Maistuisiko iso näyttö edulliseen hintaan? - Pikatestissä Lumia 625

8
Valtteri Ahonen

Maistuisiko iso näyttö edulliseen hintaan? - Pikatestissä Lumia 625
Vastauksena vaatimuksiin alati suuremmista näytöistä Nokia lanseerasi alkusyksystä uutuuden Lumia-tuoteperheeseensä.

Lumia 625 noudattelee toiseksi edullisimman Lumia 620 -mallin näyttämää esimerkkiä rautapuolella hyvin pitkälle, mutta tarjoaa lähes tuumaa suuremman näytön sekä pienenä yllätyksenä LTE-tuen. Ratkaisu pitää hinnan suhteellisen alhaalla, mutta tarjoaa silti kokoa sitä hamuaville. Lumia 625 on myös selkeästi liike sirompaan suuntaan, sillä se on 1,8 mm ohuempi kuin 620.

Lumia 720 -arvostelua kirjaillessa tituleerasimme sitä isoksi ja edulliseksi Windows Phoneksi. Lumia 625 on sekä isompi että edullisempi, joten odotimme innolla laitteen kokeilua.

Tekniset tiedot

Ulkomitat: 133,2 x 72,2 x 9,2 mm
Näyttö: Kapasitiivinen WVGA (800 x 480) 4,7" LCD – 60 Hz, Gorilla Glass 2
Prosessori: Snapdragon S4, 1,2 Ghz tuplaydinprosessori
RAM: 512 MB
Tallennus: 8 Gt laajennettavissa microSD-kortilla, 7 Gt SkyDrive
Akku: 2000 mAh
Kamera: Takakamerassa 5 MP (1080p-video) ja f/2,4, etukameran resoluutio 640 x 480
Lisäksi: Bluetooth 4.0 + LE, GPS, LTEMuotoilu

Kuten tarkkasilmäisimmät saattavat havaita jo teknisten tietojen pohjalta, on puhelimessa samankaltaisuuksien lisäksi myös eroja Lumia 620:aan verrattuna. Esimerkiksi prosessorin kellotaajuus on noussut yhdestä gigahertsistä 1,2:een. Akun kapasiteetti on myös kasvanut merkittävästi, mikä on suuremman näytön myötä tietysti odotettua.

Ainakin mustana Lumia 625 on mattapintainen ja kädessä ohuen, mutta muutoin hieman suuren tuntuinen. Mattapinta kerää harmittavan paljon sormenjälkiä ja on ajoittain liukkaan tuntuen riippuen ovatko kädet kuivat vai kosteat. Puhelin on vielä käytettävissä yhdellä kädellä, mutta sen mukavuudesta voi jo hyvillä mielin kiistellä. 620:aan verrattuna ylä- ja alareunassa on vähemmän "hukkatilaa", ja puhelin pakkautuu tiukemmin näytön ympärille.Takakuori on irtoavaa sorttia, mutta sen alta pääsee ilman työkaluja käsiksi vain SIM- ja muistikorttiin. Akkua ei saa irti ilman ruuvimeisseliä, mikä on vähän outo ratkaisu. Kuori pysyy paikoillaan jämäkästi, mutta siitä huolimatta se on poikkeuksellisen helppo irrottaa ja laittaa paikalleen.

Etupaneelissa on tutut kapasitiiviset näppäimet: takaisin, Windows (koti) ja haku. Ylhäällä komeilee vielä toistaiseksi Nokian logo ja oikeassa ylänurkassa on etukamera. Puhelin on niin etu- kuin takapuoleltakin melko minimalistinen. Takana on vain pieni kamera ja led-salama. Kameran kohdalla voi tuntea ja nähdäkin tarkasti katsoessa pienen kohouman. Kuoren reunat kohoavat hiukan suojalasin yläpuolelle, mikä varmasti ehkäisee naarmuuntumista ja likaantumista jonkin verran.

Kaikki fyysiset painikkeet (äänenvoimakkuus, virta ja kamera) löytyvät tuttuun tapaan laitteen oikeasta reunasta. Alareunassa on mikro-USB-liitin ja ylhäällä kuulokeliitäntä.
Kamera

Kyseessä on Nokian puhelin, joten kameran suorituskyky on varmasti asia, joka kiinnostaa monia ostajaehdokkaita. 625:ssä on viiden megapikselin pääkamera, jonka kuvat ovat miellyttävän värisiä kunnon valossa. Osassa kuvista värit kallistuvat jonkin verran kylmiksi. Kalliimpiin kameroihin verrattuna Lumia 625 häviää tietysti tallennettujen yksityiskohtien määrässä pienen sensorinsa vuoksi, mutta hintaluokkaansa nähden kamera suoriutuu vallan kelvollisesti.

Myös hämärässä Lumia 625 ottaa parempia kuvia ilman salamaa kuin monet kilpailijansa, mutta tietysti suorituskyky kärsii sitä enemmän, mitä vähemmän valoa on tarjolla. Etenkin kuvien värit alkavat jo varsin nopeasti muuttua synkiksi ja kohina lisääntyä. Makrokuvissa 625 tarkentaa yllättävän läheltä, hieman alle kymmenestä sentistä.

Seuraavassa muutama esimerkkikuva, lähinnä syksyisistä maisemista. Erityisesti ainakin oman huomion kiinnittää hämärässä otettu kuva (toiseksi viimeinen), jolle otin verrokiksi samasta paikasta kuvan vanhemmalla Lumia 800:lla (viimeinen kuva). Niistä huomaa hyvin, kuinka hämäräkuvausominaisuudet ovat parissa vuodessa harpanneet. L800 maksoi kuitenkin uutena aikanaan tuplasti mitä L625 nyt.
Valitettavasti Nokian Pro Cam -sovellus ei ole löytänyt tietään edullisempiin Lumioihin, minkä voi kyllä strategisena erotteluna ymmärtää. Nyt tarjolla on kuitenkin Nokia Smart Cam, jolla voi tuottaa hauskoja kuvia nopeasti otetusta sarjasta, tai esimerkiksi vaihtaa henkilöiden ilmeitä jälkikäteen. Aina nämä ominaisuudet eivät kuitenkaan toimi halutulla tavalla (tai ollenkaa), varsinkin jos liikettä on paljon tai valaistus on erityisen heikko.

Nokia Cinemagraph antaa tehdä kuvista lyhyitä animaatioita, joita voi halutessaan luupata. Cinemagraph on hauska lisä, mutta se kärsi samoista ongelmista kuin Smart Camkin, ja jopa kaatuili kokonaan ajoittain. Toimiessaan se tuotti kuitenkin kelvollista jälkeä erittäin pienellä vaivalla.

Alla esimerkki Lumian videokuvauskyvyistä täydellä 1080p-resoluutiolla. Kuvasta huomaa selkeästi, että optiselle kuvanvakaimelle olisi tarvetta (osittain voi kyllä syyttää kuvaajan käsiäkin). Valitan myös maiseman harmautta.Yleistä

Edullisista Lumioista (520-720) 625:ssä on nopein prosessori, mutta näytössä heikoin pikselitiheys. Se on myös ainoa joka tukee 1080p-videotallennusta, mistä suuri plussa.

Ohjelmistopuolella 625 on samalla viivalla 620:n kanssa. Lumioiden saaman Amber-päivityksen jälkeen kävi ilmi, että kaikki edullisemmat mallit eivät saa kaikkia hyötyjä käyttöönsä. Esimerkiksi "double-tap to wake" -toiminto sekä Glance Screen eivät ole saatavilla nyt testattavaan malliin rautapuolen rajoitusten takia. Käyttöjärjestelmä on kuitenkin odotetun sulava, eikä hidasteluita esiinny kuin isompia sovelluksia avattaessa.Akkukesto tuntuisi olevan nopean testin perusteella hyvää luokkaa. Käytössä akun varaus hiipuu nopeahkosti, mutta valmiustilassa se kestää pitkään. Kahden päivän vähäinen käyttö yhdellä latauksella ei ole utopiaa, varsinkin jos virransäästötila on päällä edes osan aikaa. Aktiivisemmassa käytössä Lumia 625 vaatii kuitenkin päivittäisen latauksen, kuten oikeastaan kaikki muutkin markkinoiden älypuhelimet.


Puhelin tuntuu todella kädessä välillä todellakin liukkaalta, ja varsinkin yhdellä kädellä käyttäessä saa olla todella varovainen, ettei laite lipsahda lattialle. Muutoin Lumia 625 on rakenteeltaan kuitenkin laadukkaan ja jämäkän tuntuinen, eikä ulkokuoressa ole suurempaa valittamisen aihetta.Hintaluokassaan laite tarjoaa hyviä ominaisuuksia, kuten LTE-yhteydet ja suuren näytön. Ehkä hieman harmittavana tekijänä on muistin rajoitus 512 megaan, mutta toisaalta testin aikana se ei kertaakaan haitannut. Pakko kuitenkin sanoa, että testin aikana ladattujen sovellusten määrä oli suppea.

Näyttö voisi olla kokoluokassaan jo pykälää tarkempi, ja myös heijastamattomaan pintaan olisi voinut kiinnittää enemmän huomiota. Näytön suoriutuminen kirkkaassa valaistuksessa ei ole aivan Nokialle totutulla tasolla. Matalasta pikselitiheydestään huolimatta näyttö tuntui yllättävänkin tarkalta, eikä resoluutiosta muodostunut ongelmaa. Muiltakaan osin näyttö ei tarjoa markkinoiden parasta tekniikkaa, mutta ei se silti huono ole.

Pientä miinusta on annettava laitteen mukana toimitettavasta USB-kaapelista, joka on säälittävä nysä. Yhtä hyvin siinä tietysti data liikkuu kuin pidemmässäkin.

Yhteenveto

Lumia 625 on jalostunut hyväksi arvostelemastani 620:sta. Siihen on lisätty suurempi näyttö ja LTE-yhteydet, mutta valitettavasti näytön koon kasvaessa tuntuu sen laatu heikentyneen muutenkin kuin DPI-arvon osalta.

Ikävänä miinuksena vaakakupissa painaa myös Nokian uuden Amber-päivityksen vajavaisuus laitteella, eli kaikki uudet ominaisuudet eivät toimi puhelimella. Tämä on harmittavaa varsinkin kun 620:ssa ominaisuudet on saatu toimimaan.

Lisäarvoa puhelin saa kuitenkin Nokian omista hyvistä sovelluksista liittyen kameraan ja ennen kaikkea navigointiin. HERE-tuoteperhe on kasvanut monipuoliseksi ja on erittäin toimiva.
Laite on hyvin rakennettu ja laadukkaan tuntuinen edullisuudestaan huolimatta. Kamera tuottaa hyvää jälkeä hyvässä valossa ja hämärässäkin suorituskyky on parempi kuin monella muulla. 1080p-videokuvaus on myös selkeästi noteerattava ominaisuus tässä hintaluokassa (hinta kirjoitushetkellä noin 225 euroa).

Mikäli suuri näyttö on suuri osa ostopäätöstä, eikä kaipaa Androidin kaltaista vaihtoehtoviidakkoa järjestelmäänsä, on Lumia 625 melko kohtuullinen valinta budjettiälypuhelinta hamuavalle.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -23%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 194 €

Motorola Moto G53 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G53
99 € Telia
129 € Power
145 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Kommentit (8)

Anonyymi käyttäjä
masa_virtanen (vahvistamaton)

3

Nokia Cameran (oli Pro Cam) saa asennettua jekuttamalla puhelinta luulelemaan olevansa Ameriikassa (kieli + proxy-palvelin). Netistä löytyy ohjeita.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jepajuudas (vahvistamaton)

4

@5
Koskee vain vanhoja WP7 puhelimia mihin käyttäjä ei ole jostain syystä halunnut asentaa kaikki päivityksiä.

Vastaa
Gathago
Gathago

5

@5 Samoja ongelmia on ollut useita vuosien varrella niin myös ios kuin android tuotteissa. Ilmeisesti sinulla siis ei ole mitään puhelinta joka käyttää jotain näistä käyttiksista?

Vastaa
Miksuuuuu
Miksuuuuu

6

Hyvä ellä ollu tämmönen 625 jo kolmeviikkka ja toiminut moitteetto asti. Suosittelen puhelinta niille jotka ei halua sijoittaa 300 euroa puhelimeen, mutta ei halua nauttia halpa-sandroidien lagihelvetistä

Vastaa
quani
quani

7

Miksi on pitänyt jättää 512MB RAM-muisti, kun ei tuo muisti maksa mitään ja jos tuplaisi muistin, niin saisi esim. pelejä tuohon luuriin. 525 Lumiassakin on giga muistia, joten kuvittelin, että Nokia olisi alkanut laittamaan kaikkiin Lumioihin vähintään gigan muistia.

Vastaa
miiu74
miiu74

8

Pari viikkoa kyseinen puhelin ollut käytössä. Dna:n vaihtokapula kampanjan tarjouksella puhelin irtosi hintaan 79e.
Kameran kuvauslaatu oli pieni pettymys mutta kuvanmuokkausohjelmalla ne sai paranneltua. Muuten peruskäyttö erittäin sulavaa ottaen huomioon RAM muistin määrää.
Muutamaa peliä tullut testailtua ja hyvin toimivat.
Suojakalvo friikeille puhelimen näytön kaarevat nurkat ovat iso miinus,,,
Suosittelen puhelinta käyttäjille jotka hakevat älypuhelinelta isoa näyttöä, edullista hintaluokkaa ja kuitenkin käytön sulavuutta. Ei tehokäyttäjille.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.