Arvostelu: Garmin Epix gen 2

2
Arvostelu: Garmin Epix gen 2 - lähes tuhannen euron älykello, mitä siinä on tehty paremmin?
Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sisällys

Arvosteluumme saapui alkuvuodesta 2022 julkaistu Garminin älykellojen / urheilukellojen huippu-uutuus, Garmin Epix gen 2, jota myös Garmin Epix 2 -nimellä myydään.

Uutuus on silmiäkirvelevällä, lähes tuhannen euron hintalapulla varustettu, todellinen Garminin kellovalikoiman supertähti. Garmin on paketoinut kelloon lähes kaiken, mitä yhtiö on vuosikymmenten kokemuksellaan navigointi- ja urheilulaitteista oppinut - ja modernisoinut pakettia rankalla kädellä.

Pistimme huippu-uutuuden lähes kolmen kuukauden testiin, jona aikana kelloa käytettiin jatkuvasti kädessä: niin salilla, juostessa, pyöräillessä, arjessa kuin nukkuessakin.

Millainen tonnin älykello sitten oikein on?

Ulkonäkö

Garmin Epix gen 2 pöydällä

Garmin Epix gen 2 ei yritäkään olla hienovaraisen ulkonäkönsä suhteen. Kello käytännössä huutaa suoraa huutoa: "olen todellinen, oikea urheilukello". Tämä lienee jo merkittävä tekijä monelle kellon ostoa harkitsevalle: joillekin päällekäyvä sporttisuuden korostaminen ulkonäössä voi olla ehdoton myyntivaltti, kun taas osalle ostajista se aiheuttaa välittömän hylkimisreaktion.

Garmin Epix gen 2 ranteessa, sivusta kuvattuna

Epix g2 on älykelloksi iso. Todella iso. Ja se näyttää vielä todellista kokoaan isommalta.

Kello sopii parhaiten isokokoisen miehen ranteeseen, sillä pienikokoisen miehen tai naisen ranteessa se näyttää väistämättä vähän siltä, kuin ranteeseen olisi isketty roikkumaan seinäkello. Epix gen 2:sta ei ole saatavilla pienempänä kokona, vaan kokovaihtoehtoja on tasan yksi.

Garmin Epix gen 2, sivun fyysiset painikkeet, kolme nappia

Epix gen 2:ssa on myös urheilukellosta henkivä määrä fyysisiä painikkeita: niitä löytyy itse asiassa hulppeat viisi. Määrä kuulostaa hurjalta kun muistaa, että kellossa on kuitenkin kosketusnäyttö, jonka kautta voi sieltäkin suorittaa kaikki tarvittavat toiminnot. Mutta kello onkin suunnattu urheilijoille, joilla ei välttämättä ole aikaa kaivella toimintoja valikoiden takaa.

Garmin Epix gen 2, toisen sivun fyysiset painikkeet, kaksi nappia

Epix gen 2:n näyttö on upea. 454x454 pikselin tarkkuudella varustettu AMOLED-näyttö on erittäin selkeä, kirkas ja yksinkertaisesti miellyttävä käytössä. Kellotaulu on tarpeeksi kirkas myös suorassa auringonpaisteessa, joka on varsin merkittävä seikka, kun kyseessä on kuitenkin urheiluun tarkoitettu älykello.

Tekniset tiedot

 • Näyttö
 • 1,3 tuumaa, AMOLED, 454x454
 • Paino
 • 76 grammaa / 70 grammaa (Sapphire-malli)
 • Suojaus
 • 10ATM, näyttö Gorilla Glass DX
 • Ulkomitat
 • 47 x 47 x 14,5 mm
 • Kellotaulun koko
 • 47 mm
 • Rannekkeen koko
 • 22 mm
 • Akku
 • 16 vuorokautta (valmistajan ilmoittama, älykellotilassa)
 • Yhteydet
 • WiFi, Bluetooth, ANT+, NFC
 • Sensorit
 • Korkeusmittaus, kompassi, gyroskooppi, lämpömittari, veren happisaturaation mittaus, kiihtyvyysanturi, ilmanpaineen mittaus
 • Muuta
 • Sisäänrakennettu GPS, vesitiiviys 100m syvyyteen saakka, Gorilla Glass DX -lasi
 • Hinta
 • noin 950 euroa (tarkista päivän hinta!)

Istuvuus

Kuten sanottu, Epix gen 2 on iso. Ja allekirjoittanut on hentoluinen pieni miehenpuolikas. Joten parisuhteemme ensi metrit olivat Epixin kanssa aavistuksen verran epäilystä aiheuttavia. Mutta jos tahtoa on, ei kokoero haittaa mitään - tämä tuli todistettua.

Vaikka kello peittikin käytännössä allekirjoittaneen koko ranteen jo pelkällä rungollaan, Epix g2 asettui lopulta varsin mainiosti osaksi arkea. Tässä auttaa varmasti se, että kello on fyysisestä koostaan ja paperilla olevasta hulppeasta painostaan huolimatta miellyttävän kevyen tuntuinen ranteessa.

Epixin anturit ovat erinomaisen tarkkoja ja sen ansiosta kelloa pystyi pitämään kädessä varsin löysällä, joka sekin auttoi omalta osaltaan totuttelemaan kellon käyttöön - ja kokoon.

Muutaman päivän jälkeen kellon fyysistä kokoa ei enää huomannut muutoin kuin paitaa tai takkia päälle vetäessä. Mainittakoon, että Epix g2 oli ensimmäinen kello, jota olen koskaan testannut, joka ei mahtunut kulkemaan kauluspaidan hihansuusta läpi.

Pisteet menevät ehdottomasti Garminin rannekkeelle, josta voi valita tiukkuuden todella tiheään tehdyistä rei’istä - asia, joka auttoi juuri oikean tiukkuuden löytämisessä. Myöskään öisin kello ei aiheuttanut mitään epämukavaa oloa, joten valtavasta koostaan huolimatta Epix g2 oli istuvuuden osalta erittäin nappisuoritus.

Käytettävyys

Garmin on paketoinut Epixiin käytännössä kaiken mahdollisen osaamisensa ja toiminnot. Tämä näkyy myös siinä, että erilaisia toimintoja löytyy kellosta hengästyttävä määrä. Joka puolestaan pistää käytettävyydelle valtavia haasteita.

Mutta viiden toimintopainikkeen ja selkeän kosketusnäytön ansiosta Garmin onnistuu kuitenkin pitämään paketin varsin mallikkaasti hanskassa. Tärkeimmät toiminnot löytyvät omien fyysisten painikkeiden takaa ja valikkorakennekin on pääosin selkeä ja havainnollinen.

Ainoastaan laitteen asetusten tarkempi säätäminen on monen valikkopolun takana ja juuri tiettyä säätöä saattaa joutua etsimään tovin jos toisenkin. Toisaalta tämän voi antaa anteeksi, koska laitteen asetuksia - kuten vaikkapa kieltä tai kellotaulun tyyppiä - ei yleensä tarvitse säätää kuin kerran.

Perustoimintojen, kuten treenin aloittamisen ja lopettamisen sekä yhteenvetojen käyttäminen toimivat selkeästi ja helposti. Mutta oppimiskäyrää on kuitenkin - toimintojen valtavasta määrästä johtuen - kohtuullisen paljon. Suositeltavaa onkin perehtyä opastusvideoihin ja ohjeisiin ainakin ensimmäisen parin viikon ajan, jotta tonnin kellosta saa todellakin rahoilleen vastinetta.

Älypuhelinsovellus

Garminin oma älypuhelinsovellus Garmin Connect on saatavilla sekä Androidille että iPhonelle ja sovellus on käytännössä identtinen molemmilla alustoilla.

Sovellus on kaikin puolin selkeä ja ehdottomasti yksi parhaista mitä älykellojen saralla on tarjolla. Garminin tapaan sovelluksesta saatavan tiedon määrä kytkeytyy suoraan siihen, millainen kello on käytössä: mitä kalliimpi kello, sitä enemmän tietoja sovellukseen saadaan kaivettua esille.

Garmin Connectin etusivu näyttää kootusti kaiken oleellisimmanGarmin Connectin etusivu näyttää kootusti kaiken oleellisimman, kuva 2 Garmin Connectin etusivu näyttää kootusti kaiken oleellisimman, kuva 3

Mutta perusnäkymä on kuitenkin hyvin selkeä: siitä näkee suoraan sekä kuluvan päivän että edellisen päivän terveystietojen yhteenvedon ja tilanteen. Ruudulta näkyy treenien määrä, unen pituus, syke, jaksamista kuvaava Body Battery -lukema sekä mm. sen hetkinen treenitason tehokkuus.

Valikoiden takaa löytyy vino pino erilaisia harjoitusohjelmia, jotka voidaan ottaa käyttöön kellossa. Lisäksi valikoista saadaan valtava määrä tarkempaa treeneihin liittyvää dataa esiin. Myös kellotaulujen vaihdot ja uusien lajien ja sovellusten lataus onnistuvat sovelluksen ja siihen kytkeytyvän Connect IQ -sovelluskaupan kautta.

Positiivisena seikkana Garminin sovelluksen käännöstyö suomeksi on ollut kauttaaltaan erittäin hyvää - aivan kuten kellossa itsessäänkin.

Urheilussa

Seurasimme testijakson aikana käytännössä kaikkea mahdollista liikuntaan viittaavaakaan kellon avulla. Talteen kirjattiin kävellen tehdyt kauppareissut, juoksulenkit, pyöräily sekä mm. kuntonyrkkeilytreenit.

Ja tällä saralla Garmin osoittaa sen, että Epix gen 2 on nimenomaan vakavasti otettava urheilukello.

Treeneistä luonnollisesti kerätään kaikki mahdollinen data, askelmääristä sykevaihteluun. Mutta isoin seikka, joka Garmin Epix gen 2:n erottaa monista muista kelloista on sen treeneistä ja treenaamisen kokonaisvaltaisuudesta antama palaute.

Kustakin treenistä Garmin Epix gen 2 osaa kertoa sen, joihin osa-alueeseen kuntoa treeni vaikutti. Mutta vieläkin tärkeämpää oli se, että kello osasi kertoa ne osa-alueet, joita jatkossa pitää parantaa - olipa kyseessä sitten kevyempi hölkkäily rankan treenaamisen lisäksi tai vastaavasti kovemman treenin lisäämisen tarve peruslenkkien kylkeen.

Garminin keräämää dataa juoksulenkiltäGarminin keräämää dataa juoksulenkiltä Garminin keräämää dataa juoksulenkiltä Miten treenaaminen etenee? Harjoittelun tila kertoo Tämän hetken kuormitustaso

Lisäksi Garminin monista muistakin kelloista löytyvät treenivalmentajat auttavat luomaan itselle sopivia tavoitteita, olipa tarkoitus sitten muuttua sohvaperunasta peruslenkkeilijäksi tai vastaavasti puristaa maratoniin kuluva aika neljästä tunnista kolmeen.

Terveystiedot

Garmin Epix gen 2:sta löytyy useita muitakin terveydentilaa mittaavia lukuja, joiden kehityksen seuraaminen auttaa ymmärtämään omaa terveyttään - ja etenkin sitä, joihin suuntaan se on menossa.

Garminin unen seurannan dataaGarminin unen seurannan dataaGarminin unen seurannan dataa

Unen ja sen laadun mittaaminen on yksi näistä mitattavista yleisterveyteen liittyvistä seikoista. Tällä saralla Garminin tuottama tieto oli pääsääntöisesti erittäin tarkkaa ja vastasi omaa olotilaa. Valitettavasti lähes kaikissa testaamissani Garminin kelloissa on ollut samat kaksi ongelmaa unen mittauksen osalta: kello päättelee turhankin herkästi käyttäjänsä jo nukahtaneen, jos makoilet sängyssä doomscrollaten ja vasta unta odottaessa.

Monesti kello päätteli allekirjoittaneen repäisseen komeasti 8 tunnin yöunet, vaikka todellisuudessa tuosta ajasta ensimmäinen puolitoista tuntia kului nettiä sängyssä selaillen.

Toinen unen mittaukseen liittyvä ongelma on sen aikasidonnaisuus. Garmin yksinkertaisesti ei tunnista konseptia "päikkärit" käytännössä lainkaan. Eli uni kerätään yöllä, sillä siisti.

Mutta Epix g2 antama unipisteytys oli kuitenkin erittäin lähellä todellista olotilaa - olipa kyse sitten plasebo-vaikutuksesta tai oikeasta, tarkasta datasta.

Garminin Body Battery -lukema

Unipisteet puolestaan vaikuttavat vahvasti myös toiseen keskeiseen lukuun, eli Garminin Body Battery -vireystilaan. Käytännössä vireystila on luku asteikolla 5-100 ja jaksaminen on sitä parempaa, mitä korkeampi luku on. Hyvin ja pitkään nukuttu yöuni palauttaa vireystilan lähemmäs sataa - stressaaminen, huonot yöunet ja rankka liikunta taas laskevat vireystilaa.

Muut ominaisuudet

Garminin yksi kompastuskohta on sen vaatimaton kolmansien osapuolten sovellustarjonta. Eli Garminin kelloille ei voi ladata Facebook-sovellusta tai vaikkapa Netflixiä ohjaavia työkaluja.

Perinteiset, yleisimmin käytetyt älykellojen ominaisuudet kellosta kuitenkin löytyvät, enkä oikein osannut kaivata sen monimutkaisempia toimintoja arkeeni. Kellon kautta saa puhelimelle tulevat ilmoitukset suoraan ranteeseen - ja ilmoituksia läpi päästävät sovellukset voi valita itse.

Puhelimesta tapahtuvan musiikin toiston ohjaaminen (paussille, biisin vaihto, jne) onnistuu suoraan kellosta. Jos taas lenkille lähtee ilman kelloa, voi Bluetooth-kuulokkeet yhdistää suoraan kelloon ja Epix g2 osaa toistaa omaan tallennustilaansa tallennettuja MP3-kappaleita suoraan kuulokkeisiin, ilman puhelinta. Myös Spotifyn soittolistoja voi ladata kelloon kuuntelua varten, kunhan käytössä on Spotifyn maksullinen tilaus.

Koin kokeilujakson aikana oikeastaan ainoaksi hieman isommaksi puutteeksi kellon kautta tapahtuvan puhelimen ääniohjauksen puutteen. Lisäksi puheluihin vastaaminen ritariässämäisesti ranteeseen puhuen puuttuu Garmin Epix g2:sta, mutta kyseistä ominaisuutta tuli ainakin Garmin Venu 2 Plussan kanssa käytettyä äärimmäisen harvoin, joten sitäkään en osannut juurikaan kaivata.

Akkukesto

Garminin markkinointimateriaali yleensä pyrkii esittämään kellojen akkukeston äärimmäisen hyvänä, mutta niiden takaa yleensä paljastuu rumahko totuus - huippulukuihin päästään vain tietyillä, rajoitetuilla asetuksilla.

Omassa käytössäni kellon akkukestoksi muodostui lähes tarkalleen 5,5 vuorokautta. Tällöin kelloa pidettiin ranteessa jatkuvasti, sykettä mitattiin koko ajan, kellotaulun kirkkaus oli täydellä teholla ja hieman vähemmän virtaa kuluttava always-on-display -kellotaulu oli sekin näkyvissä jatkuvasti.

Garmin Epix gen 2 latauksessa

Akun lataukseen tyhjästä täyteen kuluu noin 1,5 tuntia, joka on siedettävä luku. Valitettavasti Garmin jatkaa myös Epix gen 2 kanssa sitä, että kello ladataan Garminin omalla latausjohdolla, joka ei ole minkään standardin mukainen. Eli reissuunkin pitää pakata latausjohto mukaan tai muuten kelloa ei tien päällä latailla.

Kello ei myöskään tue langatonta latausta, joka on lähes tuhannen euron kellolle hieman erikoinen ratkaisu.

Yhteenveto

Garmin Epix gen 2 on loistava urheilukello. Siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Monipuolisena älykellona Garminin uutuus ei kuitenkaan haasta Applea tai Samsungia ominaisuuksiensa osalta - eli jos haluat twiitata suoraan rannekellostasi, Garminilla ei tuohon ole tarjota ratkaisua. Mutta kaikki älykellolta odotettavat perustoiminnot Epix 2:sta löytyvät - ja ne on pääsääntöisesti toteutettu hyvin.

Urheiluun ja terveyden seurantaan Epix 2 on puolestaan lähes täydellinen ratkaisu.

Mutta iso kysymys herää siitä, kenelle se on oikein tarkoitettu. Kello kosiskelee toiminnoillaan ultrajuoksijoita, viikon mittaisille vaelluksille lähtijöitä ja triathlonisteja. Mutta samalla sen akkukesto kärsii siitä, että siihen on paketoitu mukaan enemmän suurta yleisöä kosiskeleva OLED-näyttö. Sen sisarmalli, Fenix 7 on lähes identtinen kaikin puolin, mutta Fenixin perinteisempi näyttö mahdollistaa lähes kaksinkertaisen akkukeston Epixiin nähden.

Ja taas heille, ketkä tyytyvät hieman maltillisempaan määrään liikuntaa - vaikkapa "vain" maratoniin - on Epix gen 2:ssa aivan liikaa toimintoja ja liian kova hintalappu. Etenkin kun verrokkina olisi tarjolla vaikkapa loistava Garmin Venu 2, josta löytyvät käytännössä kaikki tärkeimmät Epixin toiminnot ja sama, upea OLED-näyttö.

Mutta Epix 2 sopii toki heille, jotka jostain syystä haluavat tarkistaa ilmanpaineen ja kompassin suuntiman myös työpaikan neuvotteluhuoneessa, kirkkaalta ja selkeältä OLED-näytöltä. Noita ominaisuuksia ei Venu-sarjasta löydy.

Jos koet olevasi kuitenkin kohderyhmää, onneksi olkoon: Garmin Epix gen 2 on erinomainen, lähes täydellinen urheilukello.

Plussat

 • valtava määrä ominaisuuksia
 • erittäin hyvä istuvuus
 • todella tarkka GPS
 • harjoitusohjelmat
 • Spotify-tuki (Spotify Premium-tilaajille)

Miinukset

 • hinta
 • koko
 • kohderyhmän tarpeisiin nähden kehnohko akkukesto
 • ei langatonta latausta
 • vaatii Garminin oman latausjohdon

Garmin Epix gen 2

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (2)

MikkoLan
MikkoLan

1

Hyvä artikkeli.

Kellon koosta voi olla eri mieltä.

Oma ranne on aika pieni miesten ranteeksi ja Epix 2 ei ole iso kello kun vertaa esim. Garminin Fenix 6-7 XL kelloa eli isointa kokoa. Koko vastaakin Fenix sarjan medium kokoa eli halkaisijaltaan 47mm joka on sopiva koko ja jopa pienen tuntuinen kun vertaa XL koon 52mm halkaisijaan.

Älykelloksi ei ole suunniteltu niin kuin arttikkeli osasi kertoa ja myös lajeja on todella paljon.. pitäisi olla aika supermies / supernainen jos kaikkia lajeja kellosta haluaisi ottaa irti.

Hybridi älykello + urheilukello yhdistettynä amoled näytöllä, erittäin viehättävä paketti. Suosittelen.

Vastaa
necq
necq

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MikkoLan:

Hyvä artikkeli.

Kellon koosta voi olla eri mieltä.

Oma ranne on aika pieni miesten ranteeksi ja Epix 2 ei ole iso kello kun vertaa esim. Garminin Fenix 6-7 XL kelloa eli isointa kokoa. Koko vastaakin Fenix sarjan medium kokoa eli halkaisijaltaan 47mm joka on sopiva koko ja jopa pienen tuntuinen kun vertaa XL koon 52mm halkaisijaan.

Älykelloksi ei ole suunniteltu niin kuin arttikkeli osasi kertoa ja myös lajeja on todella paljon.. pitäisi olla aika supermies / supernainen jos kaikkia lajeja kellosta haluaisi ottaa irti.

Hybridi älykello + urheilukello yhdistettynä amoled näytöllä, erittäin viehättävä paketti. Suosittelen.

Asiavirheet vaan kommenteissa jatkuu... X-versiot (ei XL) ovat 51 mm. 51 mm case on ihan sopiva narukäsillekin. Painoa näissä ei ole muitakaan kelloja kummemmin. Toki jos peukalo on paksumpi kuin ranne, niin tilanne on eri. Nimim. naruranne. Ja jos kaipailee jotain Facebook- tai Netflix-ohjauksia, niin ei kannata ostaa urheilukelloa. Sitä varten hommataan jotain ihan muuta.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.