Arvostelussa Samsung Ativ S: Tuttu laite uusilla tempuilla

21
Teemu Laitila

Arvostelussa Samsung Ativ S: Tuttu laite uusilla tempuilla
Puhelinvertailun testattavaksi saapui Samsungin Ativ S, joka on Android-jätin tällä hetkellä ainut panostus kilpailevaan ekosysteemiin. Ativ S on hinnoiteltu Suomessa vajaan 550 euron tietämille eli se kilpailee Windows Phone -laitteiden lippulaivaluokassa.

Siinä missä Nokia on jättänyt kaiken muun ja keskittyy pelkkiin Windows Phone -laitteisiin ja HTC :lla on ongelmia Android-tarjontansa kanssa, Samsungin yhden puhelimen julkaisulla tuntuisi olevan tavoitteena lähinnä pitää ovia auki Microsoftin suuntaan. Siitäkin huolimatta ensivaikutelma Samsungin Ativ S -puhelimesta ei ole hassumpi.

Samsung ei ole ikinä ollut erityisen tunnettu omaperäisestä designistaan ja vielä vähemmän sitä on yleensä nähty yhtiön Windows Phone -mallistossa. Sama tilanne on Ativ S:n kohdalla, jossa Samsung vaikuttaisi perinteiseen tapaansa lainanneen vanhempien Android-mallien ulkoasua Windows Phone -laitteen tekemiseen.


Ativ S eli I8750 on kuin ilmetty Galaxy S II, mutta harjattua alumiinia muistuttavilla muovikuorilla varustettuna. Muotoiluun on tuotu ripaus uudempien Android-mallien pyöreyttä ja laite on varustettu Microsoftin Windows-puhelimilta vaatimalla fyysisellä kameranäppäimellä. Muista Windows Phone -puhelimista poiketen Samsung on päätynyt käyttämään fyysistä Windows-nappulaa laitteen edessä, mikä on pienen totuttelun jälkeen hyvä ominaisuus, sillä ruudun avaus on isossa puhelimessa helpompaa kotinäppäimellä kuin yläreunaan kurkottelemalla.Laitteen oikeassa reunassa on kameranäppäimen lisäksi virtanäppäin, johon pienempikätisen on luultavasti hankala ylettyä. Yläreunassa on vain kuulokeliitäntä sekä mikrofoni. Vasemmasta reunasta löytyy yksi pitkä näppäin äänenvoimakkuuden säätöön ja alareunassa on mikrofonin lisäksi mikroUSB-liitäntä. Takaa löytyy sekä valmistajan että käyttöjärjestelmän nimi sekä kamera salamavaloineen. Alareunasta löytyy kaiutin koko takareunan kiertävän (vain osittain oikean) säleikön takaa.

Ativ S on rakenteeltaan perinteistä Samsungin tuotantoa. Vaikka ohuesta muovista valmistetut kuoret eivät tuota erityistä laatuvaikutelmaa, ne ovat todellisuudessa kohtalaisen kestäviä. Laitteen takakuori on ohut ja taipuisa alumiinilta näyttävä muovinpalanen, mikä ei kuitenkaan tee puhelimesta vähemmän tukevaa.

Laitteen ulkoiset mitat ovat 137,2 x 70,5 x 8,7 ja painoa on 135 grammaa. Puhelin ei ehkä sovi pienikätisille, mutta ohuen rakenteensa vuoksi se ei ole erityisen hankala käsitellä.


Näyttö ja ominaisuudet

Ativ S sisältää 4,8 tuuman Super AMOLED näytön, mikä on tähän asti suurin Windows Phone -puhelimessa nähty ruutu. Näytön resoluutio on 1280 x 720, mikä tarkoittaa noin 306 pikseliä tuumaa kohti. Näyttö on laadukas ja miellyttävä käyttää, vaikka vierekkäin silmämääräisesti vertailtuna se ei pärjää esimerkiksi Nokian Lumia 820:n näytölle värintoistossa ja kirkkaudessa.

Laitteen sisuksista löytyy jo muista Windows Phone -puhelimissa tutuksi tullut Qualcommin MSM8960-prosessori, jonka kaksi Krait-ydintä toimivat 1,5 GHz:n taajuudella. Keskusmuistia on gigatavu ja sisäistä tallennustilaa on mallista riippuen 16 tai 32 gigatavua. Lisäksi tarjolla on mahdollisuus laajentaa kapasiteettia microSD-kortilla.


Ativ S tukee vain 3G-verkkoja, mikä ei Suomessa vielä nykyisellään ole merkittävä puute. Muista verkkotekniikoista tuettuina ovat tärkeimmät eli WLAN, Bluetooth 3.0 A2DP-tuella, NFC ja GPS/GLONASS-paikannus.

Kuten muissakin samalla tekniikalla varustetuissa Windows Phone -puhelimissa, suorituskyvyssä ei ole moitittavaa. Samsung on asentanut laitteeseen kookkaan 2300 mAh akun, jonka ansiosta virta ei lopu kesken ainakaan samana päivänä. Windows Phone säätelee järjestelmän tehonkulusta sallimalla tausta-ajon vain tiettyihin sovelluksille ja toiminnoille. Niinpä kevyellä käytöllä myös Ativ S:n akku kestää helposti toisenkin päivän, vaikka tiukoissa rajoituksissa on myös haittapuolensa.


Käyttöjärjestelmä ja sovellukset

Ativ S perustuu Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmään, jonka tarkemmista ominaisuuksista kannattaa lukea aiemmista Windows Phone -puhelinten arvosteluista (Lumia 920, Lumia 820). Testiin saadun puhelimen käyttöjärjestelmäversio oli 8.0.10211.204, jossa on jo mukana esimerkiksi mahdollisuus pitää WLAN-yhteys aktiivisena myös lukitusruudun alla.

Raudaltaan hyvät Windows Phone -laitteet ovat saaneet järjestään huonoja arvioita Microsoftin ekosysteemin osalta. Moitteet eivät ole täysin aiheettomia, sillä Windows Phonen sovelluskaupasta löytyy paljon luokattoman huonoja ja huonosti ylläpidettyjä sovelluksia. Asiaa ei auta itse kauppasovellus, joka ei tarjoa erityisen käteviä keinoja jyvien erotteluun akanoista. Siitäkin huolimatta helmiä löytyy esimerkiksi akun käyttöä seuraavan Battery Sensen tai suomalaisen uutissovelluksen Aukion muodossa.Samsung on esiasentanut käyttöjärjestelmään muutamia omia sovelluksiaan, joista suurin osa on kuitenkin vähemmän hyödyllisiä. Tarjolla on esimerkiksi muistikirjasovellus sekä Family Story -nimien sovellus yhteydenpitoon perheen kesken, jonka ominaisuudet kuitenkin löytyvät paremmin integroituina käyttöjärjestelmän omasta Kohtauspaikat-toiminnosta.

Pikaviestittelyyn on tarjolla Samsungin oma pikaviestisovellus ChatOn, joka saattaa olla hyödyllinen, jos se on laajemmassa käytössä kaveripiirissä. Lisäksi mukana on Samsungin oma musiikkikauppa, jonka sisällön tarjoaa 7digital sekä kevyeen kuvanmuokkaukseen tarkoitettu sovellus. Ehkä hyödyllisin esiasennetuista sovelluksista on Now, joka kertoo muun sääennusteen ja muita tietoja kotiruudulla.

Kuten jo aiempien Windows Phone 8 -puhelinten testeissä todettiin, Internet Explorer 10 on pätevä väline netin selailuun. Virheellisesti renderöityvät sivut ovat kohtalaisen harvinaisia ja selain on vikkelä käyttää. Samsungin Ativ S:n tapauksessa nettiselailua helpottaa kookas näyttö. Isolta näytöltä myös kuvat näyttävät hyviltä ja Youtube-videoita katsellessa puhelinta ei tarvitse pitää muutaman sentin päässä naamasta saadakseen kuvasta selvää.

Kamera

Ativ S sisältää saman kahdeksan megapikselin kameran, jota on käytetty Samsungin lippulaivamalleissa jo Galaxy S II -ajoista lähtien. Jälki on tyypillistä omassa luokassaan, eli hyvissä olosuhteissa kuvista tulee kiitettävää jälkeä, mutta valon vähentyessä kuvanparannusalgoritmien liiallinen terävöitys ja kohina tulevat selvästi näkyviin.


Takakameran lisäksi Ativ S sisältää 1,9 megapikselin kameran puhelimen etupuolella videopuhelukäyttöä varten. Videokuvan laatu on omassa käyttötarkoituksessaan erittäin riittävä.


Avaa kuvat alkuperäisessä koossaan tästä: 1 | 2 | 3 | 4


100 prosenttinen rajaus kuvasta:Videokuvaa voi tallentaa 1080p-resoluutiolla 30 kuvaa sekunnissa. Automaattinen valkotasapainon säätö onnistuu kohtalaisesti, mutta tarkennus joutuu välillä hakemaan pistettä.Yhteenveto

Samsungin Ativ S on tämän hetken isoruutuisin Windows Phone -puhelin, vaikka isompi resoluutio löytyykin Nokian Lumia 920 -mallista. Isosta ruudusta huolimatta Samsungin Ativ S on rakenteeltaan kevyt, mikä saattaa olla merkittävä etu, jos Lumia 920 tuntuu liian raskaalta.


Jos on valmis hyväksymään käyttöjärjestelmän puutteet, Samsungin Ativ S on kaikin puolin turvallinen valinta perinteisestä puhelinmuotoilusta pitävälle. Se muistuttaa rakenteeltaan ja ulkonäöltään Samsungin Android-tarjontaa, mikä ei kuitenkaan välttämättä ole hyvä asia esimerkiksi heppoisten pintamateriaalien kohdalla. HTC:n ja Nokian jämäkät polykarbonaattirakenteet tuntuvat kädessä huomattavasti paremmalta. Toisaalta Ativ S on ainut Windows Phone 8 -lippulaivamalli, jossa on vaihdettava akku sekä microSD-paikka.

Hintansa puolesta Ativ S on Windows Phone -lippulaivakolmikon halvin malli, joskaan eroa HTC:n Windows Phone 8X:n ei ole muutamaa kymppiä enempää ja Nokian Lumia 920 on noin viisikymppiä kalliimpi. Tämän hintaluokan puhelimissa erot eivät ole erityisen suuria ja valinnassa painavammiksi muodostuvat muut seikat.

Kaikkia kalliimman pään Windows Phone 8 -laitteita lyhyempiä tai pidempiä aikoja testanneena on todettava, että nykyisellään Microsoftin järjestelmän menestyminen markkinoilla ei ole enää ainakaan raudasta kiinni. Seuraavaksi toimia vaaditaan Microsoftilta järjestelmän nykyisten puutteiden korjaamiseksi.

Edit 20.1.2013 20:58 Lisätty maininta hinnasta sekä alkuun että loppuyhteenvetoon.


+ Iso näyttö
+ Akkukesto ja vaihdettava akku
+ Ohut ja kevyt muotoilu
+ Muistikorttipaikka

- Muovinen rakenne
- Ekosysteemi osittain


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Motorola Moto G53 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G53
99 € Telia
129 € Power
145 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -23%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 194 €

Kommentit (21)

Anonyymi käyttäjä
Bobakki (vahvistamaton)

1

Ohuesta ja kevyestä rakenteesta voi antaa plussaa, mutta muotoilua tämä ei ole nähnytkään. Muovisesta rakenteesta on annettu miinusta ihan oikeasta syystä. On tämä aika ankean näköinen kun vertaa Nokia/HTC väriloistoon.

lippulaivamallikin on niin ja näin, toista mallia ei ole niin ilmeisesti tämä sitten on lippulaivamalli?

SD kortti asian voi ilmaista toisellakin tavalla. Lumia 620 ym. edullisten mallien tapaan ativ-s löytyy sd korttipaikka.

Tänä päivänä kamerall on merkitystä ja siitä olisi voinut antaa myös miinusta, kun rima on siinä nostettu uudelle tasolle ajat sitten.

Mikä tämän hinta ennen veroja on?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ativ @ (vahvistamaton)

2

Kameralla otettujen kuvien laadusta...Jälki on tyypillistä omassa luokassaan,eli hyvissä olosuhteissa kuvista tulee kiitettävää jälkeä,(mutta) valon vähentyessä kuvanparannusalgoritmien liiallinen terävöitys ja kohina tulevat selvästi näkyviin. ;/

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Bobakki (vahvistamaton)

3

@2 Kun tätä mainostettiin lippulaivamalliksi niin tarkoittaako omassa luokassaan lippulaivamalleja vai jotain muuta, kun kamerasta puhutaan?

Olisin odottanut +/- osiossa olisi ollut - Kameran laatu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ativ @ (vahvistamaton)

4

@2
Jaa,en osaa sanoa. :)
Se hyvä ominaisuus on ainakin Nokia Lumia 920 malliin verrattuna,että akun voi itse vaihtaa...vaikka vakioakusta-tehoakkuun!.Ja tuo muistikortti paikka!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ativ @ (vahvistamaton)

6

Vaikka ohuesta muovista valmistetut kuoret eivät tuota erityistä laatuvaikutelmaa, ne ovat todellisuudessa kohtalaisen kestäviä.

Kuinka paksu mahtaa olla lakkakerros kuorien värin päällä?. ;/

Vastaa
Taeco
Taeco

7

Eikö osassa halvemmista Lumioista ole SD-korttipaikan lisäksi vaihdettava akkukin? Mutta arvostelussa tarkoitettiin varmaan "lippulaiva" wp:itä.

En ymmärrä miten fyysinen kotinäppäin voi mitenkään olla hyvä puoli. Paljon mukavampi vain hipaista näppäintä, kuin joutua painamaan sitä näytön hiplailun lomassa. Ja mitä kurottelua siinä on, jos virtanappi on kyljessä (kuten Lumioissakin)? Kai se on mielipideasia tuokin.

Vastaa
perhana
perhana

8

täytyy tunnustaa, että lumia 920:n saatavuutta odotellessa kävi jo mielessä tämä ativ toisena vaihtoehtona, kun haluan kuitenkin suuremmalla resoluutiolla olevan näytön kuin lumia 820:ssa... mutta mitä nyt lueskellut arvosteluja tuosta ativ:sta niin ei kiitos, taidan vaan odotella vielä sitä 920:sta, vaikuttaa tuo niin tyypilliseltä samsung-kuralta.

Vastaa
ep_
ep_

9

@7

Lainaus:

Toisaalta Ativ S on ainut Windows Phone 8 -lippulaivamalli, jossa on vaihdettava akku sekä microSD-paikka.

--

Ei siitä mihinkään pääse, mutta tylsähtähän tuo Ativ S näyttää Nokian ja HTC:n värikkäisiin WP-puhelimiin verrattuna. No mielipideasia...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Bobakki (vahvistamaton)

11

@10

Sieltä tosiaan tulee sitä samaa väriä mitä galaxy sarjassa on saatavilla.

Lippulaivamalli ja ei 4G tukea niin kyllä samsung tällä häviää ensimmäisen erän. Samsungilla kun ei ole tarjota mitään softaa mukana niin tuo hinta vaikuttaa todella kovalta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hävettääköees (vahvistamaton)

12

Tuossakin kun olisi Android niin voisin ostaa. Keltainen Lumia 920 Androidilla niin ostaisin kiljuen.

WP ei voisi vähempää kiinnostaa. Pikkulapsille tehty värikäs palikkakäyttis ei ole 2000-lukua.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jimihenrik (vahvistamaton)

13

Elisa Shopitista 479,- joten ainakin hieman enempi kuin "noin viisikymppiä" halvempi.

Androidia käyttänyt reilut pari vuotta ja puolentoista vuorokauden jälkeen olen Windowsluuriin erittäin tyytyväinen. Yllättävän intuitiivinen.

Win 8 myös pöytäkoneessa ja pakko sanoa, että en tykkää yhtään. Puhelimessa se kuitenkin toimii.

Vastaa
perhana
perhana

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ativ @:

@13
Ostitko (menneen talven) Lumian vai ATIV S mallin?.

Toivottavasti ei sentään 479,- ativ:sta maksanut,
itse sain lopulta Lumia 920:n Dna Prolta 480,- eurolla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hanaper @ (vahvistamaton)

16

Windows Phonessa (8) samoja ongelmia,kuin Androidissa eli sovelluksien virrankulutuksessa.
Nokia: Lumia 920:n mahdolliset akunkesto-ongelmat taustasovellusten syytä.
www.ampparit.com/it

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.