Windows Centralin mukaan Microsoft ei ole ollut syyskuun jälkeen aktiivinen Project Astorian keskustelupalstalla, minkä kautta Microsoft on kerännyt palautetta Project Astoriaa testanneilta sovelluskehittäjiltä. Microsoft ei ole vastannut edes kysymyksiin, joissa on ihmetelty ohjelmistojätin radiohiljaisuutta. Vahvempi merkki hankkeen keskeyttämisestä löytyy Windows 10 Mobilen uusimmista koontiversioista, joista on poistettu Android-sovellusten ajamiseen tarkoitettu emulointijärjestelmä.
Microsoftin edustaja kommentoi asiaa Windows Centralille. Yhtiön mukaan Project Astoria ei ole vielä valmis, mutta kommentista ei selviä kunnolla, että onko hanketta tarkoituskaan enää saada valmiiksi. Microsoftin mukaan muut tarjotut porttausvalinnat (iOS, Web ja Win32) ovat hyviä vaihtoehtoja Windows 10 -sovellusten nopeaan luomiseen. Microsoftin toivoo eri alustoille tarjottujen porttaustyökalujen ratkaisevan Windows 10:n "app gap" -ongelman eli sovellusten puutteen.
Kommentit (15)
Islandwood onkin ainut millä on todellista merkitystä koska 95% appeista tehdään iOS first.
Aivan. Ja monissa iOS versio on laadukkaampi kuin Android -versio. Tässä jutussa ei vaan mainita että mitä ilmeisimmin Project Astoria on kuopattu siksi, että kyseessä ei ollut Android -sovellusten porttaaminen Windowsille vaan niiden suora emulointi, joka ei välttämättä olisi ollut laillista.
Ja laillista tai ei, sovellusten toimintalogiikka olisi ollut android-logiikkaa ja ne olisivat näyttäneet android-sovelluksilta ja pyörineet natiivisovellusta huonommin.
iOS-sovellusten hyvään laatuun on ainakin kaksi syytä. Ensimmäinen on koodaamisen helppous. Etenkin nykyisin Applen kehittämä Swift tarjoaa naurettavan helpon mahdollisuuden koodata omia sovelluksia ja saada ne vieläpä näyttämään hyvältä - Apple kun on tehnyt puolet valmiiksi. En usko, että Objective C:kään olisi ollut kovin hankala, sillä Swift sisältää monia sen elementtejä.
Toinen syy on yksinkertaisesti se, että maksullisista sovelluksista saa varmemmin rahaa iOS-puolella, sillä niitä ei pysty lataamaan laittomasti tai muuten kiertotietä. Apple-käyttäjät ovat myös herkemmin valmiita maksamaan sovelluksista ja peleistä.
The amount of Apple bitches telling themse Apple is the best is astonishing ;) Hankkikaa elämä!
Et oo tainnut ikinä kuulla esim. Cydiasta? Noita paikkoja, mistä iOS-piraatteja saa löytyy vaikka kuinka paljon.
Olen kyllä kuullut, mutta jailbreikattujen iPhonejen määrä on prosentuaalisesti paljon pienempi paha verrattuna siihen, että Androidissa vastaavan tempun voi tehdä ilman sen kummempia kikkailuja.
Söpö rölli
Kyl emulointi tietääkseni on laillista. Porttaus taas ei jos sen tekee ulkopuolinen ilman lupaa
Itsekään en näe oikein mitään etua Android softien tuella, muuta kuin warettamisen. Harva tekee pelkkää Android softaa ja natiivi on aina parempi. Enään tarvittaisiin se muutaman tunnin vaiva softien kehittäjiltä.
Projektin kuoppaamisesta ei uutisen perusteella tietoa.
Siinä osut kyllä lähelle, että julkisuudessa olleiden tietojen perusteella kyse oli Android sovellusten ajamisesta Win 10 Mobilella, ei käännöksestä Win 10 universaaliksi.
Projektin julkaisun yhteydessä ei edes puhuttu että koskisi Windows 10 yleensä, tärkeä ominaisuus, mutta voiko sellainen olla Windows 10 avainominaisuus, joka oikeastaan on enemmänkin alustan ajatuksen vastakohta.
Mitä emuloinnilla tarkoitat ? Sitä mitä esim win 10 Mobile esiversiossa, joissa tavanomaisen kaltainen kone, vai onko kaavailtu jotain muuta ?
Enkä aavista mikä sinulla mielessä kun puhut laillisuudesta, vai oliko tuo yleinen tölväisy Androidia kohtaan.
100% selvitys on varmaan vaikeaaa, MSllä ainakin se etu, että sillä on useita oikeuksia itsellaan ja moniin lisenssejä joita tarvitaan Androidissa. Joten voi olla jopa turvallisemmilla vesillä kuin moni muu Android käyttäjä.
Warettaminen taitaa olla win32 softien ongelma, ja sillä puolella löytyy virtuaalikoneita androidiinkin.
Win 10 mobilessa softat asennetaan sovelluskaupasta, jossa waretaminen vaikeampaa , Kyllä ne kaupasta poistuu jos sellaisia lipsahduksia havaitaan.
Jos loppukäyttäjä voisi paikallisesti itse asentaa google ja kauppavapaita Android ohjelmia, niin se joissain tilanteissa voisi olla käyttäjälle ratkaiseva tekiä , ja nimenomaan Andoid, ei iOS
Toinen asia sitten onko tuo isommassa kuvassa merkittävä, saati plussaa.
Uutisessa vihjattiin Win32 sovelluksiin, asiayhteydessä tuo tietenkin paljon mieleen, mutta ehkä ei siitä kannata kuitenkaan kohu otsikkoa tehdä, vaikka mobiilinkin osalta huhuja on julkisuduessakin ollut.
Viittaa varmaan alkuperäisen uutisen kohtaan:
Eihän se eroo millään tavalla normaalista porttauksesta :D Esim. kun kehittäjät tekee eka omenalle softan ja sit androidille.
Eihän Islandwood porttaa mitään vaan on bridge. Eli sen saman iOS koodin pystyt buildata Windows10 laitteille sopivaksi sellaisenaan Islandwoodia avuksi käyttäen.
iOS -> Android taitaa nykyäänkin mennä niin natiiveissa appeissa, että androidprojekti aloitetaan puhtaalta pöydältä ja iOS koodia käytetään mallina. Ellei käytössä ole multiplatform frameworkkia jolloin lopputulos on joka alustalla huono.
Olen jokseenkin eri mieltä. Kielellä, oli se sitten Swift, C++, Objective-C tai vastaava ei ole kauheasti tekemistä kehityksen helppouden kanssa, kielen oppii yleensä päivissä tai viikoissa sellaiselle tasolle, että sitä voi käyttää työssään. Käytössä olevilla rajapinnoilla ja työkalujen laadulla on. Niiden tehokkaan käytön oppiminen vie usein paljon enemmän aikaa.
Swift on paperilla paljon mukavampi kieli kuin ObjC, mutta käytännössä työkalut (alkaen kääntäjästä ja debuggerista, joiden nopeus ja stabiliteetti ovat olleet jotain ihan muuta kuin voisi toivoa) ovat olleet huomattavasti heikommat kuin ObjC:lle, myös itse kieli on elänyt hämmentävän paljon eikä vanhan koodin yhteensopivuudesta uusien Swift-versioiden kanssa ole välitetty lainkaan. Tämä ei tietenkään tullut minkäänlaisena yllätyksenä, uusi kieli on uusi kieli ja Apple myös varsin selkeästi ilmoitti että kieli tulee muuttumaan 1.0:sta paljon ja niin on myös käynyt.
Vaikeusastetta on lisännyt myös se, että aluksi Cocoa rajapintojen Swift versiot sisälsivät paljon vähemmän tietoa kuin mitä Swiftin kanssa olisi tarpeen (tiedostot listaava rajapinta saattoi esimerkiksi palauttaa tyypin [AnyType]? , kun oikea tyyppi on [NSURL] (tai [String], riippuen API:sta). Koska Swift on vahvasti tyypitetty kieli, toisin kuin ObjC, tuli tyyppiepäselvyyksien hoitamisesta paljon ylimääräistä koodia (tässä tapauksessa ehdollinen cast ja optionaalisen tyypin unwrappaus)
Suunta on oikea, Swift 2.1 alkaa olla jo aika hyvä, kääntäjän nopeus ja vakaus on parantunut, mutta debuggerin ja etenkin Swiftillä tehtyjen dynaamisten frameworkkien kanssa on edelleen suuria ongelmia. Suosittelisin edelleen Objective-C:n käyttöä jos ei ole jotain erityistä syytä siirtyä Swiftiin ja silloinkin tiukkaa kuria mitä ominaisuuksia käytetään, miten ja pysymään erossa dynaamisista frameworkeista kunnes Apple saa hommat kuntoon.
Samaa mieltä olen siitä, että Applen Cocoa API on varsin laaja ja hyvä, tietyt asiat ovat erittäin helppoja, loputkin mahdollisia. 😊 Lisähyötynä on Applekäyttäjien nopea päivittäminen uusiin käyttöjärjestelmiin, joten vanhoja käyttiksiä ei tarvitse tukea hamaan ikuisuuteen vaan pääsee nauttimaan uudemmista Applen tarjoamista rajapinnoista varsin pian julkaisun jälkeen.
Joku tästä jo nipottikin, mutta olet oikeassa. iOS puolella on enemmän valmiutta maksaa softasta ja etenkin kun kehitykseen vaadittava työmäärä on useista syistä johtuen huomattavasti pienempi, on usein järkevää tehdä iOS versio ensiksi.