Arvostelussa Microsoft Lumia 535

9
Arvostelu: Microsoft Lumia 535
Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen

Sisällys

Laventunut halpa-Lumia pykii mutta salamoi

Microsoft-brändätty Lumia 535 jatkaa yhtiön hiukan paikallaan junnaamaan jäänyttä iskua halvempien älypuhelinten segmenttiin. Tuntuu, että kyseinen hintaluokka olisi jo riittävän edustettuna Microsoftilla, mutta jälleen on silti uutta tarjolla. Lumia 535 on hiukan suurempi kuin alkuperäinen 530-malli, joten ehkäpä sillä tavoitetaan uusia asiakkaita.

Tekniset tiedot ja muotoilu

 • Järjestelmä:
 • Windows Phone 8.1 (Lumia Denim)
 • Mitat:
 • 140,2 x 72,45 x 8,8 mm
 • Paino:
 • 146 g
 • Näyttö:
 • 5" qHD (960 x 540, 220 PPI) IPS LCD, Gorilla Glass 3
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 200 (MSM8212) 1,2 GHz neliydinsuoritin
 • RAM:
 • 1 Gt
 • Tallennustila:
 • 8 GB, laajennettavissa muistikortilla
 • Kamerat:
 • 5 MP etu- ja takakamera, takana f/2.4 ja edessä fix focus
 • Yhteydet:
 • Bluetooth 4.0 + LE, Wifi 802.11 b/g/n
 • Liitännnät:
 • micro-USB 2.0, 3,5 mm AHJ
 • SIM:
 • micro-SIM
 • Akku:
 • 1905 mAh (irrotettava)

Lumia 535:ssä on paljon tuttua niille, jotka ovat joskus käsitelleet mitä tahansa muuta Lumiaa. Irrotettavissa oleva takakansi on värikästä muovia ja kaikki liittimet ja painikkeet ovat ennalta-arvattavilla paikoilla: virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet oikealla kyljellä, USB-liitin alareunassa ja kuulokeliitin yläreunassa.

Aiemmin kiinteät kapasitiiviset painikkeet näytön alta on nyt poistettu ja puhelimen ohjailuun käytetään näytölle ilmaantuvia näppäimiä, jotka voi tarpeen tullen piilottaa. Kaikki sovellukset eivät kuitenkaan osaa alareunaan ilmaantuneita lisäpikseleitä hyödyntää, joten siirtymispalkin piilottamisen hyödyt jäävät vajaiksi.

Testissä Lumia 535 - ulkoasu

Puhelimessa on muovinen ja kieltämättä lelumainen yleistuntuma, mutta ei se ainakaan itseäni häirinnyt, kun muistaa, minkä hintaisesta laitteesta on kyse. Muovi on kuitenkin muiden Lumioiden tapaan läpeensä värjättyä eikä esimerkiksi maalattua, joten mahdolliset kolhut eivät erotu kovin selkeästi.

Takakuoren pinta on sileä ja liukkaahko, eikä muotoilun suhteen ole koreiltu. Yksityiskohdat ovat siistejä mutta eivät "siistejä".

Kokoluokaltaan Lumia 535 sijoittuu johonkin nykypuhelinten keskikastiin, se ei ole vielä lähelläkään puhlettiluokkaa, mutta toisaalta se on suurempi kuin suurin osa muista Lumioista. Näytöllä on kokoa 5 tuumaa ja ulkomitoiltaan puhelin on tähän nähden maltillinen, etenkin näytön sivuilla olevat reunat ovat jopa melko kapeat. Lumia 535:stä on saatu myös miellyttävän ohut, eli se sopii vielä miltei käteen kuin käteen. (Niin ne tottumukset vain muuttuvat, vielä kolme vuotta takaperin olisin pitänyt viiden tuuman puhelinta melko jättimäisenä.) Tottumattoman älypuhelinkäyttäjän käsiin puhelin voi toki tuntua suurelta, mutta iso näyttö tarjoaa toisaalta suuremmat virtuaalipainikkeet esimerkiksi viestien kirjoittamiseen.

Testissä Lumia 535 - ulkoasu

Tekniikka ja suorituskyky

Puhelimen näyttö on 120 euron hintalappuun nähden ihan kohtuullinen, mutta samalla myös yksi puhelimen heikoimpia puolia. Microsoft on jättänyt pois käytännössä kaikki näyttöä parantavat tekniikat jotka löytyvät kalliimmista malleista. Suojalasi on sentään Gorilla Glass 3 -tasoa.

Lumia 535 - tekniikka
Microsoft on jättänyt pois käytännössä kaikki näyttöä parantavat tekniikat jotka löytyvät kalliimmista malleista.

Puhelimessa on outo ongelma kosketuksen ja liikkeen kanssa: kun sormella hinaa vaikkapa sovellusvalikkoa eteenpäin, on näytöllä tapahtuva liike tahmaista ja vähän töksähtelevää. Liike kuitenkin sulavoituu Windows Phonelle ominaisen jouhevaksi, kun sormen irrottaa näytöstä. Näytön värit ja katselukulmat ovat ihan ok, eli eniten siinä häiritsee juuri tuo reagoinnin tahmaisuus. Videokuvassa tai muussa liikkeessä ei ole ongelmaa.

Näytön herkkyys on myös asia, jossa olisi parantamisen varaa. Lumialla on välillä vaikeuksia tunnistaa kahden sormen yhtäaikaista kosketusta ja muutenkin ajoittain joutuu käyttämään voimaa ja malttia, jotta haluamansa saa tehdyksi. Puhelin tunnistaa esimerkiksi juuri valikkoa selaillessa liian usein pyyhkäisyn painallukseksi ja avaa jonkin väärän alavalikon. En tiedä onko ensimmäistä älypuhelintaan hankkivalla samanlaisia ongelmia, mutta ainakin jo herkempään näyttöön tottuneelle käyttö oli välillä jopa raivostuttavaa.

Vaikka näyttökokoa on venytetty 530:n neljästä tuumasta nyt viiteen tuumaan, niin puhelimen mitat ovat muutoin pysyneet hyvin aisoissa - paksuudesta on itse asiassa viilautunut pois millikaupalla kun jäljellä on enää 8,8 mm (vertaa L530 11,7 mm).

Testissä Lumia 535 - tekniikka

Prosessorina on edullinen neliytiminen Qualcomm Snapdragon 200, joka on viritetty 1,2 GHz:n kellotaajuudelle. Kyseessä ei todellakaan ole markkinoiden kovin tehomylly, mutta Windows Phone -järjestelmää se tuntuisi pyörittävän moitteetta. Isompien sovellusten ja esimerkiksi esiasennettujen pelien avautuminen kestää melko kauan, mutta yllättävän paljon puhelin kuitenkin jaksaa sujuvasti pyörittää. Ihmeitä ei kuitenkaan tämän hintaluokan laitteelta kannata odottaa.

Lumia 535:ssä on giga keskusmuistia ja 8 gigaa tallennustilaa, joka on myös laajennettavissa muistikortilla. Näiltä osin kokoonpano on siis odotetun kaltainen. Windows Phone pärjää aika hyvin ko. keskusmuistilla.

Kamera

Microsoft on iloksi päättänyt liittää 5XX-sarjalaiseen tällä kertaa myös LED-salaman, jonka puuttuminen on ollut omituinen päätös alun alkaenkin, ottaen huomioon kyseisen komponentin hinta-hyöty-suhteen.

Testissä Lumia 535 - kamera Testissä Lumia 535 - kamera

Myös etukamera on tehnyt paluun halvempaan hintakategoriaan ja se on niin ikään hyvä uutinen. Megapikseleitä löytyy sekä edestä että takaa viisi kappaletta. Etukameran kuvien laatu jää kuitenkin selvästi takakamerasta, joten pelkkiä megapikseleitä ei luonnollisesti kannata tuijottaa. Videopuheluihin ja jatkuvasti yleistyviin selfieräpsyihin Lumian etukamera on kuitenkin hyvä vaihtoehto, ja tarjoaa selkeästi paremman kuvanlaadun kuin monet muut kaikkein edullisimmat ratkaisut. Etukameroiden parantuminen on tällä hetkellä jonkinlainen trendi, joten aivan tuoreimmat kilpailijat vastaavat luultavasti haasteeseen melko hyvin.

Pääkameran ottamat kuvat ovat ihan mukiinmeneviä, mutta eivät tietysti parasta mitä Lumioilta on nähty. Etenkin hämärässä ilman salamaa kameran suorituskyky kalpenee kalliimpien kilpailijoiden edessä selvästi. Tämä näkyy esimerkiksi reiluna kohinana. Erillinen kameranäppäin puhelimesta puuttuu, mikä harmittaa ainakin allekirjoittanutta, mutta toisaalta alasvetovalikkoon tai aloitusnäytölle saa sille kyllä painikkeen.

Testissä Lumia 535 - testikuva Testissä Lumia 535 - testikuva Testissä Lumia 535 - testi Testissä Lumia 535 - testi Testissä Lumia 535 - testi

Hiukan järjettömästi Lumia 520 pystyi aikanaan 720p-videokuvaukseen, mutta sekä Lumia 530 että nyt arvostelussa oleva 535 kykenevät tallentamaan videota vain 848 x 480 pikselin tarkkuudella. Videon laatu on näin ollen melko heikko.

Yleistä

Näytön pienen tahmaisuuden vuoksi puhelimen käyttö ei ole aivan yhtä nautinnollista kuin Windows Phonen yleensä, mutta näin edullisen puhelimen odottaisi pykivän kyllä enemmänkin. Reilulla satasella ei siis saa tässä suhteessa luksusta, mutta melko hyvin vastinetta rahalle kuitenkin.

Testissä Lumia 535 - testi

Lumia 535:n mukana tulee uusin Windows Phone 8.1 Update 1 -versio. Kyseessä on pieni päivitys aiempaan, mutta kehitystä on kuitenkin tapahtunut. Uudessa versiossa kansiot eivät ole enää erillinen sovellus vaan osa järjestelmää, ja ne onkin toteutettu onnistuneesti ja näyttävästi. Kansiot voi halutessaan myös nimetä. Lisäksi "uusia" ominaisuuksia ovat hälytysten torkkuajan säätö sekä tekstiviestien välitys eteenpäin.

Testissä Lumia 535 - testi Testissä Lumia 535 - testi
Lumia 535:n mukana tulee uusin Windows Phone 8.1 Update 1 -versio.

Hyvin toimivien kansioiden myötä Windows Phonen aloitusnäyttö on kehittynyt jo käytännöllisyydessä varsin hyvälle tasolle. Vain tiilien läpi näkyvä taustakuva ja useat teemavärivaihtoehdot tekevät siitä myös persoonallisen.

Mukana on myös sovellusnurkkaus, jonka avulla voi luoda mukautetun aloitusnäytön, jonka kautta vieraat pääsevät kokeilemaan vain ennalta määrättyjä puhelimen ominaisuuksia ja sovelluksia. Ominaisuus muistuttaa hyvin paljon aiemmin esiteltyä Lasten nurkkausta. Näiden lisäksi Update 1 mahdollistaa VPN:n käyttämisen suoraan järjestelmästä.

Puhelimesta on saatavilla sekä yhden että kahden SIM-kortin mallit, joista testattavana oli jälkimmäinen. SIM-korttipaikkojen lukumäärää lukuun ottamatta mallit ovat kuitenkin identtiset.

Lumia 535 on kelvollinen ja suurikokoinen perusälypuhelin, joka ei tarjoa luksuskäyttökokemusta, mutta paljon ominaisuuksia hintaansa nähden. Suuri mullistuksia se ei kuitenkaan edullisten Lumioiden tuoteperheeseen tuo. Maininnan arvoista kuitenkin LED-salama, jota läheskään kaikissa edullisemman pään Lumioissa ei tähän mennessä ole ollut.

Sinänsä perusvarmana Lumiana puhelin olisi ansainnut vaikka tähden enemmänkin, mutta koska se ei tuo hintaluokkaan salaman lisäksi oikein mitään uutta, videokuvan laatu on heikko ja näyttö pykii harmittavasti kosketuksen alla, niin tähtirivistö jää vajaammaksi.

Vahvuudet

Hinta-laatu-suhde
LED-salama (monista halpa-Lumioista puuttuu)

Heikkoudet

Kosketuksen aikaisen liikkeen tahmaisuus
Näytön herkkyys
Videokuvaus

Päivitys 16.1.2015: Näytön nykimiseen on tarjolla päivitys, jota testikappaleeseemme ei oltu asennettu. Päivityksen asentamisen myötä em. ongelma on poistunut laitteesta ja samalla myös sen arvio nousee puolella tähdellä aiempaa korkeammaksi (kolmesta tähdestä kolmeen ja puoleen tähteen), kuvastaen näin laitteen tämänhetkistä toiminnallisuutta paremmin.

Microsoft Lumia 535

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (9)

Anonyymi käyttäjä
jepajuudas (vahvistamaton)

1

535:n myyntisoftassa on kosketukseen liittyvä bugi. Siihen on korjaus varmaan tulossa aika pikapuoliin. Siitä on ollut juttua vähän joka uutissivustolla. Olisi varmaan syytä mainita artikkelissa...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
MarcussM (vahvistamaton)

2

Korjaus tuli, mutta se helpotti ongelmaa vain marginaalisesti. Puhelin on edelleen lähes käyttökelvoton kosketusherkkyyteen ja tarkkuuteen liittyvien ongelmien takia. Välttäkää tätä puhelinta ja Lumioita/WP luureja yleensäkin.

Vastaa
pentsu
pentsu

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MarcussM:

Välttäkää .... ja Lumioita/WP luureja yleensäkin.

Olen juuri hankkimassa uutta vanhan tilalle. Kerrotko vähän lisää. Mikä noissa on ongelma?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
testuser11 (vahvistamaton)

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MarcussM:

Välttäkää .... ja Lumioita/WP luureja yleensäkin.

Olen juuri hankkimassa uutta vanhan tilalle. Kerrotko vähän lisää. Mikä noissa on ongelma?

ongelma on toimivan facebook sovelluksen puute.
muistinkäsittely, prosessointi, ohjelmien poisto jne. paljon androideja edellä. android tuntuu jämähtäneen versioon 2.3-3
ei pahalla. itse käytän faceen ie:n mobiiliversiota liimattuna
työpöydälle, toimii hyvin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
vpaka26 (vahvistamaton)

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti testuser11:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MarcussM:

Välttäkää .... ja Lumioita/WP luureja yleensäkin.

Olen juuri hankkimassa uutta vanhan tilalle. Kerrotko vähän lisää. Mikä noissa on ongelma?

ongelma on toimivan facebook sovelluksen puute.
muistinkäsittely, prosessointi, ohjelmien poisto jne. paljon androideja edellä. android tuntuu jämähtäneen versioon 2.3-3
ei pahalla. itse käytän faceen ie:n mobiiliversiota liimattuna
työpöydälle, toimii hyvin.


Anteeksi vain mutta itsellä on ihan hyvin toiminut facebook ja puhelimena nokia lumia 530 ja kohta hankittuna microsoft lumia 535 :) kannattaa kokeilla itse ensin.

Vastaa
pentsu
pentsu

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vpaka26:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti testuser11:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MarcussM:

Välttäkää .... ja Lumioita/WP luureja yleensäkin.

Olen juuri hankkimassa uutta vanhan tilalle. Kerrotko vähän lisää. Mikä noissa on ongelma?

ongelma on toimivan facebook sovelluksen puute.
muistinkäsittely, prosessointi, ohjelmien poisto jne. paljon androideja edellä. android tuntuu jämähtäneen versioon 2.3-3
ei pahalla. itse käytän faceen ie:n mobiiliversiota liimattuna
työpöydälle, toimii hyvin.


Anteeksi vain mutta itsellä on ihan hyvin toiminut facebook ja puhelimena nokia lumia 530 ja kohta hankittuna microsoft lumia 535 :) kannattaa kokeilla itse ensin.

Ja mulle tuo naamakirja ei muutenkaan ollut ongelma koska en sellaisen kanssa jaksa pelleillä muutenkaan. Anyway, tulin hankkineeksi L735:n johon olen ollut yhtä vikaa lukuunottamatta eriittäin tyytyväinen. Tuo vika löytyy nykyään suuresta osasta puhelimia ja se on koko. Miksi kaikki puhelimet alkaa olemaan telkkarin kokoisia?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
merkur (vahvistamaton)

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vpaka26:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti testuser11:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MarcussM:

Välttäkää .... ja Lumioita/WP luureja yleensäkin.

Olen juuri hankkimassa uutta vanhan tilalle. Kerrotko vähän lisää. Mikä noissa on ongelma?

ongelma on toimivan facebook sovelluksen puute.
muistinkäsittely, prosessointi, ohjelmien poisto jne. paljon androideja edellä. android tuntuu jämähtäneen versioon 2.3-3
ei pahalla. itse käytän faceen ie:n mobiiliversiota liimattuna
työpöydälle, toimii hyvin.


Anteeksi vain mutta itsellä on ihan hyvin toiminut facebook ja puhelimena nokia lumia 530 ja kohta hankittuna microsoft lumia 535 :) kannattaa kokeilla itse ensin.

Ja mulle tuo naamakirja ei muutenkaan ollut ongelma koska en sellaisen kanssa jaksa pelleillä muutenkaan. Anyway, tulin hankkineeksi L735:n johon olen ollut yhtä vikaa lukuunottamatta eriittäin tyytyväinen. Tuo vika löytyy nykyään suuresta osasta puhelimia ja se on koko. Miksi kaikki puhelimet alkaa olemaan telkkarin kokoisia?

No miksi sitten ostit ao puhelimen jos se kerran on liian iso. Lumia 735 ei kyllä ole mikään isokokoinen puhelin, hintaisekseen varsin hyvä.

Vastaa
pentsu
pentsu

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti merkur:


No miksi sitten ostit ao puhelimen jos se kerran on liian iso. Lumia 735 ei kyllä ole mikään isokokoinen puhelin, hintaisekseen varsin hyvä.

Koska se oli pienin mitä löytyi tuohon hintaluokkaan. Koosta olen eri mieltä, ne kasvavat jatkuvasti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:


Koska se oli pienin mitä löytyi tuohon hintaluokkaan. Koosta olen eri mieltä, ne kasvavat jatkuvasti.


Jos jätetään ne isot pois, niin olisko ilmiö enemmänkin litistymine, koko (tilavuus) voinut jopa pienentyä, no riippuu tietenkin mihin vertaa.

No ehkä et tilavuutta miettinyt ja tosiaan moni nyky luuri leveys/korkeus mittojen osalta pidempiä kuin esim monet vanhat Nokian järkyttävän isto qwerty (läppä/liuku) koneet. (esim. 9300, E7, N900)

Jos muistelee pieniä Symbian koneita, joista viimeiset kohtuu ohuitakin, niin jättiläisiltä nykyluurit tuntuu.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.