Arvostelussa Huawei Nexus 6P - Huawei puhtaalla Androidilla on mahtava yhdistelmä

9
Arvostelu: Huawei Nexus 6P
Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen

Sisällys

Muun muassa verkkolaitebisneksestään tunnettu Huawei on noussut kotimaansa Kiinan lisäksi myös Euroopassa kovaan suosioon Android-puhelinten erittäin kilpailluilla markkinoilla. Tätä kasvua tuskin tulee hidastamaan se, että yhtiö pääsi tekemään yhteistyötä Googlen kanssa tuoreen Nexus-lippulaivan parissa.

Tänä vuonna Nexus-puhelimia nähtiin ensimmäistä kertaa kaksi: LG julkaisi oman, hieman pienemmän Nexus 5X -mallinsa, ja Huawei suuremman, kutakuinkin puhlettikokoluokkaan lukeutuvan Nexus 6P -laitteen. Tässä artikkelissa punnitaan, onko Huawei onnistunut lunastamaan Nexus-nimen tuomat odotukset.

Tekniset tiedot ja muotoilu

 • Järjestelmä:
 • Android 6.0 Marshmallow
 • Mitat:
 • 159,3 x 77,8 x 7,3 mm
 • Paino:
 • 178 g
 • Näyttö:
 • 5,7" WQHD AMOLED-näyttö, 2560 x 1440, 518 ppi
 • Suoritin:
 • 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 810 v2.1, 2,0 GHz, 64-bittinen
 • RAM:
 • 3 GB LPDDR4
 • Tallennustila:
 • 32, 64 tai 128 GB
 • Kamerat:
 • Takana 12,3 megapikseliä, 1,55 µm pikselit, f/2.0, 4K-video - Edessä 8 megapikseliä
 • Yhteydet:
 • Wifi 802.11 a/b/g/n/ac 2x2 MIMO, Bluetooth 4.2, NFC, 4G USB Type-C
 • SIM:
 • Nano-SIM
 • Akku:
 • 3450 mAh

Huawein Nexusta voi hyvillä mielin pitää ulkoisesti onnistuneena. Designissa on jonkin verran mukailtu edeltävää Nexus 6-puhelinta (esimerkiksi eteen suunnattujen stereokaiutinten osalta), mutta takapuolelta puhelimessa on myös paljon omaa. Ehkä parhain tunnusmerkki laitteessa on takakuoren yläreunassa oleva lasinen kaistale, johon on sijoitettu kamera ja LED-salama. Kuvissa yläreuna näyttää ulkonevan melko paljonkin, mutta lopulta uloketta ei juurikaan huomaa. Omaan silmään kyse on miellyttävästä omaperäisestä yksityiskohdasta, jota nykypuhelimilta kaipaisi enemmänkin, mutta muotoilulle löytyy varmasti myös vastustajia.

Suuri näyttö valtaa etupuolelta tietysti suuren osan, oikeastaan kaiken mitä kaiuttimien aukoilta vapaaksi jää. Reunukset ovat ohuehkot, mutta ohuempiakin on nähty, joten niissä ei mitään merkittävää. Oikeassa kyljessä on virtapainike sekä äänenvoimakkuuden säätöpainike. Ne on sijoitettu kokolailla puhelimen keskivaiheille, mutta jostain syystä virtanappi on livahtanut volumesäädön yläpuolelle. Puhelinta "normaalisti" pidellessä painike osuu kyllä tarkalleen peukalon alle, mutta toisenlaiseen asetteluun tottuneena painelin jatkuvasti juuri sitä nappia, mitä ei ollut tarkoitus. Tuntumaltaan virtapainike on karhea ja volumesäätö sileä, joten ajatuksella etsiessä ne on kyllä helppo erottaa.

Huawei Nexus 6P sivulta

Takaa löytyy erikoisen kamerasuikaleen lisäksi Nexus-logo sekä sormenjälkisensori. Sensorin sijoittaminen taakse tuntuu pääasiassa toimivalta ratkaisulta ja sen sijoittelukorkeus on passeli. Joidenkin puhelinten takakansien kontrollien kanssa on ärsyttänyt kameran linssin läheisyys, kun sormi on osunut väärään kohtaan, mutta Huawein Nexuksessa kamera on kaukana turvassa laitteen yläreunassa. Välillä harmitti, kun laite oli pakko nostaa pöydältä avaamista varten (sillä vaikka koodin näppäily on edelleen vaihtoehto, on sormenjäljellä tunnistautuminen paljon seksikkäämpää), mutta varmaan joku toinen käyttötapa olisi harmittanut edessä olevan sensorin kanssa.

Huawei Nexus 6P sivulta, kamera

Vaikka kyseessä on monen mielestä puhelimeksi valtavan suuri laite, niin suurinäyttöiset älypuhelimet ovat silti tehneet hyvin kauppansa ja niille selvästi on markkinaa. 6P on suuri, mutta ei massiivinen eikä pienen totuttelun jälkeen kovin hankalan tuntuinen käyttää. Yhdellä kädellä käyttö on melkoista akrobatiaperformanssia, mutta sellaiselle on lopulta pakottavaa tarvetta harvoin. Suuressa näytössä on niin paljon hyviä puolia, että kompaktiuden hyötyjä kannattaa tosissaan punnita. Pakko kuitenkin myöntää, että kokoluokka ei ole ongelmaton, ja välillä olisi toivonut voivansa ainakin hetkeksi vaihtaa vähän pienempään kapineeseen.

Nexuksen sileä, alumiininen takakuori takakuori ei prameile luksuksella, mutta on käytännöllinen ja siisti, jonkun mielestä jopa tyylikäs. Koreilematon saattaa osoittautua myös kestäväksi, ainakin jos vertaa puhelimiin, jotka ovat kauttaaltaan lasia.

Näyttö ja suorituskyky

Kuten yllä luetelluista teknisistä tiedoista käy ilmi, on Nexus 6P:ssä suurehko, 5,7-tuumainen 1440p-näyttö. Näytön kuva on erittäin terävä ja värit mahtavat. Kirkkauden säätö menee mukavan alas, eli näytön saa tarvittaessa todella himmeäksi – jopa siinä määrin, että näytön värit alkavat vääristyä, mikä on hyvä, sillä joskus värien tarkkuudella ei ole suurta merkitystä, vaan prioriteetti on mahdollisimman pieni kirkkaus. Kirkkauden säätämiseen tarkoitettu vedin toimii kuitenkin vähän oudosti, ja alapäässä tuntuu olevan noin 20 prosenttia tyhjää, mistä ei enää tapahdu mitään.

Pikseleiden paljous ja muutoinkin laadukas toteutus varmistavat, että näyttö vastaa odotuksia. On vähän sääli, että näyttö nimenomaan vastaa odotuksia, eikä ylitä niitä. Yllättäviin suorituksiin ehti takavuosina tottua, mutta nyt näytöt ovat jo niin hyviä, että uudistuksia on vaikea nähdä. Tässä mielessä näytölle voi siis antaa täydet pisteet. 6P:n näyttö tuskin häviää lähitulevaisuudenkaan näyttösukupolville, ennen kuin natiivi, ilman laseja toimiva 3D tai jonkinlaiset hologrammit saapuvat puhelimiin.

6P:n suorituskyvystä vastaa Snapdragon 810 v2.0, eli Qualcommin huippupiirin uusittu versio, jonka ei enää pitäisi ylikuumentua rasituksessa. Ainakaan allekirjoittanut ei ole saanut muutamaa piirillä varustettua testipuhelinta kuumenemaan tavanomaista enempää, eikä niin tapahtunut Nexuksenkaan kanssa.

Huawei tuntuu ottavan piiristä hyvin tehoa irti, sillä puhelin on ehdottomasti yksi nopeimmista Android-laitteista niin arkikäytössä kuin raskaammissakin tehtävissä. Erityisesti Androidille tyypillistä ajoittaista töksähtelyä tuntui tapahtuvan hyvin vähän. Antutun testissä Huawei sai pisteitä 58781, eli loogisesti saman verran kuin esimerkiksi OnePlus Two. Samsungin Galaxy S6:n pisteistä puhelin jäi vielä jonkin verran (jäi kakkoseksi käytännössä kaikissa testikohdissa), mutta muokkaamaton Android pyörii Samsungin raskaita muokkauksia paremmin. Raa’assa laskentatehossa kyseessä ei siis kuitenkaan ole lukujen valossa markkinoiden nopein puhelin, edes Android-kategoriassa. Sanomattakin lienee kuitenkin selvää, että Play-kaupasta ei löydy järkeviä pelejä tai sovelluksia, joihin 6P:n tehot eivät riittäisi.

Akkukesto on ehkäpä yksi 6P:n suurimmista pettymyksistä. 6P on ensimmäinen puhelin pitkään aikaan, jolta olen saanut alkuillasta virran vähyydestä varoittelevia viestejä säännöllisesti. Keskimäärin puhelin pärjäsi ihan mukavasti työpäivän yli sosiaalisen median käyttöä ja aktiivista viestittelyä, mutta aamusta iltaan kestäminen oli toiveajattelua. Plussana puhelin kuitenkin latautuu nopeasti, joten kiireessäkin ehtii yleensä saamaan 10-20 prosenttia kapasiteettia helposti.

Kamera

Monille tuli pettymyksenä ja yllätyksenä, etteivät Google ja Huawei panneet uuteen Nexus-puhelimeen optista kuvanvakaajaa. Valmistajan mukaan vakaajaa ei tarvita, sillä uuden kameran muut tekniikat ovat niin hyviä. Kuulostaa suoraan sanottuna höpöpuheelta, mutta selvitetään nyt ennen tuomiota.

Todellisuudessa Nexus 6P:n kamera ottaa varsin päteviä kuvia. 12,3 megapikseliä tallentavat järkevän määrän yksityiskohtia, joskin niitä toivoisi joskus olevan enemmänkin. HTC:n ultrapikseleistä mallia ottaneet suuremmat pikselit valottavat kuvia myös hämärässä hyvin pitäen värit realistisina, joten tässä mielessä lupaukset lunastetaan. Etenkin valokuvissa kameran automaattiasetukset tuottavat hyviä kuvia kaikissa valaistusolosuhteissa. Kuvat eivät ole maagisen hyviä, mutta niihin on useammin tyytyväinen kuin tyytymätön. Kamera ottaa myös ripeästi HDR-kuvia, joten hankalassa valossa saa usein näyttävääkin jälkeä. Nopeissa tilanteissa ei hämärässä kuitenkaan voi välttyä tärähtämisiltä.

Huawei Nexus 6P kamerasovellus

Etukameran tarkkuus on miellyttävät kahdeksan megapikseliä ja selfieaikakauden yhä jatkuessa sille moni varmasti keksii myös käyttöä. Kapakkavalaistuksessa etukameran kuvissa alkaa nopeammin näkyä kohinaa, mikä ei tietenkään yllätä.

Kamerasovellus on vaihdettavissa, mutta oletuksena käytössä on Googlen Kamera. Sovellus on vienyt yksinkertaistuksen lähes äärimmilleen, eikä saatavilla ole paljoakaan säätöjä. HDR-tilan ja salaman sekä ajastimen saa päänäkymästä valikoitua, mutta muut säädöt loistavat poissaolollaan. Videokuvauksessa käytettävissä on tavanomaisen videon lisäksi 120 ja 240 kuvan sekuntinopeudet sekä kuvausvalon säätö päälle tai pois.

Esimerkkikuvat ja -video

Android 6.0

Uusi Nexus kantaa sisällään tietysti myös ensimmäisenä uutta Android-versiota. Numeroissa on ehditty jo kuutoseen, nimeksi puolestaan on valikoitunut Marshmallow, eli vaahtokarkki. Ulkoisesti melko vähän vitosversiosta uudistunut Android 6 tarjoaa muutamia uudistuksia, joista yksi käyttäjälle merkittävimmistä on mahdollisuus valita erikseen sovellukselle annettavia oikeuksia. Käytännössä jo yhden oikeuden pimittäminen saattaa tehdä sovelluksen toiminnan mahdottomaksi, mutta mukava kuitenkin, että ainakin voi yrittää estää esimerkiksi taskulamppusovellusta pääsemästä käsiksi yhteystietoihin.

Ulkoisesti Android on nykyisin jo aika kiva katsella. Animaatiot ovat napakoita ja graafiset elementit huoliteltuja. Ilmoituskeskuksen sisältö on vanillana monien valmistajien omia ratkaisuja hieman suppeampi, mutta siihen mukaan mahtuneet toiminnot ovat käytetyimpiä (esim. WLAN, Bluetooth, Lentokonetila, Älä häiritse -tila ja taskulamppu) ja toimivat tietysti hyvin.

Paljon mainostettu Google Now on Tap on toistaiseksi tarjolla vain englanniksi ja japaniksi. Käytännössä Google osaa nyt antaa hakutuloksia suoraan ruudulla näkyvän sisällön mukaan: esimerkiksi jos työkaveri ehdottaa pikaviestillä lounasta ja mainitsee ravintolan nimen, pitäisi Google Now on Tapin osata automaattisesti hakea ravintolan tiedot.

Google on myös yrittänyt hioa Androidin akunkäyttöä. App Standby -nimisen ominaisuuden pitäisi estää sovelluksia ryöstämästä kallisarvoista virtaa taustalla ja akun varauksen pitäisi näin riittää pidempään. Testijakson aikana laitteen akkukesto oli kuitenkin käytännössä pettymys. Lisää akkukestosta tuonnempana.

Yhteenveto

Biometrinen tunnistautuminen on alkanut viimein näkyä älypuhelimissa todenteolla, iPhonen perässä myös Android-puolella. Huawei on pannut sormenjälkisensorin puhelimen takaosaan ja sen sijoittelu on, kuten sanottua, mielestäni onnistunut. Lukija toimii erittäin tarkasti ja nopeasti, eikä virhelukuja tullut oikeastaan juuri lainkaan. Käytännössä vain, jos itse liikutti sormeaan lukemisen aikana. Lukija tunnistaa myös tallennetun sormen kaikista suunnista ja asennoista erittäin luotettavasti, mikä on loistavaa. Historiaan jääkööt suojakoodien näpyttelyt!

Uudenmallinen USB Type C -portti on ainoa ajantasainen valinta lippulaivapuhelimeen, mutta valitettavasti tekniikan aallonharjalla surffaaminen aiheuttaa tällä hetkellä myös pieniä hankaluuksia, kun portteja ei ole esimerkiksi tietokoneissa suoraan saatavana. Puhelimen mukana toimitetaan kyllä pätkä johtoa, jossa puhelimen voi liittää tavanomaisempaankin USB-porttiin, mutta noin 30 senttimetrin mittainen kaapeli ei riitä joka tilanteeseen. Pidempää liikkumavaraa haluava joutuu turvautumaan toistaiseksi adapteriin.

Mukavana ominaisuutena 6P:ssä on hieman Nokian vilkaisunäyttöä muistuttava ominaisuus, eli uuden viestin saapuessa tai puhelimen käteen nostaessa näytön ollessa lukittuna, tulee näkyviin tumma esikatseluruutu, josta selviää kellonajan lisäksi saapuneiden ilmoitusten sisältö. Tuplanäpäytyksellä näyttö ei valitettavasti aukea, eikä vilkaisunäyttöä saa näkymään tahtonsa mukaan esimerkiksi pidempiä aikoja.

Kokonaisuutena Huawei Nexus 6P on vahva suoritus. Puhdas Android takaa uudet ominaisuudet nopeasti päivitysten muodossa myös tulevaisuudessa. Puhelimen ulkonäkö on koreilematon mutta toimiva, ja äkkiseltään outoon järjestykseen sijoitetut fyysiset painikkeetkin ovat lopulta kaiketi tottumiskysymys.

Kamera taltioi keskivertokuluttajan tarpeisiin loistavia kuvia ja on nopea, mutta videokuvaus jättää hieman toivomisen varaa. Erityisesti optisen kuvanvakaajan puute lippulaivamallissa on tänä päivänä harmillista.

Nexus 6P:tä voi hyvin suositella Androidin ja yksinkertaisuuden ystäville.

Huawei Nexus 6P

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (9)

Anonyymi käyttäjä
AndroidWindows (vahvistamaton)

1

Harmi vaan, että stock Android on niin pirun tylsä. Siis jotain niinkin yksinkertaista, kuin missattujen viestien määrää applikaation ikonissa ei ole vakiona, ynnä muita pieniä puitteita, joista kasautuu kunnon joki.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Android-fani (vahvistamaton)

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti AndroidWindows:

Harmi vaan, että stock Android on niin pirun tylsä. Siis jotain niinkin yksinkertaista, kuin missattujen viestien määrää applikaation ikonissa ei ole vakiona, ynnä muita pieniä puitteita, joista kasautuu kunnon joki.

Androidhan on muokattavissa useallla eri tavalla käyttäjän tarpeiden mukaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Android-fani:


Androidhan on muokattavissa useallla eri tavalla käyttäjän tarpeiden mukaan.


Se hyvä, perusasiat toivoisi olevan kuitenkin mukana.
Mites tuon kysytyn ominaisuuden saa muokattu ko luuriin ?

Vastaa
R3DgRu
R3DgRu

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Android-fani:


Androidhan on muokattavissa useallla eri tavalla käyttäjän tarpeiden mukaan.


Se hyvä, perusasiat toivoisi olevan kuitenkin mukana.
Mites tuon kysytyn ominaisuuden saa muokattu ko luuriin ?

Vaikkapa asentamalla nova launcherin ja tesla unread-pluginin.

Vastaa
Valje
Valje

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Aloc:

Nexus 6P:n takakuori ei ole muovia vaan alumiinia. Ainoastaan alaosan pieni kaistale on muovia.

Korjattu, kiitos huomiosta. Vissiin ollu aivot jo joululomalla tuota kohtaa kirjatessa.

Vastaa
Blodoffer
Blodoffer

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti AndroidWindows:

missattujen viestien määrää applikaation ikonissa ei ole vakiona, ynnä muita pieniä puitteita, joista kasautuu kunnon joki.

En sitten tiedä mikä tuollaisen ominaisuuden käytännön hyöty on, kun missatut puhelut tulevat ilmoituksiin. Siinä sitten launcherissa pyörii ärsyttävä numero ikonin päällä, joka vaatii käyttäjältä toimia poistuakseen.

Tuo Androidin tylsyys on sellainen mantra, jota jaksetaan jostakin syystä edelleen hokea. Tänä päivänä on tullut tavaksi myös skinien tekijöiltä unohtaa laittaa omiin versioihin joitakin Androidin perusominaisuuksia, joten puutteita löytyy kumpaankin suuntaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
juzmoberlin (vahvistamaton)

8

Hyvä artikkeli. Irtoaako takakansi ja voiko akun vaihtaa?

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.