Arvostelussa Samsung Galaxy Alpha

4
Arvostelu: Samsung Galaxy Alpha
Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen

Sisällys

Tehoa ja tyyliä

Liikevoittonsa kasvattamisessa tänä vuonna epäonnistunutta Samsungia on jo vuosien ajan parjattu puhelintensa ulkonäöstä. Puhelinvertailunkin arvosteluissa halvan oloiset muovikuoret on usein nostettu esille, eikä oikeastaan mikään malli ole onnistunut aiheuttamaan sen suurempia wau-efektejä mitä muodikkuuteen tulee.

Tätä voi selittää osaltaan rohkeuden puute ja se, ettei Samsung ole oikeastaan edes yrittänyt: jokainen lippulaivamalli on mukaillut edellistä tai sitä edellistä, eikä suuria irtiottoja ole nähty. Yhtiö on luottanut sokeasti siihen, että koska aiemmatkin mallit ovat käyneet kaupaksi, niin samalla kaavalla käynevät seuraavatkin.

Näin ei ilmeisesti enää ole, sillä yhtiö on tänä vuonna ollut ensimmäistä kertaa pitkään aikaan vaikeuksissa saada puhelimiaan kuluttajien kouriin. Vielä voittoa tulee ovista ja ikkunoista ja luurit löytävät omistajansa, mutta Nokian kohtalon välttämiseksi suunta pitäisi saada käännetyksi. Tähän ratkaisuna on vihdoin yritetty miellyttää enemmän potentiaalisten ostajien silmää. Uusi Samsung Galaxy Alpha on alumiinikuorineen Samsungin mukaan tyylikästä luksusta.

Tekniset tiedot ja muotoilu

 • Mitat:
 • 132,4 x 65,5 x 6,7 mm
 • Paino:
 • 115 g
 • Näyttö:
 • 1280 x 720 (noin 312 PPI) 4,7" Super AMOLED
 • Suoritin:
 • Samsungin 1,8 GHz (Cortex-A15) / 1,3 GHz (Cortex-A7) Exynos 5 Octa
 • RAM:
 • 2 Gt
 • Tallennustila:
 • 32 GB, ei laajennettavissa
 • Kamera:
 • 12 MP, LED-salama / 2,1 MP etukamera
 • Akku:
 • 1860 mAh
 • Yhteydet:
 • 4G LTE, 802.11 a/b/g/n/ac 2.4G+5GHz VHT80 MIMO, Bluetooth 4.0, NFC
 • Järjestelmä:
 • Android 4.4.4
 • Muuta:
 • Nano-SIM, kuulokeliitin, USB 2.0, sykemittari, sormenjälkisensori
Samsung Galaxy Alpha

Heti kun Alphan näkee tai saa käteensä, ei voi olla ajattelematta yhteyttä iPhone 5:n muotoiluun. Metalliset reunat ovat hyvin samankaltaiset, eikä siitä pääse mihinkään vaikka kuinka väittäisi muuta. Jos tästä ajatuksesta kuitenkin pääsee yli, niin voi todeta, että ratkaisu on toimiva. Galaxy Alpha on erittäin laadukkaan tuntuinen ja alumiinikehykset tuovat juuri sitä kaivattua luksusta, jota ylemmän hintaluokan puhelimilta on lupa odottaa.

Omaperäisyyden puutteesta huolimatta Alpha on tunnistettavasti Samsungin tuote, sillä etuprofiili on vanhaa tuttua. Fyysinen kotinäppäin on säilytetty näytön alla, ja yhtiön logo on näkyvästi esillä. Kehyksen tapaan metalliset äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet sijaitsevat laitteen kyljissä. Kamerapainiketta Samsung ei jostain syystä ole päättänyt puhelimeen asentaa, mutta kuvan ottaminen onnistuu äänenvoimakkuusnäppäintä painamalla. Alareunasta löytyy mikro-USB-liitin ja ylhäältä paikka kuulokejohdolle. Laitteen takana kameran vieressä on sykettä mittaava sensori.

Samsung Galaxy Alpha
Puhelimen takakansi jatkaa S5:ssä esiteltyä linjaa, eli se on kuvioitu ja kumimainen.

Puhelimen takakansi jatkaa S5:ssä esiteltyä linjaa, eli se on kuvioitu ja kumimainen. Kuviointi on kuitenkin aiempaa maltillisempi. Hauskana yksityiskohtana takakannen kohokuvio on painettuna myös etupuolelle näytön ympäröivän osan taustalle. Kumimainen pinta takaa pitävämmän otteen puhelimesta, mikä tuleekin tarpeeseen, sillä alumiinireunat voivat olla liukkaat.

Samsung on päättänyt viedä designin äärimmilleen niin keveydessä kuin ohuudessakin. Alpha on vain 6,7 milliä paksu, eli se lukeutuu heittämällä markkinoiden ohuimpiin malleihin. Se on esimerkiksi 0,2 milliä ohuempi ja 14 grammaa kevyempi kuin iPhone 6. Erot ovat mitättömiä, mutta ainakaan Samsung ei tässä suhteessa jää kakkoseksi, keveyttä ja ohuutta kun on perinteisesti pidetty juuri Applen vahvuutena.

Samsung Galaxy Alpha

Samsungin valinnoissa miellyttää myös näytön maltillinen koko. Applen iPhone 6 on tässäkin mielessä oiva verrokki, sillä näyttökoko on sama: 4,7 tuumaa. Samsung on kuitenkin saanut tiristettyä näytön ympäriltä enemmän tyhjiä pois, sillä ulkomitoiltaan Applen laite on suurempi.

Vaikka Samsung ei taaskaan ole keksinyt oikeastaan mitään uutta tai omaa, on viimeistely onnistunut ja yksityiskohdat paikallaan. Puhelin on elegantti ja jämäkkä, eikä jätä designin osalta jossittelun varaa. Alpha on korealaisyhtiöltä selvästi askel oikeaan suuntaan.

Tekniikka ja suorituskyky

Varsinaisia teknisiä tietoja katsoessa Galaxy Alphasta jää kaksinainen kuva. Yhtäältä sisältä löytyy huipputehokas Exynos-piiri ja kaksi gigaa muistia, mutta toisaalta laitteeseen on valittu nykyään keskiluokkaa edustava 720p-näyttö, eikä 32 gigan tallennustilaa ole mahdollista laajentaa muistikortilla.

Puhelimen korkea hinta ja tekniset yksityiskohdat eivät tunnu kaikilta osin puhuvan samaa kieltä. Android-leirissä on totuttu, että rahaa vastaan saa parasta mahdollista rautaa, mutta tällä kertaa näin ei ole. Alphaa ei silti pidä tästä syystä sivuuttaa, sillä laite on kokonaisuutena hyvin tasapainoinen ja vahva paketti. Näytössä ei ehkä ole eniten kuvapisteitä, mutta toisaalta sen PPI-arvo kohoaa maltillisen koon vuoksi yli 300:aan. Vähemmän pikseleitä käsiteltävänä tarkoittaa myös teoriassa positiivista vaikutusta nopeuteen ja akkukestoon.

Valitettavasti käytännön tasolla akkukesto jää jopa heikoksi. Valmiustilassa ja pienellä käytöllä puhelin jaksaa kyllä hyvin, mutta jo pienehkölläkin säännöllisellä rasituksella akku tyhjenee helposti päivässä. Tämä on yksi puhelimen suurimmista heikkouksista.

Tehoa laitteessa sen sijaan piisaa vaikka muille jakaa. AnTuTu-testissä puhelin saa erittäin mallikkaat 48700 pistettä. Käytännössä Alpha peittoaa tällä suorituksella kaikki Android-kilpailijat. Todellisuudessa arkikäytössä mitään eroa on kuitenkaan vaikea huomata, mutta esimerkiksi Samsungin mahdollistama kahden sovelluksen samanaikainen ajo ikkunoissa käy sujuvasti.

Alpha kärsii kuitenkin edelleen samoista taudeista, jotka vaivaavat myös muita samaa järjestelmää käyttäviä laitteita, eli esimerkiksi ajoittaisesta nykimisestä ja odottelusta. Vaikka suurimman osan ajasta puhelin vastaa kosketukseen napakasti ja suorittaa pyydetyt toiminnot kuin rasvattu, niin tehokkuuden taika katoaa, kun Play-kaupan sisältöä saa odotella 5 sekuntia tai kun kotiruutuun palattua widgetit välkkyvät pariin kertaan kuin säikähtäneinä ja kiirehtivät päivittämään sisältöään.

Samsung Galaxy Alpha Samsung Galaxy Alpha

Kuten jossain aiemmassa arvostelussa totesin, niin osa tästä Androidin hidastelusta on vain silmänlumetta, joka syntyy esimerkiksi siirtymäanimaatioiden erilaisuudesta. Verrattuna vaikkapa Windows Phoneen, Alpha ja Lumia 1020 palaavat ohjelmasta kotiruudulle lähes identtisessä ajassa, mutta Lumia tuntuu nopeammalta käytössä, koska siirtymäanimaatio alkaa heti painalluksesta. Alpha puolestaan odottelee puolisen sekuntia tekemättä mitään, minkä jälkeen se heittää käyttäjän salaman nopeasti aloitusnäytölle. Tämä odottelu, niin minimaaliselta kuin se kuulostaa, saa aikaan mielikuvan siitä, että kyseessä olisi jonkinlainen lagi, vaikka lopputulos saavutetaan samassa ajassa. Tämä ei tarkoita, etteikö Andoridissa olisi myös todellisia, jo edelläkin mainittuja pykimisongelmia, mutta tämä pseudohidastelukin on kuitenkin asia, jonka haluan nostaa esille, koska siitä puhutaan vähän. En osaa vielä sanoa, miten Android L ja uusi graafinen ilme vaikuttavat näihin ongelmiin.

Samsungin oma Android-käyttöliittymä TouchWiz ei hurraa-huutoja aiheuta sekään. Oikeastaan Googlen puhdas Android on alusta asti ollut Samsungin "korjattua" versiota miellyttävämpi. Liiketoiminnallisesta näkökulmasta Samsungin kiintymys omaan muokkaukseensa on ymmärrettävä, mutta kuluttajan näkökulmasta tilanne on harmillinen.

Samsung Galaxy Alpha

Olkoonkin Samsungin TouchWizin ulkoasusta mitä mieltä hyvänsä, niin sitä katsotaan kuitenkin puhelimen näytöltä, ja näin myös näytön tekniikka vaikuttaa kokemukseen. Samsung on perinteisesti ajanut aggressiivisesti pikseleiden määrää ylöspäin, ja onkin hieman yllättävä veto laittaa näinkin lippulaivanomaiseen laitteeseen huomattavasti vähemmän pikseleitä kuin monissa saman hintaluokan kilpailijoissa (tämä viittaa aika suoraan ja tarkoitukselliseen kilpailemiseen nimenomaan iPhonen kanssa). Vaikea päätöstä on silti kovin paljoa kummastella, sillä näyttö on erinomainen. Super AMOLED -näyttö toistaa värit upeasti ja katselukulmat ovat hyvät. Keskikesän auringonpaistetta ei valitettavasti ollut testin aikana tarjolla, mutta siinä määrin kun testailua onnistuttiin suorittamaan, niin näyttö selviytyi kelvollisesti myös kirkkaista olosuhteista ja säilytti luettavuutensa.

Mielestäni 720p-näyttö reilusti alle viiden tuuman kokoluokassa on aivan riittävä. Yksittäiset pikselit eivät erotu kuin todella, todella läheltä tihrustaessa. Varmasti jos Alphan viereen laittaisi 1080p-näytön samasta kokoluokasta, niin eron voisi huomata, mutta se menee kyllä jo rankan hifistelyn puolelle. Myöskin jo Alphan nykyisellään heikon akkukeston huomioon ottaen on vaikea perustella, miksi sille pitäisi antaa näytettäväksi vielä tuhansia pikseleitä lisää.

Liitännöiltään ja yhteyksiltään Samsung Galaxy Alpha on kärkikastia ja siitä löytyy niin nopea MIMO-Wifi, Bluetooth 4.0, NFC sekä 4G LTE. Pientä ajoittaista epäluotettavuutta esimerkiksi mobiilidatan liikkumisen kanssa havaittiin testirupeaman aikana, mutta on vaikea sanoa, koskivatko ongelmat puhelinta vai operaattoria.

Samsung Galaxy Alpha

Kamera

Samsung on pannut Galaxy Alphaan 12 megapikselin sensorin ja lyönyt sen kylkeen hyvin perinteisen kamera-sovelluksensa. Sovellus tarjoaa muun muassa sarja- ja HDR-kuvauksen sekä UHD-videotallennuksen. FullHD-videon tallennuksen aikana voi myös samanaikaisesti napsia still-kuvia. Kuvaustiloja on useita, mutta tällä kertaa Samsung ei ole esiasentanut sataa erilaista, vaan tarjoaa mahdollisuuden ladata itse lisää. Valmiina ovat muun muassa "Kauniit kasvot", "Kuva ja lisää" sekä "Panoraama".

Samsung Galaxy Alpha

Alphan kamerasta löytyy perinteinen LED-salama ja valitettavasti optista kuvanvakainta ei ole saatu mukaan. Kamera pullistuu huippuohuen puhelimen takakuoresta esiin jo nyt hiukan, joten voi olla että ulkoiset seikat ovat syy OIS:n poissaoloon, mene ja tiedä. Kamerasovellus tarjoaa mahdollisuuden kuvan vakautukseen ohjelmallisesti, mutta se tarkoittaa samalla sitä, että kuvan reunoilta rajautuu hiukan materiaalia pois. Usein tämä ei ole ongelma, ja ohjelmallinen vakautus toimiikin hyvin, etenkin videossa sen taso vakuuttaa.

Kameran tallentamat kuvat ovat luokkaa "ihan hyvä". Sovellus on nopea ja kuvia voi napsia sarjakuvauksella todella rivakasti. Automaattiasetuksilla kuvat tarkentuvat hyvin, mutta niihin kaipaisi hiukan kontrastia. Valkotasapaino säätyy pääosin jämäkästi. Kuvanlaatu alkaa heiketä melko nopeasti hämärään mentäessä, mutta aika pitkälle Alphan kameralla pärjäilee.

Videon laatu on samaa luokkaa kuin Samsungin muissa huippumalleissa, eli hyvä. Kuva on suhteellisen terävää ja sulavaa. UHD-videon analysointi jäi vähemmälle, kun sellaisen toistamiseen sopivaa laitteistoa ei ollut käsillä.

Testissä Samsung Galaxy Alpha - ulkoasu Testissä Samsung Galaxy Alpha - ulkoasu Testissä Samsung Galaxy Alpha - ulkoasu Testissä Samsung Galaxy Alpha - ulkoasu Testissä Samsung Galaxy Alpha - ulkoasu Testissä Samsung Galaxy Alpha - ulkoasu Testissä Samsung Galaxy Alpha - ulkoasu Testissä Samsung Galaxy Alpha - ulkoasu

Verrokkilaitteena on kännykkäkuvauksen parhaimmistoon kuuluva Nokia Lumia 1020 (oikealla).

Yleistä

Alphassa on sormenjälkilukija, kuten Samsungin muissakin uusissa huippumalleissa, mutta se toimii välttävästi: välillä joutui pyyhkimään 2-3 kertaa huolimatta siitä, oliko sormenjälkiä tallennettu samasta sormesta yhdessä vai esimerkiksi kolmessa eri asennossa. Toisaalta välillä sensori tuntuu toimivan useita kertoja ongelmitta, joten ehkä vikaa on myös käyttäjässä. Ongelma on myös se, että ylipäätään joutuu pyyhkimään - pelkällä painalluksella toimiva sensori on puhelimessa huomattavasti toimivampi. Sinänsä sormenjälkisensori on puhelimessa luonteva vaihtoehto koodeille ja salasanoille, mutta Apple on onnistunut omassaan monin verroin paremmin. Plussaa kuitenkin siitä, että edes jonkinlainen sensori laitteesta löytyy.

Samsung Galaxy Alpha

Sykemittarin toiminta on vastaava kuin aiemmissa malleissa. Se ei ole järin tarkka, ja mittaaminen on hieman vaivalloista. Sen voisi mielihyvin ottaa laitteista pois ja lisätä vapautuneet resurssit parempaan sormenjälkilukijaan.

Kokonaisuutena Samsung Galaxy Alpha on erittäin tiukka laitos. Ikävä kyllä Samsung on lyönyt sille myös erittäin kovan hintalapun ja hinta-laatu-suhde näkyy myös laitteen saamassa arvosanassa. Tätä kirjoittaessa laitteen pystyy lunastamaan itselleen noin 600 euron hintaan, eli kutakuinkin samaan hintaan kuin Galaxy S5:n, jossa on esimerkiksi enemmän näyttöpinta-alaa ja suurempi resoluutio sekä järeämpi kamera. Periaatteessa laitetta voi kuitenkin hyvillä mielin ihmisille suositella, jos hinta vain ei ole ongelma. Samsung on todella onnistunut laitteen ulkokuoressa (niin kopioitu design kuin se onkin) ja sisuskalutkaan eivät juuri kalpene kilpailun edessä. Kaiken kaikkiaan testijakso tämän laitteen kanssa oli miellyttävä ja siitä jäi positiivinen kutina. Pisteitä rokottivat lähinnä akkukesto, TouchWiz ja kevyt ylihinta näytön ja kameran tason huomioon ottaen.

Vahvuudet

- Parhaan näköinen Samsungin puhelin, joskin jättää vielä tilaa innovaatioille
- Maltillinen koko (?)
- Tehoa piisaa

Heikkoudet

- Akkukesto
- Näytön tarkkuus ei ole parasta mitä on tarjolla
- TouchWizin voisi jo heittää roskiin

Samsung Galaxy Alpha

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (4)

Anonyymi käyttäjä
ruuuberst (vahvistamaton)

2

Askel parempaan suuntaan Designin puolesta, mutta yhä kilpailijoiden lippulaivoihin verrattuna kamala. Less is more. Näppylät pois edestä ja takaa ja vähemmän mutkia profiiliin.

Kameran linssi taas kuin eri maailmasta. "Käytetään tässä vaikka neliötä" tuumasivat Samsungin insinöörit.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Alphan kaveri (vahvistamaton)

4

Nyt 3,5 vuotta tällaisen omistanut. Edelleen siisti ja toimiva, enkä pidä tässä muita suojia kuin panssarilasin (olen tiputtanut tämän yli 200 kertaa). Yhä riittävän tehokas, ei takkua, kaikki toimii 100 %. Jos kaupoista saisi mitään tämän veroista, ostaisin heti, mutta kun ei saa. Miksi ei saa? Melkein kaikki ovat 1) liian isoja eli eivät mahdu enää farkkujen etutaskuun, 2) niissä liukas muovikuori ja/tai helposti rikkoutuva lasikuori (= vaativat suojakuoret, joista en tykkää ja jotka suurentavat näitä entisestään), 3) ovat liian kalliita - ei puhelin saa maksaa yli 400 eur, 4) tämän mallin alumiinirungon kulmikkuus & nurkkapaksunnokset sekä tahmea takakuori ovat huikean hyviä ominaisuuksia, koska niiden ansiosta puhelin pysyy varsin hyvin huolettomissakin käsissä ja tippuu itse asiassa vain melko harvoin - sekä kestää tiputtamiset mykistävän hyvin. Lisäksi tämä on hyvin kevyt!

Miinusta tulee lähinnä akusta, joka ei kovassa käytössä kestä aina edes kokonaista arkipäivää. Mutta sekin on silti useimmiten täysin riittävä. Olen uusinut sen kolmesti toiminta-ajan maksimoimiseksi.

Tässä olisi huikea markkinarako jollekin valmistajalle! Käytän tätä niin kauan kuin se vaan suinkin kestää, tai kunnes joku tekee jotain mikä pärjää tälle edes joten kuten!

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.