Pikatestissä Samsung Galaxy Beam - älypuhelin pikoprojektorilla

12
Panu Roivas

Pikatestissä Samsung Galaxy Beam - älypuhelin pikoprojektorilla

Samsung Galaxy Beam - jääkaappi leivänpaahtimella?Älypuhelinmarkkinoilla puhutaan paljon innovaatioista, mutta valtaosa markkinoilla olevista malleista kiteytyy loppujen lopuksi melko tiukkaan speksivalikoimaan, joka miellyttää useimpia käyttäjiä. Siinä sivussa matkapuhelinvalmistajat käyttävät kuitenkin miljoonia tutkimus- ja tuotekehitysprojekteihin, joiden tulokset jäävät monesti hyödyntämättä massalle tarkoitetuissa malleissa.

Maailman suurimpana älypuhelinvalmistajana Samsungilla on erityisasema siinä missä se oli Nokialla vielä muutama vuosi sitten. Suosittujen mallien lisäksi tarjolla on hieman kokeilullisempia tekeleitä, jotka ovat yleensä tulosta suuren yrityksen hajautetummasta tuotekehityksestä.

Jos vertaa Nokian nykyhetken tilannetta Appleen, joka on vuorostaan toinen ääripää mitä tulee tuotteiden määrään, ei äkkiseltään vaikuta yrityksen kannalta erityisen kannattavalta panostaa "harrastusprojekteihin" joilta ei odoteta suurta menestystä. Suuren yrityksen kannalta tuotevalikoiman laajentaminen on perinteisesti nähty tapana kasvattaa liiketoimintaa ja markkinaosuutta entisestään, mutta missä menee raja?Samsung jatkaa yhä Nokian perinnettä tarjoamalla ison kasan eri älypuhelinmalleja, ja näinpä saammekin tänään tarkastella älypuhelinmallia, jota Apple ei todennäköisesti ikinä julkaisisi.

Pakkaus ja ulkoasuSamsung Galaxy Beamin mukana tulee itse laitteen lisäksi perinteiset lisävarusteet kuten USB-johto, pistokeadapteri ja käyttöoppaat. Erikoisuutena tarjolla on vaihtoakku ja laturi, jolla saa myös puhelimen pystyasentoon.
Samsung Galaxy Beam poikkeaa markkinoilla olevista puhelimista tasan yhden ominaisuutensa ansiosta – pikoprojektorin. Nokia luottaa PureView 808:ssa laadukkaaseen kameraan – ja toinen jalka haudassa olevaan Symbianiin, ja Samsung pyrkii samaan Galaxy beamillä. Toisaalta siinä missä PureViewn kamera on varmasti monien haluama, Galaxy Beamin pikoprojektori ei ole aivan yhtä puoleensavetävä. Molemmat vaativat normaalia paksumman kapulan, ja molemmissa käytetään syystä tai toisesta eilispäivän käyttöjärjestelmää.

Tässä tullaankin vastaan Galaxy Beamin ensimmäiseen kompastuskiveen, Android 2.3.6 –käyttöjärjestelmään. Samsung on lupaillut puhelimelle ICS-päivitystä, mutta tällä hetkellä se on auttamatta kehityksestä jäljessä.


Itse laitekaan ei erityisesti houkuttele verrattuna muihin markkinoilla oleviin Samsungin malleihin. Keltaisella vauhtiviivalla varustettu Galaxy Beam on muihin uusiin älypuhelinmalleihin verrattuna paksu ja suoraan sanottuna melko ruma, mutta kauneus on tietysti katsojan silmässä.

Speksit

Verkko
HSPA 14.4/5.76 850/900/1900/2100
EDGE/GPRS 850/900/1800/1900

Järjestelmäpiiri
1GHz Dual-core
Näyttö
4" WVGA (800x480) TFT
Alusta
Android™ Gingerbread 2.3
(IceCreamSandwich päivitettävä)

Kamera
5MP salamalla + 1.3MP etukamera
Video
MPEG4, H.263, H.264, WMV, DivX
Nauhoitus/toisto: 720p@30fps

Audio
MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA
Yhteydet
WiFi 802.11 b/g/n 2.4GHz
BT 3.0+HS
USB 2.0
MicroUSB
3.5mm Ear Jack

Projektori
15 Lumen @ 1W
nHD resoluutio (640x360)
Ambience Mode
OHP Mode

Anturit
Kiihdytysanturi, Kompassi, Läheisyysanturi, Lamppu, Gyroskooppi
Muisti
8GB käyttömuisti
microSD (maks. 32GB)

Koko
124 x 64.2 x 12.5mm, 145g
Akku
2000mAh
Ruosteisen androidin lisäksi myös laitteisto jättää toivomisen varaa. 2000 mAh akku on kiitettävän kokoinen, mutta ei ole yllätys, että se on saatu mahdutettua puhelimeen, ja että sille on tarvetta pikoprojektoria käytettäessä. Samsung lupaa pikoprojektorille 3 tunnin keston, ja sen se myös lunastaa. Tämä on kiitettävä saavutus laitteen koko huomioon ottaen.

Jos älypuhelinvalinta tehdään puhtaasti speksien valossa, ei Galaxy Beamilla ole paljoa tarjottavana lukuun ottamatta erikoisuuttaan. Tämä yhden tempun poni on tarkoitettu tasan tarkkaan niille, jotka tarvitsevat pikoprojektoria. Tässä pikatestissä keskitymme siis lähinnä projektoriin, ja jätämme 5 megapikselin kameran ja muiden eilispäivän tekniikoiden laatutestit ja suorituskykymittaukset väliin. Puhelimen salamalla varustettu 5 megapikselin kamera ajaa asiansa, ja laatu on selkeästi parempi kuin alkuperäisen Galaxy S:n kameralla.


PikoprojektoriTässä kohtaa voidaankin miettiä – kuka tarvitsee pikoprojektoria juuri älypuhelimessa? Testatessani Galaxy Beamia tulin siihen tulokseen, että ainakaan minulla ei ole juuri mitään käyttöä sille, mitä Galaxy Beam tarjoaa. Uskon myös, että 99,9% käyttäjistä päätyy samaan tulokseen.

Siinä missä projektori puhelimessa kuulostaa teoriassa kivalta ajatukselta, käytäntö on hieman eri asia. Beamin 15 lumenin pikoprojektorilla saa aikaan hailakan kuvan valkoista seinää vasten normaalissa valaistuksessa, mutta jos siitä haluaa saada katselukelpoista materiaalia, tarvitaan pimeää huonetta ja sopivaa valkokangasta tai sen korviketta. Lisäksi puhelin on saatava tuettua jollain. Kun nämä on saatu kasaan, lopputuloksena on 640x360-resoluution kuva, joka jättää useimmat kylmäksi.Siinä vaiheessa kun kunnolliselle kuvalle asetetaan tällaisia vaatimuksia, on todennäköisesti aika miettiä erillisen laitteen ostoa. Pikoprojektori älypuhelimessa on kompromissi, joka ei valtaosalle käyttäjistä sovi. Se on hyödyllinen hyvin rajatuissa tilanteissa, ja useimmille suurin hyöty Galaxy Beamin pikoprojektorista onkin lähinnä sen esittelyssä muille – sen sijaan että sillä esitettäisiin jotain olennaista.

Samsung tarjoaa puhelimessaan sovelluksen, joka tarjoaa asetuksia ja työkaluja projektorin hyödyntämiseksi. Projektorin kirkkautta voi säätää kolmelle tasolle, joskin korkeinkin taso jättää turhan hailakan kuvan. Myös fokuksen säätö on mahdollista, ja suurin järkevä kuva liikkuu 50" luokassa projektorin ollessa 2-3 metrin päässä projektiopinnasta. Quick Padilla saa näytölle hiiri-ikonin ja näytölle voi myös piirtää sen avulla. Visual Presenter heijastaa takakameran kuvan projektorille. Ambiance mode mahdollistaa musiikin ja videon toiston tunnelmanluontitarkoituksessa. Myös taskulamppuominaisuus on sisällytetty. Briefing vuorostaan toimii herätyskellona, joka aloittaa projektoriesityksen merkattuna aikana.
Samsungin markkinointiosasto on yrittänyt keksiä puhelimelle käyttöskenaarioita kotiteatterista powerpoint-esityksiin ja tunnelmanluontiin, mutta yksikään näistä ei ole käytännössä erityisen toimiva Beamin tapauksessa. Beamilla katsoo ehkä YouTube-videon tai pari hämärämmässä valaistuksessa, mutta kovin laadukasta elokuvaelämystä on turha odottaa. Beamia vaivaa lähinnä se, että sen hyödyllisyys rajoittuu usein tilanteisiin, jotka eivät todennäköisesti satu vastaan kovinkaan usein. Jos projektorille on paljon käyttöä jossain, yleensä sellainen myös löytyy erikseen. Beam tosin toimii kätevästi ainakin yhdessä monelle usein vastaan tulevassa tilanteessa – taskulamppua tarvitessa 15 lumenin projektori kännykässä käy korvikkeena vallan hyvin.


Loppuyhteenveto

En kiellä, etteikö Suomessa olisi ihmisiä, joilla olisi käyttöä älypuhelimen ja projektorin yhdistelmälle, mutta tällaisenaan Beam jäänee pikoprojektoria kaipaavaltakin hankkimatta. Siinä missä puhelimen paksuuden voi vielä niellä – se kuitenkin mahtuu vielä helposti taskuun, eikä paina paljoa – ei se muilta ominaisuuksiltaan yksinkertaisesti vastaa kilpailevia malleja samassa 500 euron hintaluokassa.

Nokian PureView 808 on samassa jamassa kokonsa ja raudan puolesta (kameraa lukuun ottamatta), mutta Beamin Android-käyttökokemuksessa ei sinällään ole mitään pahasti vialla, ja Ice Cream Sandwich -päivityskin on luvattu. Puhelimen akku kestää kiitettävästi, ja muilta osin Galaxy Beam on lähinnä paksu sekoitus alkuperäistä Galaxy S:ää ja Galaxy S II:sta. Tästä huolimatta Galaxy Beamin pikoprojektori ei ole Samsungin vastine PureView-kameralle, vaan sen laatu on parhaimmillaankin keskinkertainen.

Jos pikoprojektori kiinnostaa, kannattaa sellainen hankkia erikseen, ja suunnata katse Samsungin muihin älypuhelinmalleihin. Galaxy Beam on todellakin Tim Cookin sanoja lainatakseni kuin jääkaappi leivänpaahtimella. Lopputuloksena on jotain, mikä ei loppujen lopuksi miellytä juuri ketään. Tällä hetkellä pikoprojektorit ovat lähinnä VGA-kameran tasolla laadussa, ja kehitystä on tapahduttava huimasti, ennen kuin niitä on järkevää sisällyttää älypuhelimeen.
Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -23%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 194 €

Motorola Moto G53 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G53
99 € Telia
129 € Power
145 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Kommentit (12)

Anonyymi käyttäjä
raidi@ (vahvistamaton)

1

Samsung Galaxy Beamin mukana tulee itse laitteen lisäksi perinteiset lisävarusteet kuten USB-johto, pistokeadapteri ja käyttöoppaat. Erikoisuuten tarjolla on vaihtoakku ja laturi, jolla saa myös puhelimen pystyasentoon.

Pöytälaturi pitäisi kuulua lisävarusteeksi myöskin Samsung Galaxy S2 ja S3 malleihin!.

Vastaa
ep_
ep_

3

Tuo Samsungin video on kyllä aika pahasti kusetusta. Perheen äiti pitelee puhelinta kädessään, eikä kattoon heijastettu kuva heilu. Puhelimen ja katon välisen välimatkan huomioiden täytyy sanoa, että kyllä on vakaa käsi sillä naisella. Kuuluiko puhelimen pakkaukseen mukaan kenties muutama kilo beetasalpaajaa? ;-)

Tosiaan on varmasti vaikea keksiä tuolle projektorille mitään käyttötarkoitusta. Käyttöä löytyisi, jos projektori olisi FullHD-tasoinen ja jos siinä olisi paukkuja näyttää kuvaa normaalissa valaistuksessa sisätiloissa. Ja tietenkin kuvan pitäisi olla tarpeeksi suuri. Nykytekniikalla laite tosin silloin paisuisi matkalaukun kokoiseksi. :-)

Vastaa
Sefriol
Sefriol

4

Puhelimen idea on sinäänsä hyvä ja sille löytyisi varmasti käyttöä niin bisnes- kuin kuolumaailmassa, mutta ei taida kehitys olla siellä missä sen pitäisi olla, että tälläinen olisi mahdollista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
raidi@ (vahvistamaton)

5

ep_ @ .Projektori mallin idea on vähän sama,kuin Pureview mallin. ;)

Vastaa
ep_
ep_

6

@5
Ei lähellekkään. Pureview ei ole lelu toisin kuin tämä projektori. Pureview toimii hyvin ja sillä saa hienoja kuvia. Jos puhelimessa on Pureview-kamera, niin luultavasti sille löytää myös käyttöä. Galaxy beamin projektorille on vaikea keksiä järkevää käyttöä, joten se on täysi turhake.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
WP Nokia=USA (vahvistamaton)

7

@6
Pureview on turhake,koska kamera löytyy muistakin älypuhelimista!.Ainakin Nokia 808 Pureview mallin käyttis on hidas,kuin...!!."Kuoleva Symbioosi"!!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

8

"Galaxy Beam on todellakin Tim Cookin sanoja lainatakseni kuin jääkaappi leivänpaahtimella."

Tämä vertaus ei ole osuva Galaxy Beamin kohdalla, sillä Beamin ongelma on (tämän artikkelin mukaan) projektorin heikko taso, ei se, että projektorille ei kännykän yhteydessä olisi käyttöä ja kysyntää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
SGS III (vahvistamaton)

9

@7
Kannattaa kokeilla hivenen 808 noksua ja sanoa sitten että se on turha, ei todellakaan, työkaveri harrastaa kuvaamista, ja tekee helvetin hyvää jälkeä, huomaa varsinkin siinä vaiheessa kun lähdetään zoomaamaan kuvaa yms..
Itsellä Galaxy III, ja päädyin siihen puhtaasti näytön koon ja androidin takia. Tuli vertailtua kuvia ja kyllä se perus kuvakin näyttää sillä noksulla paremmalta koneelle siirrettynä, ehkä tässä on se että kaikki ottaa puhelimen tarpeen mukaan, ja en itse näe mitään tarvetta projektorille vielä puhelimessa, ja tuskin moneen vuoteen...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
SGS III (vahvistamaton)

10

@7
Kannattaa kokeilla hivenen 808 noksua ja sanoa sitten että se on turha, ei todellakaan, työkaveri harrastaa kuvaamista, ja tekee helvetin hyvää jälkeä, huomaa varsinkin siinä vaiheessa kun lähdetään zoomaamaan kuvaa yms..
Itsellä Galaxy III, ja päädyin siihen puhtaasti näytön koon ja androidin takia. Tuli vertailtua kuvia ja kyllä se perus kuvakin näyttää sillä noksulla paremmalta koneelle siirrettynä, ehkä tässä on se että kaikki ottaa puhelimen tarpeen mukaan, ja en itse näe mitään tarvetta projektorille vielä puhelimessa, ja tuskin moneen vuoteen...

Vastaa
PELAAJA1983
PELAAJA1983

11

Kyllä tykkäisin pikoprojektorissa puhelimesSA.

Mukavasti voisi otta videoita lemmikistä ja esittää niitä perheelle seinältä :)

Mutta FullHD tasoista tarvitsisi olla. Eikö tulevista tegra3 suorittimista saisi tälläistä tehoa irti pikoprojektorissa ?

Vastaa
ep_
ep_

12

@11
Este on projektorissa, ei raudassa. Ihan sama mitä puhelin sisältää, sillä nykytekniikalla ei voida tehdä noin pientä projektoria, joka kykenisi FullHD-kuvaan. Lisäksi projektorin valovoima on heikko, joten sekin pitäisi saada paremmaksi. Kolmas ongelma on akkukesto. Puhelimen akku pitäisi paisuttaa todella suureksi.

Jos FullHD-kuvaa haluaa, onnistuu se lisäämällä nämä ostoskoriin:
- Haluamasi puhelin, jossa riittää tehoa FullHD-kuvan pyörittämiseen ja mahdollisuutena viedä kuva puhelimesta ulos
- http://www.projectorcentral.com/Sony-VPL-HW30ES.htm
- http://www.biltema.fi/fi/Autoilu---MP/S...on-akut-802604/
- http://www.pakkaustarvikkeita.fi/produc...ippi-50mm-x-50m

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.