BlackBerry kertoi tavoitteekseen pysäyttää kassan vuotaminen kirjanpitovuoden 2015 aikana. Kassa pieneni menneen neljänneksen aikana puoli miljardia dollaria.
Puhelimia yhtiö toimitti jälleenmyyntikanaviin 1,3 miljoonaa dollaria, mutta loppukäyttäjille asti puhelimia päätyi noin 3,4 miljoonaa kappaletta. Vuosi sitten esiteltyjen BlackBerry 10 -älypuhelimien toivottiin kääntävän yhtiön suunnan, mutta toisin kävi. Tilanne vain paheni ja viime syksynä jouduttiin vakavasti miettimään millaisia järjestelyjä pitäisi tehdä, että yhtiö säilyisi elinkelposena.
Vaikka BlackBerryn puhelinmyynti onkin sukeltanut rajusi, ei sillä ole mitään aikomusta lähteä pois markkinoilta. Helmikuun lopulla kanadalaisyhtiö esitteli uudet BlackBerry Z3- ja Q20-älypuhelimet, joiden kokoonpanosta Foxconn pitää huolen. BlackBerryn valikoimista lisäksi löytyy BBM-pikaviestin ja QNX-alusta, joiden roolia on pyritty vahvistamaan laitemyynnin laskun takia. QNX:ää käytetään esimerkiksi autojen infotainment-järjestelmien pohjana.
Kommentit (7)
Alkaa näyttää BlackBerryn osalta siltä, että yhtiölle käy kuten Nokialle, ehkä joku jopa ostaa sen jossain vaiheessa.
Tekee niin valtavaa tappiota, että tulee ryminällä alas.
Erikoista tässä on se, että BlacBerry on Nokian tapaan "menneiden vuosien" puhelinjätti, mutta nyt ei enää mitään.
Ei tämä kovinkaan erikoista ole. Blackberry teki suunnilleen samanlaista älypuhelintuotetta kuin Nokia. Kun markkina murtui iPhonen ja Androidin toimesta siellä tehtiin jokseenkin samat liikkeet[1] kuin Nokialla, vähän hitaammin vaan. Tuloskin oli sitten pitkälti sama.
Blackberry olisi jo mennyt kaupaksi Lenovolle, mutta Kanadan viranomaiset estivät kaupan. Tulevaisuus näyttää erittäin heikolta.
[1] ensin ei tehty mitään, sitten tekohengitettiin dead end käyttiksen päälle kosketuskäyttöliittymä ja sitten yritettiin siirtyä yksin moderniin käyttikseen, joka ei onnistunut. Meego vs. BB10.
Suurin piirtein näin. Itse olen seurannut tarkasti puhelinmarkkinoita ja elektroniikkavalmistajia viime vuosina, mutta BlackBerry on yksi niistä poikkeuksista, jonka jokaista liikettä en ole seurannut. Se on myös yksi niit merkeistä, minkä yhtäkään puhelinta en ole koskaan käyttänyt. Nähnyt kylläkin käytössä.
RIM perustu palveluun jota käytettiin sen päätelaitteella, älypuhelimet tuli vasta myöhemmin.
Nokia teki avoimia juttuja.
RIM (Blacberry nykyään) hiipu siihen että palvelu ei kasvanut ja osa olemassaolevista käyttäjistäkin vaihtoi muihin palveluihin joihin ei enään tarvittä BB päätelaitteita.
Tiedä sitten olisiko ollut parrempi aijemmin keskittyä vain palveluunsa ja jättää rahaa nielevä päätelaite touhu.
Päätelaitteiden jatkamiseen valitse uuden OSn, olisiko toinen valinta ollut parempi, MS Googlen pohjaisia varmaan halusi vältellä koska koki ne kilpailijoiksi palveluissa ja uskoivat asiakaspohjan riittävän "omaan".
Nokia teki jossain vaiheessa avoimia juttuja, siis sen jälkeen kun Symbian avattiin ja Maemo/Meego tietenkin. Avoimuuden etuja oli hyvin vaikea nähdä, ennemminkin voisi väittää että Symbianin kohdalla avaukseen hukattiin paljon tärkeää aikaa ja resursseja. Ja tietenkin sen tekohengitys kosketusnäytöille oli aivan samanlainen virhe kuin BlackBerryllä.
Mutta teknisesti sekä Symbian että BlackBerry OS ja myös Maemo ja BB10 olivat aika samanlaisia. Ensimmäiset olivat suunniteltu 90-luvun alun laitteille tehden siinä ajassa järkeviä kompromisseja ja Jälkimmäiset olivat modernimpaan alustaan ja Qt:hen perustuvia.
Esimerkiksi vuonna 2010, jolloin BB vielä näytti joidenkin mielestä kohtuullisen terveeltä, palvelusta saatu liikevaihto oli 14% kokonaisuudesta. Toki palvelulla yritettiin tuottaa loppukäyttäjille ja organisaatiolla sellaista lisäarvoa, että vaihto toiseen alustaan olisi vaikeampaa.
Kun palvelusta saatu liikevaihto oli suhteellisen pientä olisi se vaatinut aika isoja järjestelyjä. Mutta siihenhän nyt on menty, toki tosiasiat tunnustettiin sielläkin aivan liian myöhään.
Niin, uusi OS-strategia oli olemassa ja laitteet tulivat noin vuosi sitten. Ongelmat olivat samat kuin Maemolla. Oltiin uuden alustan kanssa yksin ja vieläkin enemmän myöhässä kuin Nokia.
Strategia, joka toimi 2006 ei enää toimi kun Appit ovat yksi tärkeä osa ekosysteemiä ja iOS+Android on jo sen tunkion valtias.
En tarkoittanut avoimenlähdekoodin juttuja.
Ok. Mitä juttuja tarkoitit?