Uuden vuoden ilotulitteiden kuvaaminen -- Näin otat onnistuneita otoksia

2
Manu Pitkänen

Uuden vuoden ilotulitteiden kuvaaminen -- Näin otat onnistuneita otoksia
Vuosi vaihtuu taas muutamien tuntien kuluttua, mikä tarkoittaa tietysti sitä että ihmiset kokoontuvat juhlistamaan tulevaa vuotta ja muistelemaan mennyttä. Samalla ammutaan todennäköisesti muutamia raketteja, joista olisi mukava räpsäistä pari kuvaa.

Suomen pimeä ja tänä vuonna lumetonkin talvi on armoton valokuvaamiselle etenkin älypuhelimilla, joten Puhelinvertailu kokosi muutamia neuvoja, joiden avulla saatat saada onnistuneita otoksia raketeiden välkkeestä.

Ennakkovalmistelut

Ennen kuin ensimmäiset raketit lähetetään taivaalle, tarkista millaisella välineistöllä olet kuvaamassa. Onko mahdollista tukea puhelinta tripodilla tai jollakin muulla tuella, joka eliminoi pienetkin tärinät ja heilahdukset. Jos kuvaat käsivaralla pimeässä ja pitkällä valotusajalla, tulee kuvista herkästi suttuisia. Joissain älypuhelimissa (esim. Nokia Lumia 920, 925 ja 1020) on optinen kuvanvakain, joka auttaa mikäli kuvaat käsivaralta.Mikäli sopivaa tuentaa ei ole mahdollista järjestää, niin katso löytyykö puhelimen kamerasovelluksesta mahdollisuus ajastettuun kuvaukseen. Ajastuksen ansiosta voit keskittyä pelkästään pitämään puhelinta paikoillaan ja puhelin hoitaa itse kuvan ottamisen. Hankaluutena on tietysti arvioida koska raketti räjähtää.

Kuvia voi yrittää ottaa myös sarjakuvaustoimintoa käyttämällä.

Kuvausasetukset

Valotusaika kannattaa säätää suureksi, tai ainakin muutaman sekunnin mittaiseksi, jotta ilotulitekuviin saataisiin taltioitua näyttävät valojuovat. Lyhyellä valotusajalla otetuissa kuvissa valojuovat ovat lyhyitä tai lähes pistemmäisiä, minkä takia kuvista ei tule tunnelmallisia. Pitkä valotusaika luo omat haasteensa kameran vakaana pitämisessä, kuten yllä jo käytiin läpi.

Tarkista samalla millä ISO-arvolla tai herkkyydellä puhelin on ottamassa kuvia ja käytä pientä arvoa. Mitä suurempi arvo on, sitä herkempi kamera on taltioimaan valoa, mikä mahdollistaa lyhyet valotusajat huonossa valaistuksessa. Kääntöpuolena on se, että kuvista tulee rakeisia jos arvo on liian suuri.

Ota salama pois käytöstä. Et tee sillä mitään kaukana olevien kohteiden kuvaamisessa. Lähellä olevat ihmiset tai esineet voivat heijastaa salaman valoa, mikä voi johtaa epäonnistuneisiin otoksiin. Älä myöskään käytä zoomia, koska se heikentää kuvanlaatua. On muutenkin hyvä napata mahdollisimman paljon taivasta kuvaan, koska et ikinä tiedä missä kohtaa ilotulite räjähtää.

Mikäli puhelimen tai tabletin oletuskamerasovelluksesta ei löydy säätöjä, kannattaa turvautua kolmannen osapuolen tarjoamaan kamerasovellukseen. Ellei säätäminen ole sinun juttusi, niin tarkista löytyykö kamerasovelluksesta erikseen tilaa ilotulitekuvaukseen.

Sovellusehdotuksia

Alla on muutamia sovellusehdotuksia, joista voi olla hyötyä uuden vuoden kamerasessioissa. Jos tiedät parempia ohjelmia, kerro niistä ihmeessä muille uutiskommenteissa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -23%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 194 €

Motorola Moto G53 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G53
99 € Telia
129 € Power
145 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Kommentit (2)

G0lden_Kebab
G0lden_Kebab

2

Hyviä ohjeita ja sopivaan aikaan =)


pistän vielä pari jos haluaa järkärillä tarkkoja kuvia raketeista:

-.Kamera Manuaali asetuksille.

1. Jalusta/tukeminen on pakollinen, jos siis meinaa tarkan kuvan ottaa
2. Lanka/kaukolaukaisin, koska ajastimen käyttö on nyt arpapeliä/hankalaa.
3. Pitkä valotusaika / bulb valotus siten jos/kun (raketin kestoa hankala määrittää)
4. Pieni ISO
5. Mirror Up (ei pakollinen)
6. Aukon merkitys ei ole kriittisin tekijä näissä, f8-11 riittää.
7. Manuaali tarkennus / lukitse tarkennus äärettömään, ettei tarkennus veivaa raketin tullessa.
8. aloita valotus juuri hetkeä ennen raketin räjähtämistä (riippuu tietty raketista).

Itse ajattelin kuvata tänään seuraavalla : Nikon D800 + 24-70 F2.8

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.