Signalin ja WhatsAppin erot selitettynä

8
Petteri Pyyny

Nämä toiminnot Signalista puuttuvat, jotka WhatsAppissa ovat
Signal on yksityisyyteen panostava, avoimeen lähdekoodiin pohjautuva pikaviestin, joka on kasvattanut huimasti suosiotaan. Se vaikuttaa päällisin puolin hyvin pitkälti samanlaiselta kuin WhatsAppikin, mutta tiettyjä erojakin löytyy.

Luonnollisesti tärkein ero on käyttäjätietojen yksityisyydessä, jossa ero eri viestisovellusten välillä on valtava. Mutta muitakin, ihan käytännön eroja löytyy ja käymme mielestämme tärkeimmät erot tässä läpi.
Kuvien tallennus

Signal ei tallenna kuvia puhelimen omaan tallennustilaan tavallisessa kuvamuodossa. Eli Signalilla vastaanotetut kuvat eivät näy puhelimen kuvagalleriassa tai vaikkapa Google Kuvissa.

Tämä johtuu siitä, että Signal salaa myös sovelluksen kautta lähetetyt ja vastaanotetut kuvat, eli niitäkään ei saa näkyviin ilman Signalin avaamista.

Kuvat voi kuitenkin halutessaan tallettaa puhelimen tavalliseen muistiin, jolloin myös mm. Google Kuvat osaa ne lisätä omaan kirjastoonsa. Tätä ei kuitenkaan voi tehdä automaattisesti, vaan kuvat pitää erikseen käydä aina tallettamassa Asetusten kautta puhelimelle salaamattomina.Ei selainversiota

Signalista ei ole erillistä selainversiota, kuten WhatsApp Web on. Ongelman voi kiertää toki asentamalla Signalin tietokoneversion.

Tietokonesovelluksen merkittävä ero

Signalista löytyy sovellus sekä Windowsille, Macille että Linuxille. Sovellus toimii erittäin pitkälti samalla tavalla kuin Signal itsekin - tai vaikkapa WhatsAppin työpöytäsovellus. Työpöytäsovellus kytketään puhelimen versioon QR-koodin avulla, aivan kuten WhatsAppiakin käytettäessä.

Yksi merkittävä huomio kuitenkin on: Signalin työpöytäversio ei osaa hakea vanhoja viestejä luettavaksi. Eli viestit, jotka on lähetetty Signalin kautta ennen työpöytäversion yhdistämistä eivät ole luettavissa työpöytäsovelluksella.

Yhdistämisen jälkeen kuitenkin kaikki viestit synkronoituvat automaattisesti kaikkien yhdistettyjen laitteiden kesken, eli kun yhteys on kerran luotu, puhelimellakin lähetetyt viestit ovat luettavissa, vaikka tietokone sammutetaankin välissä.

Tämä on päätös on tehty ilmeisesti tietoturvan takia, jotta viesteihin ei pääsisi käsiksi uudella tietokoneella, vaikka se puhelimen kanssa yhdistämisen (QR-koodilla) vaatiikin.

Merkittävä ero Signalin eduksi tässä on se, että Signalin työpöytäasovellus toimii, vaikka puhelimesta olisi akku loppu tai puhelin ei ole verkossa. WhatsAppissa puhelimen on pakko olla päällä, jotta työpöytäsovellusta tai web-versiota voi käyttää.Ei sijainnin jakamista

Omassa käytössäni kenties ärsyttävin puute Signalissa on ollut se, että WhatsAppin erinomainen live-sijainnin jakaminen puuttuu Signalista. Oman sen hetkisen sijainnin voi toki jakaa, mutta automaattisesti päivittyvää sijaintia ei.

Viimeksi paikalla

Signalista ei löydy lainkaan stalkkaajien rakastamaa viimeksi paikalla -ominaisuutta.Ei tietoa siitä, milloin viesti on luettu

Signalissa näkyy tietysti se, onko vastaanottaja lukenut viestin, mutta sitä ei saa lainkaan selville, milloin viesti on luettu. Eli jos et huomaa viestin muuttumista luetuksi, et voi tietää tarkkaa ajankohtaa siitä, milloin viesti on luettu.

Ei tilapäivityksiä / tarinoita

Instagramista tutut tarinat, eli tilapäivitykset, tulivat taannoin myös WhatsAppiin. Signalissa niitä ei ole tarjolla lainkaan.Varmuuskopiointi pilveen

WhatsAppin voi asettaa varmuuskopioimaan keskustelut automaattisesti joko Google Drive -hakemistoon tai iCloudiin, riippuen siitä, käytätkö Androidia vai iPhonea.

Signal ei tue varmuuskopioiden lataamista pilveen. Se mahdollistaa varmuuskopiotiedoston luomisen puhelimelle, mutta tiedosto pitää itse siirtää haluamaansa paikkaan, jos sen haluaa muuallekin talteen kuin puhelimen muistiin.

Tähdellä merkityt viestit

Toiseksi eniten itseäni ärsyttänyt puute on se, että Signalista ei löydy lainkaan mahdollisuutta merkitä tiettyjä keskustelun viestejä tärkeiksi tähdillä, kuten WhatsAppissa voi tehdä.

Todella aktiivisissa keskusteluissa, joissa viestejä on pahimmillaan kymmeniä tuhansia, on ollut näppärää merkitä tietyt viesti tärkeiksi, jotta ne löytää helposti uudestaan. Tätä valitettavasti Signalissa ei ole. Kikkavitosena asian voi kiertää niin, että välittää haluamansa viestin eteenpäin itselleen, sillä Signalissa voi lähettää viestejä myös itselleen. Tällöin tuota omaa henkilökohtaista viestiketjua voi pitää tavallaan muistikirjana.Puuttuuko listalta jotain? Kerro kommenteissa!


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Motorola Moto G53 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G53
99 € Telia
129 € Power
145 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Motorola Moto g32 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto g32
142 € CDON
169 € Power
204 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Kommentit (8)

Anonyymi käyttäjä
vrj (vahvistamaton)

1

Mitään noista toiminnallisuuksista en edes haluais Signaliin. Korkeintaan sen, että näkee milloin joku on lukenut lähettämäsi viestin. Osa toiminnoista, esim. historian puuttuminen on ihan tarkoituksellista, sillä viestit eivät ole tallessa palvelimella. Signal toimii tässä juuri siten, kun sen on tarkoitettukin.

Lisäksi: kuvien automaattinen tallennus ohjelmasta puhelimen galleriaan on yksi raivostuttavimmista "featureista". Joten kiitos Signal, kun et ole lähtenyt samaan kelkkaan.

Ja kuka ihme kaipaa statuksia ja automaattista sijainnin jakamista? Hankala olla samaa mieltä jutun kirjoittajan kanssa.

Vastaa
jkij
jkij

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vrj:

Mitään noista toiminnallisuuksista en edes haluais Signaliin. Korkeintaan sen, että näkee milloin joku on lukenut lähettämäsi viestin. Osa toiminnoista, esim. historian puuttuminen on ihan tarkoituksellista, sillä viestit eivät ole tallessa palvelimella. Signal toimii tässä juuri siten, kun sen on tarkoitettukin.

Lisäksi: kuvien automaattinen tallennus ohjelmasta puhelimen galleriaan on yksi raivostuttavimmista "featureista". Joten kiitos Signal, kun et ole lähtenyt samaan kelkkaan.

Ja kuka ihme kaipaa statuksia ja automaattista sijainnin jakamista? Hankala olla samaa mieltä jutun kirjoittajan kanssa.

Täysin samaa mieltä kanssasi.
Kaikkia noita tietoja käytetään siihen käyttäjän profilointiin.

Vastaa
lettas
lettas

3

Ajastettu jakaminen on kätevä tapa kertoa muille ryhmän jäsenille jatkuva sijainti vaikka 15 minuuttia ennen sovittua tapaamista. Puhelimesta voi antaa luvan sijaintitiedon jakamiselle vaikka vain hetkellistä tarvetta varten, jolloin tietoturvan loukkaus jää vähäiseksi. Ominaisuus on hyödyllinen, jos sitä on tottunut käyttämään.

Vastaa
dRD
dRD

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vrj:

Osa toiminnoista, esim. historian puuttuminen on ihan tarkoituksellista, sillä viestit eivät ole tallessa palvelimella.

Tämän voisi toteuttaa siirtämällä keskusteluhistorian suoraan synkronoituun laitteeseen puhelimeltakin - nythän jo yhteystiedoille tehdään näin.

Lainaus:

Lisäksi: kuvien automaattinen tallennus ohjelmasta puhelimen galleriaan on yksi raivostuttavimmista "featureista". Joten kiitos Signal, kun et ole lähtenyt samaan kelkkaan.

Tässäkin olisi hyvä ajatella valinnanvapautta, eli jotkut haluavat tuon toiminnon, jotkut eivät. Esim. jos perheen sisällä kaikki kommunikaatio käydään pikaviestinten kautta, myös iso siivu "elämää" siirtyy kuvina pikaviestimen välityksellä.

Lainaus:

Ja kuka ihme kaipaa statuksia ja automaattista sijainnin jakamista?

Tämä on ainakin omassa kuplassani valtavan hyödyllinen ollut, kun sovitaan vaikkapa että "nähdään keskustassa", molempien jakaessa live-sijainnin ei mitään erityistä minuutintarkkaa aikaa tai paikkaa tarvitse sopia, kun tuon avulla löytää vastapuolen helposti.

Jakamisen siis saa päälle esim vartiksi ja se näkyy vain sille keskustelukumppanille, jolle olet sen jakanut.

Lainaus:

Hankala olla samaa mieltä jutun kirjoittajan kanssa.

Tässä olikin oikeastaan tarkoitus luetella eroja kahden eri viestisovelluksen välillä, sellaisille henkilöille, jotka saattavat harkita WhatsAppista Signaliin vaihtamista - eli "hyvä että vaihdat, mutta muistathan, että nämä toimivat eri tavalla".

Vastaa
TemptingMongoose
TemptingMongoose

5

Valitettavasti omalla kohdallani yksi tärkeimmistä ja samalla käyttöönoton estävä toiminto puuttuu Signalista edelleen: Usean laitteen käyttö samalla tilillä. Esim. Kännykkä, tabletti ja tietokone ei onnistu vaikka laitteiden alustat olisivat mitkä vain.

Toisaalta olen ollut Telegramin tyytyväinen käyttäjä jo vuosia ja vuosia :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
vrj (vahvistamaton)

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


Tässä olikin oikeastaan tarkoitus luetella eroja kahden eri viestisovelluksen välillä, sellaisille henkilöille, jotka saattavat harkita WhatsAppista Signaliin vaihtamista - eli "hyvä että vaihdat, mutta muistathan, että nämä toimivat eri tavalla".

Ei ollut, sillä kirjoittaja aloitti eräänkin kappaleen sanoin: "Toiseksi eniten itseäni ärsyttänyt puute on se, että..."

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TemptingMongoose:


Toisaalta olen ollut Telegramin tyytyväinen käyttäjä jo vuosia ja vuosia :)

Telegramin tietosuoja on lähempänä Facebookin chattia kuin Whatsappin. Siellä kun ryhmien keskustelut ovat salaamattomia, ja sitten niissä oikeasti yksityisissä Secret Chateissa (aivan kuten Facebookissa) historia ei säily lainkaan, ja ne keskustelut voi käydä vain kahden laitteen välillä. Joten paremmassa turvassa pienemmällä vaivalla on, kun vaihtaa Signaliin.

Vastaa
pentsu
pentsu

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Eipä tule vaihdettua. En näe mitään syytä sille..

Vaihdettua mitä mihin? Kerrassaan loistava kannanotto!

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti lettas:

Ajastettu jakaminen on kätevä tapa kertoa muille ryhmän jäsenille jatkuva sijainti vaikka 15 minuuttia ennen sovittua tapaamista. Puhelimesta voi antaa luvan sijaintitiedon jakamiselle vaikka vain hetkellistä tarvetta varten, jolloin tietoturvan loukkaus jää vähäiseksi. Ominaisuus on hyödyllinen, jos sitä on tottunut käyttämään.

Tätäpä en ole koskaan ajatellut. Äkkiseltään tuntuu hyödylliseltä ominaisuudelta. Täytyypä kokeilla.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.