Testissä Nokia Lumia 1020: Katsaus 41 megapikseliin

18
Matti Robinson

Testissä Nokia Lumia 1020: Katsaus 41 megapikseliin
Heti 808 PureView -mallin julkaisun jälkeen Nokia lupaili kamerassa käytettyjä teknologioita Lumia-mallistoon. Pian kävi selväksi, että ensimmäiset PureView-kameralla varustetut Lumiat eivät kuitenkaan ottaneet mallia megapikseleistä.

Noin puolitoista vuotta myöhemmin Nokia kuitenkin viimein esitteli todellisen PureView-Lumian. Lumia 1020 varustettiin sekä 41 megapikselin kennolla että aiemmista malleista tutulla kuvanvakaajalla. Kameraan oli tehty muutenkin joukko parannuksia.

Puhelinvertailu.com sai käsiinsä niin kutsutulla hirviökameralla varustetun Nokia Lumia 1020:n muutama viikko sitten. Nyt testijakson jälkeen on aika päivittää lopulliset tunnelmat laitteesta.

Käsittelemme tässä testiartikkelissa pääasiassa kameraominaisuuksia sekä kameran lisäsovelluksia. Asiaan vihkiytyneelle tämä ei varmasti tule yllätyksenä, mutta monille muille on varmasti paikallaan kertoa, että Lumia 1020 on käyttöjärjestelmän, käyttöliittymän, sovellusvalikoiman osalta täysin identtinen esimerkiksi Lumia 920 ja Lumia 925 -mallien kanssa.

Tekniikka

Lumia 1020 on teknisesti suurelta osin tuttua kalustoa aiemmista Lumia-malleista. Näyttö on tuttu Lumia 925 -mallista, joskin se on tällä kertaa päällystetty Gorilla Glass 2:n sijaan uudemmalla kolmosversiolla. Näyttö tukee siis samaa sulavaa ruudunpäivitystä (PureMotion) sekä esimerkiksi hanskat kädessä toimivaa herkkää kosketusta.

Järjestelmäpiirinä toimii sama Qualcomm MSM8960 Snapdragon, mutta RAM-muistia on kamerasta johtuen gigatavu enemmän.

Liitettävyys on toteutettu aiemmista Lumioista tutulla laajuudella, joten tarjolla 4G LTE -yhteydet, Bluetooth 3.0, NFC, microUSB 2.0 ja WiFi a/b/g/n.

Tallennustilaa on testilaitteessa 32 gigatavua, josta vapaana noin 29 gigatavua. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei ole, joten tallennustilan on riitettävä -- yhdessä pilvitallennuksen kanssa.Suurimmat erot teknisesti syntyvät tietysti kamerasta, jonka kenno on varustettu 41 megapikselillä sisarmallien 8 sijaan. Kameraa ei liene teknisesti muutenkaan kannata verrata muihin Lumia-malleihin -- tai muihin älypuhelimiin -- sillä kyseessä on huomattavasti kehittyneempi laitos.

Kameran tekniikasta löytyy esimerkiksi moottorisoiduilla kuulalaakereilla toimiva optinen kuvanvakain, mekaaninen suljin, kuuden elementin linssijärjestelmä sekä Xenon- ja LED-salamat.

Kenno on 1/1.5" koolla selvästi tavanomaisia kännykkäkameroita suurempi ja aukko on vakuuttava f/2.2. Kameraa avustaa liuta innovatiivisia ohjelmistoja sekä kaksi Rich Recording -mikrofonia.
Ulkonäkö ja rakenne

Lumia 1020 on rakennettu pääosin polykarbonaatista eli muovista. Etupuolelta laite vaikuttaa hyvin paljon Lumia 920:lta, mutta takasosasta ja sivuilta löytyy pieniä ja suurempiakin eroja.

Lumia 1020:lla on kokoa 130.4 x 71.4 x 10.4 mm ja painoa 158 grammaa. Kameran kohtaa lukuun ottamatta se on ohuempi kuin Lumia 920 ja painoa on samalla vähemmän. Android-lippulaivojen ja Lumia 925:n koko- ja painolukemiin ei kuitenkaan päästä kamerasta johtuen.

Tietysti merkittävin ero on kameramoduulin kohoaminen takakannesta. Musta, alumiinista valmistettu kamerakehikko nousee takaa muutaman millin ja on suunniteltu samalla haihduttamaan lämpöä. Takakuoresta löytyy lisäksi kaksi kosketuspintaa langattoman latauksen mahdollistavalle kuorelle.Laitteen yläosasta löytyy SIM-korttipaikka sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alaosassa ovat puolestaan Micro USB -liitin, kauitinritilä sekä rannehihnan kiinnityspaikka. Laitteen vasen puoli on koskematon ja oikealta puolelta löytyy tutusti äänenvoimakkuuden säätimet, lukitusnäppäin sekä kaksivaiheinen kameran suljinnappi.

Muovi muistuttaa pikemminkin Lumia 925:ssä käytettyä muovia, jonka pinta on pehmeämpi kosketukselle kuin Lumia 920:ssa käytetty polykarbonaatti. Vaikka se tuntuu käteen miellyttävämmältä, on se samalla myös hieman liukkaampi.

Lukuun ottamatta hieman kuorta syvemmälle painuvaa SIM-korttikelkkaa on Lumia 1020:n rakenne ja ulkoasu tuttua huippuluokkaa Nokian Lumia-mallistosta. Jopa kuvissa rumalta näyttänyt kameramoduuli alkaa miellyttää silmää ja sen tarkasti kaiverrettu musta alumiini tuo mukavaa arvokkuutta muuten leikkisään ilmeeseen.


Sormi laskeutuu kameramoduulin päälle tai siihen nojaten ajoittain jopa luontevasti, mutta taskussa ylimääräisestä korokkeesta ei ole missään tapauksessa hyötyä. Pöydälle laskettaessa puhelin jää hieman hassusti vinoon, mutta suuremmin haittaa tästä ei ole ollut.

Kaikkiaan laite on rakenteeltaan ja ulkomuodoiltaan erittäin onnistunut vaikka kameran tuoma lisäpaksuus saisikin olla tiessään.

Kamera

Kamera käsiteltiinkin tekniikkaosiossa hyvin pitkälti, joten käydään läpi tekniikan sijaan sitä kiinnostavampaa asiaa: kuvia. Pyrimme ottamaan kameralla kuvaa ja videota mahdollisimman erilaisissa olosuhteissa -- sikäli mikäli paikka ja vuodenaika mahdollistivat.

Yökuvissa Lumia 1020 käyttää hyväkseen pitkää valotusaikaa, jonka mahdollistaa optinen kuvanvakain. Pitkästä valotusajasta johtuen nopeat liikkeet vaikuttavat merkittävästi kuvaan, mutta vakaalla kädellä jälki on vakuuttavaa. Pilkkopimeässä pienetkin valonlähteen erottaa ja hämärässä jälki on sellaista, että sitä ei helposti usko hämäräkuvaksi.


Alkuperäiset: 1, 2, 3, 4.Kirkkaammassa valossa kameran säätöjä pääsee hyväksikäyttämään paremmin ja kuvista löytyy tietysti huomattavasti vähemmän kohinaa. Automaattitarkennus tarkentaa noin 15 sentistä äärettömään, mutta kiitos manuaalisen tarkennuksen makrokuvaus onnistuu hieman lähempääkin. Vaikka automaattitarkennus toimii hyvin, on manuaalitarkennus kiva lisä.


Alkuperäiset: 1, 2.Alkuperäiset: 1, 2.


Kuvatessa sisätiloissa, päivänvaloa heikommassa valaistuksessa tulee Lumia 1020:n vahvuudet myös ilmi. Esimerkiksi ravintolan hämärästä saa kirkkaita kuvia, joskin kädet on silti tärkeätä pitää vakaina. Usein etsimestä näkyy lähes ainoastaan mustaa, mutta lopputulos on täysin toisenlainen.


Alkuperäiset: 1, 2.
Alkuperäiset: 1.


Tarpeen tullen kuvaajakin pääsee potrettiin kun puhelimen asettaa jalustalle (vaikkapa jalustakiinnikkeellä varustetun Camera Gripin avulla) ja säätää sulkijalle viiveen. Camera Gripin jalustakiinnityksen ansiosta myös vaikkapa timelapse-videon tekeminen onnistuu helpommin.Kuvan pysäytys onnistuu laitteella loistavasti Xenon-salaman ansiosta. Valoisissa olosuhteissakin kunnon salaman ansiosta nopeiden kohteiden pysäytys onnistuu. Valotusaika on mahdollista säätää manuaalisesti jopa 1/16000 sekuntiin.


Alkuperäiset: 1, 2.


Säädöt Nokian Pro Cam -sovelluksessa ovat kerrassaan loistavat. Manuaalitarkennuksen lisäksi säätää voi suljinaikaa (1/16000 - 4s), ISO-herkkyyttää (100 - 4000), valotusta (-3.0 - +3.0) sekä valkotasapainoa.

Videoista saa hyviä sekä heikossa valaistuksessa että kirkkaammassa, mutta suositetavaa on säätää valkotasapaino käsin, sillä muuten värien "pumppaamista" saattaa tapahtua liiaksi. Automaattitarkennus on nopea, joka on pääosin hyvä asia. Se kuitenkin joskus reagoi etualalla pikaisesti pilkahtavaan kohteeseen ajoittain liiankin herkästi. Valon vähentyessä kameran liikuttaminen tekee kuvasta huomattavasti sumeampaa, joten parhaan tuloksen saa kun liikuttelua on mahdollisimman vähän.


Sumuisesta päivästäkin kamera suoriutui hyvin. Luonnollisesti kauemmat, sumun peittämät kohteet ovat täynnä kohinaa, mutta kamera onnistui ikuistamaan sumuisen tunnelman hyvin.


Alkuperäiset: 1, 2.
Kamerasovellukset

Lumia 1020:n mukana tulee esiasennettuna Nokian tuttu kameraohjelmistojen kavalkaadi. Tarjolla on linssejä ja sovelluksia eri tarpeisiin ja lisää löytyy sovelluskaupan valikoimista.

Windows Phone -alustan mukana tulevan kamerasovelluksen lisäksi tarjolla on joko esiasennettuna tai ladattavissa ilmaiseksi Nokian Pro Cam, Cinemagraph, Smart Cam ja Creative Studio, Panoraama, Glam Me, Video Upload. Näiden lisäksi tarjolla on tietysti myös kolmannen osapuolen kehittämiä sovelluksia tukuittain.

Käymme läpi pääasiassa Nokian tarjontaa.

Nokia Pro Cam
Nokia uusi kamerasovellus, joka on samalla ainoa, jolla saa kaiken hyödyn irti Lumia 1020:n 41 megapikselin kamerasta. Sovellusta ryhdittää loistavat säädöt, jotka sisältävät valkotasapainon, ISO-herkkyyden, valotusajan, valoituksen ja jopa manuaalisen tarkennuksen. Lisäksi salama on mahdollista säätää viiteen eri asetukseen.


Asetuksista löytyy myös sulkimen viive, haarukointi usealla asetuksella, etsimen ristikko, kuvasuhde, kuvien tallennusresoluutiot sekä kasvontunnistus.

Videokuvaa on mahdollista tallentaa 720p- ja 1080p-resoluutiolla ja 24, 25 tai 30 kehyksen sekuntinopeudella. Bassosuotimen säätöistä löytyy vaihtoehdot pois, oletus (100 Hz) ja voimakas (200 Hz).Cinemagraph
Cinemagraph osaa tasan yhden tempun, mutta se on sitäkin hauskempi. Cinemagraph kuvaa liikkuvaa kuvaa, josta voi jälkikäteen poistaa ja/tai lisätä liikettä. Kyseessä ei ole kuitenkaan video vaan GIF-animaatio, jonka jakaminen onnistuu helpommin. Samankaltaisia toimintoja tarjoavat muun muassa Vine, Samsungin Animated Photo sekä HTC:n Zoe.Smart Cam
Smart Cam on kuvaussovellus, jossa puhelin kuvaa useamman kuvan peräkkäin ja lisää tehosteita tai poistaa kohteita. Tehosteita ovat Paras (valitsee kuvista parhaan), Toiminta (yhdistää kuvien liikkuvia kohteita), Korosta liikettä (lisää motion bluria) ja Poista (mahdollistaa liikkuvien kohteiden poistamisen).
Creative Studio
Creative Studiolla onnistuu kuvien jälkikäsittely ja muokkaus tehosteiden avulla. Tarjolla on useita eri filttereitä Instagramin tapaan, jonka lisäksi kuvaa voidaan muokata usealla eri tapaa, jotka on jaoteltu neljään osioon: sumenna, taiteile, säädä ja korjaa.

Sumenna mahdollistaa kuvan osittaisen sumentamisen joko piirtämällä tai valitsemalla säteittäisen tai tilt shift -sumennuksen. Taiteile-välilehdestä löytyy värin korostus, jolla voi valita harmaasävyiseen kuvaan värillisiä kohtia sekä kollaasi, jolla voi tehdä kuvakokoelmia.

Säädä-välilehdestä löytyvät säädöt väritasapainolle, kirkkaudelle, selkeydelle sekä elävyydelle. Korjaa-osion muokkauksista löytyy puolestaan rajaaminen, kierto sekä punasilmäisyyden poisto.Panorama
Sovelluksella voi ottaa panoraamakuvia, joita voi jälkeenpäin jakaa tai muokata Creative Studiossa. Yksinkertainen, mutta tarpeensa täyttävä sovellus siis.

Glam Me
Glam Me on sovellus, joka on tarkoitettu ilmeisesti niin kutsuttujen selfie-kuvien ottamiseen. Käytännössä oman pärstäkuvan voi ottaa kummalla kameralla vain ja lisäksi tarjolla on ajastus helpompaan naaman asetteluun. Kuvan otettua voi laittaa naamataulun erilaisten filttereiden läpi kuten nykyään on tapana. Tehosteita löytyy yhteensä 20 kappaletta.
Video Upload
Video Upload on yksinkertainen sovellus, mutta erittäin käytännöllinen, sillä oletuksena videoiden lähettäminen YouTubeen suoraan puhelimesta ei onnistu täydellä tarkkuudella. Tämä sovellus siis kaikessa yksinkertaisuudessaan lähettää videot YouTubeen. Muokkausvalinnat ovat melko vähäiset, mutta sentään videon saa perille korkealla laadulla -- jopa WiFi-yhteyden saavuttamattomissa. Videolle voi valita nimen ja yksityisyysasetuksen.Time Lapse Pro (2,99e)
Maksullinen Time Lapse Pro -sovellus toimi testin time lapse -kuvien ottamisessa. Siinä on mahdollista säätää kuvien määrä sekä kuvien ottotiheyttä sekunnin välein. Sovelluksessa on lisäksi esikatselu tehdyille time lapseille, kuvien lataus palvelimelle sekä kuvien ja videon tallennus. Lisäksi sovellus osaa säästää akkua sulkemalla kameranäkymän ja tukee linssisovelluksia
Lisälaitteet

Testilaitteen mukaan annettiin myös erillisinä myytävät Camera Grip ja Wireless Charging Cover. Nimet kertovatkin pitkälti kaiken tarvittavan.

Langattoman latauksen mahdollistava lisäkuori kiinnitetään puhelimen takaosaan ja se lisää muutaman millin lisää polykarbonaattia kämmenen ja puhelimen väliin. Lisälaite on helppo asentaa ja irrottaa. Se kuitenkin lisää painoa ja paksuutta kutakuinkin sen verran, että laite alkaa tuntua Lumia 920:n painoiselta. Kovin mielellään lisäpaksuutta ja -painoa ei valitse.Camera Grip on kaksikosta paljon mielenkiintoisempi. 1020 milliampeeritunnin akulla varustettu lisäosa mahdollistaa paremman otteen laitteesta, jolloin puhelimen käyttäminen kamerana on luonnollisempaa. Paremman otteen lisäksi lisälaitteesta löytyy standardi jalustakiinnitys, joka on erittäin tervetullut lisä näinkin kykenevään kuvauslaitteeseen.

Lisä akkukestoonkaan ei tule pahitteeksi, sillä käytetäänhän lisälaitetta juuri raskaimman käytön aikaan. Camera Grip toiminee hyvin myös reissuilla sekä kuvaamiseen että lisäakkuna.Yhteenveto

Nokia Lumia 1020 on huima kamerapuhelin. Se tosin oli varmasti sanomattakin selvää. 808 PureView'n kaltaisen kameran paketoiminen Lumia 920:n kuoriin on onnistunut loistavasti. Painoa on onnistuttu tiputtamaan parikymmentä grammaa ja puhelimesta on saatu ohuempi kuin olisi osannut arvata.


Laitteessa on muutamia ongelmia. Vanhaa rautaa löytyy muun muassa järjestelmäpiiriin osalta ja erityisesti näyttö pitäisi nykyisin olla tämän luokan puhelimissa Full HD -tasoa. Myöskin puutteet Windows Phone -käyttöjärjestelmässä, kuten ilmoituskeskuksen puute, harmittavat edelleen. Toki myöskään kameran tuoma lisäpaksuus ja -paino eivät ole hyvästä.

Toisin kuin Lumia 920:ssa, rauta on nyt pitkälti vanhentunutta. Ainoastaan RAM-muistin määrää on kasvatettu. Kilpailijoita heikomman suorittimen ainoat hidastelut tapahtuvat tosin Pro Cam -sovelluksen avaamisessa ja kuvien ottojen välissä. Mahdottoman dramaattisia ne eivät ole, mutta nopeuden toivoisi olevan paremmalla tasolla. 41 megapikselin kennon tuottamien kuvien prosessointi on ilmeisesti liian raskasta vanhahkolle Snapdragon-suorittimelle.

Laitteen rakenne ja materiaalivalinnat ovat hyviä, kuten Nokialta saattaa odottaa. Ulkonäkö ja käytettävyys ovat kohdallaan. Käyttöjärjestelmä toimii erittäin sulavasti ja muutamat pienet päivitykset, kuten vilkaisunäyttö, ovat tervetulleita.

Lumia 1020 on kerrassaan loistava puhelin, mutta mikäli matkapuhelimesta ei toivo loistavaa kameraa, ei ole syytä sijoittaa tähän puhelimeen. Samanlaista rautaa saa pari sataa euroa halvemmalla Lumia 925:n tai Lumia 920:n muodossa.

Jos puolestaan kännykkäkameralta haluaa loistavaa suorituskykyä ja reilun 600 euron sijoittaminen älypuhelimeen ei ole ongelma, voi Lumia 1020:aa suositella lämpimästi. Kyseessä on ehdottomasti paras Windows Phone -puhelin, ja jopa Windows Phonea vierastavien ja kameroista kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tutustua laitteeseen.

Nokia Lumia 1020Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Nokia Lumia 1020

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Motorola Moto G53 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G53
99 € Telia
129 € Power
145 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -23%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 194 €

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (18)

Anonyymi käyttäjä
fanboy777 (vahvistamaton)

1

"Kilpailijoita heikomman suorittimen ainoat hidastelut tapahtuvat tosin Pro Cam -sovelluksen avaamisessa..." Testasin tämän omalla puhelimellani ja olette oikeassa. Ohjelman avaamiseen meni hurjat 3 sekuntia!!!11

Vastaa
perhana
perhana

2

Tuo ilmoitusnäkymän puute on kyllä ehkä ihan tottumuskysymys, ehkä jotkut sitä kaipaavat vain siitä syystä että ovat siihen androidissa tai iphonessa tottuneet, mutta itseäni ei kyllä sen puuttuminen ole kiusannut, enkä oikein edes osaa kuvitella mitä hyötyä siitä olisi.
Saapuneet puhelut ja viestit ainakin näkee helposti lukitusnäytöllä kun näyttöä tuplanäpäyttää, ja sovellusten kuvakkeet pystyy näyttämään muun tarpeellisen.
Mutta eipä kai sen kaivatun ilmoitusnäkymän mahdollisesta tulemisesta jonkin päivityksen yhteydessa toki mitään haittaakaan ole.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Teemu_84 (vahvistamaton)

3

Onko siinä se esittelyvideoissa näkynyt usean sekunnin lagi kuvan oton jälkeen?

Vastaa
ihmissika
ihmissika

6

Teemu_84 (vahvistamaton) @

Itselläni tuo on nyt tämän kuun ollut, keltainen versio, enkä mitään lageja ole huomannut ennen enkä jälkeen kuvan oton... käyttis ohjelmineen on todella sulava, ainoa asia mikä siinä harmittaa on onneton moniajo.

Vastaa
arivesa
arivesa

7

Broidilla tuo nyt on. Kivasti taltioi näemmä still-kuvia kukkasista.
Ja voi näemmä niitä zoomatakin 6,7:1 suhteessa.
Kunhan mikään ei liiku,muuten tarkennus tökkii.

Ei tuota Nokian viimehurraata voi hypensä väärttinä pitää.
S4 zoom osaa näemmä kaiken paremmin,yhtä vähällä 2 corella.

Vastaa
perhana
perhana

8

@7
Kuka oikeasti kehtaisi kanniskella taskussaan ihan arkikäytössä jotain S4 Zoomia...? :D

"hei oota, mun kamera soi, pitää mennä johonkin piiloon vastaamaan kun tässä on ihmisiä..."

Vastaa
delic
delic

9

@6 Kyllähän siinä iso viive on kuvien oton välissä.

Nokia Lumia 1020 camera's 3.5-seconds lag of death
https://www.youtube.com/watch?v=T5-zEI5mSSA

Aika heikkoa kyllä laitteelta jonka pitäisi nimenomaan loistaa kuvien otossa. Kuvanottonopeus kun on yksi mukavuustekijä kameraa käyttäessä. Melko rasittavalta tuntuu ajatus, että pitäisi joka kuvan oton jälkeen venata 3-4 sekkaa, että voi ottaa uuden kuvan.

Vastaa
perhana
perhana

10

@9
Heikko suoritus kylläkin näiltä "lag" videoiden tekijöiltä, kun eivät vaivaudu tutustumaan asetuksiin eivätkä viitsi mainita että tuo viive esiintyy vain kun käytetään Nokia Pro Cam sovellusta asetuksilla joilla tallennetaan joko 41Mp kuva, tai sitten 5Mp kuva samanaikaisesti 38Mp kuvan kanssa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
death of wp8 (vahvistamaton)

11

Kohta WP8 ilmoittaa Nokia Lumia 1020 mallissakin "kuuluisaa sinistä ruutua"!!. =) @8 Aika surkea esitys sinulta!. ;) Etkö parempaan pysty?.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Teemu_84 (vahvistamaton)

12

@10
Eikö tuo Pro Cam kuitenkin ole se The sovellus jolla "hirviökamerasta" (voi jumalauta mikä nimi) saadaan kaikki todellinen hyöty irti? Mm. se paljon mainostettu jälkikäteen zoomailu, puhumattakaan laajoista säädöistä? Eli ilman sitä 1020:n kamera on vain normaalia parempi kännykkäkamera, hienoudet tulevat vasta Pro Camin mukana. Joten eikö se ole aika olennaista, että juuri tuon sovelluksen kanssa, mikä tekee tästä sen "hirviökameran" lagi on olemassa?

Vastaa
perhana
perhana

13

@12
Mutta se on pointti on siinä, että silloin kun haluaa vain ottaa nopeasti normaalin laatuisen kännykkäkuvan jostain tilanteesta, ei ole pakko käyttää sitä "hidasta" sovellusta joka on tarkoitettu korkealaatuisten kuvien ottamiseen.

Jos sinulla on kohtalaisen nykyaikainen tietokone, teepä testi ja avaa vaikkapa jokin näistä artikkelin täyden resoluution kuvista jollain kuvankäsittelyohjelmalla, muokkaa se pienemmäksi, ja katso suoriutuuko ohjelmasi ja koneesi muokkauksesta kolmessa sekunnissa... ja jos ei, niin tarkoittaako se että koneessasi on lagi?

Vastaa
Taeco
Taeco

14

Eikö ketään häiritse tuo videon aikana zoomaamisen aiheuttama portaittaisuus? Tuo on kaikkea muuta, kuin sulava zoomaus. Myös tuo kuvan tallentamisen hitaus on harmillista. Nopeammalle raudalle olisi tosiaan tarvetta.

Kävin puhelinta kaupassa kokeilemassa ja se tuntui ja näytti paljon ohuemmalta, kuin kuvissa. Minun puolestani se olisi voinut olla aavistuksen paksumpikin, koska mielestäni kennon koon pienentämiseen ei olisi ollut varaa. Vaikka tässä on 808:iin verrattuna parempi optiikka ja taustavalaistu kenno, olisin suonut sille saman kennokoon kuvanlaadun parantamiseksi entisestään.

Harmillista niin ikään se, että tässä on Samsungin huono näyttö. En ikinä ostaisi puhelinta, jossa on pentile-matriisi.

Ehkä seuraavan Pureview-mallin kohdalla näemme ajan tasalla olevat speksit ja hiukan isomman kennon:) pahoin kuitenkin pelkään, että kameraa yritetään saada vain pienemmäksi, eikä paremmaksi. Koska miksi vaivautua, kun ollaan niin paljon kilpailijoita edellä? Jos siis MS edes jatkaa Pureviewin jatkokehitystä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
weebee8 (vahvistamaton)

15

@14 Eikö se häiritse,ettei seuraava Pureview malli ole Nokia nimellä varustettu enään?.

Vastaa
Giis
Giis

16

Jotenkin hassua, että täällä arvostellaan laitetta, jota ei olla edes luonnossa nähty, saati käytetty yhtään. Jotkut harvat edes kaupassa kerran kokeilleet.

Itselläni tuo ollut nyt siitä asti, kun se ollut myynnissä yleisesti. Joo, ei sillä pysty mitään sarjakuvaamista tehdä, mutta ei monella pokkarillakaan. Tuon puhelimen kamera on ihan varmasti tyhjää parempi ja tarkoitan juuri vaihtoehtoa, jossa olisi rinnan perustason kamerapuhelin tai erillinen puhelin ja pokkari. Kamera voittaa ihan oikeasti perus kamerapuhelimet, tuoden reissuun automaattisesti hyvälaatuisen kameran todella fiksuun kokoon pakattuna. Menee aika pikkumaiseksi vääntämiseksi, jos ihmetellään kuvan muodostumista kuvauksesta. Puhutaan kuitenkin parista sekunnista, eikä parista kymmenestä sekunnista. Sitä paitsi sitä perustason kameraohjelmaa ei tarvitse käyttää missään tilanteessa. Nokia Pro ohjelmalla hoituu myös kuvien otto ilman rinnakkaista isoa kuvaa, vaikka joku vihjasikin toista. Tieto löytyy kyllä kaiketi tuosta artikkelista, ja mikä tärkeintä, kokemuksesta jota ei taida olla yhdelläkään aiemmin kommentoinneella.

Vastaa
Taeco
Taeco

17

@15 Ei, miksi häiritsisi?

Ehkä tämä yhdistyminen on ennemminkin hyväksi. MS voisi lisätä kameran vaatimaa tekniikkaa käyttöjärjestelmälleen. Esimerkiksi galleria voisi saada natiivin tuen gif-animaatioille (cinemagraph), täyden resoluution kuville ja muokkaustyökalut voisivat olla natiivi osa galleria-sovellusta. Muitakin parannuksia voisi tehdä galleriaan. Lisäksi natiivi kamerasovellus voisi saada parannuksia, ettei tarvitse turhaan useampaa sovellusta ylläpitää. Myös tuki sopivalle raudalle olisi varsin tervetullutta. Ehkä Nokian (entisillä ja MS:n nykyisillä) insinööreillä ja MS:n ohjelmistokehittäjillä olisi muutenkin yksimielisempi käsitys siitä, mitä käyttöjärjestelmä vaatii.

Unohdin muuten viimeksi mainita harmitukseni siitä, ettei videon aikana pysty säätämään fokusta, valkotasapainoa ja valotusta (portaattomasti), tai edes laittamaan kuvausvaloa päälle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
weebee8 (vahvistamaton)

18

@17
Sen takia,koska ei ole enään isänmaallisten suomalaisten (Nokia fanien) palvoma älypuhelin.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.