Arvostelussa Huawei Watch - älykello tyylitietoisille

2
Arvostelu: Huawei Watch
Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen

Sisällys

Huawei on aurannut tiensä älypuhelinvalmistajien kärkikastiin, joten ei liene ihme, että samaa liikettä yritetään myös puettavassa teknologiassa. Huawei Watch on yhtiön yritys luoda älykello, joka lunastaa kaikki formaatille asetetut odotukset. Hiljan testasimme Samsungin Gear S2 -älykellon, joka osoitti olevansa onnistunut kapistus. Jatkoksi kokeilimme, pystyykö kiinalainen Huawei panemaan korealaisylivallalle kapuloita hammasrattaisiin.

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Android Wear
 • Mitat:
 • 42 mm x 11,3 mm (paksuus)
 • Näyttö:
 • 1,4" pyöreä AMOLED, 400 x 400
 • Suoritin:
 • Qualcomm 1,2 GHz 4-ydinsuoritin
 • Muisti:
 • 512 MB
 • Tallennustila:
 • 4 GB
 • Akku:
 • 300 mAh, pikalataus 0-80 % tunnissa
 • Yhteydet:
 • Bluetooth 4.1, WiFi

Muotoilu

Huawei Watch on monien muiden kalliimpien Android-kellojen tapaan pyöreänäyttöinen. Toisia se miellyttää, mutta toiset vannovat neliskanttisten näyttöjen nimeen. Itse kuulun ensimmäiseen ryhmään.

Näyttö on hyvälaatuinen ja kohtuullisen kokoinen: ei liian pieni, muttei massiivinen. 1,4-tuumainen AMOLED-näyttö sopii kelloon loistavasti ja tarjoaa miellyttävän käyttökokemuksen. Näytön lasi on Applen tiettyjen kellomallien tapaan safiirilasia, joten sen naarmuttaminen arkikäytössä pitäisi olla lähes mahdotonta. Huawei on tehnyt kellostaan myös IP67-luokitellun, eli se kestää myös hieman kosteutta.

Itse kellolaite on 11,3 millimetriä paksu, eli miellyttävän sopusuhtainen, mutta ei vaikuttavan ohut. Näyttölasia on jonkin verran sisennetty, eli kellon reunat ovat lasipintaa korkeammalla. Runko on ruostumatonta terästä ja värivaihtoehtoina on musta (testattu), teräs sekä punakulta. CES-messuilla Huawei julkaisi kellosta myös uusia malleja, jotka oli suunniteltu eritoten naisia silmällä pitäen. Kellon saa ranteeseen joko erilaisilla teräs tai nahkarannekkeilla.

Kellon reunassa on yksi painike, jolla näytön saa päälle ja pois päältä sekä sovellusvalikon näkyviin. Sama painike toimii myös virran kytkemiseen. Pohjasta löytyy sykettä mittaava sensori sekä latausalustan tarvitsemat liittimet. Periaatteessa lataus muistuttaa käytöltään langatonta latausta, sillä liittimet hakevat paikkansa magneetein eikä mitään johtoja tarvitse työntää itse kelloon, mutta tekniikka on kuitenkin eri. Liittimien on myös oltava kohdallaan jotta kello asettuu alustalle. Langattomassa latauksessa laitteen asennolla ei ole niin suurta merkitystä.

Ulkoinen laatuvaikutelma on erinomainen. Kello on jämäkkää tekoa ja vaikuttaa kestävältä. Omaan tyyliin sopivalla värillä ja hihnalla kellosta saa ihan näyttävän asusteen, jolla on lisäksi myös käytännön merkitys toimintojensa kautta.

Android Wear

Android Wearin on tarkoitus olla räätälöity Android-versio puettaville laitteille, käytännössä siis kelloille. Käyttöliittymä on mietitty uusiksi pienellä näytölle sopivaksi. Se pohjautuu käytännössä Google Now -palvelusta tuttuun logiikkaan ja "kortteihin".

Sinänsä Huawei Watchin käyttö on selkeää, näyttö herää painikkeesta tai rannetta heilauttamalla ja kellon ohjaaminen onnistuu näyttöä sormella lääppimällä. Pystysuunnassa voi selata aktivoituneita kortteja kuten säätä ja ilmoituksia, ja sivulta löytyy sovellusvalikko, jonka kautta pääsee esimerkiksi aloittamaan sykemittauksen tai säätämään asetuksia. Vielä sivulle liikkumalla löytää Googlen toiminnot, joita voi käyttää myös äänikomennoilla.

Harmittavasti Android Wear tuntuu kuitenkin olevan vielä varsin raakile. Käyttöliittymä on huonompi kuin Samsungin Tizen-kelloissa, jotka hyödyntävät paremmin koko näyttöalaa ja sopivat myös pyöreälle näytölle luontevammin. Harvinaista kyllä Samsungin softaosasto on siis onnistunut jossakin. Liekö Android Wear sitten suunniteltu kulmikas näyttö ensisijaisesti silmissä kiiluen.

Isolle osalle ilmoituksista ei voi kellon kautta tehdä mitään. Esimerkiksi Whatsapp-viesteihin ei voi vastata, ainoa vaihtoehto on ohittaa ilmoitus tai estää koko sovelluksen ilmoitukset. Jonkinlaisten pikavastausten mahdollistaminen olisi varmaan järkevin ratkaisu, harva kuitenkaan haluaa kellon pienellä näytöllä kirjoittaa. Nykyinen toiminnallisuus tuntuu kuitenkin jo vähän säälittävältä, vaikka onhan se ihan kiva että ilmoitukset ja viestien esikatselun näkee suoraan ranteesta puhelinta kaivamatta.

Osaan korteista kello tarjoaa joitakin interaktiomahdollisuuksia, esimerkiksi päivän kertyneiden askelten takaa pääsee tarkastelemaan askelhistoriaa tai mittaamaan sykettä ja säätilan sivuun pyyhkäisemällä näkee tarkemman ennusteen seuraaville päiville.

Androidin vahvuus lienevät sovellukset. Esimerkiksi Google Maps ja Skype tarjoavat sovelluksiaan myös kelloille. Kellon kanssa navigointi onkin ehkä yksi laitteen näppärimmistä ominaisuuksista, sillä uuden kaupungin keskustassa kävelyä haittaa paljon vähemmän ajoittainen kellon vilkaisu kuin puhelimen esiin kaivaminen. Pieni näyttö myös riittää kartan tarkasteluun yllättävän hyvin, jos nyt tietää sijaintinsa edes parin korttelin tarkkuudella. Isompien liikkeiden zoomailu voi olla haastavampaa.

Käytännössä

Kellon akku kestää reilua käyttöä (eli jatkuvaa vilkuilua ja ajoittaista sykkeen mittailua) hyvin päivän yli, mutta jokaöinen lataus on suositeltavaa. Latausalusta käyttää harmittavasti metallisia liittimiä, joten prosessi ei ole aivan yhtä elegantti kuin langatonta latausta hyödyntävillä ratkaisuilla. Käytännössä kellon lataaminen on kuitenkin helppoa ja suhteellisen nopeaa: kello latautuu nollilta 80 prosenttiin noin tunnissa.

Kello tukee mukavasti sekä Androidia että uusia iPhoneja (minimivaatimus iOS 8.2). Käytännössä kello toimii suhteellisen itsenäisesti aikaa näyttäen, askeleita laskien ja sykettä mitaten, mutta se voi myös näyttää puhelimeen saapuneita ilmoituksia sekä tehdä kalenterimerkintöjä.

Harmittavasti laitteesta puuttuu kotimainen lokalisointi, eli kellon kieltä ei saa vaihdettua suomeksi. Äänikomentoja voi kuitenkin antaa suomeksi ja ne toimivat kohtuullisesti, kunhan keksii oikeat komennot, joskin arkikäytössä en niitä tullut itse hyödyntäneeksi – lähes kaikki onnistui nopeammin kosketuksella.

Kello on laadukas ja oman subjektiivisen näkemykseni mukaan tyylikäs. Näyttö on hyvä ja sopivan kokoinen ja suojattu safiirilasilla. Käytännössä siis kaikki Huawein itsensä tekemä laitteessa on hyvää. Toiminnallisuuden puolesta kello ei kuitenkaan onnistu oikeuttamaan lähes neljänsadan euron hintalappuaan: käyttöliittymä tuntuu vanhentuneelta heti kättelyssä eikä Huawei ole saanut kelloon mukaan mitään sisältöä, mitä kilpailijat eivät jo tarjoaisi. Lisäksi laitteesta puuttuu muun muassa NFC-yhteys.

Kelloa voi suositella tyylitietoisille asusteen / lisälaitteen etsijöille, joita noin 400 euron hintalappu ei pelota. Muille suosittelen erilaisia ratkaisuja tai kellojen ja Android Wearin kehittymisen odottelua.

Huawei Watch

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (2)

Laoban
Laoban

2

Huawein kelloja näkyi aluksi käytössä muutamia, mutta ei enää. Mitä nyt kerkesin kysellä käyttäjiltä, ne ovat vähän kolhoja ja kulmikkaita, vänkäävät vastaan kun käytössä on enemmän vaatteita. Android Wear ei sekään ole vielä lelua korkeammalla tasolla. Shenzhenin SEG'istä löytyy kello-osasto missä niitä voi kokeilla.

Hong Kongin elektroniikka messuilla ens kuussa näkyy taas paljon uusia malleja, mutta meidän omien kokemusten mukaan ne eivät juuri myy. Apple vei käytännössä yli 300USD älykello segmentin ja alle tuon hinnan pienissä sarjoissa tehtäviin kelloihin ei juuri kannata teknisesti satsata.

Samsung Gear 2, joka on oma suosikkini Apple Watchin ohella, ei myöskään myy odotettuun tahtiin. Ainakin yksi vika on paljastunut, säätörengas tahmaa. Se ei joko kestä iskuja tai hieno pöly + hiki (suolat) pääsevät renkaan alle. Tarvitsee siis käytännössä ammattihuoltoa samaan tapaan kuin tavallinen kellokin.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.