa.


Puhelin poistetaan tablettitelakasta kääntämällä luukku 90 asteen kulmaan tablettiin nähden. Luukkua kääntäessä PadFone työntyy irti liittimistä, jonka jälkeen puhelin vain liu'utetaan pois lokerosta. Puhelin värähtää, kun se on poistettu telakasta.

Asuksen Transformereita käyttäneille tablettitelakan telakointi näppäimistöön on tuttua. Tabletti vain painetaan näppäimistötelakkaan. Irrotus tapahtuu vetämällä liukukytkin sivulle ja nostamalla tabletti irti näppäimistöstä. Myöskään tämä operaatio ei vaadi mitään ennakkotoimenpiteitä. Tabletti on jämäkästi kiinni näppäimistössä.

Puhelimen ja tabletin kotinäkymät ovat erilliset, eli tabletilla kotinäytölle lisätty ikoni tai widgetti ei tule näkyviin puhelimen kotinäytölle. PadFonen Dynamic Displayksi nimetty ominaisuus siirtää puhelimen näytön kuvan tablettiin. Esimerkiksi kun puhelimessa on auki viestit silloin, kun puhelin liitetään PadFone stationiin, avautuu viestit tabletin näytöllä eli tabletti on siinä tilassa, mihin se puhelimella jäi. Toiminto toimii tietenkin myös toisin päin, eli kun puhelin poistetaan telakasta viestien ollessa auki, avautuu viestit myös puhelimessa, siitä mihin tabletilla jäi. Kaikki ohjelmat eivät kuitenkaan tue Dynamic Displayta, jolloin käyttäjälle avautuu seuraava viesti:Asuksen omat ohjelmat pääosin tukivat Dynamic Displayta. Androidin vakio-ohjelmista tärkeimmät (Puhelin, henkilöt, viestit, asetukset jne.) tukivat Dynamic Displayta, mutta suuri osa ei, joten em. viestistä tulee tuttu nopeasti. Dynamic Display toimi vaihtelevasti Play-kaupasta ladattujen ohjelmien kanssa. Karkeasti arvioiden noin puolessa ladatuista ohjelmista Dynamic Display toimi.


Kuva siirtyy telakoitaessa puhelimen näytöltä tabletin näytölle parissa sekunnissa, eli käytännössä laite on heti telakoinnin jälkeen valmis käytettäväksi. Telakoinnin kanssa ei ollut ongelmia ja toimi tasaisen varmasti. Mikäli telakoitaessa auki oli hieman raskaampi ohjelma, joka tuki Dynamic Displayta, kesti kuvan siirtyminen hieman pidempään. Kuva vaikuttaisi siirtyvän nopeammin irroittaessa puhelin telakasta kuin telakoitaessa.

Viimeisimpien sovellusten lista tyhjenee sekä telakoitaessa, että irroittaessa puhelin. Pari kertaa testijakson aikana kävi niin, että tabletilla taustalle auki jäänyt ohjelma, jonka avasin myöhemmin puhelimella, yrittikin avautua puhelimessa niin kuin se avautuisi tabletissa, jolloin erilaisen näytön koon vuoksi jälki oli huvittavaa. Ongelmaan auttoi ohjelman sulkeminen ja uudelleen avaaminen.Käyttöjärjestelmä ja -liittymä sekä ohjelmat

PadFonesta löytyy Androidin Ice Cream Sandwich eli 4.0. Asus ei ole tehnyt suuria muutoksia käyttöliittymään, mikä ilahduttanee puhtaasta Androidista pitäviä. Puhdasta Androidia käyttäneille PadFone ei siis tarjoa paljoa uutta järjestelmän osalta.

Asus on parannellut hieman ilmoitusaluetta, ja sieltä löytyy pika-asetuksia sekä näytön kirkkauden säätö. Kun puhelin on kytketty PadFone stationiin ja näppäimistötelakkaan, näytetään ilmoitusalueella kaikkien akkujen varaus. Mikäli jotain akkua ladataan, myös se näytetään. Asus on jättänyt mahdollisuuden poistaa muokatun ilmoitusalueen käytöstä, mikäli se muokattuna ei jotakuta miellytä.
Myös valikko on kokenut pienen muutoksen. "Sovellukset" ja "Widgetit" -välilehdet ovat saaneet väliinsä "Vain Pad" -välilehden, jossa näkyvät vain tabletissa toimivat sovellukset.
Lukitusruudusta voi joko avata vain näytön lukon tai suoraan kameran. Musiikkisoittimen ollessa päällä lukitusnäkymässä näkyy nykyinen kappale, albumikuvitus sekä painikkeet soittimen hallitsemiseen.Suurempien Androidin muokkausten sijaan Asus on lisännyt PadFonen mukaan ohjelmiaan ja widgettejään. Widgetit ovat tyylikkäitä ja toimivia.

Yksi ohjelmista on @Vibe-hupikeskus, joka on Asuksen oma erilaisia sisältöjä tarjoava kauppa. Sieltä löytyy musiikkia, pelejä, radiokanavia ja sanomalehtiä. Ohjelma jättää paljon toivomisen varaa. Suomalaisia radiokanavia ei kannata odottaa, sillä tarjontaan kuuluu vain maailmanlaajuisia sekä Yhdysvaltalaisia kanavia. Radion sisällön tarjoaa MediaU, joka nettisivujen perusteella tarjoaa kyllä myös suomalaisia kanavia, mutta @Vibestä niitä ei löydä. Musiikkipuolen testaus ei onnistunut, sillä ohjelma ilmoittaa virheestä, mutta kyse on ilmeisesti artistin omasta radiosta. Sisällön musiikkipuoleen tarjoaa Aupeo!


Pelipuolen sisällön tarjoaa Unalis. Kaupasta löytyy monille tuttuja pelejä kuten kaikki neljä Angry Birdsiä. Mikäli ohjelmia haluaa @Vibestä asentaa, täytyy asetuksista säätää tuntemattomat asennuskohteet päälle. @Vibe ohjaa sanomalehtiä lukemaan haluavat erilliseen Press reader -sovellukseen. Ohjelmasta on mahdollista tilata eri lehtiä ympäri maailman. Myös Suomesta löytyy luettavaksi 17 sanomalehteä, joista kahdeksan suomeksi, kahdeksan ruotsiksi sekä yksi englanniksi.@Vibe yllätti kuitenkin ja ohjelman päivityksen jälkeen @Viben tarjonta kasvoi. @Vibeen ilmestyi Sovellukset-osio sekä pelien tarjonta kasvoi. Lisääntyneeseen pelien tarjontaan kuului tusina ilmaista EA:n peliä, jotka ovat maksullisia Play-kaupassa. Niiden asentaminen ei kuitenkaan onnistunut. Saataville tuli myös uutisia. Uutisten toteutus oli muiden alueiden tapaan kovin huono. Käytännössä kyseessä oli linkki tänne: [ link ] @Vibeen ilmestyi myös kirjakauppa, jossa saatavilla oli sekä ilmaista että maksullista aineistoa.Kuitenkin mystisesti seuraavalla kerralla avattuani @Viben, oli kaikki taas palautunut entiselleen ja kaikki edellä mainitut lisäykset olivat taas kadonneet. Kaikki niiltä osioilta ladattu katosi myös. Luulen, että näiden sisältöjen ei olisi tarkoitus olla saatavilla Suomessa, mutta sattumalta jonkin bugin vuoksi pääsin tutustumaan tarjontaan, johon ei oikeasti Suomessa pitäisi päästä käsiksi.

Kaikenkaikkiaan @Vibe on varsin turha tapaus, sillä Press readerin, MediaU:n oman sovelluksen sekä Aupeo!:n sovelluksen löytää Play-kaupasta. Play-kaupan pelitarjonnan luulisi olevan riittävä, jonka jälkeen @Vibelle on vaikea keksiä mitään tarkoitusta. Mikäli aiemmin mainitut hetkeksi ilmestyneet alueet löytyisivät @Vibestä, olisi sille jotain käyttöä.

Asuksen paketoimiin ohjelmiin kuuluu myös App Locker, jolla voi salata haluamiaan ohjelmia. Ensin luodaan salasana jonka jälkeen lukittavat ohjelmat vain yksinkertaisesti valitaan listasta. App Lockerin voi kytkeä pois päältä ja takaisin päälle nopeasti, joten kun perheen pienimmät kaipaavat Angry Birdsiä, saa tärkeät ohjelmat lukittua vain kirjoittamalla salasanan ja asettamalla lukon päälle. Sen jälkeen ei tarvitse pelätä viestien tai yhteystietojen katoamista kesken pelien.
Mukana olevalla tiedostonhallintasovelluksella pääsee käsiksi PadFonen sisäisen muistin, muistikorttien sekä USB-tallennuslaitteiden syövereihin. Asus on laittanut PadFoneen mukaan myös varmuuskopiointiohjelman, jolla PadFonen sovellukset voi varmuuskopioida. Varmuuskopiointi onnistuu suoraan muistikortille tai vaikkapa muistitikulle.SuperNote on muistiinpanojen tekemiseen tarkoitettu sovellus. Siinä muistiinpanot voi kirjoittaa näppäimistön lisäksi sormella tai stylus-kynällä. Stylus-kynällä tai sormella kirjoittaessa sana kirjoitetaan isolla näytölle, jonka jälkeen ohjelma pienentää sanan siististi tekstiriville. Mukaan voi tehdä piirroksia, liittää kuvia, videota ja ääntä. Muistiinpanolaput voi viedä ohjelmasta PNG-tiedostoina. Ohjelma on onnistunut ja kätevä eteenkin tabletilla muistiinpanojen tekemiseen.MyNet sovelluksella voi selata WiFi-verkon DLNA-yhteensopivien laitteiden tiedostoja, sekä jakaa PadFonen sisällön muille laitteille verkossa. MyCloud-sovelluksen ilmeisesti ainoa käyttötarkoitus on etätyöpöytäyhteys omaan koneeseen toisin kuin ohjelma ensin antaa ymmärtää. Ohjelman kahden muun välilehden takaa löytyy vain @Viben ja WebStoragen käynnistysnappulat.
Kirjojen lukemista varten Asus on laittanut MyLibraryn, jossa on valmiina yksi kirja (Alice's Adventures in Wonderland, Lewis Carroll). @Viben avulla omaa kirjakokoelmaansa pitäisi voida kasvattaa. Testin aikana pääsin @Viben kirjakaupan puolelle ohjelman päivityksen jälkeen, mutta kirjakauppa kuului niihin mysteerisiin osioihin @Vibessä, jotka katosivat sen yhden kerran jälkeen. Kirjoja voi lukea myös mukana tulevalla Amazon Kindle -ohjelmalla, jonka tosin löytää myös Play-kaupasta.Asetusvalikkoon Asus on lisännyt oman kohdan "Mukautetut ASUS-asetukset". Valikosta voi säätää esimerkiksi sen, että miten puheluihin vastataan, jos puhelin on telakoituna PadFone stationiin. Samasta valikosta säädetään myös esimerkiksi näppäimistötelakan hiiren asetuksia. Asetusvalikosta voi myös poistaa käytöstä Asuksen oman ilmoituskeskuksen, sekä säätää Dynamic Displayta. Vaikka kuvakaappausten ottaminen on Ice Cream Sandwichin myötä helpottunut, on Asus helpottanut kuvakaappausten ottamista entisestään: Kuvakaappauksen saa painamalla viimeisimpien ohjelmien kuvaketta pohjassa.
Kaikenkaikkiaan Asuksen ohjelmapaketissa on onnistuneita ja hyviä sovelluksia, mutta joidenkin sovellusten toteutus on huono sekä ominaisuudet epäselvät. Mukana tulevissa widgeteissä ei kuitenkaan ole mitään valittamista.Kamera

PadFonen pääkamerassa on 8 megapikselin taustavalaistu kenno ja sen kaverina on LED-salama. Kamerassa on viisiosainen linssi ja f-arvo on f2.2. Kamera pystyy tietenkin muiden saman hintaluokan puhelimien tapaan kuvaamaan 1080p-tasoista videota.

Kamerasovellus on myös kokenut pieniä muutoksia Androidin vakiosovellukseen. Salaman asetukset on lisätty helpommin saataville. Samalta laidalta, jolla zoom on, pyyhkäistäessä esiin tulee valikko, josta löytyy erilaisia tehosteita, viivelaukaisin, valotusasetukset, muita kuvan säätöjä ja varsinainen asetusvalikko.
Alla kameran tuotoksia.Suorituskyky

PadFone selvitti suorituskykytestit hienosti. Vertailukappaleina toimivat raudaltaan samanlainen HTC One S sekä suosittu Samsung Galaxy S III. PadFone myötäilikin paljon One S:n tuloksia. PadFonella oli ongelmia GL Benchmarkissa 2.1 Egypt -testissä, jossa offscreen-tulos jäi viidenkymmenen kieppeille.


PadFonen suorituskyky myös näkyi ja raskaatkaan nettisivut eivät tuota puhelimelle ongelmia. Zoomaus ja sivujen vieritys on sulavaa. Sovellukset aukeavat välittömästi, eikä niiden avautumista tarvitse odotella. GL Benchmarkissa ruudunpäivitysnopeudeksi tuli 61, mikä ihmetyttää siksi, että vsyncin pitäisi rajoittaa se korkeintaan kuutenkymmeneen. Alla lukuja:

Yhteenveto

Asuksen puhelin-tabletti(-läppäri) yhdistelmä toimii hyvin ja on jämäkän tuntoinen tyylikäs laite. PadFone toimii hyvin tablettina ja puhelimena, ja vaihto niiden välillä on tehty helpoksi ja toimivaksi. PadFonesta löytyy myös tehoa, joten sovellusten ei pitäisi ainakaan tehon puutteen vuoksi tökkiä. Telakoiden kanssa massiivinen akkukapasiteetti tarjoaa virtaa pitkäksi aikaa, joten akkuvirrasta ei ole pulaa. PadFonen näytön kontrasti on hyvä, mutta sen tarkkuus kärsii hieman Pentile-matriisista, mutta se ei kuitenkaan käyttöä haittaa.

Asus on tyytynyt jättämään suuret Androidin muokkaukset, josta allekirjoittanut on iloinen. Käyttöliittymä on kuitenkin makuasia. Tehdyt muutokset, kuten ilmoituskeskuksen muutokset ja "Vain Pad"-välilehden lisäys, olivat parannuksia tai muuten tällaiseen hybridi-laitteeseen tarpeellisia. Pisteitä Asukselle voi antaa myös mahdollisuudesta poistaa muokattu ilmoituskeskus käytöstä, mikäli se muokattuna jotakuta häiritsee. Olisi mukava, jos pelkän puhelimen hankkijalle olisi mahdollisuus poistaa "Vain Pad"-välilehti valikosta. Asuksen mukaan paketoimissa ohjelmissa on mukana hyviä ja tarpeellisia ohjelmia, mutta osa on täysin turhia ja huonosti toteutettuja. Asuksen lisäämissä widgeteissä ei kuitenkaan ole valittamista.


Tablettikäytössä PadFone ei töki eikä tahmaa ja on kyllä tältä osalta ehdottomasti Android-tablettien parhaimmistoa. PadFone kestää jo vertailun iPadiin. Puhelimen lokero häiritsee hieman tablettikäytössä. Lokeron kohdalta saa kyllä mukavan otteen kun tablettia pitää kädessä pystysuunnassa, mutta puhelimen sijainnista johtuen paino on keskittynyt yläosaan "oikein päin" käytettäessä. Puhelimen lokeron vuoksi tabletti keikkuu pöydällä käytettäessä. Toisaalta on vaikea keksiä parempaakaan sijoituspaikkaa puhelimelle. Tabletti on myös melko raskas, sillä painoa PadFonella on stationiin telakoituna 853 grammaa eli noin 200 grammaa uutta iPadia enemmän.

PadFone on hyvä valinta varsinkin silloin, kun on miettimässä puhelimen sekä tabletin hankintaa. PadFonessa saa sekä hyvän puhelimen että tabletin -- ja vieläpä halvalla. PadFonea vastaavan puhelimen ja tabletin hankkimalla joutuu maksamaan huomattavasti enemmän. Lisäksi, jos tietokonetta käyttää lähinnä nettisurffailuun, pienimuotoiseen tekstinkäsittelyyn, sekä valokuvien siirtämiseen kamerasta, voi PadFone riittää telakkoineen tavallisen läppärin korvikkeeksi. PadFone tablettina ja tietokoneena on kuitenkin melko henkilökohtainen laite, sillä se on täysin riippuvainen itse puhelimesta. Suuri plussa on vain yhden sim-kortin tarve.

Mikäli aikoo hankkia pelkän puhelimen, ei PadFone ole silloinkaan huono valinta. Se kilpailee tasaväkisesti HTC One S:n ja Galaxy S III:n kanssa. PadFonen ja One S:n välillä merkittävin ero on käyttöliittymä, sillä mikäli uskotaan Asuksen väitettä prosessorista, ei laitteiden raudassa ole käytännössä eroa.

Puhelinvertailu.comin lukija-arvostelu on sivuston aktiivilukijan toteuttama artikkeli. Tämänkertaisen arvostelun kirjoitti ja kuvasi Tatu Lappalainen, jonka käyttökokemuksista ja mielipiteistä voit lukea oheisesta artikkelista.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Motorola Moto G53 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G53
99 € Telia
129 € Power
145 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -23%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 194 €

Kommentit (7)

Anonyymi käyttäjä
Henrix98 (vahvistamaton)

4

Tämä arvostelu on NIIIIIN hyvä ja NIIIIIIN laaja, että oksat pois! Melkeimpä voisin yhdistelmän ostaa jo tämä arvostelun perusteella! :)

Vastaa
arivesa
arivesa

5

@1:
Kai kuitenkin huomasit alussa,että tämän laati aktiivilukija Lappalainen,ei toimitus,mitenkään sitä väheksymättä.

Vastaa
Raattis
Raattis

6

Tämäpä on erittäin asiallinen ja kattava uutinen. Kieliopissa on tosin hieman viilaamista.

Itsellenikin tämä vekotin on astetta kiinnostavampi kuin pelkkä tabletti, mutta tarvitsen joka tapauksessa täysverisen Windows-/Linux-läppärin, enkä mielelläni roudaisi kahta tämän kokoluokan laitetta mukanani. Läppäriin verrattuna tabletista on kuitenkin iloa vain bussissa, olkkarissa tai sängyllä maatessa.

Joko siis käännän katseeni Asuksen Windows 8 Transformereihin tai annan koko tablettipuolen olla ja hankin Ultrabookin. FullHD-resoluutiokin on kuitenkin ihan maksamisen arvoinen ominaisuus.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.